Υπό εξέταση είναι από την ΕΘΑΑΕ τα πανεπιστημιακά τμήματα εάν πραγματικά πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση , στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
Δημοσιογράφος: Φέτος στο Μηχανογραφικό Δελτίο θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός τμημάτων , όπως και πέρσι ή θα γίνουν κάποιες αλλαγές;
Υπ. Παιδείας: Ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας είναι υπό εξέταση και συνεπώς σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) προβαίνουμε στην εξέταση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν έχω κάτι περαιτέρω επ αυτού. Πάντως σε κάθε περίπτωση προφανώς και αποτελεί προτεραιότητα του υπ. Παιδείας και της Κυβέρνησης να εξετάσει σε τι βαθμό πανεπιστημιακά τμήματα πραγματικά πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας σκοπιμότητας και υπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες της χώρας. Όλα αυτά τα βλέπουμε από κοινού με την ΕΘΑΑΕ και συνεπώς όταν έχουμε κάτι επ αυτού θα σας ενημερώσουμε.
Πες μου φίλε σχολιαστή, με τι κριτήρια θα κλείσουν οι σχολές μηχανικών οι οποίες έχουν ιστορία ( θα μιλήσω για την δική μου) 20+ ετών στην ανώτατη εκπαίδευση (χωρίς να υπολογίσω την πορεία της μετεξέλιξης από την ανώτερη, στην ανώτατη); Ενδεικτικά και μόνο λέω ότι, αν ο γνώμονας με τον οποίο κλείσουν οι σχολές είναι η βάση, θα πω απλά ότι ο μέσος όρος του τμήματός μου τα τελευταία 5 χρόνια ρίχνει 14 πολυτεχνικά τμήματα. Θα κλείσουν βάσει του αριθμού μελών ΔΕΠ; Αφού, το υπουργείο το ορίζει αυτό.
Εγώ είμαι υπέρ της θέσης σου, γιατί και οι συνθήκες στο τμήμα μου και κατ' επέκταση στο ίδρυμα όπου ανήκει είναι πολύ κακές, δεν είμαι κάθετος πάνω σε αυτό που λες.. Ωστόσο, αυτό που μας κρατά "ζωντανούς" (όσοι κι αν είμαστε τέλος πάντων, δεν είναι όλο το τμήμα σίγουρα) είναι το μεράκι που δείχνουμε για την επιστήμη και τον κλάδο που επιλέξαμε. Εκεί τι; Απλά θα μας κλείσουν; Ας έχει. Τουλάχιστον όμως, να μας συγχωνεύσουν με κάποιο ομοειδές τμήμα, μη μας πουν τώρα τζάμπα διαβάζατε, πάρτε το πτυχίο/ δίπλωμά σας από ένα καταργημένο τμήμα...