ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Η ακαδημαϊκή ελευθερία στο στόχαστρο

Δημοσίευση: 14/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ομόφωνη απόφαση της Συγκλητου του Παντείου Πανεπιστημίου κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο συντονισμένων λιβελογραφημάτων σε διάφορα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Κορυφαίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αποτελούν δημοσιεύματα στα in.gr, Athens Voice, Τα Νέα, protagon και Καθημερινή ανάμεσα σε διάφορα άλλα. Τα υποβολιμαία αυτά δημοσιεύματα είναι ανάξια συγκεκριμένης απάντησης καθώς βρίθουν ψευδολογιών, χυδαίων επιθέσεων και εμπάθειας εναντίων των ελληνικών Πανεπιστημίων, των Διοικήσεων και των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η απόφαση της Συγκλήτου εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου, η οποία άλλωστε έχει εκφραστεί με ψηφίσματα και αποφάσεις θεσμικών (τμήματα, κοσμητείες) και συνδικαλιστικών (σύλλογοι) οργάνων του. Ωστόσο από τα δημοσιεύματα αυτά, που εξυπηρετούν φανερά τα κυβερνητικά σχέδια προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη, διαφαίνεται ότι απέναντι στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου το μόνο που έχουν να αντιπαραθέσουν κάποιοι είναι ψευδολογίες, εμπάθεια και συκοφαντίες για όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, με ιδιαίτερη στόχευση στο Πάντειο που υπηρετεί τις «ενοχλητικές» κοινωνικές επιστήμες, ως τάχα άντρα γενικευμένης ανομίας και παραβατικότητας που χρήζουν σκληρής πειθάρχησης και αστυνόμευσης. Η καθημερινή μας ενασχόληση με τη διδασκαλία και την έρευνα και το υψηλό επίπεδο σπουδών είναι η απάντησή μας.

Συνάμα όμως στοχοποιούνται προσωπικά, πολιτικά και επαγγελματικά, με χαρακτηριστική ιδιαίτερη χυδαιότητα, συνάδελφοι όπως η Καθηγήτρια Σοφία Βιδάλη του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από τους οποίους ζητούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου δηλώνει ότι βρίσκεται απέναντι σε όλους όσους απεργάζονται την συκοφάντηση και την διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και την μετατροπή των πανεπιστημίων σε αστυνομοκρατούμενους χώρους, προσδεμένους στις λογικές της αγοράς. Είναι η ίδια κατεύθυνση προς την οποία κινείται και η συντριπτική πλειοψηφία του πανεπιστημιακού κόσμου– η κατεύθυνση της αδιαπραγμάτευτης προάσπισης των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του ελεύθερου διάλογου και διακίνησης των ιδεών (ακόμη και των «ενοχλητικών» προς τις εξουσίες) και της ελεύθερης δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε μια δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Σχόλια (1)

 
Αρθούρος
14 Ιαν 2021 16:26

Πολλά λόγια γιά το τίποτα. Πιστεύω ότι όπως όλοι οι πολίτες έτσι και οι πανεπιστημιακοί είναι ίσοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Κι ο νόμος είναι γιά όλους τους Έλληνες. Και οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας είναι κι αυτοί Έλληνες πολίτες. Εκτός κι αν πιστεύουν ότι ζούν στο δικό τους κόσμο.
Τί σημαίνει "ακαδημαϊκές ελευθερίες"; Περιλαμβάνουν μήπως αυτές οι ελευθερίες το πλιάτσικο και την κλοπή σε πανεπιστημιακό υλικό όπως γραφική ύλη, υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, φθορές σε τζάμια, κρύσταλλα και θρανία; Ολόκληρη ΑΣΚΤ στο Πολυτεχνείο καταστράφηκε στις αναρχικές πορείες του 1999 και κανείς δεν το αναφέρει γιατί δε συμφέρει. Μέχρι πού εκτείνονται αυτές οι ελευθερίες όταν άλλος πληρώνει; Πιστεύω ότι καλό είναι να το ξανασκεφτούν οι καθηγητές γιατί ειδικά από το Πάντειο δε χάνουν ευκαιρία να μιλήσουν εξονόματος κι άλλων, ενώ απ΄ ό, τι είδα δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο φρουρά γι' αυτό το Πανεπιστήμιο.
Πότε αυτοί οι καθηγητές και καθηγήτριες ή φοιτητές -αφού δε θέλουν να βλέπουν ανθρώπους με στολές-έπεσαν μέσα στη "φωτιά" γιά να υπερασπίσουν συναδέλφους τους και να ξαπλώσουν χάμω τους τραμπούκους φοιτητές ή μη που ασκούσαν βία πάνω στους συναδέλφους τους;
Ο λαός έχει καταλάβει εδώ και πολύ καιρό τί γίνεται. Μόνο σιωπή χρειάζεται από μέρους τους κι όλα θα πάνε καλά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.