Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Πατρών: Να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με, κατά πλειοψηφία, απόφαση εκφράζει “τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων Κολεγίων από τα Επιμελητήρια
Δημοσίευση: 15/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκκληση προς την Κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου που αφορά την  σύστασης Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης των ΑΕΙ, απευθύνει με ανακοινωθέν η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών, σημειώνοντας ‘οτι “Η Αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια γιατί η παρουσία της δεν  θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα”

Ειδικότερα η Σύγκλητος  αποφάσισε , ομόφωνα, ομοφώνως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων, χωρίς όμως αυτή να έχει στην δικαιοδοσία της προανακριτικές αρμοδιότητες και να μην υπάγεται στην Αστυνομία.

“Οι εν λόγω Ομάδες  πρέπει να υπάγoνται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη”, τονίζουν οι Συγκλητικοί του Παν. Πατρών και υπογραμμίζουν τα εξής:

  • Στην απόφαση της Συγκλήτου επισημαίνεται επίσης, ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία, πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να μπορεί να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες.
  • Αναποτελεσματικά χαρακτηρίστηκαν μέσα όπως, η ελεγχόμενη πρόσβαση, οι κάρτες εισόδου κ.α. καθότι δεν εκκρίθηκαν ότι θα προσφέρουν ιδιαίτερα, ενώ αντιθέτως θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο.
  • Επίσης, άνευ νοήματος κρίθηκε και  η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών όταν αυτές δεν εφαρμόζονται. Αντιδεοντολογικό με βάση την υφιστάμενη κουλτούρα των Πανεπιστημίων και αντιπαραγωγικό χαρακτηρίστηκε το σχήμα Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης που να υπάγεται στην Αστυνομία.
  • Η Αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια γιατί η παρουσία της δεν  θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα. Με βάση τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την σχετική διάταξη.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΟΛΕΓΙΩΝ

Παράλληλα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με , κατά πλειοψηφία απόφαση, εκφράζει “τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων Κολεγίων από τα Επιμελητήρια (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τ.Ε.Ε., Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Ο.Ε.Ε) και μάλιστα χωρίς εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού, Γεωτεχνικού και Οικονομολόγου στην Ελλάδα”.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα , τονίζει η Σύγκλητος, τόσο για την επιλεκτική ευαισθησία της Ελληνικής Πολιτείας ως προς την εναρμόνιση με τις Κοινοτικές Οδηγίες, όσο και για την υποβάθμιση του επιστημονικού κύρους των Μηχανικών, Γεωτεχνικών και Οικονομολόγων και την υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μάλιστα αιφνιδιαστικά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν  ότι “θα υπερασπιστούμε τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και γεωπόνου και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του κλάδου που απαιτούν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου για την απονομή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού”.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τα Επιμελητήρια (Τ.Ε.Ε., ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Ο.Ε.Ε) σε όλες τις ενέργειες που θα αναλάβουν για να μην προχωρήσει η εγγραφή των αποφοίτων Κολλεγίων στα επιμελητήρια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

ΠΕΦΑΣΙΣΘΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ  Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπ' αριθ. 180/29.12.2020 έκτακτη συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Καθηγητή Δ. Μαντζαβίνου, την τρέχουσα υγειονομική κρίση, τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας Covid-19, καθώς και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο χειμερινού εξαμήνου του  Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. https://www.upatras.gr/el/node/9793

Σχόλια (15)

 
Εγκληματικότητα στο κέντρο των πόλεων
18 Ιαν 2021 03:33

Είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε ότι στο κέντρο της Αθήνας οι εστίες ανομίας είναι τα πανεπιστημιακά κτήρια; Η εγκληματικότητα δεν οργανώνεται εντός των πανεπιστημίων, στα αυτοαποκαλούμενα "στέκια", αλλά είναι πρόβλημα ολόκληρης της περιοχής.

Σε δεκάδες δρόμους και δημόσιους χώρους του κέντρου, που παραμένουν εδώ και χρόνια βρώμικοι, κακοφωτισμένοι και χωρίς αστυνομική περιπολία, γίνεται διακίνηση και χρήση ουσιών. Οι πολίτες καθημερινά βλέπουν αυτά τα περιστατικά και τίποτα δεν αλλάζει.

Εκεί δεν υπάρχει άσυλο, γιατί δεν επεμβαίνει τόσα χρόνια το κράτος με τις υπηρεσίες του;... Στην Αθήνα απλώς έχουμε αποδεχθεί την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και ολόκληρες γειτονιές πλέον έχουν παραδοθεί σε τοπικές μαφίες. Πρώην εμπορικοί δρόμοι έχουν ερημώσει και τα πάρκα και οι στοές έχουν γεμίσει εξαθλιωμένους άστεγους, χωρίς να υπάρχει καμία κοινωνική μέριμνα από τον δήμο ή την περιφέρεια.

@ Προς "Υποβαθμισμένες περιοχές"
17 Ιαν 2021 21:43

Η "πηγή της παρανομίας", όπως πολύ σωστά την αποκαλείτε, βρίσκεται εκεί που διαμένουν και οργανώνονται οι παραβατικοί, δηλαδή στα κατειλημμένα κτίρια των πόλεων και τους κατειλημμένους χώρους των ΑΕΙ (τα λεγόμενα "αυτόνομα στέκια".)

 
Περαστικός από την Πάτρα
17 Ιαν 2021 21:50

Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια που πέρασα από εκεί ότι το πανεπιστήμιο πατρών είχε ένα παλιό κτίριο που τελούσε υπό μόνιμη κατάληψη. Αυτό το πρόβλημα έχει επιλυθεί, ή έχει εφαρμοστεί ο νόμος περί χρησικτησίας;

 
Προς "Υποβαθμισμένες περιοχές"
17 Ιαν 2021 21:43

Η "πηγή της παρανομίας", όπως πολύ σωστά την αποκαλείτε, βρίσκεται εκεί που διαμένουν και οργανώνονται οι παραβατικοί, δηλαδή στα κατειλημμένα κτίρια των πόλεων και τους κατειλημμένους χώρους των ΑΕΙ (τα λεγόμενα "αυτόνομα στέκια".)

Έγιναν με την νέα κυβέρνηση σοβαρές προσπάθειες και εκκενώθηκαν αρκετές "πηγές" στις πόλεις, απομένει τώρα να αποδοθούν στα ΑΕΙ και οι κατειλημμένοι χώροι τους. Αν πιστεύει η Πρυτανεία του Παν/μίου Πατρών και οι υπόλοιπες Πρυτανείες ότι αυτό μπορεί να γίνει με την ίδια νομική διαδικασία (π.χ. γραπτή προειδοποίηση, τοιχοκόλληση εξωδίκου εξώσεως, διακοπή της ύδρευσης, της θέρμανσης, του ρεύματος και του διαδικτύου και αλλαγή κλειδαριάς) με την οποία ένας ιδιοκτήτης διώχνει έναν κακοπληρωτή ενοικιαστή, γιατί δεν το έχει κάνει ως τώρα;

 
Υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο των πόλεων
16 Ιαν 2021 22:53

Πανεπιστήμια υπάρχουν στη Θεσσαλία, τα Ιωάννινα, την Θράκη, την Πάτρα, την Κρήτη και τα περιστατικά βίας είναι σπάνιο φαινόμενο.

Ακόμα και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές, δεν είναι τα πανεπιστήμια η πηγή της παρανομίας: Συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας εδώ και χρόνια υποβαθμίζονται συστηματικά χωρίς να υπάρχει μέριμνα από την πολιτεία για στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους πολίτες όπως: επαρκή ΜΜΜ, φωτισμός δρόμων και δημοσίων πάρκων, καθαριότητα και αποκομιδή απορριμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες προς εξαρτημένους χρήστες ουσιών, πεζή αστυνόμευση.

Αδύνατον να λύσει η αστυνομία εντός του Πανεπιστημίου το πρόβλημα που επικρατεί στους δρόμους της πόλης τριγύρω.

@ Πανεπιστημιακός
16 Ιαν 2021 17:13

Σε όποιον διαφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία, του προτείνω να έρθει να κάνει μάθημα στην ΑΣΣΟΕ αφού σκοτεινιάσει π.χ. κατά της 7-9 να δούμε πως θα φύγει!

 
Το επιχείρημα επιστρέφεται
16 Ιαν 2021 21:27

Ισχυρίζεστε ότι η παρουσία της αστυνομίας "δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα". Να μου επιτρέψετε να σας επιστρέψω το επιχείρημα ως εξής: "Η συνέχιση της παρουσία σας (στην Σύγκλητο) δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα".

Η κυβέρνηση προσπαθεί να σας λύσει το πρόβλημα, όχι μόνο χωρίς να ξοδέψετε δραχμή αλλά και επιχορηγώντας σας και σε χρήμα και σε προσωπικό, και εσείς αρνείστε να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή από το status quo δεκαετιών, απλά και μόνο για να μην "γίνει θόρυβος" εκτός των ωρών κοινής ησυχίας;

 
Πανεπιστημιακός
16 Ιαν 2021 17:13

Σε όποιον διαφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία, του προτείνω να έρθει να κάνει μάθημα στην ΑΣΣΟΕ αφού σκοτεινιάσει π.χ. κατά της 7-9 να δούμε πως θα φύγει!

 
Ντροπή
16 Ιαν 2021 14:32

Είναι δυνατόν στην εποχή μας που τα ΑΕΙ και Πολυτεχνεία έχουν γίνει άσυλο για τον κάθε ένα απαίδευτο, Πρυτανικές Αρχές να αρνούνται κάθε μέτρο;

Δηλαδή τί θέλετε, κύριοι; Να τρώμε ξύλο και να κινδυνεύει η ζωή μας;

Ας μην μιλήσω, γιατί ξέρω πώς αποχωρούν οι Αρχές από τα Πανεπιστήμια... με διακριτική συνοδεία φρουρών!

Αλί σε μας όλους... καθηγητές και να μην ξεχνούμε τους φοιτητές!

ΠΛΕΟΝ το να αποχωρείς βράδυ από το Πανεπιστήμιο ή να είσαι σε αυτό ημέρες κοντά σε επετείους που ιδιαίτερα δημοκρατικά (!!!) τιμούν Σύριζα, ΚΚΕ και αναρχικοί, είναι ένα ΡΙΣΚΟ.

Αυτήν την Παιδεία θέλετε, κ. Πρυτάνεις;
Ντρέπομαι. Παραιτηθείτε!

 
Νέες προσλήψεις
16 Ιαν 2021 11:06

Εγώ κατάλαβα από την ανακοίνωση ότι θέλουν να προσληφθεί νέο προσωπικό ως φύλαξης, αλλά να μην είναι φύλαξης, παρά σκέτο προσωπικό. Αυτή την εντύπωση μου άφησε η ανακοίνωση

 
Παλιός Μηχανικός ΤΕΕ
15 Ιαν 2021 22:28

"“θα υπερασπιστούμε τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και γεωπόνου και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του κλάδου που απαιτούν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου για την απονομή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού”.

Συγνώμη κκ. της Συγκλήτου αλλά αυτό μοιάζει πιο πολύ με θρησκευτικό δόγμα. Ποιού επιπέδου και ποιάς άδειας άσκησης επαγγέλματος; Η άδεια δίνεται απο το ΤΕΕ το οποίο τους περνάει όλους! Δεν κόβεται κανείς! Και ο άριστος Μηχανικός του 10 και αυτός με το δημοκρατικό 5αράκι. Εδώ και δεκαετίες αυτό συμβαίνει. Δεν το ξέρετε; Πριν αρχίσετε να κόπτεστε για το επίπεδο δείτε λίγο τι συμβαίνει με το επίπεδο που απαιτείται για να πάρεις την άδεια. Άρα το πρόβλημα δεν είναι τα κολλέγια, αλλά το πόσο εύκολα παίρνεις την άδεια-σφραγίδα. Εμείς τι θέλουμε; Να είμαστε οι "θυρωροί" της άδειας και να τη δίνουμε μόνο στους δικούς μας απόφοιτους ακόμη κι αν είναι ανευ ουσίας; Και να κρατάμε τους "κακούς" απ'έξω; Λίγη αυτοκριτική χρειάζεται.

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
15 Ιαν 2021 18:30

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ....ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ......ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ , ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ - ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ .
ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.
ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ή ΟΧΙ......ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΚΑΘΑΡΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ.....!!!

 
Σοσιαλλήθωρος
15 Ιαν 2021 16:35

Ακόμα και στην Αμερική κάθε πανεπιστήμιο έχει τη δική του αστυνομία.
Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η Υπουργός...
Μάλλον θα είναι η δεύτερη φορά που θα πέσει η κυβέρνηση από τους φοιτητές...

 
Δημοκρατία
15 Ιαν 2021 15:28

Οι δημοκρατικές χώρες κυβερνώνται βάσει της λαϊκής εντολής των πολιτών τους οι οποίοι αποτελούν την υπέρτατη αρχή. Οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να σέβονται τη δημοκρατική εντολή και ταπεινά και πρόθυμα να την υπακούν

 
Φώτης
15 Ιαν 2021 15:17

Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε και να πληρώνουμε τους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμια . Επειδή είναι δημόσιο το πανεπιστήμιο και το συντηρεί ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει λογοδοσία. Μέχρι τώρα πλήρωνε τα σπασμενα . Από εδώ και πέρα θα τα πληρώνει αυτός που θα βανδαλίζει.

 
Ερτ
15 Ιαν 2021 15:05

Δε πειράζει καθίστε να τρώτε ξύλο.

 
ΔΕΠ
15 Ιαν 2021 14:53

Είναι απίστευτο - αν και ίσως δε θα έπρεπε να είναι - το κείμενο. Όλα πήγαιναν καλά, δε θα βοηθούσε η παρουσία της αστυνομίας λεει. Αγαπητοί συνάδελφοι της συγκλήτου: όταν σας ξυλοκοπούν στο δρόμο θα βοηθούσε η παρουσία της αστυνομίας; ναι. οταν σας κλέβουν; προφανώς. προπηλακίζουν; το ίδιο. Το ίδιο θα βοηθούσε και τους συναδέλφους μας αλλά και τους φοιτητές μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα βίας, ξυλοδαρμών, φθοράς περιουσίας, ομηρίας, εκφοβισμών, μέχρι και ΒΟΜΒΑ έβαλαν στο γραφείο του συναδέλφου κ. Πανούση. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΜΑΣ/ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ. Αιδώς!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.