Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αντίθετη η Ομοσπονδία των αστυνομικών με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Δημοσίευση: 17/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κάθετη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο φαινόμενο υπαρκτών σοβαρών και επικίνδυνων παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών σχολών και των εγκαταστάσεών τους σε όλη τη χώρα  εκφράζει με ανακοινωθέν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και υπογραμμίζει τα εξής:  

  • Πρόταση και θέση της Ομοσπονδίας ήταν και είναι ότι η προβλεπόμενη από το υπό διαβούλευση Άρθρο 13, «Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», δεν πρέπει να σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τα ισχύοντα για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, πολύ περισσότερο δε, η νέα αυτή Υπηρεσία, δεν πρέπει να υπάγεται σε αυτήν ούτε να στελεχώνεται από αστυνομικούς.
  • Πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το «αυτοδιοίκητο» - ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει να οπλοφορούν ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και στην αποστολή αφενός της Ελληνικής Αστυνομίας και αφετέρου των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
  • Όπως εισάγεται η λειτουργία των νέων αυτών Ομάδων, με αποσπασμένους αξιωματικούς και νεοπροσλαμβανόμενο ένστολο αστυνομικό προσωπικό ειδικής κατηγορίας, και μάλιστα με δυνατότητα προανακριτικών καθηκόντων και κέντρα επιχειρήσεων εντός των πανεπιστημίων, θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο «πρότυπο» είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου κακό παράδειγμα επανάληψης στο μέλλον όμοιων σχημάτων για άλλες πιθανές εστίες παραβατικότητας (π.χ. συγκοινωνίες κ.λπ.), που θα στηρίζουν τη λειτουργία τους σε «βοηθητικό προσωπικό» περιορισμένης εκπαίδευσης και μειωμένων αποδοχών, μακριά και πέρα από το επαγγελματικό στάτους της Ελληνικής Αστυνομίας και των στελεχών της.
  • Αντί η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα διαχρονικά αιτήματά μας για μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία, από την αρχή της θητείας της, με τις αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων, δυναμίτισε την εξέλιξη του αστυνομικού σώματος ως ενός ομογενοποιημένου συνόλου ενστόλων λειτουργών, τεμάχισε κατά το δοκούν τις αστυνομικές λειτουργίες και αρμοδιότητες και διέσπασε το ενιαίο υπηρεσιακό δόγμα που χαρακτήριζε έως τώρα την αποστολή της σε όλη τη χώρα.
  • Η Ομοσπονδία, επομένως, καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον, σε ένα ΑΕΙ, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε αυτό.
  • Αν δεν αναθεωρηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, με την επικείμενη νομοθέτηση των προτεινομένων ρυθμίσεων, είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι και μάλιστα με θύματα πρώτους τους αστυνομικούς που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες ή και αυτούς που θα επεμβαίνουν για την προστασία και τον απεγκλωβισμό των πρώτων από τις τραγικές συνέπειες εγκληματικών συμπεριφορών και σχεδίων. Η διοίκηση δηλαδή, θα αναγκάζεται πλέον να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας με πρόσθετους αστυνομικούς από το υπάρχον προσωπικό, για τη σωματική ακεραιότητα και την εξασφάλιση της λειτουργίας εκείνων που υποτίθεται θα προσλαμβάνονται για την προστασία των πανεπιστημίων.
  • Για την Ομοσπονδία μας, μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας και της καλής λειτουργίας του κράτους Δικαίου.

Σχόλια (6)

 
Φοβούνται???
18 Ιαν 2021 15:13

@Φοβούνται οι άνθρωποι
Αυτό καταλάβατε διαβάζοντας την ανακοίνωση? Νομίζω ότι είναι ντροπή, και μόνο να λέμε, ότι οι αστυνομικοί μπορεί να φοβούνται. Θα έκαναν άλλη "δουλειά" τότε. Όπως και οι στρατιωτικοί.
Δεν φοβήθηκαν σε πολύ βαρύτερες μορφές παραβατικότητας, έκαναν πάντα το καθήκον τους(καμιά φορά και παραπάνω) και το έχουν πληρώσει πολλάκις και με αίμα.
Αυτό που λένε είναι τόσο ΑΠΛΟ, που δεν χρειάζεται καν να εξηγηθεί περισσότερο.

 
Πάμε για ρεκόρ
17 Ιαν 2021 22:50

Τεράστια νίκη της Νίκης μας και πάλι παιδιά. Μεγαλύτερη κι από τις εκλογές των αιρετών, με το συντριπτικό 5-95 εντός έδρας. Τώρα κατατρόπωσε κι ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ.!
Αχ κυρ Μιχάλη μου, δεν ήξερες, δεν ρώταγες?
Κύριε Μητσοτάκη, ποδηλατάδα πότε θα πάμε πάλι? Θα είναι κι όμορφα τώρα με τα χιόνια.

 
Φοβούνται οι άνθρωποι
17 Ιαν 2021 21:25

Η πρωτοφανής άρνηση των αστυνομικών να εκτελέσουν διατεταγμένη υπηρεσία, μόνο από τον φόβο τυχόν βιαίων αντιποίνων και συμπλοκών μπορεί να ερμηνευτεί. Ήδη χωρίς να έχει φανεί κανένας αστυνομικός, στον τοίχο της σχολής μου είναι γραμμένο ένα σύνθημα δίπλα από "αυτόνομο στέκι" εδώ και μέρες, "Σκ.. στους μπάτσους" ενώ τις προηγούμενες μέρες έχουν γραφτεί ευθείες απειλές κατά της ζωής τους. Γνωρίζοντας το ποιόν των 'ενοίκων' των στεκιών, δεν το έχουν σε τίποτα να υλοποιήσουν τις απειλές τους, διότι τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να αποτελούν άβατο.

Προσωπικά πιστεύω ότι σαν πρώτο βήμα οι κάμερες αρκούν για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όλες τις μορφές παραβατικότητας που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα. Όπως αποδείχτηκε από τα πρόσφατα περιστατικά, είναι αποτελεσματικές για την ταυτοποίηση των δραστών. Αρκεί να παραμείνουν εκεί που θα εγκατασταθούν χωρίς να καταστραφούν την επόμενη μέρα.

 
ΔΕΠ
17 Ιαν 2021 20:55

Είναι παράνοια οι κρατικοί υπάλληλοι/λειτουργοί (στην περίπτωσή μας η ΠΟΑΣΥ) να νομίζουν ότι αυτοί θα καθορίζουν το ποιόν προσλαμβάνει ο εργοδότης τους - το κράτος - και τι καθήκοντα θα του αναθέτει.

 
Να αναλάβουν
17 Ιαν 2021 17:04

τα Πανεπιστήμια τη φύλαξη και σε περίπτωση καταστροφών και κατάλυσης λειτουργίας των ιδρυμάτων να έχουν οι ίδιοι την απόλυτη ευθύνη, αστική και ποινική. Οι γονείς να καταθέτουν μηνύσεις σε περιπτώσεις καταλήψεων ή αναβολής λόγω ολιγωρίας των υπευθύνων!

 
Νίκη
17 Ιαν 2021 16:24

Τι έχει να πει τώρα η Υπουργός;
Όλα τα ΑΕΙ πλην ΟΠΑ διαφωνούν,τους αδειάζει η ΠΟΑΣΥ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.