Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΔΑΚΕ ΠΕ: Να ανακληθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την ώρα αποχώρησης στο Βασικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου

Δημοσίευση: 18/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την υπ’ αριθμό. Φ7/3625/Δ1/13-01-2021 Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή της νέας Υφυπουργού Παιδείας κ. Μακρή και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμό. ΦΕΚ Β’ 83/15-01-2021 τροποποιείται η ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’.

Αποτελεί διαπίστωση πως το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά δείχνει να αγνοεί (σκόπιμα άραγε;) τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και με την ατυχή και άστοχη ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στις οικογένειες των μαθητών.

Στην υπ’ αριθμό Φ.7/118216 /Δ1/09-09-2020 εγκύκλιο με θέμα «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-2021» προβλεπόταν πως «ειδικότερα για το σχολικό έτος 2020-2021 πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο. Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων (π.χ. σήμανση στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες» οι σύλλογοι διδασκόντων πήραν τις κατάλληλες αποφάσεις, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ωράριο, προβλέψεις νόμων και καθήκοντα, για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Άλλωστε υπήρχε η δυνατότητα, σε περίπτωση που οι Σύλλογοι διαπίστωναν στην πορεία ότι ανέκυπταν ζητήματα να ζητήσουν να υπάρξει σχετική απόφαση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) και να τροποποιηθεί η ώρα έναρξης και λήξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου αναλόγως των τοπικών ή άλλων συνθηκών χωρίς να μεταβάλλεται η χρονική διάρκειά τους, παρ. 7στ άρθρο 11 κεφ. Β ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (Α΄142).

Επιπλέον η πολιτική ηγεσία για μια ακόμα φορά αγνοεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων της χώρας είναι από πλευράς οργανικότητας μέχρι 3/θέσια και οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε αυτά, ανεξάρτητα από τον βαθμό και τον χρόνο υπηρεσίας τους, έχουν διδακτικό ωράριο είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αντίστοιχης οργανικότητας δημοτικά σχολεία.

Επιπρόσθετα, δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται πως από τη στιγμή της προσέλευσης των νηπίων οι νηπιαγωγοί ασκούν πέρα από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αδιάλειπτη επιτήρηση χωρίς να παρέχεται καμία δυνατότητα διαλείμματος.

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) θεωρούμε αδιανόητο, με πρόσχημα την πανδημία, να προωθούνται αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, Ιανουάριο μήνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική αναστάτωση στις οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες και οι οποίες είχαν ρυθμίσει το θέμα της παραλαβής των μαθητών κατά τη λήξη του προγράμματος και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία όχι μόνο δε δίνει λύση αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Σχόλια (6)

 
Eργαζόμενος εκπαιδευτικός
19 Ιαν 2021 18:59

Συγχαρητήρια στη ΔΑΚΕ ΠΕ. Να γίνει και μια αναφορά για τους συναδέλφους που δεν πληρώθηκαν έως τώρα.

 
ΠΑΠΑΣ
19 Ιαν 2021 11:56

Σιγά 10 λεπτά
Και προσωρινά.....είναι ντροπή.....για τους υπόλοιπους εργαζόμενους ...πως κάνετε έτσι.....ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.....ΝΤΡΟΠΗ.......!!!

 
10 λεπτά κύρηγμα
19 Ιαν 2021 11:02

Τα δημοτικά τελειώνουν κλιμακωτά, σωστά; Συχνά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι στην ίδια αυλή. Τι είναι καλύτερο για το νηπιάκι, να περιμένει στην αυλή να σχολάσει η μεγάλη αδελφή, ή να καθίσει λίγο περισσότερο στην τάξη;

 
Νηπιαγωγός στα κάγκελα
18 Ιαν 2021 23:06

Ενημερωτικά, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έχει βγάλει ανακοίνωση εδώ και δύο μέρες για την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση. Ίσως δεν έπεσε στην αντίληψη κάποιων. Για να έχουμε και καλό ερώτημα, η ΔΟΕ θα πάρει θέση;;;; ΔΑΚΕ -ΔΙΚΤΥΟ και ΔΗ.ΣΥ. γιατί δεν στηρίζουν την απόφαση πολλών και συλλόγων για μη εφαρμογή της Υπουργικής και γιατί δεν καλύπτουν συνδικαλιστικά;Δουλευόμαστε μεταξύ μας;

 
gigou
18 Ιαν 2021 14:31

Εκτός από τους άμεσα θιγόμενους από την αλλοπρόσαλλη απόφαση μόνον η ΔΑΚΕ και το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Α/θμιας βγάλαν ανακοίνωση! Δεν είμαι ψηφοφόρος τους αλλά τους το αναγνωρίζω. Όσο για τους υπόλοιπους, που θα πάει θα περάσει η πανδημία και θα εμφανιστούν πάλι στα νηπιαγωγεία εξαίροντας τις υπηρεσίες στον κλάδο και ζητώντας την ψήφο μας. Ας μην ξεχνάμε!

 
Εκπαιδευτικος
18 Ιαν 2021 07:47

Μπράβο, για τη ΔΑΚΕ. Η ΔΟΕ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.