Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Παιδείας προς ΟΛΜΕ: Θα εφαρμοστεί κανονικά η Τράπεζα Θεμάτων στις φετινές προαγωγικές εξετάσεις της Α Λυκείου

“Άκαρπη¨η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την υφυπουργό Ζέττα Μακρή
Δημοσίευση: 18/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η Τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί κανονικά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α Λυκείου".

Τη απάντηση αυτή έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, όταν το θέμα τέθηκε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη σημερινή   δίωρη συνάντηση.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε να "παγώσει" η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων αίτημα για το οποίο η υφυπουργός Παιδείας  ήταν κάθετα αντίθετη.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών απέβη “άκαρπη” καθώς οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ δεν έλαβαν καμία θετική απάντηση επί των θεμάτων που έθεσαν.Η Ζέττα Μακρή  δεσμεύτηκε να μνεταφέρει όλα τα θέματα που έθεσε η ΟΛΜΕ στην υπουργό Παιδείας Νίκι Κεραμέως.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε από την υφυπουργό Παιδείας να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα  πρόσβασης των υποψηφίων στα ΑΕΙ εν μέσω της σχολικής χρονιάς.

Επίσης το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ζήτησε:

  • τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
  • να μην  προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας στη συγκρότηση νέων Υπηρεσιακών Συμβουλίων κλπ.

Σχόλια (21)

 
Μητέρα μαθητή Α Λυκείου
20 Ιαν 2021 00:23

Τα παιδιά στη Γ Γυμνασίου δεν πρόλαβαν πέρυσι να διδαχτούν βασικές γνώσεις μαθηματικών και γλώσσας και τώρα μιλάτε για τράπεζα; Που φέτος που είναι Α Λυκείου στην αρχή της χρονιάς είχατε πει για επαναλήψεις και ξεχάσατε για μήνες να στείλετε φυσικό και μαθηματικό; που είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια, εμείς με το φόβο να μην κολλήσουμε στη δουλειά και τα παιδιά πάλι με την ημιμάθεια της τηλεκπαιδευσης; Έλεος πια, κουράσατε...

 
Εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο
19 Ιαν 2021 15:45

Στο Γυμνάσιο και την Α' Λυκείου πρέπει τα παιδιά να εξετάζονται σε γραπτές εξετάσεις εφ' όλης της ύλης στα 7-8 βασικά μαθήματα κάθε τάξης και να ενθαρρύνονται να παρουσιάζουν ομαδικές εργασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Τράπεζα Θεμάτων μπορεί να εφαρμόζεται σε ένα μικρό ποσοστό (πχ. 30%) στα τελικά διαγωνίσματα αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες ότι έτσι θα αναβαθμιστεί το επίπεδο διδασκαλίας στο Δημόσιο Σχολείο.

Δεν είναι όλα θέμα ατομικής προσπάθειας, το περιβάλλον έχει τεράστια σημασία στην εξέλιξη των παιδιών και των νέων. Η φροντιστηριακή ενισχυτική εκπαίδευση κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο 12, που γράφει διαβάζοντας μόνος του ένας συνεπής μαθητής, με ένα 15-17 ή παραπάνω που θα του επιτρέψει να εισαχθεί σε μια καλή σχολή ΑΕΙ.

Μια αξιοκρατική λύση θα ήταν τα παιδιά στη Β' Λυκείου να δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις ΜΟΝΟ στα μαθήματα Κατεύθυνσης και την Έκθεση (δηλαδή, σε 4 μαθήματα) και στην Γ' Λυκείου να εξετάζονται πάλι σε 5 ή 6 μαθήματα που όμως ένα ή δύο θα τα επιλέγουν ανάλογα με τις σχολές που θα δηλώσουν (πχ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Έκθεση και Οικονομικά ή Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική, Έκθεση και Πληροφορική). Ένας λογικός αριθμός εξεταζόμενων μαθημάτων που σέβεται την ελευθερία επιλογών και τα αποτελέσματα των ΔΥΟ Λυκειακών εξετάσεων μετρούν σε ποσοστό (Β-30%) και (Γ-70%).

Το σχολείο διαρκεί 12 χρόνια και εκεί χτίζεται το προφιλ κάθε αποφοίτου και μελλοντικού φοιτητή, όχι μόνο μέσω των γραπτών τελικών εξετάσεων. Άρα πρέπει στο τέλος να αποτυπώνεται όσο καλύτερα γίνεται η συνολική πορεία και πάντα προς όφελος της βελτίωσης των μαθητών.

 
Δάσκαλοι vs τράπεζες
19 Ιαν 2021 12:15

@Τράπεζα θεμάτων χθες
Από όλους τους Δασκάλους που είχα στη ζωή μου, δεν "θυμάμαι" ΚΑΝΕΝΑΝ, γιατί ήταν καλός στο "γνωστικό επίπεδο".
Το ίδιο δε το "γνωστικό επίπεδο", μετά από λίγα χρόνια, έχει κατά το 90% διαγραφεί της μνήμης, πολλώ μάλλον της ψυχής.... Φανταστείτε τώρα μια Τράπεζα....

 
LEGEND
19 Ιαν 2021 12:14

Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι καθηγητές διορθώνουν...όποιο θέμα και αν μπει. Αυτοί διορθώνουν! Όσο για τη λογική του λύνω ασκήσεις και μάλιστα πληρώνω για αυτού του τύπου εκπαίδευση των παιδιών μου, τι να πει κανείς...λογική άτοπη. Επενδύστε αλλού τα λεφτά σας. Ετοιμάστε τους καμιά προίκα καλύτερα, με κατσαρολικά και σεντόνια, παρά να πληρώνετε για να τους λύνουν τις ασκήσεις της Τράπεζας και εντέλει να μην γνωρίζουν τίποτα. Ένα λυσάρι είναι το φροντιστήριο. Όποιος διαβάζει, φτωχός είναι, πλούσιος είναι, προοδεύει!! Με το άνοιγμα στον κόσμο που προσφέρει το διαδίκτυο, δεν υπάρχει παιδί χωρίς ερεθίσματα. Μια κατεύθυνση για την ορθή επιλογή αυτών και όποιος, από όπου κι αν προέρχεται, γνώση μπορεί να αποκτήσει. Οι διασυνδέσεις των μεγαλοαστών βοηθούν πάντα, αλλά στο ζήτημα της παιδείας, ο καθένας αγωνίζεται μόνος του. Τα λεφτά σας να τα επενδύετε σωστά! Όχι στα άχρηστα μαθήματα.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
19 Ιαν 2021 11:31

Η τράπεζα θεμάτων δε θα εφαρμοστεί φέτος κι αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων, ίσως ποτέ! Γιατί αποτελεί εκπαιδευτικό εξάμβλωμα που βλάπτει την εκπαιδευτική διαδικασία θανάσιμα μετατρέποντας το σχολείο της εγκύκλιας μόρφωσης σε φροντιστηριακού τύπου προγυμναστήριο και υποβιβάζει ευθέως τη δουλειά του εκπαιδευτικού μηδενίζοντας τα περιθώρια αυτενέργειας και γόνιμων πρωτοβουλιών.
Με άλλα λόγια, θεωρώ ασύμβατες τις έννοιες της αξιολόγησης και της τράπεζας θεμάτων. Αν υποθέσουμε ότι εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ένας εξαιρετικά φωτισμένος παιδαγωγός, αυτός αναγκαστικά θα πρέπει να περιορίσει τις ικανότητές του σε ένα στενό πλαίσιο ωφελιμιστικής μάθησης συγκεκριμένης θεματολογίας που θα ορίζει η τράπεζα θεμάτων. Αλλά τότε τι νόημα έχει η μεγαλεπήβολη αξιολόγηση, αφού αυτή την απλή δουλειά της αποστήθισης συγκεκριμένων θεμάτων μπορεί να την κάνει ακόμη κι ένας άπειρος πτυχιούχος;
Φυσικά αποτελεί ανεδαφική ματαιοδοξία η επιμονή για εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων από τούτη τη χρονιά, κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διεξάγεται το μάθημα, το οποίο μάλιστα κάποιοι μαθητές δεν μπορούν καν να παρακολουθήσουν! Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι όσο πιο μεγάλη έμφαση δίνει το υπουργείο στην τράπεζα θεμάτων, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η νέα ήττα που αναμένεται να υποστεί, όταν θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει τη μη εφαρμογή της! Ο Επιμηθέας συνεχίζει να αγνοεί τον Προμηθέα!

 
Α
19 Ιαν 2021 08:18

Η τράπεζα θεμάτων, από τη στιγμή που είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε φροντιστηριακού τύπου διδασκαλία με το μάθημα να περιορίζεται στο να απαντούμε τα θέματα της τράπεζας...με όσο περισσότερα θέματα προλάβω να ασχοληθώ τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχω να πετύχω κάποιο από αυτά στις εξετάσεις. Άν έχω και οικονομική άνεση στέλνω το παιδί στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα να προλάβει να καλύψει ακόμα περισσότερα θέματα από αυτά που πρόλαβαν να κάνουν στο σχολείο. Αν ήθελαν να εξετάζονται τα παιδιά και σε κάποια τυχαία θέματα ας το έκαναν όπως στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κανείς να μην γνωρίζει εκ των προτέρων κανένα θέμα.

 
Τράπεζα θεμάτων χθες
19 Ιαν 2021 08:17

Καμιά δικαιολογία και καμιά αφορμή δεν δικαιολογεί την λειτουργική αμορφωσιά των μαθητών. Τράπεζα θεμάτων χθες,για να αξιολογηθούν τόσο οι μαθητές στο γνωστικό τους επίπεδο, όσο και οι καθηγητές στο έργο που παρείχαν όλη τη χρονιά τα ψέματα να τελειώσουν επιτέλους. Να σταματήσει η διαιώνιση ενός άρρωστου συστήματος όπου ο μαθητής του πέντε βαθμολογούνταν με 12 και με 13 φτάνει πια υποτίμηση του επαγγέλματος των καθηγητών.

 
Κων-νος
19 Ιαν 2021 00:07

Ας καταλάβουν το ορατό σε όλους: με τις φετινές συνθήκες κανένα σχολείο δεν ασχολείται με την Τράπεζα θεμάτων ούτε καν τα ιδιωτικά!
Ας την εφαρμόσουν πιλοτικά και ας επιμορφώσουν τους διδάσκοντες,απλά πράγματα

 
Τ.Γ.Κ.
19 Ιαν 2021 00:01

Οι λέξεις "κανονικά" και "τράπεζα θεμάτων" δεν χωράνε στην ίδια πρόταση. Δεν υπάρχει τίποτα το κανονικό σ' αυτή την ιδεοληπτική εμμονή, που ισοπεδώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, μετατρέποντας την κάθε διδακτική ώρα σε φροντιστηριακού τύπου προετοιμασία για τις εξετάσεις.

 
Γφ
18 Ιαν 2021 22:55

Μόλις ανοίξουν τα σχολεία της δθμιας θα ανοίξει νέος γύρος κινητοποιήσεων από τους μαθητές όπως και θα γίνει....θα γίνουν καταλήψεις σε όλα τα σχολεία....για αυτό και δε βιάζονται να ανοίξουν...γιατί θα έχουν προβλήματα!!!!

 
Αναστασία
18 Ιαν 2021 22:22

Υπάρχει κανένα κονδύλι που πρέπει να απορροφηθεί και είναι τόση η πρεμούρα του Υπουργείου για την Τράπεζα;
Θα την βγάλετε στην πλήρη της μορφή το Μάϊο όπως κάνατε και την προηγούμενη φορά;
Το μάθημα ΔΕΝ προχωράει. Οι μαθητές δεν αποδίδουν. Ένα 20% μπόρεσε και κρατήθηκε.
Κάνετε λες και είναι μια συνηθισμένη χρονιά! Ζείτε αλλού;

 
pk
18 Ιαν 2021 22:21

ολα πανε καλα!!

Απουσίες κανονικα
Υλη καταχωρηση υποδειγματικα!!!
Διαγωγη χωρις προβληματα!!!
Μαθησιακό και Παιδαγωγικό κλίμα, perfect

Αξιολογηση μαθητών, με συγχρονα μέσα!!!

Πάμε Παρακάτω!!!

Ερχεται Αξιολογηση!!!
Αυτονομία Σχ. Μοναδων

Αξιολόγηση Στελεχών

Προτυπα ΕΠΑΛ
Συνδεση με Αγορα Εργασίας!!!

Δεν καταλαβα?

Εκλογές Σαββατο!!!!
Συμβούλια Χωρίς Εκπαιδευτικούς!!!

λιγοτερα λειτουργικα εξοδα!!!!

Οχι πετρελαιο!!!!

Ξυπνηστε μας!!!!!

 
Πατέρας
18 Ιαν 2021 21:54

Γιατί να μην εφαρμοστεί; Όλα τέλεια είναι... Αντί για 45 λεπτά μάθημα, κάνουν τα παιδιά 30 (καθαρά 20 λεπτά, εάν αφαιρέσουμε παρουσίες, διαμοιρασμούς, μπες βγες κλπ.). Η ύλη προχωράει τέλεια, άρα τι σας πειράζει η τράπεζα; Οι μαθητές δε θα προλάβουν να κάνουν ούτε το 1/5 της ύλης έτσι όπως πάμε κι άρα τα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά κι όσοι έχουν χρήματα θα τα πάνε μια χαρά... Γιατί να μην εφαρμοστεί; Τα λέω καλά, υφυπουργέ και υπουργέ παραπαιδείας;

 
Μητέρα μαθητή Α Λυκείου
18 Ιαν 2021 21:05

Τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα γιατί είναι σε άδεια ο καθηγητής, η τηλεκπαίδευση προχωράει αργά και εσείς επιμένετε στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων φέτος εν μέσω πανδημίας.
Τότε γιατί κάνατε μείωση της ύλης στη γ Λυκείου;
Η μισείτε τα παιδιά μας, η κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.
Η μόνη λύση είναι ομαδικές καταγγελίες. Οι κυριες που υπουργείου δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα....

 
foros1
18 Ιαν 2021 20:55

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των καθηγητών και γι'αυτό χρόνια τώρα λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η τράπεζα θεμάτων αντίθετα, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι σοφό να επιβληθεί άμεσα, επειδή κάποιοι στο υπουργείο βιάζονται να δείξουν αλλαγές.
Με την άδικη επιβολή, οι αδιάβλητες εξετάσεις μάλλον θα αποτύχουν.

 
Αλέξανδρος
18 Ιαν 2021 20:25

"Μπράβο"!!! "Συγχαρητήρια"... ότι ακριβώς "έλειπε", την δύσκολη αυτή στιγμή που διανύουμε, από την Ελληνική εκπαίδευση!!!

 
Μητέρα μαθήτριας Α Λυκείου
18 Ιαν 2021 20:20

Τι περίμενε η ΟΛΜΕ ..να τους στρώσει το κόκκινο χαλί?
Οι άνθρωποι έχουν έναν και μοναδικό σκοπό...
ΝΑ ΕΞΟΝΤΏΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΤΩΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΆ !!!
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ !!!
ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ !!!
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ...

 
ΟΛΜΕ...
18 Ιαν 2021 19:36

Παρελκυστική τακτική χωρίς καμία αντιπρόταση....Να μην..Να μην....Να μην....τόσα χρόνια και η Δημόσια εκπαίδευση έπιασε πάτο ΚΑΙ με μεγάλη της ευθύνη!

 
Ερτ
18 Ιαν 2021 19:32

Δηλαδή σπατάλησαν τον πολύτιμο χρόνο της Υφυπουργού.

 
φιλελεύθερος
18 Ιαν 2021 19:29

Δεν είμαστε έτοιμοι για την τράπεζα θεμάτων. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας και φυσικά για τα παιδιά. Η επίδραση της ατμόσφαιρας Covid-19 στην ψυχολογία των μαθητών και οι επιπτώσεις στην επίδοση τους δεν έχουν μελετηθεί. Η πρεμούρα του υπουργείου είναι ακατανόητη.

 
PE19
18 Ιαν 2021 19:12

Οκ Το ίδιο το υπουργείο, προσοχή όχι η ΟΛΜΕ, όχι το ΠΑΜΕ, αλλά το ίδιο το υπουργείο για την Γ' Λυκείου κόβει 25% της ύλης πέρσι και άλλο τόσο φέτος.
Δηλαδή το ίδιο το Υπουργείο, όχι η ΟΛΜΕ, όχι το ΠΑΜΕ παραδέχεται ότι έγινε 25% λιγότερο παραγωγικό μάθημα πέρσι και άλλο τόσο φέτος. Στα μαθηματικά δηλαδή και στη Γλώσσα οι μαθητές θα έχουν (αν όλα πάνε καλά) λιγότερες γνώσεις που αντιστοιχούν σε μισό χρόνο μαθημάτων.
Για ένα λόγο που κανείς δεν κατανοεί και ελάχιστοι γνωρίζουν, οι μαθητές της Α Λυκείου που σύμφωνα με την (έμμεση τουλάχιστον ) παραδοχή του υπουργείου θα εξεταστούν σε ύλη που προϋποθέτει γνώσεις της Γ Γυμνασίου που δεν διδάχθηκαν καλά (δεν γίνεται η Γ Λυκείου να έχει μείωση ύλης 25% που έκανε και παραπάνω καιρό μάθημα πέρσι και όχι η Γ γυμνασίου) και σε ύλη της Α' Λυκείου που πάλι σύμφωνα με το υπουργείο (δε γίνεται στη Γ λυκείου να μη γίνονται τα μαθήματα καλά και να απαιτείται 25% μείωση και στη Α όλα καλά) δεν έχουν διδαχθεί.
Τι δε πάει καλά ???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.