ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πλειάδα επιστημόνων του ΑΠΘ στους κορυφαίους παγκοσμίως

Δημοσίευση: 19/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πλειάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται ανάμεσα στους/στις κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, 98 Καθηγητές/Καθηγήτριες του ΑΠΘ περιλαμβάνονται στην ανανεωμένη κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου «Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators» 2020 που δημοσιεύθηκε από ομάδα Καθηγητών του Stanford University της Αμερικής, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019.

Παράλληλα, από την παραπάνω κατάταξη έχει συνταχθεί και λίστα με τους/τις κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο του  δημοσιευμένου έργου τους καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Σε αυτή συγκαταλέγονται 99 μέλη ΔΕΠ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στις λίστες περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι/κορυφαίες 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους υποπεδίου, που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε άρθρα. Η αξιολόγηση βασίστηκε στον αντίκτυπο του ερευνητικού τους έργου και συγκεκριμένα στις αναφορές που έχει λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.

«Οι εξαιρετικές αυτές διακρίσεις αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τον ισχυρό αντίκτυπο του ΑΠΘ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μέσα από αυτές φαίνονται περίτρανα το μέγεθος και η σπουδαιότητα της έρευνας που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και το υψηλό επίπεδο και η διεθνής αναγνώριση που έχει το επιστημονικό μας δυναμικό. Το Πανεπιστήμιό μας εργάζεται στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας, με τα ερευνητικά του αποτελέσματα να αναγνωρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και να προσφέρονται προς όφελος της κοινωνίας», επισημαίνει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της οικογένειας του ΑΠΘ για τις ξεχωριστές αυτές διακρίσεις.

Τα μέλη ΔΕΠ του Αριστοτελείου που βρίσκονται στους/στις κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες παγκοσμίως, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019, είναι αλφαβητικά τα εξής:

Ετικέτες: 
ΑΠΘ

Σχόλια (2)

 
Προτάσεις
20 Ιαν 2021 19:26

Αν καταφέρνουν οι επιστήμονές μας τόσο σημαντικές διακρίσεις με τα μύρια προβλήματα και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, που αντί να απλοποιούνται, γιγαντώνονται (π.χ. Δημόσιο Λογιστικό στους ΕΛΚΕ, λες και είναι ένοχοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου), φανταστείτε τί θα κατάφερναν αν είχαν και λίγη επιπλέον οικονομική βοήθεια, για να τακτοποιήσουν τα σημαντικά τους προβλήματα στις υποδομές.

Προτείνεται να επιδοτηθούν τα εργαστήρια των διακεκριμένων καθηγητών με ένα σοβαρό ποσό για συντήρηση/επισκευή οργάνων και την προμήθεια αναλωσίμων τους. Για παράδειγμα, στις θετικές-τεχνολογικές επιστήμες ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο χρειάζεται χιλιάδες ευρώ για τακτική συντήρηση, ενώ υπάρχουν πολλά μεγάλα όργανα που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης χρημάτων για επισκευή ή επέκταση και ολοκλήρωση των δυνατοτήτων τους. Στις ανθρωπιστικές επιστήμες χρειάζονται περισσότερα χρήματα για προμήθεια συνδρομών σε επιστημονικά περιοδικά, την προμήθεια βιβλίων και την οργάνωση των βιβλιοθηκών και σπουδαστηρίων.

Σε όλους χρειάζονται περισσότερα χρήματα για ταξίδια στο εξωτερικό ώστε να αυξηθεί η παρουσία της χώρας μας στα πανάκριβα μεγάλα διεθνή συνέδρια. Τέλος, να δοθούν ειδικά κίνητρα στους διακεκριμένους επιστήμονες να συγγράψουν νέα συγγράμματα, όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και για το ευρύ κοινό.

Ως προς τον ερευνητικό τομέα, λίγο περισσότερη μέριμνα και λίγο περισσότερη οικονομική υποστήριξη χρειάζεται, και θα κάνουμε άλματα στις διεθνείς κατατάξεις. Ο διδακτικός τομέας απαιτεί συστημικές μεταρρυθμίσεις, πολύ λιγότερα χρήματα, αλλά την ριζική αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία, τους μαθητές, τους φοιτητές και κυρίως τους γονείς.

 
σκεπτομενος
19 Ιαν 2021 19:23

Να τους συγχαρουμε σαν Ελληνες. Ενα μεγαλο μπραβο. Για τον κοπο και το νοιαξιμο τους για την εξυψωση της ειδικοτητας τους. Ειμαστε περηφανοι για αυτους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.