Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΓΠΑ για το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 19/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ ΓΠΑ συζήτησε διεξοδικά την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση με τον νομοσχέδιο «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ακολουθώντας και τιμώντας τις βασικές αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε νομοθετικές παρεμβάσεις οφείλουν να στοχεύουν στο σχεδιασμό ενός σύγχρονου πανεπιστημίου και αρχικά πρέπει να στηρίζονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις και αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η εμπειρία προηγούμενων δεκαετιών έχει δείξει ότι απαιτείται συμμετοχή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο σύστημα εισαγωγής σε αυτά, τόσο όσον αφορά τις ακαδημαϊκές επιδόσεις όσο και τον αριθμό των εισακτέων. Θεωρούμε ότι η υπό διαβούλευση πρόταση νόμου για θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι επιβεβλημένη, η οποία θα πρέπει να διαμορφώνεται από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Αυτή όμως η ρύθμιση πρέπει να συνδυαστεί με νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας των Πανεπιστημίων να αποφασίζουν, με συγκεκριμένα κριτήρια (διαθεσιμότητα πόρων και προσωπικού), τον αριθμό των εισακτέων ανά Τμήμα.

2. Όριο φοίτησης

Θεωρούμε ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου διάρκειας φοίτησης είναι θετικό μέτρο εφόσον υπάρχει δυνατότητα μερικούς φοίτησης με αντίστοιχα επαυξημένο όριο και δυνατότητα αναστολής φοίτησης για λόγους υγείας και άλλους σοβαρούς λόγους. Η θέσπιση ορίου φοίτησης μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας να είναι πιο προσηλωμένοι στο στόχο τους. Επιπλέον, θα πρέπει να κινητοποιήσει τα πανεπιστημιακά τμήματα να βελτιώσουν τα προγράμματα σπουδών και τις εκπαιδευτικές μεθόδους τους, όπου αυτό απαιτείται ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στους μαθησιακούς στόχους που καλούνται να υπηρετήσουν. Ως σύλλογος ΔΕΠ δεσμευόμαστε να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Μέτρα για την Ασφάλεια στα ΑΕΙ

Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΓΠΑ αναγνωρίζει την ανάγκη καλύτερης προστασίας των χώρων των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια έχουν επανειλημμένα δοκιμαστεί από προπηλακισμούς πρυτανικών αρχών, διδασκόντων και φοιτητών, βανδαλισμούς των χώρων τους και κλοπές. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η τελευταία ενέργεια μικρού αριθμού, δυστυχώς όμως όπως αποδείχτηκε, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που μαζί με εξωπανεπιστημιακά άτομα επιτέθηκαν με ιδιαίτερα αποτρόπαιο τρόπο εναντίον του Πρύτανη του ΟΠΑ. Ενέργεια η οποία καταδικάστηκε από το σύνολο των μελών μας καθώς φυσικά και από όλη την ελληνική κοινωνία.

Η ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων με σειρά μέτρων είναι άμεση και αναγκαία προϋπόθεση για την προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Οποιαδήποτε νομοθετικά μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση με την προϋπόθεση της διαφύλαξης του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου. Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΓΠΑ διαφωνεί με την δημιουργία ειδικού σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Αντίθετα πιστεύει ότι πρέπει να τους δοθούν οι αναγκαίοι πόροι που θα τους επιτρέψει αύξηση των υποδομών προς την κατεύθυνση της φύλαξης και δημιουργία σωστά στελεχωμένων υπηρεσιών φύλαξης με σαφείς οδηγίες και εκπαίδευση, ώστε να αποτρέπονται οποιεσδήποτε έκνομες πράξεις, πράξεις βίας και κατάλυσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Συμφωνεί μάλιστα με την σχετική ανακοίνωση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ για την φύλαξη των Πανεπιστημίων.

4. Πειθαρχικό Δίκαιο στα ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και αντίστοιχων ποινών. Βάσει του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων θεωρούμε ότι οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν στα όργανα του κάθε Πανεπιστημίου και θα πρέπει να κωδικοποιούνται, όχι από την εθνική νομοθεσία αλλά από τον Εσωτερικό Κανονισμό του, η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση των ΑΕΙ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρόεδρος Καλύβας Διονύσιος
Ο Γραμματέας Φλεμετάκης Εμμανουήλ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.