ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Επιστολή φοιτητών των επτά Ιατρικών Σχολών

Δημοσίευση: 19/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με πρωτοβουλία των πεμπτοετών φοιτητών Ιατρικής και των επτά Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας, κοινοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 η παρακάτω επιστολή στην υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Επιστολή πεμπτοετών φοιτητών των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας αναφορικά με την κλινική άσκηση

Προς:         Την Υπουργό Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως

Κοινοποίηση:     Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Υφυπουργό Παιδείας, Καθηγητή κ. Άγγελο Συρίγο

Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Καθηγητή κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε και έχοντας πλήρη συναίσθηση των συνθηκών σχετικά με την πανδημία του SARS-CoV-2, κρίνουμε αναγκαίο να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία των συμφοιτητών μας αναφορικά με την εκπαίδευσή μας.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εκπαίδευσή μας έχει δοκιμαστεί αρκετά, όπως άλλωστε και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ως πεμπτοετείς κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης έχουμε ανεχτεί με μεγάλη επιείκεια την ανεπαρκή ενημέρωση και την έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά την εκπαίδευσή μας κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο ζητούμε να επανεξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.   

Το 5ο έτος αποτελεί ένα κλινικό έτος με εξαιρετική σημασία ως προς την επαφή με όλο το φάσμα των κλινικών ειδικοτήτων και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων. Δεν δύναται ένα τέτοιο έτος να θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του εξ αποστάσεως, δίχως κλινική άσκηση.

Απαιτούμε ένα πλάνο για την κλινική μας εκπαίδευση.

Αιτούμαστε το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση υπό όρους που προστατεύουν την υγεία των φοιτητών και των ασθενών, δηλαδή παρέχοντας δωρεάν όλα τα δέοντα για την θωράκισή μας έναντι του SARS-CoV-2, όπως μέτρα ατομικής προστασίας, διαγνωστικούς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμβολιασμούς, οργανώνοντας την κλινική μας άσκηση σε ολιγομελείς ομάδες φοιτητών με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. Ως προς τους εμβολιασμούς, να μας κοινοποιηθεί άμεσα το αντίστοιχο πλάνο. Η άσκηση των φοιτητών στα νοσοκομεία πρέπει να υπάγεται στα ίδια πρωτόκολλα υπό τα οποία λειτουργούν και οι υγειονομικοί. Σε περίπτωση φοιτητών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για COVID-19, να ληφθεί ειδική πρόνοια που να διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια όσο και την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους, ενώ παράλληλα να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των σπουδών τους, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους στην κλινική άσκηση περιορίζεται.

Δεν είμαστε ανεύθυνοι να ζητάμε να ασκηθούμε σε θαλάμους ασθενών άνευ όρων. Αυτό που ζητάμε είναι ένα οργανωμένο πλάνο που να επιτρέπει την επανένταξή μας στις κλινικές υπό τη νέα αυτή συνθήκη. Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε θεωρώντας πως η όλη κατάσταση είναι προσωρινή. Απαιτούμε να μας παρουσιαστεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το πώς θα εξασφαλιστεί η διδακτική διαδικασία και η κλινική εκπαίδευση, δεδομένης της κατάστασης.

Αιτούμαστε επίσης η εκάστοτε Διοίκηση να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση αναπληρώσεων των χαμένων κλινικών ασκήσεων, ο χαρακτήρας των οποίων να προκύψει έπειτα από συνεννόηση των φοιτητών κάθε Τμήματος με τον αντίστοιχο Πρόεδρο.

Τα παραπάνω αιτήματα υπερψηφίστηκαν από τους φοιτητές του πέμπτου έτους των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας.

Με τιμή,

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας

Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

5ο Έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Η επιτροπή: Καλογιαννάκη Ευτυχία, Κατηφόρης Αθανάσιος, Λιώσης Κωνσταντίνος Μάριος, Μελάνη Αρετή, Σμυρνή Μυρτώ

5ο Έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Σχόλια (2)

 
Κυριάκος
19 Ιαν 2021 21:19

Πολύ σωστά.Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις υπολοιπες σχολές Επιστημών Υγείας. Μετά την εξεταστική πρέπει να ξεκινήσουν οι κλινικές χωρίς καθυστέρηση με όλα τα απαραίτητα μέτρα.Στα δημοτικά σχολεία υπαρχουν και 300 μαθητές μαζι με τους δασκάλους και τις ειδικότητες μέσα σε ένα κτίριο σε πολλά μεγάλα σχολεία.Στα σουπερ μάρκετ είναι τόσος κόσμος ο ένας πάνω στον άλλο,εκεί δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης; Τα παιδιά που κάνουν την πρακτική και κλινική τους άσκηση θα βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα;Τον Οκτώβριο κατηγόρησαν στη Θεσσαλονίκη τους φοιτητές για την εξάπλωση του ιού δεν είπαν όμως για τους χιλιάδες τουρίστες που πέρασαν από την Θεσσαλονίκη για να πάνε Χαλκιδική και όπου αλλού.Υπάρχει μια αδικία εδώ...

 
Κλινική Εκπαίδευση στις Ιατρικές Σχολές
19 Ιαν 2021 21:05

«Ζητάμε ένα οργανωμένο πλάνο που να επιτρέπει την επανένταξή μας στις κλινικές υπό τη νέα αυτή συνθήκη. Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε θεωρώντας πως η όλη κατάσταση είναι προσωρινή.

Δεν είμαστε ανεύθυνοι να ζητάμε να ασκηθούμε σε θαλάμους ασθενών άνευ όρων. Απαιτούμε να μας παρουσιαστεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το πώς θα εξασφαλιστεί η διδακτική διαδικασία και η κλινική εκπαίδευση, δεδομένης της κατάστασης.

Αιτούμαστε επίσης η εκάστοτε Διοίκηση να δεσμευτεί για την πραγματοποίηση αναπληρώσεων των χαμένων κλινικών ασκήσεων.»

Πάρα πολύ μεστές επισημάνσεις και λογικά αιτήματα - και φυσικά για την Ιατρική, αλλά και τις υπόλοιπες σχολές, δε νοείται εκπαίδευση αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Ας αναλάβουν τα ΑΕΙ και το υπουργείο τις ευθύνες τους ώστε από τον Φεβρουάριο να επαναλειτουργήσουν οι σχολές και τα τμήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ