Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κ. Μητσοτάκης :Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

«Όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν»
Δημοσίευση: 20/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Επόμενη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων».

Τη δήλωση αυτή έκανε  ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν» , τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε τα εξής:

  • Θα παρακολουθούμε σε ημερήσια, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Επεκτείνεται και η εθνική μάχη κατά της πανδημίας. Μόλις την Παρασκευή είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για σχεδόν 7 ώρες τα θέματα αυτά στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Παρουσίασα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον COVID-19, με την εκστρατεία “Ελευθερία”, τον εμβολιασμό, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ειδικά για το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2021. Και παρουσίασα και το πλήρες πρόγραμμα των εμβολιασμών, με όλες τις δράσεις της πολιτείας, με αριθμούς, με στόχους, με χρονοδιαγράμματα. Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα προς αυτό που λέμε, μερική κανονικότητα.
  • Επαναλειτουργούν βαθμίδες εκπαίδευσης, άνοιξε το λιανεμπόριο, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν γενικοί περιορισμοί, αλλά και τοπικές παρεμβάσεις σε περιοχές όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εστίες έξαρσης του ιού. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις ενέργειες για τις επόμενες.
  • Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Κλείνει ο πρώτος κύκλος του εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών που μπορούν να προσέλθουν να εμβολιαστούν μόνοι τους. Θα ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα για τις ηλικίες από τα 80 στα 84 χρόνια. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές, χωρίς ταλαιπωρία. Από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου διεξάγονται οι εμβολιασμοί. Προστίθενται 65 Κέντρα Υγείας, 144 νέα σημεία εμβολιασμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα σήμερα το πρωί, όλα φαίνονται να εξελίσσονται ομαλά. Και, βέβαια, από τον Φεβρουάριο και ως τα μέσα Μαρτίου θα μπουν και στη μάχη 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα από μόνα τους, μόνο αυτά, να εξυπηρετούν 20.000 συμπολίτες μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
  • Όμως, θα το ξαναπώ, η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων δεν είναι, δυστυχώς, σταθερή. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό των παραλαβών. Όσα εμβόλια έρχονται, θα γίνονται ταχύτατα, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα για να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση για όλους τους συμπολίτες μας.
  • Από χθες ξεκίνησε και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμα μία ελληνική καινοτομία που καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει.  Όπως ξέρετε, έχω ήδη θέσει το ζήτημα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πρότυπου ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Θέλω να το ξαναπώ, δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των ευρωπαίων.  Κάτι που αφορά, βέβαια, και τον τουρισμό και την οικονομία μας. Το ζήτημα αυτό θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω αύριο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ξέρω ότι με τη θέση μου αυτή συμφωνούν ήδη και πολλοί συνάδελφοί μου και εύχομαι ότι σύντομα θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης.
  • Θα έχω την ευκαιρία να εισηγηθώ και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ήδη έχει κριθεί ασφαλές από πολλές άλλες χώρες. Και βέβαια, δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι να πιέσουμε τη Pfizer ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και τα δύο θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια και γρηγορότερο τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη.  

 

 

Σχόλια (8)

 
Θύμιος
21 Ιαν 2021 11:15

Μην περιμένετε να αυξηθούν οι ρυθμοί αν δεν έρθουν τα φτηνά εμβόλια που δεν θα χρειάζονται βαθιά κατάψυξη.

 
Γιάννης
20 Ιαν 2021 20:41

Εμβολιάστηκαν όλοι οι κυβερνώντες και ο πολίτης ούτε που τους νοιάζει .... Αλαζονεία έτσι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ... Εντωμεταξύ στη Γερμανία τα σχολεία κλειστά μέχρι 14 Φεβρουαρίου εδώ προφανώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι είμαστε το .. γαλατικό χωριό ... μας βούτηξαν στο μαγικό υγρό ... Άμα θες να δουλεύουμε πρώτα να μας εμβολιάσεις ...

 
Προτεραιότητες
20 Ιαν 2021 19:44

Διαφορετικές στις 18, άλλες στις 19, αλλαγές στις 20..
Γιατί δεν υπάρχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των δασκάλων αφού ανοίξανε τα σχολεία; Μαζί με τους άνω των 85. Όπως εμβολιάσθηκε ο πολιτικός κόσμος..

 
ANTONIOS
20 Ιαν 2021 17:31

Εμάς προτεραιότητα μας είναι να κάνουμε εμβόλιο. Εσύ έκανες.

 
είπε
20 Ιαν 2021 13:36

ο εμβολιασμένος πρωθυπουργός, για εμάς τους γονείς κάποιας ηλικίας δεν τον ενδιαφέρει...έτσι άνοιξε και τα δημοτικά και τώρα είμαστε κλεισμένοι μέσα με το οξύμετρο στο χέρι ...και κάνουμε την προσευχή μας για τις επόμενες 14 μέρες! Αν πάθουμε κάτι θα αναλάβει η πολιτεία την φροντίδα των παιδιών μου;

 
foros1
20 Ιαν 2021 13:35

@Εκπ/κος,

πολύ απλά, μόλις εμβολιαστηκαν οι επώνυμοι, άρχισαν τις εκπτώσεις στην ασφάλεια των υπολοίπων απέναντι στο ιό.

 
ΜΑΡΙΑ
20 Ιαν 2021 13:02

ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ....ΤΩΡΑ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕ ΚΛΕΙΣΕ .....Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ!ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ!ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΣ ΣΧΕΔΙΟ!ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

 
Εκπ/κός
20 Ιαν 2021 12:59

Αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ,
Εσείς κάνατε το εμβόλιο, εμείς όχι.
Εμείς γιατί να συνωστιστούμε;
Δεν κινδυνεύουμε να μολυνθούμε και να διασπείρουμε τον ιό;
Πάει αργά ο εμβολιασμός! Το έχετε καταλάβει ή ακόμα;
Αργά τα ζα μου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ