Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Ξεκινά η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων

Στις αμέσως επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
Δημοσίευση: 20/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την έναρξη της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, μίας διαρκούς και δυναμικής διαδικασίας, σηματοδοτεί η υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για ένα κυκλικό μοντέλο κατά το οποίο όλα τα σχολεία αξιολογούνται, ανά έτος, με βάση τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων.

Σε τι αποσκοπεί η αξιολόγηση;

Σκοπός της αξιολόγησης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας,  είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε ένα πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των τριών βασικών λειτουργιών της σχολικής μονάδας:

α) της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας,

β) της διοικητικής λειτουργίας και

γ) της λειτουργίας της ως επαγγελματικής κοινότητας μάθησης, που προωθεί την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Βασικός φορέας της διαδικασίας του προγραμματισμού και της εσωτερικής αξιολόγησης είναι η ίδια η σχολική μονάδα, ενώ θεμελιώδη στοιχεία της αποτελούν η στοχοθεσία σχετικά με το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και η τεκμηριωμένη αξιολογική κρίση που βασίζεται στη συστηματική συλλογή στοιχείων από ποικιλία πηγών.

Σημειώνεται πως φέτος, λόγω των πρωτόγνωρων συνθήκων της σχολικής χρονιάς, η αξιολόγηση θα υλοποιηθεί προσαρμοσμένη στις συνθήκες αυτές, καθώς η ιδιαιτερότητά τους έχει επιδράσει στη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Ποιος διενεργεί την αξιολόγηση;

Η εσωτερική αξιολόγηση πραγματοποιείται από το Σύλλογο Διδασκόντων και η εξωτερική από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.).

Όσο για τη μεταξιολόγηση, αυτή διενεργείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.), που επιβλέπουν την όλη διαδικασία.

Θα δημοσιεύονται οι εκθέσεις αξιολόγησης;

Οι εκθέσεις εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης θα αναρτώνται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ενώ συνοπτικές εκδόσεις των εκθέσεων θα αναρτώνται και στις ιστοσελίδες των σχολικών μονάδων.

Προβλέπονται επιμορφώσεις για τα στελέχη διαδικασίας που θα έχουν ανάμειξη στη διαδικασία;

Εντός του μηνός Φεβρουαρίου 2021, θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες καταρτίσεις στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση από το Ι.Ε.Π. προς τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης, ως υποστηρικτικό μέτρο για την διαδικασία.

Τι δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών;

-    Εξωτερική αξιολόγηση εφαρμόζεται σε 26 (επί συνόλου 32) ευρωπαϊκές χώρες του δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ. Σημειώνεται πως στη χώρα μας θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά.

-    Εσωτερική αξιολόγηση εφαρμόζεται στα δύο τρίτα των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Στις αμέσως επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Όπως ήδη έχει δηλώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως η βασική αρχή του νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών  θα είναι”όποιος αξιολογεί αξιολογείται”.

Ειδικότερο το Σχέδιο Νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και εκτιμάται ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ν. Κεραμέως,προβλέπει:

Αξιολόγηση από δύο αξιολογητές: Κάθε αξιολογούμενος θα αξιολογείται  από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.

Στελέχη εκπαίδευσης: Συνολική αξιολόγηση  για τα στελέχη εκπαίδευσης, η οποία θα συνδέεται με την έρευνα για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας

Εκπαιδευτικοί: Διαμορφωτική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με διττό στόχο την επιβράβευση  της προσπάθειας και τη συνεχή  βελτίωση της απόδοσης μέσω σκιαγράφησης δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Προσωπικό   ηλεκτρονικό φάκελο: Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο  στον οποίο θα καταχωρίζονται, ανάμεσα σε άλλα,στοιχεία άσκησης  του εκπαιδευτικού/διοικητικού έργου.

Συνέντευξη: Θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή.

Παρατηρήσεις διδασκαλίας: Επίσης θα προβλέπονται   προγραμματισμένες παρατηρήσεις διδασκαλίας μαθημάτων.

Σχόλια (20)

 
Δάσκαλος
21 Ιαν 2021 14:00

Όχι στην αξιολόγηση, χειραγώγηση.

 
Νικος
20 Ιαν 2021 22:35

Ερώτηση: Η αξιολόγηση συμβάλει:
α) στην οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ???
β) στην υλικοτεχνική υποδομή της υποστήριξης της διδασκαλίας ???
εξ ορισμού όχι και στα δύο, διότι δε περιέχονται στην αξιολόγηση.
Άρα το συμπέρασμα είναι κάντε μια ψυχοθεραπευτική κουβεντούλα για να περάσει η ώρα και κάποιοι να έχουν λόγο ύπαρξης.

 
ερτ
20 Ιαν 2021 20:01

Γιατί δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν; Απο ότι ξέρω ο Ε. Βενιζέλος εργάζεται ως καθηγητής στο ΑΠΘ. Το λέω επειδή μας διαβάζουν και γονείς...καλό είναι να μην ακούγονται λαϊκισμοί και ανακρίβειες. Οι πολιτικοί αξιολογούνται από τον προϊστάμενό τους και συνολικά η κυβέρνηση από τους βουλευτές που εκλέγονται από το λαό. ΟΧΙ από τους υφισταμένους τους Δ.Υ.

 
Γιώργος
20 Ιαν 2021 20:00

Εμένα πάλι γιατί κάτι μου λέει ότι δε θα γίνει; Μέχρι τώρα το επιχείρησαν πολλοί προηγούμενοι υπουργοί και πάντα την τελευταία στιγμή κάτι γινόταν και αναβάλλονταν.
Αξιολόγηση από χθες. Όχι από αύριο. Επιτέλους ας γίνουν τα αυτονόητα

 
Δον Κιχώτης
20 Ιαν 2021 18:59

Πρόκειται για το κυπριακό μοντέλο αξιολόγησης που έχει πάρα πολύ καλή τεκμηρίωση. Η ελληνική εκδοχή είναι ισοδύναμη. Καλή αρχή εύχομαι.

 
Κι όμως
20 Ιαν 2021 18:31

Τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι υπάλληλοι.
Με μια διαφορά: Όταν φεύγουν δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, όπως οι οι δημόσιοι.. Άρα ουσιαστικά είναι το ίδιο (χωρίς ρίσκο), αλλά προφανώς με τη βέλτιστη διαφορά, την ποιότητα ζωής..

 
Ert
20 Ιαν 2021 18:08

Βλέπω πολλοί σηκώνουν το μπαϊράκι της επανάστασης. Τους υπενθυμίζω ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν ορκιστεί να υπακούουν το Σύνταγμα και τους Νόμους. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι υπάλληλοι, αρκετά με αυτήν την ανοησία που αρμόζει μόνο σε μαθητούδια.

 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
20 Ιαν 2021 17:53

Όλα τα παραπάνω σχόλια είναι πολύ σωστά και πολύ στοχευμένα!!!!μπράβο σε όλους σας συμφωνώ απόλυτα στα παραπάνω σχόλια!!!! μέχρι το σχόλιο στις 20 ιαν 2021 13:35

 
Το σχήμα
20 Ιαν 2021 17:29

μου θυμίζει το όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν.

 
Δημητρης
20 Ιαν 2021 16:29

Φέτος θα Αξιολογηθουμε για τις δράσεις που υλοποιησαμε λέει η Υπουργός..
Ποιες δράσεις δηλαδή υλοποιήθηκαν φετος, σε μια χρόνια πανδημιας, με τα σχολεία σχεδόν 2 μήνες κλειστά; τα οποία ίσως και να ξανακλείσουν;
Τι θα αξιολογηθει ακριβώς;
Γιατί τέτοια βιασύνη; ας γίνει του χρόνου!
Επειδή απλά το έχει υποσχεθεί στον κ. Πρωθυπουργο πρεπει να γίνει, έστω κι αν οι συνθήκες είναι τελείως ακατάλληλες;

 
Αξιολόγηση ΧΘΕΣ...
20 Ιαν 2021 16:21

χωρις δικαιολογίες για αναβολές...Κουραστήκαμε, αξιολόγηση να ακούμε και αξιολόγηση να μη βλέπουμε.

 
Οφθαλμίατρος
20 Ιαν 2021 16:18

Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου βλέπω,
ΠΕ.Κ.Ε.Σ. βλέπω,
Νέους Σ.Σ. δεν βλέπω,
Το μέλλον σας, ΧΛΩΜΟ το βλέπω....

 
Αριστεία, όχι αστεία
20 Ιαν 2021 16:09

Στη γειτονιά του υπουργείου, στη Λυκόβρυση, πέσανε κάτι λάμπες σε ένα προκάτ και ευτυχώς που δε χτύπησαν τα παιδιά και η δασκάλα.
Δεν πάει κανένας άριστος να δει που γίνεται μάθημα, και μετά να αρχίσει τα powerpoint. Γιατί βλέπω πως το παραμυθάκι της υπουργού των παγουρίνων, θα είναι άσχημο στο τέλος.

 
ekpaideytikos
20 Ιαν 2021 15:43

Πάρα μα πάρα πολύ σωστά :
”όποιος αξιολογεί αξιολογείται”
Πάμε :
Θα βγάλω νόμο επιλογής στελεχών, Δομών εκπαίδευσης και Αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2019 ! Ιανουάριος του 2021 Ιανουάριος 2021 με παράταση θητείας 1 χρόνου διευθυντών και πινάκων επιλογής ( αυτοί που θα έχουν μείνει θα είναι οι άριστοι που είτε δεν είχαν προσόντα είτε η φήμη τους προπορευόταν της παρουσίας τους) και βλέπουμε. Παράταση 1 χρόνου σε συνέχεια 1 χρόνου θητείας Δ/ντων εκπαίδευσης οι οποίοι είτε είχαν εκλεγεί με νόμο στα όρια της συνταγματικότητας ή …..δεν είχαν καν εκλεγεί. Εν τέλει μετά από 1 χρόνο με διαδικασίες express εξέλεξαν νέους δ/ντες εκπαίδευσης με θητεία 1 χρόνου (!!!).
Μάρτιος του 2020 : θα επιμορφωθούν ΑΜΕΣΑ οι εκπαιδευτικοί σε θέματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Προθεσμία υποβολής (πρόθεσης) υποψηφίων εκπαιδευτών 29/Ιανουαρίου 2021.
Μάρτιος του 2020 : Θα εφοδιαστούν μαθητές με Laptop ή tablet
Το voucher για 200 € θα δοθεί αν κάνεις αίτηση μέσω ΤΑΧΙΝΕΤ και δεν έχει αρχίσει ακόμα
Θα δοθούν δωρεάν μάσκες στα παιδιά. Αρχικά Αλεξίπτωτα μετά μίνι.
Αμέσως μετά τις γιορτές θα ανοίξουν όλα τα σχολεία ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα που δεν είναι και τόσο άμεση τελικά αφού καλό Φλεβάρη και βλέπουμε.
Ενώ 2 χρόνια τώρα το ΙΕΠ κόβει 25+25 % από τη Γ’ Λυκείου βάζει και παραπάνω ύλη για την Α και εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων. Παράλληλα ανεβάζει την βάσει προβιβασμού στο Λύκειο στο 10 (από 9.5) αλλά συνυπολογίζει την Φυσική αγωγή με 10% επί του βαθμού (μέσος όρος για τη Φ.Α στο Λύκειο το … 19). Δηλαδή γράψε 3 στα μαθηματικά αλλά πέρασε με τη Γυμναστική.
(μικρό μέρους των σωστών επιλογών του υπουργείου)
Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (όσο) πέτυχε έγινε γιατί οι εκπαιδευτικοί με την μέθοδο της αυτόεπιμόρφωσης (δηλαδή ρωτάω αυτόν που ξέρει ένα πράγμα και μου το λέει και μένα και του λέω και εγώ κάτι άλλο) έβαλαν πλάτη αλλά και εξοπλισμό με τα πενιχρά τους έσοδα για να είναι αξιοπρεπείς απέναντι στους μαθητές τους αλλά και πάμπολλοι τεχνικοί που στήριξαν το έργο.
Τώρα φυσικά και όλοι περιμένουμε μια αξιολόγηση !!!! Αλλά Πραγματική !!!!!

 
Ακύρωση στην πράξη
20 Ιαν 2021 14:30

Εδώ δεν ξέρουν αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και θέλουν και αξιολόγηση. Στην πράξη θα την ακυρώσουμε (ουσιαστικά με κλειστά σχολεία την ακυρώνει το ίδιο το Υπουργείο). Η κ. Κεραμέως αναφέρει πως όποιος αξιολογεί πρέπει και να αξιολογηθεί. Την κ. Κεραμέως που δεν έχει ιδέα από διδασκαλία σε δημόσιο σχολείο, ποιος την αξιολογεί; Μη μου απαντήσετε: θα έρθουν εκλογές και θα κριθεί από τους πολίτες. Το κακό θα το έχει ήδη κάνει στην εκπαίδευση, θα θεωρείται επιτυχημένη Υπουργός (παρέμεινε στη θέση της με τον ανασχηματισμό), θα την ευχαριστούν οι επαγγελματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τώρα πρέπει να πάει σπίτι της, όχι μετά από 1-2 χρόνια.

 
Κωνσταντίνος
20 Ιαν 2021 14:28

κ Υπουργέ πείτε λίγο σας παρακαλώ πόσα χρήματα παίρνει ένας εκπαιδευτικός στο εξωτερικό και πόσα στην Ελλάδα; Συγκρίσεις ναι αλλά σε όλα.Επίσης θα πρέπει να ενημερωθείτε ότι η ατομική αξιολόγηση δεν απέδωσε όπως αναφέρεται σε πολλές μελέτες με συνέπεια να προκρίνεται η αυτοαξιολόγηση.

 
nikos
20 Ιαν 2021 14:25

Πως θα αξιολογηθούν αυτοί που δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης ή είναι εικονικό; Δεν θα έπρεπε να προηγηθεί κάτι γι' αυτό ή θα βάλουμε να δουλέψουν περισσότερο αυτούς που δουλεύουν ;

 
Anastasia
20 Ιαν 2021 14:08

Την κάναμε το 2014 την αυτοαξιολόγηση της σχολική μονάδας. Επισημάναμε τα προβλήματα που τα περισσότερα λύνονται μόνο με υποστήριξη από το Υπουργείο (υποδομές, επιμόρφωση, κ.λ.π.) Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Κανένα. Επίσης μας έχετε αφήσει στη μοίρα μας και εμάς και τα παιδιά από το Μάρτιο. Θέλετε και να αυτοαξιολογηθούμε; Έχω λοιπόν να πω ότι είμαστε όλοι άριστοι γιατί ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Εγώ σε αξιολόγηση παρωδία δεν συμμετέχω. Α! και κάτι ακόμη. Θέλω η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να είναι όπως αυτή των υπαλλήλων της Βουλής που πήραν όλοι άριστα!

 
ΠΕ04.01
20 Ιαν 2021 13:35

Η αξιολόγηση θα γίνει με τα παράθυρα ανοιχτά ή κλειστά; Φορώντας τις μάσκες αλεξίπτωτα; Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό εξοπλισμό του κάθε εκπαιδευτικού; Θα μας επιμορφώσετε για την αξιολόγηση πριν ή μετά από την επιμόρφωση για την εξ ΑΕ;
Σα δε ντρέπεστε λίγο!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ