ΝΣΚ: Τα Μεταπτυχιακά μπορούν να λειτουργούν και με λιγότερους από 10 φοιτητές

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης αρμόδια είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου

21/01/2021

Άκουσε το άρθρο

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι δυνατόν να συνεχίσει τη λειτουργία του με λιγότερους από δέκα (10) φοιτητές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας του. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης αρμόδια είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου  , κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος.

Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  (σ.σ. η οποία έγινε αποδεκτή) μετά από το ερώτημα Πανεπιστημίου εάν είναι δυνατή η λειτουργία  Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, με λιγότερους από δέκα (10) φοιτητές και αν η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί   από τη Σύγκλητο.

Το ιστορικό

Στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό  για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-21 υπήρξαν περισσότερες από δέκα αιτήσεις υποψηφιότητας πλην όμως μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ήταν  9 φοιτητές Α εξαμήνου σπουδών, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει (εν όλω ή εν μέρει) τα δίδακτρα  και η διδασκαλία των μαθημάτων τους έχει ήδη ξεκινήσει.

Επίσης η Συνέλευση του τμήματος, έχει εγκρίνει τον πίνακα των εννέα εγγεγραμμένων φοιτητών  και τον αναλυτικό προϋπολογισμό που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του προγράμματος

Σχόλια (11)

Όλα κάτω από 10
|

Από το 2022 που θα εφαρμοστεί το νέο ΑΣΕΠ, με το οποίο καταργείται οριστικά η μοριοδότηση για θέσεις τακτικού προσωπικού, όλα τα μεταπτυχιακά κάτω από 10 άτομα θα έχουν, γιατί κακά τα ψέματα τα περισσότερα άτομα για τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και για επαγγελματική αποκατάσταση παρακολουθούσαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι μια πραγματικότητα που θα το βρουν μπροστά τους τα πανεπιστήμια τα οποία θα χάσουν πολλά έσοδα από τα δίδακτρα που πλήρωναν όσοι τα παρακολουθούσαν, ήδη γνωρίζω άτομα που φέτος ακύρωσαν την εγγραφή τους σε μεταπτυχιακό λόγω μη αναγνώρισής του από το νέο νόμο του ΑΣΕΠ που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.

Ποιότητα μεταπτυχιακών σπουδών
|

Οι νομικές αποφάσεις πρέπει να συμβαδίζουν με το συμφέρον της δημόσιας εκπαίδευσης. Στα δεκάδες προγράμματα μεταπτυχιακών που έχουν δημιουργηθεί στα ΑΕΙ πρέπει να τεθούν κριτήρια ποιότητας και να ενισχυθούν όσα είναι απαραίτητα - το ίδιο και στις πιστοποιήσεις.

ΡΑΚ. ΙΝΤΖΗΣ
|

@Γιάννης Μ.
Η πληροφορία για την αποδοχή της γνωμοδότησης, υπήρχε ήδη, στο άρθρο του esos "(σ.σ. η οποία έγινε αποδεκτή)".

Μάλλον δεν ήμουν εγώ σαφής, για το από πού-ποιόν, περίμενα τη δημοσιοποίηση μιας γνωμοδότησης για ένα σοβαρό εκπαιδευτικό-ακαδημαϊκό θέμα. Δεν εννούσα φυσικά τις ιστοσελίδες του ΝΣΚ και του ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αγαπητέ Γιάννη....

Τέλος, το άρθρο είναι δημοσιευμένο από τις 21/1. Τρεις ημέρες μετά, δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ αναγνώστης, να μας αναφέρει ΕΝΑ δημόσιο μεταπτυχικό στον "πολιτισμένο κόσμο", με 9-8-7 (τότε γιατί όχι και κάτω από 2...???) φοιτητές. Το "μια χαρά εφαρμογή έχει", λοιπόν που λέτε..... μια χαρά σχετικό μου ακούγεται εμένα. Μην ξεχνάμε ότι και τα μνημόνια, μια χαρά εφαρμογή είχαν.

Γιάννης Μ.
|

Εναλλακτικά μπορείτε να τη βρείτε από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με τον ΑΔΑ: ΨΗ73ΟΡΡΕ-ΔΣΕ

Γιάννης Μ.
|

@ΡΑΚ. ΙΝΤΖΗΣ 22 Ιαν 2021 12:41
Είναι η 199/2020 και είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του ΝΣΚ. Μάλιστα έχει την ένδειξη ότι είναι αποδεκτή, άρα μια χαρά εφαρμογή έχει και ναι τα Υπουργεία δεν είναι υποχρεωμένα να αποδέχονται πάσα γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Οπότε το ότι είναι αποδεκτή, σημαίνει ότι της δίνει ένα πλεονέκτημα στην εφαρμογή σε σχέση με άλλες μη αποδεκτές ή σε εκκρεμμότητα για αποδοχή.

ΡΑΚ. ΙΝΤΖΗΣ
|

@Πέτρος Γ.
Γνωμοδότηση είναι, όπως λέτε κι εσείς αγαπητέ μου. Δεν είναι δα και αμετάκλητη δικαστική απόφαση!
Ρωτώ επίσης, τα Υπουργεία, είναι νομικά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ να αποδέχονται ("σεβαστείτε" που λέτε) ΚΑΘΕ γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.? Νομίζω πως όχι. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με.
Τέλος, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να δημοσιευθεί η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, για να δούμε α) ποιό και τί είδους μεταπτυχιακό αφορά αλλά και β) το ΣΚΕΠΤΙΚΟ της γνωμοδότησης. Που ναι μεν θα σεβαστούμε αλλά νομίζω πως έχουμε δικαίωμα, να μην συμφωνούμε και κατ' ανάγκη. Δεν συμφωνείτε?

Πέτρος Γ.
|

Προς τους σχολιάζοντες:
Σεβαστείτε τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί...

Κάτω από 10???
|

@20:39
Καλά που μου τα λες και μαθαίνω, γιατί εγώ ΔΕΝ έκανα μεταπτυχιακό ΚΑΙ διδακτορικό (5 χρόνια σύνολο) σε δυτικοευρωπαϊκό, δημόσιο, "τεράστιο" πανεπιστήμιο.... και ΔΕΝ ξέρω.
Ξαναδιάβασε λοιπόν την ερώτηση κι αν ξέρεις μεταπτυχικό με 9 φοιτητές, πες μου κι εμένα ποιό είναι.
ΥΓ. Το θέμα με τους ΣΕΕ, το λύσαμε έτσι?

Αριθμός φοιτητών στα μεταπτυχιακά προγράμματα
|

Δεν είναι λογικό να λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα με μονοψήφιο αριθμό φοιτητών, στη γενική περίπτωση (προγράμματα με διδασκαλία μαθημάτων όχι ερευνητικά προγράμματα). Το συνηθισμένο όριο για ΠΜΣ στο εξωτερικό είναι να δέχονται από 15-20 έως 45 φοιτητές ανά έτος.

Το λογικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να συνεχίσουν τις σπουδές τους οι ήδη εγγεγραμμένοι και από την επόμενη χρονιά να αλλάξει δομή το πρόγραμμα σπουδών.

Πρέπει να θεσπιστεί γενικός κανονισμός ώστε τα τμήματα των ΑΕΙ να προσφέρουν 1 ή 2 το πολύ αυτοδύναμα (όχι διατμηματικά) μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτά θα έχουν 2 ή 3 κοινά για όλους Υποχρεωτικά Μαθήματα και στη συνέχεια οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα επιλέγουν ροή/κατεύθυνση σπουδών και θα εξετάζονται σε άλλα 5 ή 6 μαθήματα Επιλογής από τα προσφερόμενα.

@Κάτω από 10???
|

Για να μαθαίνεις, τα μεταπτυχιακά στας Ευρώπας και στας Αμερικάς κανονικά λειτουργούν με λίγους φοιτητές.

Κάτω από 10???
|

Υπάρχει κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, που να έχει μεταπτυχιακά με κάτω από 10 φοιτητές? Όποιος γνωρίζει παρακαλώ ας μας ενημερώσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ