Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι απάντησε η υφ. Παιδείας στη ΔΟΕ όταν τέθηκε το θέμα της 10λεπτης παράτασης της αποχώρησης των νηπίων

«Η τροποποίηση-αύξηση του ωραρίου έγινε έπειτα από τηλεφωνήματα γονέων νηπίων προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.».
Δημοσίευση: 21/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας   με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τη Γενική Γραμματέα Σίσσυ Γκίκα, ζήτησε  την άμεση ανάκληση της  Υπουργικής Απόφασης,  με την οποία ορίστηκε "η ώρα αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου   από τις 13.00’ που ίσχυε  στις 13.10’"

Σύμφωνα με σημερινή  ανακοίνωση της ΔΟΕ η απάντηση που έλαβε από την υφυπουργό Παιδείας ήταν  ότι «η τροποποίηση-αύξηση του ωραρίου έγινε έπειτα από τηλεφωνήματα γονέων νηπίων προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.».

Υπό την έντονη    αντίδραση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. η υφυπουργός    «διαβεβαίωσε» ότι η ρύθμιση αφορά μόνο το διάστημα της πανδημίας   αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εγκυκλίου όπου θα διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για μόνιμη τροποποίηση προγράμματος και δεν θα είναι υποχρεωτική, κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Μόλις δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, με αιφνιδιαστική απόφαση που υπέγραψε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. Β΄ 83/15-1-2021), τροποποίησε την ώρα αποχώρησης των νηπίων που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου  από 13:00 σε 13:10 δίχως καμία αιτιολόγηση αυτής της επιλογής και, κατά την προσφιλή τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., δίχως προηγούμενο διάλογο.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε επιτακτικά, προτάσσοντάς το, το θέμα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με την κα Υφυπουργό και τη Γενική Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ. απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης, για να λάβει την «απίστευτη» απάντηση ότι η τροποποίηση-αύξηση του ωραρίου έγινε έπειτα από τηλεφωνήματα γονέων νηπίων προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.!!! Το Υπουργείο Παιδείας διαμορφώνει εκπαιδευτική πολιτική με βάση τα τηλέφωνα που δέχεται!! Τέτοια υπευθυνότητα και σοβαρότητα!

Υπό την έντονη και τεκμηριωμένη αντίδραση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. η Υφυπουργός  αναγκάστηκε να «διαβεβαιώσει» ότι η ρύθμιση αφορά μόνο το διάστημα της πανδημίας (κάτι που ούτως ή άλλως δικαιολογείται νομικά και όχι πολιτικά από την επίκληση στο κείμενο της Υ.Α. στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν.4722/2020) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εγκυκλίου όπου θα διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για μόνιμη τροποποίηση προγράμματος και δεν θα είναι υποχρεωτική, κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει. Παρόλα αυτά ήδη πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης ενημερώνουν συναδέλφους νηπιαγωγούς ότι μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα όπως το είχαν διαμορφώσει, μετά από «προφορικές οδηγίες» της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Αποτελεί θεσμικό και διοικητικό εμπαιγμό της πολιτικής ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., εφόσον από τη μια δεν διασφαλίζει νομικά τη δυνητική εφαρμογή της υπουργικής κι από την άλλη δίνει προφορικές εντολές για μη εφαρμογή της οδηγώντας σε επισφαλείς ατραπούς τόσο τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης όσο και τους ίδιους τους συναδέλφους.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μέχρι και σήμερα, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει εξετάσει ενδελεχώς, μέσω και της νομικής του υπηρεσίας, όλες τις πτυχές του θέματος και εφιστά την προσοχή στη χρήση επισφαλών διοικητικά τρόπων διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος (π.χ. χρήση πρακτικών συλλόγου διδασκόντων…) από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Η μάχη που δίνουμε είναι πολιτική  και θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα δυνατά μέσα που έχει στα χέρια του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Στην παρούσα, εξαιρετικά δύσκολη για την εκπαίδευση και το έργο των εκπαιδευτικών, συγκυρία οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί τηρούν αυστηρά τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Υ.ΠΑΙ.Θ. και, υπερβαίνοντας καθήκοντα και ωράριο, αποτρέπουν τον συγχρωτισμό κατά την είσοδο και αποχώρηση των νηπίων κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλο το διάστημα λειτουργίας των σχολικών μονάδων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν η ενέργεια της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., υποτίθεται πως, έχει ως στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας της αποχώρησης των μαθητών, παραβιάζει ανοιχτές θύρες αφού οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες. Αντίθετα, αυξάνεται η πιθανότητα και συνωστισμός να δημιουργηθεί στα σχολικά συγκροτήματα με μία θύρα εισόδου-εξόδου, αλλά και να ταλαιπωρηθούν γονείς με παιδιά και στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο.

Δημιουργείται, επίσης, τεράστια δυσλειτουργία στις μεταφορές των μαθητών.  

Ποια λοιπόν η αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης; Μήπως με την κίνησή του αυτή το Υ.ΠΑΙ.Θ. προετοιμάζει την εκπαιδευτική κοινότητα για νέες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και προχωρά σε επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών εκμεταλλευόμενη την πανδημία;

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια ακόμη αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών μετά από αυτήν που τους επιφύλασσε το Π.Δ. 79/2017.

Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι ήδη από τα υψηλότερα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας. Δηλώνουμε πως δεν θα αποδεχτούμε κανένα σχέδιο αλλαγής του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με το πρόσχημα της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν το φιλότιμο των εκπαιδευτικών να αποτελεί πεδίο εκμετάλλευσης, για μια ακόμη φορά, σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων.  

Καταγγέλλουμε τόσο την τακτική όσο και το περιεχόμενο και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση.

Για τον σκοπό αυτό καλεί, ως πρώτη απάντηση, τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υ.ΠΑΙ.Θ. τη Δευτέρα 25/1/2021 και ώρα 14:00 με κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας.

Απαιτούμε, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους εκπαιδευτικούς και να πάψει η διγλωσσία και η κοροϊδία λέγοντας άλλα σε εμάς κι άλλα στα στελέχη εκπαίδευσης.  Άλλα η Υπουργός, άλλα η Υφυπουργός και άλλα η Γενική Γραμματέας. Καλούμε και τους Σ.Ε.Π.Ε. όλης της χώρας να προβούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ετικέτες: 
ΔΟΕΖέττα Μακρή

Σχόλια (17)

 
Ψηφοφόρος της ΔΑΚΕ ΠΕ
22 Ιαν 2021 23:48

Κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πληρωθεί. Τί θα γίνει με αυτούς;

 
Κωστας
22 Ιαν 2021 16:54

Για αλλά πολύ σημαντικότερα δεν ρωτάνε οι συνδικαλιστές το Υπουργείο. Για τα 10 λεπτά κόπτονται....Αφού στο μεσημεριανό ωράριο κοιμούνται σχεδόν όλα που είναι το πρόβλημα.....Εναλλάξ δεν πάει!

 
Μπράβο στο Υπουργείο
22 Ιαν 2021 16:52

που έχει ανοιχτούς διαύλους και ακούει τους φορολογούμενους πολίτες. Σε όποιον δεν αρέσει, παραιτείται!

 
Γονείς
22 Ιαν 2021 16:05

Να τηλεφωνήσουμε όλοι μαζί στο υπουργείο και να ζητήσουμε επιπλέον από το "άριστα" στους ελέγχους των παιδιών μας, να καταργηθούν οι απουσίες και να μην επαναλαμβάνει κανένα παιδί την ίδια τάξη!
Σίγουρα θα το πράξει με τα τηλεφωνήματά μας!!

 
Αν
22 Ιαν 2021 15:58

Αν οι γονείς έλεγαν ότι ήθελαν να φεύγουν τα παιδιά στις 11 το πρωί, θα έβγαζαν εγκύκλιο που θα έλεγε κάτι τέτοιο; Σίγουρα όχι. Μόνο για επέκταση ωραρίου ευχαρίστως, περισσότερη δουλειά χωρίς αντίκρυσμα!
Δεν εξυπηρετεί πουθενά, ίσα-ίσα που δυσκολεύει τα πράγματα με το σχόλασμα των δημοτικών. Να εξηγήσουν δημοσίως τους βαρυσήμαντους λόγους!

 
Σωστά αντανακλαστικά
22 Ιαν 2021 10:22

στο Υπουργείο που αφουγκραστηκε τις ουσιαστικές ανάγκες των γονεων-φορολογούμενων και άλλαξε το ωράριο. Με την πρωινή προσέλευση 7:30 που τεχνηέντως δεν λειτουργεί πότε θα γίνει κάτι;;;

 
Χαχαχα
22 Ιαν 2021 10:03

Ανοίξτε τηλεφωνικές γραμμές για να ψηφίζει ο κόσμος. Αυτή είναι η πολιτική των αρίστων!!! Ρε τι ψηφίσαμε!!!!

 
Τάσος
22 Ιαν 2021 09:04

Είναι ντροπή για μια χώρα το υπουργείο της Παιδείας να διαμορφώνει την εκπαιδευτική του πολιτική με βάση "τηλέφωνα γονέων". Αλήθεια που το ξαναείδατε αυτό! Ακόμη τα τηλέφωνα αυτά αφορούν διεύρυνση η συρρίκνωση του ωραρίου. Ακόμη περισσότερο σε σοβαρές καταστάσεις όπως μια πανδημία, όπου τα αντανακλαστικά των υπευθύνων θα πρέπει να κινητοποιούνται άμεσα και με τη δέουσα σοβαρότητα. Τέλος σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας επί αυτών. Είναι αυτονόητο να αναδύονται θέματα στην σχολική καθημερινότητα, που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά εκεί στα γραφεία του Υπουργείου και στους αποδέκτες των "τηλεφώνων".

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
22 Ιαν 2021 08:58

Μετά από τηλεφωνήματα γονέων; Καλά, σοβαρα μιλάμε; έτσι χαράσσεται η εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα;
Δηλαδή αν οι γονείς της έλεγαν ότι ήθελαν να φεύγουν τα παιδιά στις 2, θα έβγαζε εγκύκλιο που θα έλεγε κάτι τέτοιο..

 
λέω μήπως
22 Ιαν 2021 06:25

Σε προαιρετική βάση και για το διάστημα της πανδημίας. Γιατί η αντίδραση; Μήπως χάνουμε το δάσος και κοιτάζουμε το δέντρο;

 
Νικος
22 Ιαν 2021 00:48

Όταν η εκπαιδευτική πολιτική "χαράσσεται" μετά από τηλεφωνικές επισημάνσεις - οχλήσεις γονέων, τότε δεν υπάρχει σωτηρία.
Προφανώς το θέμα δεν είναι το δεκάλεπτο της επέκτασης του ωραρίου! Αλλά οι αρλούμπες που δεν ντρέπονται να πουν οι κυρίες του υπουργείου και η βλακεία ημών που τις ακούμε.

 
Έκσταση
22 Ιαν 2021 00:10

Ρε παιδιά, ΑΝ όλα αυτά που γίνονται, τα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν;

 
@Ποιο το πρόβλημα;
21 Ιαν 2021 21:12

Στα νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με δημοτικά, τώρα θα υπάρξει συνωστισμός αφού τα δημοτικά σχολάνε 13:15. Ενώ δηλαδή είχανε 15 λεπτά διαφορά τώρα την έκαναν 5 λεπτά!!! Μα είχαν δώσει οδηγίες για διαφορετική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών του δημοτικού και τώρα το Υπουργείο κάνει ακριβώς το αντίθετο, να σχολούν τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού την ίδια ώρα. Στο Υπουργείο καταλαβαίνουν τι τους γίνεται; Διαβάζουν τις προηγούμενες οδηγίες τους; Φύγετε επιτέλους

 
Δον Κιχώτης
21 Ιαν 2021 19:12

Το μέιλ είναι άχαρο, το τηλέφωνο είναι θηλυκού γένους, το άρθρο «το» ήταν ένα γλωσσικό ατύχημα, εκείνο που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι θα εμφανιστεί το πρωί στην είσοδο του σχολείου η μαμά και θα πει:
- Πήρα χτες τηλέφωνο τη Ζέττα και μου ΄πε...
- Αλήθεια, εγώ χρυσή μου πήρα τηλέφωνο τη Σίσσυ και μου ΄πε...
- Α, δεν είναι δυνατόν, θα πάρω τώρα τηλέφωνο τη Νίκη να ξεκαθαρίσει το θέμα!
- Μα αυτή δεν το σηκώνει!
- Να πάρουμε τον Συρίγο;
- Μπαα, αυτός τέτοια ώρα είναι στο παράθυρο!
- Και ποια να πάρουμε;...

 
Ποιο το πρόβλημα ;
21 Ιαν 2021 19:02

Όλα αυτά γίνονται για το 10λέπτο της αποχώρησης ; Ήμαρτον! Για να μην υπάρξει συνωστισμός και να υπάρχει άνεση στην αποχώρηση.

 
τηλέφωνα στην υπουργό
21 Ιαν 2021 18:55

τηλέφωνα στη γγ, τηλέφωνα στην υφυπουργό ! τι διάλο , κανείς δεν έχει μέιλ ;

να πάρουμε κι εμείς ως γονείς να ζητήσουμε άριστα είκοσι στους βαθμούς. μην τους στείλουν με μέιλ ! ακούμε και από το τηλέφωνο !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ