Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύνοδος Πρυτάνεων: Ναι στην θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ

Με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 22/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για την καλύτερη ανάγνωση της τελευταίας απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων διευκρινίζεται, ότι η Σύνοδος επιβεβαιώνει την παλιότερη θέση της για την αναγκαιότητα καθορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φοιτητών/τριών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των Πανεπιστημίων.

Προς αυτή τη κατεύθυνση τα μέλη της Συνόδου διατύπωσαν την άποψη της ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων.

Σύνοδος   Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Σχόλια (13)

 
Τμήματα ΤΕΙ στην Ελλάδα
26 Ιαν 2021 15:38

Τα τμήματα ΤΕΙ ιδρύθηκαν το 1983, αυξήθηκαν σε αριθμό όλα τα επόμενα χρόνια, ανωτατοποιήθηκαν το 2001 και συνεχώς αναβαθμίζονταν (νόμοι 2005, 2007, 2009 κ.α)

Δεν είναι ευθύνη μίας μόνο κυβέρνηση ούτε διορθώνονται σε λίγα χρόνια στρεβλώσεις δεκαετιών. Ας αναλάβουν οι ακαδημαϊκοί και οι πολιτικοί τις ευθύνες τους.

@ xyz
23 Ιαν 2021 22:01

 
xyz
23 Ιαν 2021 22:01

Ευτυχώς!
Να δούμε όμως πως θα ειπωθούν όσα καίνε και δεν αγγίζονται, δηλ. τι θα γίνει με τα δήθεν πανεπιστημιακά τμήματα που μετέτρεψε από ΤΕΙ ο Γαβρόγλου και πρέπει να κλείσουν.
Αυτό που δεν λέγεται για τα "περιφερειακά παν/μια" είναι ότι το πρόβλημα τους εστιάζεται στα διάφορα τμήματα των ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν στη δομή τους. Τα τμήματα αυτά αλλάζουν ισορροπίες στις Συγκλήτους και η αγωνία τους δίνει τον τόνο.
Δεν εννοείται όμως να πορευθεί η Τιτοβαθμια εκπαίδευση αποδεχόμενη ό,τι λάθος έγινε.
Αισχρότερο ως προς την ακαδημαϊκούς κανόνες το γεγονό ότι τμήματα ΤΕΙ άλλαξαν με το μαγικό ραβδί του Γαβρόγλου ειδικότητα και από τμήματα μηχανικών ΤΕΙ έγιναν θετικές επιστήμες, π.χ. Μαθηματικό Καστοριάς, Φυσικό Καβάλας. Ενδεικτικό της υψηλής "ακαδημαϊκότητας" όσα διαβάσαμε στο esos για μια εκλογή στη Καστοριά.
Βέβαια αυτά θα κινδυνέψουν λιγότερο από τις βάσεις συγκριτικά με διάφορες κλασσικές ειδικότητες ΤΕΙ που θέλουν να λέγονται πανεπιστήμιο.

 
Νέα βιώσιμα ΑΕΙ και ΙΕΚ σε κέντρο και περιφέρεια
23 Ιαν 2021 16:59

Οριζόντια μείωση αριθμού εισακτέων είναι ανούσιο μέτρο χωρίς να προηγηθεί εξορθολογισμός των σχολών ΑΕΙ. Είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι καλώς λειτουργούν 400 τμήματα ΑΕΙ σε κάθε νομό της Ελλάδας, με πανομοιότυπες σχολές συγκεντρωμένες στα αστικά κέντρα και σχολές στην περιφέρεια διάσπαρτες σε 5 ή 6 πόλεις ή νησιά.

Άρα πρώτα να καθοριστεί η ίδρυση 10 "νέων" Δημοσίων Πανεπιστήμια που θα περιλαμβάνουν Σχολές σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, τα πέντε εκ των οποίων στην περιφέρεια, και κατόπιν να ληφθούν αποφάσεις για το πόσους εισακτέους θα δέχονται: Μια αναλογία θέσεων 3 προς 4 είναι λογική, δηλαδή για 200 εισακτέους στην Αθήνα να προσφέρονται 150 θέσεις στο ομοειδές τμήμα στην Πάτρα.

Επιπλέον, το ΕΑΠ πρέπει να αποκτήσει παραρτήματα σε άλλες 10 πόλεις της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις των υπολοίπων ΑΕΙ. Σημαντικό βήμα είναι να δημιουργηθεί και μια Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (εικαστικές τέχνες, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική κ.α.), με την ίδια δομή (παραρτήματα σε 8-10 πόλεις της Ελλάδας).

@ Observator
22 Ιαν 2021 12:52

Η Ελλάδα, ως μικρή χώρα της ΝΑ Μεσογείου με αδύναμη οικονομία, δεν μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Για ποιο λόγο αλλοδαποί να σπουδάσουν στην Ελλάδα όταν δεν θα μπορούν να βρουν εργασία εδώ; Πηγαίνουν κατευθείαν σε ένα από τα Πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης και αποκτούν πρόσβαση στις θέσεις εργασίας εκεί.

Ούτε έχει νόημα να στηθεί μια βιομηχανία απονομής τίτλων που δεν ωφελεί σε τίποτα την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας: Η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει σε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά Δημόσια Πανεπιστήμια ικανά να εκπαιδεύσουν το 70% των νέων πολιτών ηλικίας έως 25 ετών μέσα την επόμενη δεκαετία, ενώ το 30% των αποφοίτων Λυκείου θα κατευθυνθεί σε σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ, που θα αναβαθμιστούν με 2+1 έτη σπουδών.

( Τα ΑΕΙ που δεν θα έχουν φοιτητες θα φτιαξουν ΞΠΣ ώστε να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό τους. Αφου οι έλληνες φοιτητές δεν τα προτιμουν θα εκπαιδεύσουν φοιτητές απο το εξωτερικό. )

 
βαθμός εισαγωγής
23 Ιαν 2021 01:15

Κυρία Υπουργέ
η βάση εισαγωγής να είναι τουλάχιστον 8 και πάνω. Τα Πανεπιστήμια οδηγούνται σε απαξίωση,τμήματα φαντάσματα με ελάχιστους αποφοίτους συντηρούνται εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη.
Φέρτε το νομοσχέδιο τώρα και παράλληλα να δώσουμε ευκαιρίες και στους νέους για αλλες επαγγελματικές επιλογές (ΙΕΚ Δημόσια και δωρεάν και άλλες λύσεις). Ας το χωνέψουμε. η ΤΡΙΤΟΒΆΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ.

 
κώστας
22 Ιαν 2021 20:10

Το ζήτημα είναι αν θέλουμε περιφερειακά πανεπιστήμια?
γιατι το ερώτημα αντιστρέφεται ... γιατί να θέλουμε τόσα πολλά κεντρικά πανεπιστήμια?
Επομένως η λεγόμενη βάση εισαγωγής είναι γι αυτους που απλά δεν έχουν περάσει ούτε από το κυλικείο ενός πανεπιστημίου!

 
βάση μαζί με μείωση μέγιστου αριθμού εισακτέων τμημάτων
22 Ιαν 2021 18:44

Κοινά ωφέλιμο για όλους είναι να συνοδευτεί η Ε.Β.Ε. με οριζόντια μείωση του μεγίστου αριθμού εισακτέων σε όλα τα Τμήματα τουλάχιστον κατά 15-20%,
δηλαδή περίπου τόσο όσο είναι το ανώτατο όριο στο ποσοστό των μεταγραφών.

Έτσι και τα κεντρικά Τμήματα δεν θα προβληματίζονται με τους έξτρα εισακτέους λόγω μεταγραφών
και τα καλά, με ζήτηση, περιφερειακά Τμήματα θα λάβουν περισσότερους και καλύτερους εισακτέους.

Όσο για τα Τμήματα που ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν λάβουν τουλάχιστον 40-50 εισακτέους τότε απλά μετά από λίγο καιρό θα κλείσουν από μόνα τους.

Έτσι θα μειωθεί και η αναλογία ΔΕΠ/Φοιτητών που σήμερα είναι 1/39,
αριθμός υπερδιπλάσιος από τον Ε.Ε. μέσω όρο του 1/15.

Η μείωση του μέγιστου αριθμού εισακτέων σε όλα τα Τμήματα μαζί με την Ε.Β.Ε. που θα κόψει τις λευκές κόλλες είναι μια ρεαλιστική πρόταση που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 
ANTONIOS
22 Ιαν 2021 14:34

Αυτοί τώρα περιμένουν ότι θα έχουν λιγότερους φοιτητές, είναι σίγουροι γι' αυτό και ζητάνε να παίρνουν τα ίδια χρήματα. Όταν σε 1-2 χρόνια θα κλείσουν αρκετά τμήματα του πανεπιστημίου τους, θα διαμαρτύρονται. Ίσως όχι οι πρυτάνεις οι ίδιοι, αλλά το διδακτικό προσωπικό. Τότε θα είναι αργά. Εδώ θα είμαστε, πρώτα ο θεός και θα τα δούμε.

 
Λευτέρης
22 Ιαν 2021 14:05

Επιτέλους η φωνή της λογικής! Αρκεί να μη δέχονται φοιτητές με βαθμό εισαγωγής κάτω από 8 τουλάχιστον.

 
ΠΑΠΑΣ
22 Ιαν 2021 13:26

Αγαπητοί μου πρόταση θέλουμε.....συγκεκριμένη....γιατί......με ακαδημαικά κριτήρια και με βάση την αυτονομία......δεν είναι πρόταση.....είναι πετάω τη μπάλα στην εξέδρα....!!!
Δηλαδή τα κριτήρια......τι θα μπορούσε να είναι...
Το ύψος, η υγεία, το χρώμα των ματιών.....
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΎΡΙΟΙ.....ΠΡΟΤΑΣΗ......

 
Συζήτηση για βάση εισαγωγής
22 Ιαν 2021 13:00

Η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από τη λειτουργία των δεκάδων σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και όχι από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Κάθε άλλη συζήτηση είναι παρελκυστική.

Δε θα αποφασίσουν οι απόφοιτοι Λυκείου μέσω της βαθμολογίας και των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο ότι, για παράδειγμα, δεν πρέπει να λειτουργούν Πολυτεχνικές Σχολές στη Θράκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία αλλά αντιθέτως πρέπει να υπάρχουν διπλά τμήματα Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη και την Αττική.

Είναι ευθύνη του Υπουργείου και της ΕΘΑΑΕ η χάραξης εθνικής πολιτικής για την Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την επόμενη δεκαετία και τα μέλη ΔΕΠ και οι διοικήσεις των ΑΕΙ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 
Observator
22 Ιαν 2021 12:52

Τα ΑΕΙ που δεν θα έχουν φοιτητες θα φτιαξουν ΞΠΣ ώστε να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό τους. Αφου οι έλληνες φοιτητές δεν τα προτιμουν θα εκπαιδεύσουν φοιτητές απο το εξωτερικό.

 
Η λύση...
22 Ιαν 2021 12:16

Συνδυαστικά βέλτιση λύση είναι η προσεχτική ανακατανομή των εισακτέων στα Τμήματα της χώρας, έχοντας υπόψη ότι ισχύει το όριο των 2.750 μορίων, μέτρο που εξορθολογίζει ακαδημαϊκά τις μετεγγραφές

 
Σοβαρά τώρα;
22 Ιαν 2021 11:29

Μα τότε γιατί να μπει βάση; Αφού στα περιφερειακά εισάγονται με βαθμό 2 και 3.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ