Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι διδάσκοντες ( ΕΣΔΕΠ) του ΠΑΔΑ ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου

Δημοσίευση: 23/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικούς -Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ), με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί:

• την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το σχέδιο νόμου,
• τη Σύγκλητο και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να καταδικάσουν, στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου και να ζητήσουν την απόσυρσή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στη συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου 2021, συζήτησε το σχέδιο νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και έχει να δηλώσει τα ακόλουθα :

• Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ Πα.Δ.Α. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη ψήφισή του, σε όλες τις ενότητες του, το οποίο το θεωρεί αντιεκπαιδευτικό και το καταγγέλλει ως απαράδεκτο και παντελώς ασύμβατο με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών δημόσιων Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα :

• Οι διατάξεις για την εισαγωγή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια βάλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου και μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενους χώρους. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η μόνιμη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός των πανεπιστημίων θα προκαλέσει εντάσεις παρά θα λύσει προβλήματα των Πανεπιστημίων.

• Οι διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών παρακάμπτουν τη, συνταγματικά κατοχυρωμένη, δυνατότητα των πανεπιστημίων να ορίζουν πειθαρχικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς τους.
• Η επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις αιτίες, που οδηγούν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών και είναι ένα αντιπαιδαγωγικό, τιμωρητικό, μέτρο που δε λαμβάνει υπόψη ότι χιλιάδες φοιτητές στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, αναγκάζονται να εργάζονται και, νομοτελειακά, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ μελών ΔΕΠ και φοιτητών, διαταράσσοντας τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Επιπροσθέτως, ως μέτρο, αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή πρακτική παροχής κινήτρων για τη μείωση της φοιτητικής διαρροής. Ενώ λοιπόν, άλλες χώρες μελετούν τους λόγους της εγκατάλειψης των σπουδών από μερίδα φοιτητών και προσπαθούν να τους εξαλείψουν, στην Ελλάδα η επίσημη πολιτεία θέλει να ορίσει οριζόντια, πολύ αυστηρά, όρια ανώτατου χρόνου σπουδών, που τελικά θα οδηγήσουν πολλούς φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των σπουδών τους, στο μηδέν.

• Το ζήτημα της πρόσβασης στα ΑΕΙ δεν είναι αμιγώς εκπαιδευτικό ζήτημα, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι κατά βάση κοινωνικό και η επιβολή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα αποκλείσει χιλιάδες παιδιά από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε πολλά Τμήματα, υψηλού ακαδημαϊκού κύρους, κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αλλά και στο Πανεπιστήμιο μας με κίνδυνο το κλείσιμό τους.

Ως ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ καλούμε :

• την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το σχέδιο νόμου,

• τη Σύγκλητο και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να καταδικάσουν, στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου και να ζητήσουν την απόσυρσή του.

• τους συλλογικούς φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και τους συναδέλφους να συνταχθούν με αυτές τις ενέργειες.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος    H Γεν. Γραμματέας

Σταύρος Καμινάρης   Ευαγγελία (Λίλιαν) Αντωνίου

Σχόλια (11)

 
Ανακοίνωση
24 Ιαν 2021 13:23

Που δεν εκφράζει την διοίκηση του ΠΑΔΑ, αλλά την αριστερή συνδικαλιστική πτέρυγα και δεν μας αφορά έχουμε τα φόντα να είμαστε πανεπιστήμιο αξιώσεων και αγκύλωση ιδεοληπτική δε θα μας κρατήσει.

 
@@καταλαβαίνουμε..
24 Ιαν 2021 12:33

Το παδα γενικότερα δεν έχει τα προβλήματα του ΕΜΠ και του ΟΠΑ αλλά δεν είναι και παράδεισος..Τον Νοέμβρη του 19, ο πρύτανης ακύρωσε τελευταία στιγμή προγραμματισμένο πάρτυ υποδοχής για τους πρωτοετείς στην πανεπιστημιούπολη 1 όπου είχε καλέσει τον Νίβο να τραγουδήσει, επειδή εμφανίστηκαν καμία 15ρια άτομα και απείλησαν να τα κάνουν όλα λίμπα αν γίνει το πάρτι.. Αργότερα την ίδια χρονιά καμία 10ρια άτομα μπήκαν και έδειραν δαπιτη στέλνοντας το παιδί για 10 μέρες στο νοσοκομείο. Γενικότερα μπορεί να μην έχει πολλά τέτοια θέματα, αλλά δεν είναι ότι δεν υπάρχουν.

 
@καταλαβαίνουμε..
24 Ιαν 2021 10:00

Το ΠΑΔΑ δεν είχε ποτέ πρόβλημα με την ανομία εντός των χώρων του, ούτε με τις βάσεις εισαγωγής και για αυτό είναι κατά του νομοσχεδίου.
Αντιθέτως, σε ιδρύματα όπως το ΕΜΠ επικρατεί καθημερινό μπάχαλο (ακαδημαϊκό & νομικό) και οι διδάσκοντες αντιμετωπίζουν με άλλον τρόπο φοιτητές ειδικών κατηγοριών που έχουν εισαχθεί με μεταγραφές έχοντας 3000 μόρια.

 
Τι λέτε ρε παιδιά;
23 Ιαν 2021 23:40

Ποιοί αποφάσισαν; Οι 5-6 του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου;
Λένε "η επιβολή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ... θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε πολλά Τμήματα, υψηλού ακαδημαϊκού κύρους" . Είναι δυνατόν ... ;;;;!!!

 
Παύλος
23 Ιαν 2021 22:32

Γιατί σχολιάζετε "όχι από όλους τους καθηγητές", μα φυσικά όχι από όλους, άλλωστε μόνο στην βόρεια Κορέα συμφωνούν "όλοι"..
Στην δημοκρατία οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία, και στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε σχεδόν όλοι, ενάντια στο απαράδεκτο σχέδιο νόμου!
τόσο πολύ σας ενοχλεί αυτό;

 
τα γνωστά
23 Ιαν 2021 22:11

όχι που θα θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα. Τυχαία λιμνάζει τόσα χρόνια; Ένα βήμα μπροστά δύο πίσω.

 
@Μαρία
23 Ιαν 2021 21:44

Συμφωνώ απόλυτα! Ανεπίτρεπτο να δημιουργούνται εντυπώσεις. Προφανώς και δε θέλουν ΟΛΟΙ οι διδάσκοντες του ΠΑΔΑ να διατηρηθεί το μπαχαλο στα πανεπιστήμια.
Πολλοί από εμάς θέλουμε να πάει μπροστά στο ελληνικό πανεπιστήμιο

 
καταλαβαίνουμε..
23 Ιαν 2021 20:27

Την αντίθεση σε όλες τις ενότητες όπως φαίνεται το ΠΑΔΑ. Και αιώνιους φοιτητές θέλουν και ανεξέλεγκτες εισόδους θέλουν και λεφτά για τους βανδαλισμούς όταν γίνουν θα ζητήσουν, φαντάζομαι. Το ΠΑΔΑ είναι το πρώην ΤΕΙ Αιγάλεω αν δεν κάνω λάθος.

 
Μαρία
23 Ιαν 2021 16:55

Όχι όλοι οι διδάσκοντες, η γενίκευση και η απολυτοτητα είναι αντιδημοκρατική!

 
Ανακοίνωση ντροπή !
23 Ιαν 2021 13:23

Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί μια τέτοια ανακοίνωση !
Και βέβαια δεν είναι απο το σύνολο του καθηγητών, αλλά απο τον σύλλογο με οτι αυτό σημαίνει.

 
ΔΕΠ περιφερειακού πανεπιστημίου
23 Ιαν 2021 10:13

Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση εκτός συντεχνιακών επιρροών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ