Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύλλογος ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 23/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη ριζική της αντίθεση στο Σχέδιο Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων,  εκφράζει με ψήφισμα  η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου  μελών ΔΕΠ του  Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,  επειδή, όπως τονίζει ,  με τις προβλεπόμενες διατάξεις του  επιφέρει δραστικές ανατροπές στον πυρήνα της λειτουργίας των πανεπιστημίων, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδεκτές.

Για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου θα αναλάβει άμεσα δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και υποστήριξης από όλους τους τοπικούς φορείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέματα ημερήσιας διάταξης την προστασία των πανεπιστημίων και τον καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως προβλέπονται  στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», καθώς και το ενδεχόμενο της θεσμοθέτησης τριετών προγραμμάτων σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης στα πανεπιστήμια, αποφάσισε τα παρακάτω:

Εκφράζει τη ριζική της αντίθεση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, επειδή με τις προβλεπόμενες διατάξεις του  επιφέρει δραστικές ανατροπές στον πυρήνα της λειτουργίας των πανεπιστημίων, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδεκτές. Για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου ο Σύλλογος ΔΕΠ του πανεπιστημίου θα αναλάβει άμεσα δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και υποστήριξης από όλους τους τοπικούς φορείς.

Ειδικότερα Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά τη προβλεπόμενη διάταξη ίδρυσης αστυνομικού σώματος «προστασίας» των πανεπιστημίων. Η Γενική Συνέλευση δηλώνει ότι η προστασία του πανεπιστημίου ανήκει αποκλειστικά στην  αρμοδιότητα των συλλογικών του οργάνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως προβλέπει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο της αυτοδιοίκησης του στο άρθρο 16 παρ. 5 εδ. α’ του Συντάγματος. Η έκφραση της ακαδημαϊκής ελευθερίας προϋποθέτει μία εγγυημένη και χωρίς εμπόδια λειτουργία των πανεπιστημίων από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία, που μπορεί  να επενεργήσει   αρνητικά   στην   ελεύθερη   άσκηση   των   πανεπιστημιακών λειτουργιών.

Η φύλαξη των χώρων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) επιτυγχάνεται με ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης του που ανανεώνονται κατ’ εξακολούθηση και περιλαμβάνει την συνολική περίφραξη τους, την τοποθέτηση φυλάκων, τη φωταγώγηση των εξωτερικών και προαύλιων χώρων με συστήματα που δεν μπορούν εύκολα να καταστραφούν και την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας που να καλύπτουν όλους τους εξωτερικούς και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, με έμφαση στους χώρους των εργαστηρίων.

Στην ιστορική διαδρομή του ΕΛΜΕΠΑ δεν έχει συμβεί ποτέ η οποιαδήποτε απειλή της ασφάλειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης τέλεσης κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κατά της ζωής εντός του πανεπιστημίου η  υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής. Για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κακουργήματος ή πλημμελήματος κατά της ζωής παρουσιασθεί, το κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας μπορεί να ζητήσει την επέμβαση της αστυνομίας.

Β. Όσον αφορά τη προβλεπόμενη διάταξη για τον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων λυκείων στα πανεπιστήμια.  Ό αιφνίδιος στη μέση της σχολικής χρονιάς προβλεπόμενος τρόπος πρόσβασης των αποφοίτων λυκείων στα πανεπιστήμια με την θεσμοθέτηση της Κλιμακούμενης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου σε 2 φάσεις δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν είναι αποδεκτός.

Η Γενική Συνέλευση θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια, στα πλαίσια του στρατηγικό τους σχεδιασμού και του συνταγματικά κατοχυρωμένου  αυτοδιοίκητου, πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο για τον αριθμό των εισακτέων στα ακαδημαϊκά τους τμήματα. Απαιτείται ο επανακαθορισμός του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα με βάση τις εισηγήσεις των ίδιων των πανεπιστημίων, όπου θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια όπως η στελέχωση των Τμημάτων (π.χ. λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ), οι υποδομές που αυτά διαθέτουν και η απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας.

Για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα η Γενική Συνέλευση υποστηρίζει σθεναρά τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΛΜΕΠΑ. Θεωρεί δε ότι, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις 1000 και πλέον αστυνομικών και την παροχή 30 εκ. ευρώ - ποσού ίσου με το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση - ώστε  να αναβαθμιστεί η φύλαξη των πανεπιστημίων, αποτελούν πρόκληση, ιδιαίτερα όταν τα πανεπιστήμια στερούνται βασικών υποδομών και μέσων, υπολείπονται σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και δεν καλύπτονται οι ανάγκες φοιτητικής μέριμνας.

Γ. Όσον αφορά το ενδεχόμενο της ίδρυσης τριετών προγραμμάτων σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης,  είτε με την  μετατροπή  ήδη λειτουργούντων τμημάτων, είτε με τη δημιουργία νέων τμημάτων στα πανεπιστήμια. Η Γενική Συνέλευση είναι κάθετα αντίθετη με αυτό το ενδεχόμενο, διότι θα αποτελέσει υποβάθμιση πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων.

Σχόλια (6)

 
George Papadakk
26 Ιαν 2021 10:47

Η πλειοψηφία των ΔΕΠ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων συμφωνούν με τις προτεινόμενες διατάξεις. Στις συνελεύσεις πάνε μόνο οι αριστερούλιδες .

 
η αλήθεια να λέγεται
24 Ιαν 2021 07:53

Όταν προσπαθεί η πολιτεία για λύση στα χρόνια θέματα, τότε ξεχνάμε και δε θέλουμε να αλλάξει κάτι. Δηλαδή δε χρειάζονται φύλακες αστυνομικοί; Χρειαζόμαστε τους αιώνιους ανενεργούς φοιτητές γιατί ; Δεχόμαστε σα να μη τρέχει τίποτε, με τους βαθμούς εισαγωγής με τη βαση από το 10 και κάτω; Για ποια λογοδοσία στον Έλληνα φορολογούμενο μιλάμε που συντηρεί όλα αυτά τα ιδρύματα;

 
Συνένωση ΤΕΙ και Πολυτεχνείου με Πανεπιστήμιο Κρήτης
24 Ιαν 2021 00:31

Αυτονόητη ενέργεια, έπρεπε να είχε ιδρυθεί ένα ενιαίο ΑΕΙ Κρήτης ήδη από το 2001, ίσως και από το 1991. Άδικα σπαταλήθηκε τόσος χρόνος και πόροι όταν με απλό τρόπο θα είχαν λυθεί τα διαδικαστικά θέματα τις προηγούμενες δεκαετίες που υπήρχε επάρκεια χρηματοδότησης και μπορούσε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ισχυρών σχολών.

 
Σχολείο
23 Ιαν 2021 22:44

@σχόλιο
Οι "συνελεύσεις" της Βουλής, με 10-20 πολιτικούς που αποφασίζουν για 10 εκατομμύρια πολίτες, τί δυναμική έχουν?

 
τα αυτονόητα αλλά ποιος στο υπουργείο ξέρει να ακούει
23 Ιαν 2021 21:58

"...τα πανεπιστήμια, στα πλαίσια του στρατηγικό τους σχεδιασμού και του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο για τον αριθμό των εισακτέων στα ακαδημαϊκά τους τμήματα. Απαιτείται ο επανακαθορισμός του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα με βάση τις εισηγήσεις των ίδιων των πανεπιστημίων..."

Η παραπάνω πρόταση μαζί με την με την ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορούν πραγματικά να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση.

@σχόλιο
Αν έχετε κάτι να προτείνετε διατυπώστε το. Λύσεις χρειαζόμαστε και οι συνάδελφοί σας συ-σκέφθηκαν και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.

 
σχόλιο
23 Ιαν 2021 18:37

Γενική Συνέλευση με 30 άτομα, έχει κάποια δυναμική δε λέω...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.