Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοσμήτορας Φιλοσοφικής ΑΠΘ : Η επίδειξη πυγμής στους φοιτητές θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας

Δημοσίευση: 24/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων, αν και εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως εκείνες που αφορούν τη μόνιμη παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα Πανεπιστήμια, τους ακραίους μηχανισμούς ελέγχου με φυσικά και τεχνολογικά μέσα και τις υπερβολικές πειθαρχικές διαδικασίες, ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη”.

Αυτό τονίζει σε ανακοινωθέν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης και σημειώνει :

“Ως δάσκαλος για πάνω από σαράντα χρόνια και Κοσμήτορας της αρχαιότερης Σχολής του Πανεπιστημίου μας για περίπου μία επταετία έχω καθήκον να συστήσω σε όλους και όλες ψυχραιμία. Η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ιδιαίτερη ανησυχία και θλίψη πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης ότι κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 εναντίον του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό τον ευφημιστικό τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» σημειώθηκαν επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη τριών φοιτητών, ένας από τους οποίους είναι φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Δεν είμαι, βέβαια, σε θέση να γνωρίζω τα ακριβή περιστατικά που οδήγησαν στη σύλληψη των φοιτητών. Ωστόσο, ως Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω την αντίθεσή μου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις η διαμαρτυρία των παιδιών, που, ακόμη κι αν κάνουν λάθος, έχουν το δικαίωμα να νοιάζονται για τα τεκταινόμενα στον χώρο της εκπαίδευσης και να αγωνιούν για το μέλλον τους. Άλλωστε, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καθίσταται πολύ πιο ισχυρό, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Συγκλήτων διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ή το απέρριψε.

Θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων, αν και εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως εκείνες που αφορούν τη μόνιμη παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα Πανεπιστήμια, τους ακραίους μηχανισμούς ελέγχου με φυσικά και τεχνολογικά μέσα και τις υπερβολικές πειθαρχικές διαδικασίες, ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη.

Ως δάσκαλος για πάνω από σαράντα χρόνια και Κοσμήτορας της αρχαιότερης Σχολής του Πανεπιστημίου μας για περίπου μία επταετία έχω καθήκον να συστήσω σε όλους και όλες ψυχραιμία. Η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας. «Αι δεύτεραί πως φροντίδες σοφώτεραι» (Ευριπίδης, Ιππόλυτος, στ. 436). Κι αυτό πρέπει να ισχύει πρωτίστως για τους μεγαλύτερους, ιδίως για τους ιθύνοντες.

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής
Καθηγητής Δημήτριος Κ. Μαυροσκούφης

 

Ετικέτες: 
ΑΠΘ

Σχόλια (7)

 
Δ
25 Ιαν 2021 22:25

Ωραία, τι προτείνει ο κύριος κοσμητορας για τους τραμπουκισμους και τις ζημιές στην ασοε για παραδειγμα; συγκεκριμένα και ρεαλιστικά, όχι φιλοσοφικα ....

 
@@giannis
25 Ιαν 2021 14:01

Αυτό που γράφετε ΔΕΝ είναι αληθές: "ΔΕΝ υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια ΑΛΛΑ φύλακες που λογοδοτούν στην διοίκηση του ιδρύματος". Στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου που εργάζομαι τα τελευταία 11 χρόνια υπάρχει αστυνομία για τήρηση της τάξης και αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών λόγω της θέσης του. ΔΕΝ με σταμάτησε ποτέ η αστυνομία από το να πω τη γνώμη μου στο αμφιθέατρο. Αντίθετα όταν πήγα να δώσω ένα σεμινάριο σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Αθήνας τον Οκτώβρη του 2019, το σεμινάριο ακυρώθηκε λόγω κατάληψης "για το άσυλο".

 
Ισονομία
25 Ιαν 2021 07:08

Ο αξιότιμος κύριος Κοσμήτορας πράγματι έχει δικαίωμα δια να ομιλεί διότι παρέλαβε το πιο καθαρό πανεπιστημιακό κτίριο στην Ελλάδα, την παλαιά Φιλοσοφική, και πράγματι εξακολουθεί να την διατηρεί καθαρή, ως ένα πραγματικά διατηρητέο κτίριο και μέσα και έξω. Δυστυχώς αποτελεί μόνο μια λαμπρή διάττουσα εξαίρεση.

Το γεγονός αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στους φοιτητές της Φιλοσοφικής να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Η πυγμή ανήκει στον Νόμο, όχι απαραίτητα στην αστυνομία, αποτελεί στην συγκεκριμένη περίπτωση αναγκαίο κακό και αφορά τις άλλες σχολές. Όποιος έχει κάνει μια βόλτα στην πανεπιστημιούπολη γνωρίζει ιδίοις όμμασι.

 
@giannis
24 Ιαν 2021 23:11

Φίλτατε ο Σωκράτης αναγκάστηκε να πιεί το κώνειο γιατί αμφισβήτησε το πόσο σωστό είναι να συμμετέχουν όλοι ασχέτως επιπέδου εκπαίδευσης και συναίσθησης στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αποτελείτε ζωντανή απόδειξη του πόσο δίκιο είχε. Δυστυχώς πολλοί επιλέγουν να εθελοτυφλούν στο γεγονός ότι πουθενά στον πλανήτη ( εξαιρώντας απολυταρχικά καθεστώτα, που μάλλον επιθυμούν κάποιοι από εσάς που κάνετε σχόλια σαν και αυτό) ΔΕΝ υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια ΑΛΛΑ φύλακες που λογοδοτούν στην διοίκηση του ιδρύματος, πράμα που ζητούν οι πανεπιστημιακοί.

 
Πολίτης
24 Ιαν 2021 21:33

ΩΣ Έλληνες ΛΥΠΌΜΑΣΤΕ για ΚΑΠΟΙΕΣ για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....!!!
ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΡΕΙΕΣ , ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ , ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ , ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ.......ΟΜΩΣ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ , Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ , Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.....ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ....!!! ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΆΤΕΙΑΣ ....ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΜΙΑ.....ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΜΙΣΟΥΣ .....ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΝΟ ΣΤΟ ΠΑ.ΠΕΙ......ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ....ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ;

 
Χαρίδημος
24 Ιαν 2021 19:04

Κύριε Καθηγητά, “Δεν είναι το πρεπό τ’ αντρούς τα κάνει να διηγάται, μα οι άλλοι να τα διαλαλούν και κείνος να τ’ αρνάται”.
Να το διδάξουμε στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια για να στραφούμε επιτέλους στα σημαντικά!
δάσκαλος ΠΕ
Επαρχία Αμαρίου
Νομός Ρεθύμνης

 
giannis
24 Ιαν 2021 18:25

Μήπως κάποιοι εxουν παρεξηγήσει την έννοια της δημοκρατίας? Είναι θλιβερό πού σέ κάτι κοσμήτορες της φιλοσοφικής ο Σωκράτης δεν έχει τίποτε να τους διδάξει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.