Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΔΑΚΕ ΔΕ κατά των διαγραφών εκπαιδευτικών από τις ΕΛΜΕ

Δημοσίευση: 24/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Ε.Ε της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε συνεδρίασε για το ζήτημα των πρόσφατων εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η επίσημη θέση της παράταξης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η εξής:

•    Επισημάναμε τη δυσκολία πραγματοποίησης των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, εν μέσω πανδημίας, αφού ήταν αδύνατο να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων, δεδομένου ότι το Υγειονομικό Πρωτόκολλο απαγόρευε την επίσκεψη οποιουδήποτε στο σχολείο, ο οποίος δεν ανήκε στο διδακτικό προσωπικό.

•    Η δια ζώσης διεξαγωγή της ψηφοφορίας ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτη.

•    Εντός της παράταξης αναπτύχθηκε  διάλογος και διχογνωμία για τη σκοπιμότητα υιοθέτησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας , χωρίς η παράταξη να μπορεί να καταλήξει σε τελική απόφαση, εφόσον για ένα τόσο μείζον ζήτημα, που αλλάζει άρδην την εκλογική διαδικασία, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Συνέδριο της παράταξης, το οποίο δε μπορούσε να συγκληθεί λόγω Covid 19.

•    Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε ζήτησε την ολιγόμηνη αναβολή των εκλογών έως το τέλος του σχολικού έτους.  Σε περίπτωση που η πανδημία συνεχιζόταν, αναγκαστικά θα αποδεχόμασταν ως λύση ανάγκης την ηλεκτρονική ψηφοφορία.  

•    Η παράταξή μας είχε καταθέσει στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ τον προβληματισμό μας για την αποχή από την εκλογική διαδικασία, που πρότειναν οι αριστερές δυνάμεις, γιατί συνυπολογίζαμε το κόστος της απουσίας των εκπροσώπων του κλάδου στα Υπηρεσιακά  Συμβούλια. Η ΔΑΚΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις εκλογές, όταν όλες οι παρατάξεις δήλωσαν την πρόθεσή τους να απέχουν. Επειδή πιστεύουμε στην αστική δημοκρατία, δεν θα δεχόμασταν η παράταξη μας, που επί σειρά ετών τιμήθηκε από τους συναδέλφους και κατέχει πρωτιές σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΔΕ) να κατέλθει μόνη της, για να βγει πρώτη.

•    Η μαζική αποχή των συναδέλφων από τη διαδικασία των εκλογών ήταν αποτέλεσμα συλλογικής βούλησης, αλλά και της δικής μας παράταξης που ήταν και παραμένει πρώτη δύναμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

•    Το διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών έως σήμερα η παράταξη κατέθεσε την άποψη να παραμείνουν ως αιρετοί οι εκλεγέντες της τελευταίας διετίας, θέση που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε θετικά στην πρότασή μας.

•    Εντύπωση μας προκαλεί η ανελαστικότητα του Υπουργείου Παιδείας, που μετέτρεψε ένα τεχνικής υφής πρόβλημα σε μείζον πολιτικό θέμα για την εκπαιδευτική κοινότητα.

•    Με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών έχει καταλάβει και τις δύο έδρες (έστω και με μικρό ποσοστό συμμετοχής),  η Ε.Ε της ΔΑΚΕ Καθηγητών αποφάσισε οι εκλεγμένοι συνάδελφοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Υπουργείο Παιδείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να τοποθετήσει τους αιρετούς της τελευταίας διετίας, αίροντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα,  που δημιουργήθηκε.  

•    Η ΔΑΚΕ Καθηγητών από θέση αρχής είναι αντίθετη σε λογικές διώξεων και διαγραφών από τα συνδικαλιστικά όργανα. Για τον λόγο αυτό καταγγέλλουμε τις αλλεπάλληλες απειλές που εκτοξεύτηκαν από εκπροσώπους αριστερών δυνάμεων σε βάρος συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ και μάλιστα πριν η παράταξη, δια των οργάνων, πάρει την τελική της απόφαση. Στους κυρίους αυτούς δηλώνουμε ότι η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι συντεταγμένη συνδικαλιστική δύναμη και οι συνδικαλιστές της απολογούνται στη Διοίκηση της παράταξης και σε κανέναν άλλο. Δηλώνουμε επίσης ότι η παράταξή μας θα απαντήσει δυναμικά και θα στηρίξει όλους τους ΔΑΚίτες και τις ΔΑΚίτισσες που θα δεχτούν άδικες και ανοίκειες επιθέσεις από τον οποιοδήποτε. Τονίζουμε δε, σε αυτούς που μας απειλούν ότι η παράταξή μας δεν τρομοκρατείται και δεν υποκύπτει σε απειλές.

Ε.Ε ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε

Ετικέτες: 
ΔΑΚΕ ΔΕ

Σχόλια (11)

 
Μάκης
25 Ιαν 2021 15:43

@George
Αν οι μισοί δεν παραιτηθούν τότε θα αποδεκατιστεί η ΔΑΚΕ. Πρώτον θα πρέπει να διαγραφούν από την παράταξη γιατί δεν θα υπακούσουν στην απόφαση της Ε.Ε ( εκτός και αν στην ΔΑΚΕ κάνει ο καθένας του κεφαλιού τού). Δεύτερον πολλοί από αυτούς θα διαγραφούν από τις ΕΛΜΕ, και τρίτον θα ξεπέσει σαν παράταξη νκαι στα μάτια των συναδέλφων που με 95% ήταν ενάντια στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

 
George
25 Ιαν 2021 15:15

Μάκης
Όπως έγραψα και έχω αποδείξεις, περίπου οι μισοί εκλεγμένοι της ΔΑΚΕ Δ.Ε. δεν παραιτούνται από τη θέση του αιρετού. Μάλλον ούτε οι αιρετοί του ΚΥΣΔΕ. Θα υπήρχε σοβαρή δέσμευση αν είχαν ερωτηθεί προεκλογικά πριν κηρύξει η ηγεσία της ΔΑΚΕ Δ.Ε. τον "ανένδοτο αγώνα" κατά του υπουργείου. Εδώ είμαστε και θα το δούμε.

 
Δικαιολογίες Covid
25 Ιαν 2021 12:59

"αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Συνέδριο της παράταξης, το οποίο δε μπορούσε να συγκληθεί λόγω Covid 19"
Φυσικά θα μπορούσε να συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη, όπως προβλέπει και ο νόμος λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Αλλά μετά δεν θα υπήρχαν δικαιολογίες για τις εκλογές από απόσταση ή τον προεκλογικό αγώνα από απόσταση.

 
Μάκης
25 Ιαν 2021 12:51

@George

Δεν είναι στο χέρι τους να μην παραιτηθούν. Η ΕΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ πήρε απόφαση και τα μέλη του ψηφοδελτίου δεσμεύονται από αυτή.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
25 Ιαν 2021 12:23

Το ότι το 95% δεν συμμετείχε στις εκλογές αποκλείεται να ερμηνευτεί και ως γεγονός που δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς;

 
@george
25 Ιαν 2021 11:01

Η "νέα πραγματικότητα" λέει ότι το 95% των εκπαιδευτικών ήταν ενάντια στις τηλε-εκλογές. Αν δεν το καταλάβει αυτό η ΔΑΚΕ και στηρίξει τις επιλογές της υπουργού τότε θα υποστεί τεράστια ήττα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι 4 στους 5 ψηφοφόρους της ΔΑΚΕ δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

 
George
25 Ιαν 2021 08:29

Τουλάχιστον στις μισές περιοχές της χώρας οι αιρετοί της ΔΑΚΕ Δ.Ε. δεν παραιτούνται και καλά κάνουν κατά τη γνώμη μου. Όπως δεν νομίζω ότι θα παραιτηθούν και οι αιρετοί του ΚΥΣΔΕ. Όσον αφορά το επιχείρημα να παραμείνουν οι αιρετοί της προηγούμενης διετίας είναι τουλάχιστον αστείο και να το συζητά κανείς, πέρα από μη νόμιμο λόγω ορισμού νέων αιρετών. Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα χρειάζεται η ΔΑΚΕ και όχι να γίνεται ουρά των αριστερών παρατάξεων γιατί η ίδια θα υποστεί το κόστος.

 
Και με τον αστυφύλαξ
25 Ιαν 2021 05:12

Και με τον χωροφύλαξ

 
Παραιτησεις
24 Ιαν 2021 22:44

Έλα που δεν παραιτούνται;

 
Ερώτηση
24 Ιαν 2021 22:20

Όποιοι δεν υπακούσουν στη Ε.Ε της ΔΑΚΕ Καθηγητών θα τον διαγράψετε ή θα τον αφήσετε να κάνει του κεφαλιού του;

 
Γιώργος
24 Ιαν 2021 22:14

Η ΔΑΚΕ είναι κατά των διαγραφών αλλά και υπέρ του να παραιτηθούν οι αιρετοί της. Αν το κάνουν τότε συνάδελφοι της ΔΑΚΕ δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για διαγραφές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ