Επαναλειτουργούν, με δια ζώσης διδασκαλία τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Το esos ετοίμασε 11 ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων:
1. Ακούσαμε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές;Ποιες κατηγορίες σχολείων αφορά;
Τα Γυμνάσια όπως και τα Δημοτικά , καθώς και τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν κανονικά , δια ζώσης και στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο .
Στις περιοχές αυτές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, και μόνο αυτές, τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν , αλλά θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης.
2. Πότε θα γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι περιοχές;
Την Παρασκευή στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας θα ανακοινωθούν οι περιοχές αυτές και θα ακολουθήσουν σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν ότι τα Λύκεια αυτών των περιφερειών θα λειτουργούν εξ αποστάσεως.
3. Οι άλλες δομές εκπαίδευσης;
Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης παραμένουν για την ώρα θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
4. Γιατί δεν ανοίγουν τα Φροντιστήρια και ΚΞΓ;
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ανησυχούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας από την ανάμειξη παιδιών «από διαφορετικές σχολικές μονάδες».
5. Ποια μέτρα θα ληφθούν στα Γυμνάσια και Λύκεια , κατά τη λειτουργία τους;
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- η χρήση αντισηπτικών,
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
- οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
- οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.
6. Θα συνεχιστούν οι αιτήσει για δωρεάν τεστ; Ποιοι μαθητές μπορούν να κάνουν αίτηση;
Έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.
7. Πότε κλείνει ένα τμήμα ή ολόκληρο το σχολείο;
Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση α/ του Διευθυντή της οικείας Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β/ του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.
Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες.
8. Ποιοι αποφασίζουν για το κλείσιμο σχολείου ή τμήματος;
Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του
9. Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με λοίμωξη COVID-19;
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:
- πυρετός
- βήχας
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
- δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
- μυαλγίες
- ρίγος
- πονοκέφαλος
- καταβολή δυνάμεων
- δυσκαταποσία
- απώλεια γεύσης ή/και οσμής
- ναυτία / έμετος
- κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
10. Ποια είναι η χρονική περίοδος μεταδοτικότητας
Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).
Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.
11. Πως ορίζεται η στενή επαφή στη σχολική μονάδα;
Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:
- Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
- Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
- [«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του 48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]
- Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
- Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
- Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
- Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή ή μέλους του προσωπικού) που χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο: α/ εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος, β/ εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να οριστούν οι στενές επαφές.
Καλησπέρα, ένα σημαντικό πρόβλημα με το "δια ζώσης" είναι το εξής: ένα παιδί που θα μείνει σε καραντίνα χωρίς να είναι κρούσμα (π.χ. επειδή είναι οι γονείς του) θα χάσει 14 ημέρες σχολείο, ή είναι υποχρεωμένο το σχολείο να κάνει μετάδοση από την τάξη μέσα;