Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι φοιτητές

Δημοσίευση: 25/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εικοσιπέντε  Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας ανακοίνωσαν :

  •      νέα σύσκεψη την Τρίτη 26/1 17.30 στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου
  •     παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/1 στο Υπουργείο Παιδείας στις 12.00
  •     συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1 13.00 από κοινού με εκπαιδευτικούς και μαθητές τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας

Ζητούν

  • την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων
  • την απόσυρση του Νομοσχεδίου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • την επαναλειτουργία των σχολών  από το εαρινό εξάμηνο και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας από τη σύσκεψη 19/1

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Αν η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ νομίζουν ότι θα νομοθετούν εν μέσω πανδημίας , ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να πουν την γνώμη τους, να συζητήσουν και να διαμαρτυρηθούν, είναι γελασμένοι!!!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8% και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης  σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Κάνουμε εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, μαθήματα με τηλεκπαίδευση και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας απειλούν και με διαγραφές με το νέο όριο φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!!

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με το την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια. Υποβαθμίζεται η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και ενισχύεται η ιδιωτική.

Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές!

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!!!

•    Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
•    Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
•    Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
•    Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.
Προχωράμε σε :
•    Συγκέντρωση υπογραφών από κοινό κείμενο όλων των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Ζητάμε την υποστήριξη σε αυτό το κείμενο και από εργαζόμενους Πανεπιστημίων, Πανεπιστημιακούς, μεταπτυχιακούς , Υπ. διδάκτορες.
•    Ζητάμε τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας από σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων όλης της χώρας.
•    Προχωράμε σε νέα σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη 26/1 17.30 στην Πολυτεχνειούπολη
•    Οργανώνουμε πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή Πέμπτη 28 Γενάρη, 13.00, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
•    Παράσταση διαμαρτυρίας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 27 Γενάρη στις 12.00 και απαίτηση συνάντησης με την Υπουργό ώστε να καταθέσουμε τα αιτήματα μας.
•    Πολύμορφες δραστηριότητες σε όλες τις σχολές και τις γειτονίες γύρω από τα Πανεπιστήμια, ώστε να φτάσουν παντού τα μηνύματα του αγώνα μας.

Σχόλια (6)

 
Ελάχιστη ποιότητα στις σπουδές στα ΑΕΙ
31 Ιαν 2021 01:27

Οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν κανένα σύστημα διότι απλώς είναι ονόματα που πλέον δεν έχουν καμία επαφή με τα ΑΕΙ.

Οι περισσότεροι καθυστερούν 2 ή 3 εξάμηνα συχνά είναι εργαζόμενοι, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ακαδημαϊκή στήριξη (φροντιστήρια/εργασίες) ούτε οικονομική στήριξη προς τους αδύναμους φοιτητές ενώ δεν υπάρχει και έλεγχο στις σχολές.

"Αιώνιοι" φοιτητές υπάρχουν και στη Γερμανία και στην Ιταλία, και στην Ισπανία - το θέμα είναι πως εκεί υπάρχει βιομηχανία και απορροφά τους αποφοίτους. Στην Ελλάδα οι αδύναμοι είναι παρατημένοι στην τύχη τους, τόσο στις σπουδές όσο και στην επαγγελματική τους πορεία.

@Απορώ...
26 Ιαν 2021 21:55

Τίθεται θέμα ελάχιστης ποιότητας αν κάποια κολλεγιακά προγράμματα δεν τηρούν τις τυπικές προδιαγραφές (πχ. καθηγητές με διδακτορικό, μαθήματα θεμελίωσης του γνωστικού αντικειμένου, εύρος και εμβάθυνση στη διδακτέα ύλη)

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η απονομή πτυχίων ελέγχεται από το κράτος, άρα δεν είναι μόνο ζήτημα "ποιος πληρώνει;" αλλά και τι δικαιώματα έχουν οι διάφορες κατηγορίες πτυχιούχων - όλοι οι απόφοιτοι στην ίδια αγορά εργασίας καταλήγουν άρα πρέπει το κράτος πρέπει να εγγυάται ότι όλοι έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων.

Οι βάσεις εισαγωγής είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, και στην Ελλάδα της οικονομικής κρισης η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα παίζει ρόλο και αλλάζει τις ισορροπίες. Σε κάθε περίπτωση, δε θα καθορίσουν οι επιλογές των υποψηφίων των ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά οι κεντρικές αποφάσεις του Υπουργείου και της ΕΘΑΑΕ, βάσει σχεδίου για την επόμενη δεκαετία.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να αναδιοργανωθεί αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όμως τα κριτήρια πρέπει να είναι ακαδημαϊκά: ένα πρόγραμμα Ορυκτών Πόρων στα Χανιά πρέπει να διατηρηθεί κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλη μια σχολή Πληροφορικής ή Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που οι περισσότεροι θα δηλώσουν ανεξάρτητα από την πραγματική ποιότητα μαθημάτων.

 
@Απορώ...
26 Ιαν 2021 21:55

Για να μην απορείς, πάμε:

1) Γιατί ενοχλούν οι αιώνιοι φοιτητές; Δεν "ενοχλούν". Επιβαρύνουν το σύστημα διοικητικά, "έπιασαν" μια θέση κάποιου άλλου μαθητή ο οποίος είχε όρεξη και θα τελείωνε στην ώρα του, χρησιμοποίησαν τους πόρους του φορολογούμενου χωρίς αντίκρυσμα. Και όταν παρουν το πτυχίο τους μετά 10+ χρόνια, αυτό δεν έχει στην πραγματικότητα καμια αξιοπιστία - έχουν ξεχάσει αυτά που έμαθαν, έχουν αλλάξει η τεχνολογία, οι πρακτικές, είναι ένα απλό χαρτί. Αναρωτήσου γιατί σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχεις το δικαίωμα να είσαι φοιτητής ισόβια.

2)"Ο βαθμός 5 είναι κακός για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αλλά καλός για το Κολλέγιο;"
Στο Κολλέγιο πληρώνω εγώ απο την τσέπη μου, ενώ για το Πανεπιστήμιο πληρώνετε όλοι.

3)"Το θέμα είναι αν μπορούν να διαβάσουν και να μάθουν ώστε τελικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές και όχι αν θα εισαχθούν με 4 ή με 5."
Στατιστικά αυτός που θα εισαχθεί με 4 δε θα τελειώσει ή θα αργήσει απελπιστικά. Αυτά λένε τα νούμερα. Οπότε σπαταλάμε πόρους για να εκπαιδεύσουμε με ρυθμό χελώνας κάποιον που μπορεί να μην τελειώσει και ποτέ. Με δημόσιους πόρους που μπορούμε να κατευθύνουμε σε καλύτερα πράγματα - π.χ. σε μαθητές με καλύτερες επιδόσεις. Ο μαθητής που έγραψε 3 και πέρασε Μαθηματικό ή Φυσικό δεν είναι ορθολογική χρήση πόρων. Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο.
Αναρωτήσου αν χρειαστείς πιλότο ή χειρουργό, θα ήθελες έναν άριστο μαθητή που τελείωσε με άριστα τη σχολή, ή έναν που πέρασε στην Ιατρική μετ 4 και τελείωσε κουτσα κούτσα σε 20 χρόνια με 5-αράκια;

ΔΕΝ είναι αυτοσκοπός οι πανεπιστημιακές σπουδές ούτε ανήκει σε όλους μας δικαιωματικά ένα πτυχίο κάπου. Κάποιοι έχουν άλλα ταλέντα - κάποιοι δεν έχουν τα φόντα για πανεπιστημιακές σπουδές, όπως κάποιοι δε θα γίνουν ποτέ καλοί τεχνήτες ή μηχανικοί ή παίκτες του γκόλφ. Ας ξεκολλήσουμε απο αυτό και ας ευθυγραμμιστούμε με τη λογική. Αιώνιοι φοιτητές δεν υπάρχουν σε καμια πολιτισμένη χώρα - ίσως σε καμια χώρα.

 
ΔΕΠ
26 Ιαν 2021 21:45

Θα ηταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι ποσοστό των φοιτητών εκπροσωπούν οι εν λόγω συλλογοι. Η εκτίμησή μου είναι γύρω στο 5%.

 
Απορώ...
26 Ιαν 2021 09:55

Οι αιώνιοι φοιτητές στο μόνο που επιβαρύνουν το Πανεπιστήμιο είναι στο χαρτί για να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα που χρωστούν και στον χρόνο του καθηγητή να διορθώσει το γραπτό τους. Ούτε πάσο έχουν, ούτε σε εστίες μπορούν να μείνουν, ούτε κάρτα σίτισης έχουν, τίποτα. Γιατί ενοχλούν οι αιώνιοι φοιτητές;
Ο βαθμός 5 είναι κακός για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αλλά καλός για το Κολλέγιο; Αφού τελειώνοντας το Κολλέγιο θα έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτόν που τέλειωσε το Πανεπιστήμιο, γιατί σας ενοχλεί το 5 μόνο για το Πανεπιστήμιο και όχι και για το Κολλέγιο; Πόση υποκρισία!!!
Ας με άφηναν να εισαχθώ χωρίς εξετάσεις την Ιατρική, θα μπορούσα να την τελειώσω; Όχι βέβαια χωρίς διάβασμα. Αν διάβαζα ατελείωτες ώρες μπορεί να την τέλειωνα. Το θέμα είναι αν μπορούν να διαβάσουν και να μάθουν ώστε τελικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές και όχι αν θα εισαχθούν με 4 ή με 5.

 
Ριρίκος
25 Ιαν 2021 18:04

Να δείτε που θα απαιτήσουν να μη γίνουν και εξετάσεις την Τρίτη και Τετάρτη για να πάνε στο συλλαλητήριο....Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν αλήθεια.

 
Έκπληξη
25 Ιαν 2021 16:45

Δηλαδή συμφωνούν στη διατήρηση των αιωνίων ανενεργών φοιτητών , στις μηδενικές σχεδόν βάσεις εισαγωγής και στην ελεύθερη είσοδο στα ΑΕΙ είτε για στέγη είτε για κατάληψη είτε βανδαλισμούς...πρόοδος όχι αστεία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ