ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική παραδοχή Κεραμέως για λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα

Παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών.
Αυτό τονίζει σε ανακοινωθέν ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπογραμμίζει τα εξής:
- Θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της ΝΔ, και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια.
- Παράλληλα, πριν… «στεγνώσει το μελάνι» των προστίμων που θα έπεφταν στους μαθητές, η υπουργός Παιδείας επέλεξε να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο με τη νεολαία. Αυτή τη φορά στόχος της έγιναν οι συλλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια, αφού οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται (ή τουλάχιστον αυτό οραματίζεται η κυβέρνηση) με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Φαντάζεται πραγματικά η ΝΔ ότι μπορεί με την απειλή τέτοιων ρυθμίσεων να αποτρέψει τις αντιδράσεις της νεολαίας στα σχέδιά της; Ότι μπορεί να πείσει για τις «αγαθές» προθέσεις της κατά της «κομματικοποίησης», όταν έχει διορίσει στα υπουργεία το μεγαλύτερο αριθμό κομματικών μετακλητών σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση;
- Οι σχεδιασμοί της ΝΔ στην εκπαίδευση δεν θα περάσουν. Οι κοινοί αγώνες μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών, που έχουν ήδη ταχθεί κατά των ρυθμίσεων στο σύνολό τους, θα τους ανατρέψουν.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πανελλαδικές: Ορίστηκε η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
- Σχολεία Αττικής: Παρατείνεται η τηλεκπαίδευση για μια εβδομάδα ακόμη
- Φιλεκπαιδευτική: Στην Εισαγγελία οι καταγγελίες 285 αποφοίτων του Αρσάκειου
- Τα νέα του Παν. Πατρών
- Πρόσκληση στα σχολεία να μετατραπούν Πρότυπα ή Πειραματικά
- Εγκύκλιος: Διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2021- 22
- Πρωτόκολλα Συνεργασίας ΕΑΠ – ΓΕΣ - ΓΕΑ
- Βανδαλισμοί στο 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου με συνθήματα κατά του Κ. Μητσοτάκη και Αλληλεγγύη στον Δ. Κοφοντίνα
- Ν. Φίλης: Κάποιοι έχουν μπερδέψει την έρευνα με την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση
- Αξιολόγηση: Σε ΦΕΚ η παράταση μέχρι 19 Μαρτίου για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων
Σχόλια (7)
Πολλά περιφερειακά Πανεπιστημιακά τμήματα έχουν καλό επίπεδο σπουδών και προσφέρουν επαγγελματική αλλά χρειάζονται ενίσχυση καθώς η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα λειτουργεί ανασταλτικά στις επιλογές των καθηγητών και των φοιτητών (βλ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης), που μετακινούνται προς Αττική ή Θεσσαλονίκη.
Συνεπώς, αναδιοργάνωση των προγραμμάτων σπουδών πρέπει να αφορά όλες τις Σχολές ΑΕΙ: Υπάρχουν τμήματα που έχουν βάση πάνω από 10 αλλά πρέπει να συνενωθούν με άλλα που λειτουργούν στην ίδια περιοχή (βλ. Σχολές ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ, ΔιΠΑΕ, πολλά πρωην ΤΕΙ που εντάχθηκαν διοικητικά στα Πανεπιστήμια)
Μακης
25 Ιαν 2021 21:38
Αν ένα τμήμα δεν μπορεί να προσελκύσει αρκετά καλούς / αρκετούς φοιτητές για διάφορους λόγους, θες αντικείμενο σπουδών, θες μαθήματα θες έλλειψη επαγγελματικής αποκατάστασης, ναι, να κλείνει. Δεν είναι αυτοσκοπός να αποκτούν όλοι πτυχίο ΑΕΙ στα πιο απίθανα αντικείμενα.
Όταν με τη συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ που κάνατε βρέθηκαν 3 τμήματα πληροφορικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, τι περιμένατε; Όταν το πανεπιστήμιο Πατρών έφτασε να έχει τμήματα σε 6 πόλεις με το νόμο σας τι περιμένατε;
Όσα λέει ο Μάκης θα είχαν εφαρμογή εάν οι ευκαιρίες ήταν ίδιες για όλους. Διότι το παιδί που σήμερα είναι στην επαρχία δεν θα μπορεί να σπουδάσει στο τόπο του. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να υπάρχουν Πανεπιστήμια μόνο στη Αθήνα Θεσσαλονίκη κ.λ.π.. Δεν μπουρεί την στρεβλή ανάπτυξη της χώρας που δεν μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Αττικής και Θεσ/κης να την πληρώνει όλη η Ελλάδα. Αλλιώς σε λίγο καιρό θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε την Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.
Όλα στον στόχο της τελευταίας παραγράφου. Τίποτα τυχαίο.
Μακάρι να μπαίνει λουκέτο σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ φυτοζωεί αλλά συντηρείται απο το φορολογούμενο, για ποιό λόγο; Θα πληρώνω εγώ για να σπουδάζει στην άκρη του κόσμου κάποιος που έγραψε 4 στις πανελλαδικές ή που δε θα αποφοιτήσει ποτέ; Για ποιό λόγο; Ας τα πληρώσει μόνος του. Και αν ένα τμήμα δεν μπορεί να προσελκύσει αρκετά καλούς / αρκετούς φοιτητές για διάφορους λόγους, θες αντικείμενο σπουδών, θες μαθήματα θες έλλειψη επαγγελματικής αποκατάστασης, ναι, να κλείνει. Δεν είναι αυτοσκοπός να αποκτούν όλοι πτυχίο ΑΕΙ στα πιο απίθανα αντικείμενα.
Αν κατάλαβα καλά προτείνεται να μην αλλάξει τίποτε. Αιώνιοι φοιτητές ανενεργοί, βάσεις που κατρακυλάνε , σχολές χωρίς αντίκρυσμα, ελεύθερη είσοδο σε όποιον θέλει εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να κάνει ο,τι θέλει .,..το ερωτημα είναι ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Τον ρωτήσατε;
Πανεπιστήμια δίχως φοιτητές και αξία πτυχίου δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Αν το κράτος ενδιαφέρεται στο να αναπτυχθούν οι περιοχές της επαρχίας ας δώσει κίνητρα να γίνουν επενδύσεις. Το μοντέλο" κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο" δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για προφανείς λόγους.