Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: Δύο διδακτικές ώρες (σήμερα) αφιέρωμα στη “Μνήμη του Ολοκαυτώματος”

Δημοσίευση: 27/01/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο με την οποία  καλούνται οι σχολικές μονάδες σήμερα  την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 να αφιερώσουν δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την   Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).

Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα
Α/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι σχολικές μονάδες την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 να αφιερώσουν δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προαναφερόμενη Ημέρα Μνήμης. Στις σχετικές δράσεις προτείνεται να συμμετέχουν διαδικτυακά, οργανώνοντας ή/και πλαισιώνοντας δραστηριότητες και οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (στο μέτρο που επιτρέπεται από τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID 19 και σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις και οδηγίες). Προτεινόμενο θέμα είναι «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», το οποίο αποτελεί και το θέμα του 7ου Μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος για τους/τις μαθητές/-τριες Α’ και Β’ Λυκείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κατωτέρω σύνδεσμο:
https://www.minedu.gov.gr/lykeio-2/mathites-lykeiou/46901-04-11-20

Ως συνοδευτικό του εν λόγω διαγωνισμού, αλλά και ως εκπαιδευτικό υλικό που εκφράζει γενικότερο μήνυμα κατά του ρατσισμού και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνεται για τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η προβολή του βίντεο «Να το μάθουν όλοι», διάρκειας 8:37’. Το βίντεο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και έχει λάβει έγκριση από το ΙΕΠ.
Επισυνάπτουμε την υπερσύνδεση του βίντεο στο YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=H7qIv-NEttU&feature=youtu.be

Γενικότερα, οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης μπορούν να περιλαμβάνουν διαλογικές συζητήσεις, ψηφιακές εκθέσεις και εφαρμογές, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, ανάγνωση κειμένων και εργασιών, με όποιον τρόπο θεωρούν οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, ότι είναι πρόσφορο να ενεργήσουν κάτω από τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες καλείται η σχολική κοινότητα να συμμορφωθεί λόγω της πανδημίας COVID 19. Στόχος των παραπάνω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μέσα από ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες μπορούν να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, όπως και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων, που προκύπτουν για τη ζωή μας σήμερα.

Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τη δράση συνιστάται να απευθύνονται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (τηλ. 2103225582, fax: 2103231577, e-mail: info@jewishmuseum.gr, ιστοσελίδα: www.jewishmuseum.gr, ταχ. δ/νση: Νίκης 39, Αθήνα 105 57) προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το προτεινόμενο θέμα και σχετικές οδηγίες για την παρουσίασή του.

Συγκεκριμένα, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προτείνει μια σειρά από παλαιότερα και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες της πανδημίας. Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών διαδικτυακής και ασύγχρονης εκπαίδευσης, το ΕΜΕ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ψηφιακές εκθέσεις, εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό εστιασμένο στην διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, για να προσφέρει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τα αξιοποιήσουν ακόμη και στην ψηφιακή τους τάξη. Έχουν σχεδιαστεί τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά για τη φετινή χρονιά, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά. Επιλέχθηκαν τρεις διαφορετικές μαρτυρίες που αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Το κάθε πρόγραμμα απευθύνεται σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα (από μαθητές/-τριες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού έως μαθητές/-τριες Λυκείου). Ο σχετικός σύνδεσμος είναι:
https://www.jewishmuseum.gr/ekpaideytikes-draseis-gia-tin-diethni-imera-... olokaytomatos/

Στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου στην Γωνιά των Εκπαιδευτικών (https://www.jewishmuseum.gr/i-gonia-ton-ekpaideytikon/) υπάρχει εποπτικό βοηθητικό υλικό (βιβλιογραφία, προτεινόμενες ταινίες, ιστοσελίδες, χρονολόγιο), καθώς και εκπαιδευτικές προτάσεις, παρουσιάσεις και σχέδια μαθημάτων που υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς σε προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση κάποιου προτεινόμενου προγράμματος του ΕΜΕ να ενημερώσουν σχετικά το Μουσείο.
Επίσης, στην υπερσύνδεση https://vimeo.com/ondemand/longestjourney οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθήσουν το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «The Longest Journey: Rhodes-Auschwitz» και οι ενδιαφερόμενοι για δωρεάν προβολή του ντοκιμαντέρ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την παρακάτω υπερσύνδεση, η οποία θα είναι προσβάσιμη από το πρωί της 27ης Ιανουαρίου 2021: https://www.facebook.com/IsraelinGreece, δωρεά της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.

Εν συνεχεία, από τις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, 55α Δημήτρια, 05-26 Οκτωβρίου 2020 οι εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση σε τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες υπό τον τίτλο «Μη με ξεχάσετε». Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης.

Οι σχετικοί σύνδεσμοι είναι:
«Μη με ξεχάσετε» - Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων Μέρος 1ο https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-1/?do=theater «Μη με ξεχάσετε» - Περίκλειστοι
Μέρος 2ο
https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-2/?do=theater
«Μη με ξεχάσετε» - Adio Kerida – Αντίο Αγαπημένη
Μέρος 3ο https://e-dimitria.gr/ekdhlwseis/mi-me-ksechasete-3/?do=theater

Τέλος, προτείνεται στους εκπαιδευτικούς να αντλήσουν ιδέες και υλικό και από τις παρακάτω ιστοσελίδες:

1. Το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: http://photodentro.edu.gr/lor/
2 . Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ: http://archive.ert.gr/
3. Την ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης: http://www.jmth.gr
4. Την ιστοσελίδα της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (INTERNATIONAL
HOLOCAUST REMEMBRANCE ALLIANCE – I.H.R.A.), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος:
https://www.holocaustremembrance.com
5. Την ιστοσελίδα του Ισραηλινού Ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα «Yad Vashem»: http://www.yadvashem.org/
6. Την ιστοσελίδα του Ιστορικού Ινστιτούτου CENTROPA: http://www.centropa.org/
7. Την ιστοσελίδα του Γαλλικού μουσειακού και ερευνητικού ιδρύματος «Memorial de la Shoah»:
http://www.memorialdelashoah.org/
 

Σχόλια (9)

 
VIP
28 Ιαν 2021 01:48

Παρολο που η επετειος του Ολοκαυτωματος αφορα ολοκληρη την ανθρωποτητα και οχι συγκκριμενα εθνη, πεταγονται κατι σχολιαστες και ρωτανε "Γιατι οχι για τους ποντιους; Γιατι οχι για τη Μικρασιατικη καταστροφη;" Ποιος σας ειπε οτι δεν γιορταζονται αυτες οι επετειοι με εκδηλωσεις και τα σχετικα; Ειναι αναγκη να πεταχτειτε τωρα να το πειτε; Ελεος!

 
Κατερίνα
27 Ιαν 2021 17:34

Μόνιμα αναφερόμαστε σε τραγικές καταστροφές άλλων εθνών και πολιτισμών! Την δική μας ιστορία θα την διδαχτούν στα σχολεία ή εξαρτάται καθαρά από τη συνείδηση των γονέων;; Ή μηπως δεν πρέπει να την γνωρίζουμε για να μην έχουμε συνείδηση, συναίσθηση και ταυτότητα.... Δε ντρεπόμαστε λιγάκι...

 
Γιωργος
26 Ιαν 2021 21:57

Καλή κίνηση. Πότε ειναι προγραμματισμένες οι ωρες για τη Μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής; Μνήμη Γενοκτονίας Ελληνων του Πόντου; Μνήμη Γενοκτονίας των Αρμενίων; ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ; Δειχνει άσχημα.

 
Ψηφιακός Δάσκαλος
26 Ιαν 2021 21:26

Πέραν του θέματος της εγκυκλίου ή ουσία είναι πως: Στο παρά ένα... Αυτό σημαίνει "προγραμματισμός έργου" από την ηγεσία. Αυτό που μεθαύριο σε μας θα αξιολογείται και αν έχεις προγραμματίσει "ομοίως" θα σε κρίνουν ανεπαρκή... Καλό ξημέρωμα!

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
26 Ιαν 2021 21:04

Με ημερομηνία 25/1/2021 η εγκύκλιος δίνει οδηγίες για τις 27/1/2021 . Άλλη φορά στις 27 Ιανουαρίου το πρωί.....Τα σχολεία είναι επανδρωμένα με θαυματοποιούς!

 
Εκπαιδευτικός
26 Ιαν 2021 17:27

Να συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα..
Αφιέρωμα για την γενοκτονία των Πόντίων;
Για την γενοκτονία των Αρμενίων; Τίποτα;

 
Holocaust
26 Ιαν 2021 15:14

Για το Ολοκαύτωμα των Ποντίων&Μικρασιατων θα τολμήσει κανένας "Υπουργός" να βγάλω εγκύκλιο???

 
Εκπαιδευτικός
26 Ιαν 2021 14:48

Πάλι καλά που δεν ήρθε μεθαύριο..

 
Τ.Γ.Κ.
26 Ιαν 2021 14:22

Μπορεί κάποιος από το Υπουργείο να μας εξηγήσει γιατί ενώ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, πρόκειται για μια απόφαση που έχει παρθεί τον Οκτώβρη, το Υπουργείο ειδοποιεί τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου για κάτι κάτι που πρέπει να κάνουν στις 27; Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Θα μου πεις, από κάτι email Κυριακή βράδυ για κάτι που πρέπει να γίνει Δευτέρα πρωί, είναι μια κάποια πρόοδος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.