Εγκύκλιος: Οδηγίες υφ. Παιδείας προς τους Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων,ενόψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων

Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια και Λύκεια και πώς θα γίνονται τα διαλείμματα

26/01/2021

Ενημερώθηκε: 22/08/2021, 18:04

Άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπέγραψε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ειδικότερα, ενόψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 01.02.2021, η υφυπουργός Παιδείας καλεί  του  Διευθυντές/ντριες των σχολείων  να μεριμνήσουν προκειμένου να ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων αρμοδιότητάς τους, καθώς και τη διάρθρωση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων, σύμφωνα με τη με αρ. 640/ΓΔ4/11-09-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Παράλληλα, η Ζέττα Μακρή καλεί τους  Διευθυντές/ντριες   να λάβουν μέριμνα τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον COVID-19.

Η υφυπουργός Παιδείας συστήνει , επίσης, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων και κατά τις πρώτες δύο (2) ώρες του ωρολόγιου προγράμματος να γίνει υπενθύμιση όλων των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του COVID-19, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων και στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενδεικτικά:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος 640/ΓΔ4/11-09-2020  για το  εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια και Λύκεια και πώς θα γίνονται τα διαλείμματα

Με την εγκύκλιο προτείνεται ο κατ ́ ελάχιστον διαχωρισμός του συνόλου των τμημάτων της σχολικής μονάδας σε δύο σταθερές ομάδες (ΟΜΑΔΑ Ι και ΟΜΑΔΑ ΙΙ).

Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων για κάθε ομάδα μπορεί ενδεικτικά να διαμορφωθεί ως ακολούθως:

Με ανάλογο τρόπο διαμορφώνεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων των Εσπερινών Σχολείων.

Σχόλια (18)

ΠΕ
|

Ωραία !!! Τώρα προσανατολίζονται μήπως σπάσουν τμήματα στην βθμια ή και να μην ανοίξουν καθόλου. Και λέει το υπουργείο ότι υπάρχει και η πλατφόρμα των εκπαιδευτικών για δωρεάν τεστ.. Μας δουλεύετε::::::Έχουμε πάρει κωδικό για να εξεταστούμε από την πρώτη μέρα που άνοιξε και ακόμα να μας καλέσουν!!!!!!!Εμεις της αθμιας τελικά είμαστε οι νταντάδες που φυλάμε τα παιδιά και ταυτόχρονα γινόμαστε πειραματόζωα. Μπράβο !!!! Με 24 άτομα σε 28 τετραγωνικά !!! Αυτή η ΔΟΕ πού βρίσκεται; Δεν βλέπουν τα τμήματα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Αμάν πια!!!!

Μ. Σ
|

Η τηλεκπαίδευση πάει μια χαρά. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε να περάσει και ο Φεβρουάριος με τις ιώσεις και να ανοίξουμε με το καλό τον Μάρτιο, που θα έχει αρχίσει να ανοιξιάζει και να μπορούν οι μαθητές να προαυλίζονται στα διαλείμματα.

Λ.Τ.
|

Αν οι δημοσιογράφοι στα κανάλια δεν αποφασίσουν να υπηρετήσουν το λειτούργημά τους και συνεχίσουν να αναπαράγουν χωρίς γνώση και επεξεργασία τις "ειδήσεις" προκοπή δεν θα δούμε. Πότε και κυρίως ποιος θα κάνει ουσιαστικές ερωτήσεις στην υπουργό (το ίδιο ισχύει δυστυχώς για όλα τα θέματα); Ποιος ψάχνει/διαβάζει για ένα θέμα πριν μας το πλασάρει; Πότε θα σταματήσουν όλα τα "ρεπορτάζ" να είναι ίδια; Οι παλιοί μάθαμε ότι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και η φωνή του πολίτη! Αν όμως δεν λειτουργεί σωστά μήπως μετατρέπεται σε κάτι άλλο; Ο προβληματισμός είναι γενικός... θέλουμε σκεπτόμενους πολίτες;

πολύ χρήσιμες οδηγίες
|

τι θα κάνανε χωρίς αυτές, λύνουν τα χέρια στα σχολεια , με πλήρη ασφάλεια ανοίγουν. προσκυνάμε ... (αλλά οι νέοι υφυπουργοί έχετε επισκιάσει τη γγ ! λάθος... την έχουμε χάσει , δεν είναι σωστό)

Χρήστος
|

Όλα καλά και όλα ωραία για την υπουργό. Αλήθεια που είναι τα μέτρα που έχει προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τους μαθητές όπως η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, ο προληπτικός έλεγχος όλων των μαθητών με τεστ Κορονοιου; Πουθενά!!!!

Δημήτρης
|

Άνοιξαν τα σχολεία και αυξήθηκαν τα κρούσματα !!!Στα δημοτικά οι γονείς τηλεφωνούν και διαμαρτύρονται για τα ανοιχτά παράθυρα και οι διευθυντές απολογούνται !!! Εντωμεταξύ πώς θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τους 3 Ιεράρχες την Παρασκευή ΑΝΑ τάξη ;;; Σε κάποια σχολεία ετοιμάζουν με 3 τάξεις ΜΑΖΙ ομιλιες ....να σταλθούν ακριβείς οδηγίες γιατί έχουμε και αρνητές του κορονοϊού και στα σχολεία ... η ζωή μας κινδυνεύει ...Κλειστήκαμε τις γιορτές και μας άνοιξε η υπουργός χωρίς καμία προφύλαξη ...Όταν λέτε εκδηλώσεις να λέτε ΑΚΡΙΒΩΣ πως θα γίνουν

foros1
|

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καταλάβει τι έρχεται. Πάμε ολοταχώς για 1000+ κρούσματα και πιθανότατα με πάρα πολλά μεταλλαγμένα. Η Ευρώπη γονατίζει και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να τους φτάσουμε!

@Νεοδημοκράτης αντικειμενικός πολίτης
|

δεν γίνεται να υποστηρίζει κάποιος ένα κόμμα και να είναι αντικειμενικός,δυστυχώς.

ΜΑΡΙΑ
|

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ!!!!!

Προς Υπουργείο
|

Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν, τα κρούσματα σήμερα διπλασιάστηκαν και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε στη βόρεια Ελλάδα ! Και εσείς ζητάτε ανοιχτά παράθυρα στο καταχείμωνο και γυμναστική σε κλειστούς χώρους !!! Δεν ενημερωθήκατε πώς κάνουν γυμναστική στα δημοτικά ; Πως κάνουν διαλείμματα σε κλειστούς χώρους ;;;

Κωστας
|

Σιγά μην ανοίξουν τα σχολεία.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΤΗΣ
|

Ρε παιδιά τι δεν καταλαβαίνετε, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τώρα, γιατί; γιατί πρέπει να νοσήσουμε. Πρέπει να νοσήσει το 60% - 70% του πληθυσμού έτσι δεν λέγανε. Άρα τώρα είναι η κατάλληλη ώρα. Ο καιρός ευνοεί τους ιούς , υπάρχουν θέσεις στις ΜΕΘ, τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ είναι άδεια το σύστημα θα αντέξει. Μόλις φτάσουμε στον επιθυμητό αριθμό κρουσμάτων που θα είναι αρχές Μαρτίου θα μα κλείσουν πάλι. ΜΕΣΑ ΑΠΟΚΡΙΕΣ, ΜΕΣΑ ΠΑΣΧΑ και ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ . Θα μας ανοίξουν το καλοκαίρι λίγο πάλι και πάει λέγοντας μέχρι το 2024 όπως είπε και η FIFA. Το καλό ξέρετε πιο θα είναι, ότι θα φταίμε εμείς πάλι που δεν τηρούσαμε τα μέτρα, θα μας κάνουνε δηλαδή να αισθανόμαστε και ένοχοι.......

ΠΕ70
|

Μην ανησυχείτε. Εσείς όπως θα ανοίξετε θα κλείσετε. Το ζόρι το τραβάμε στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, μιας και είμαστε οι δωρεάν baby sitter του κράτους. Ποιος νοιάζεται για το αν γίνεται μάθημα με ανοιχτά παράθυρα μες στο καταχείμωνο!
Κάθε μέρα κι ένα άγχος, αν τη γλιτώσουμε από τον κοροναϊό ή την πνευμονία. Τυχαίο που 2 βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων αυξήθηκαν και τα κρούσματα???
Δεν αυξήθηκαν μετά τα Χριστούγεννα, δεν αυξήθηκαν μετά την Πρωτοχρονιά και αυξήθηκαν τώρα!

Νεοδημοκράτης αντικειμενικός πολίτης
|

Για όσους κατηγορούν για αδράνεια και για παλινωδίες την υπουργό,να μην βιάζονται όλα θα γίνουν στην ώρα τους!
Και ας αναρωτηθεί ο καθείς! Είχαμε ποτέ άλλη υπουργό που να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της καθαρά, ξάστερα με σαφήνεια και με προσήλωση στο στόχο της;)

Εγκύκλιος Νο. 2.345
|

Μπάβο! Η υπουργός μας είναι η μόνη στον ΚΟΣΜΟ που κατάλαβε, ότι για να λειτουργούν τα σχολεία, το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάζει εγκυκλίους-οδηγίες-αποφάσεις-συστάσεις-φεκ-μεκ και εκμεκ με τη σέσουλα. Όλα τέλεια και όλα άριστα! Νομίζω, ότι ούτε καν καθηγητές δεν χρειάζονται πια τα σχολεία. Ίσως όχι και μαθητές....

@ΜΠ
|

Θα λειτουργήσετε παραδειγματικά όπως λειτουργούν για τρίτη εβδομάδα τα δημοτικά. Εξαιρετικά κιόλας . Περιμένουμε να ανοίξουμε με λαχτάρα και τώρα κάνετε θέμα το παράθυρο;

Λ.Τ.
|

Όλα τα γυμναστήρια και κολυμβητήρια της χώρας είναι κλειστά. Στα σχολεία τι θα γίνει; θα συνεχίσουν όπως τον Σεπτέμβριο; να κάνουν όλοι μαζί γυμναστική σε εσωτερικό χώρο (χωρίς μάσκες); Γιατί δεν αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών χώρων (και των κολυμβητηρίων); ας γίνεται γυμναστική μόνο σε ανοιχτούς χώρους και όταν βρέχει ας βλέπουν κάποιο βίντεο όπως γινόταν τόσο καιρό... εκτός αν στα σχολεία δεν κολλάει...

Μ.Ρ
|

Δεν ντρέπονται να στέλνουν τέτοιες άχρηστες οδηγίες;
Απαντούν σε κάποιες από τις προφανείς ερωτήσεις που έχουμε;
Θα ανοίγουμε κάθε 20 λεπτά επί πεντάλεπτο τα παράθυρα;
Τι θα κάνουμε τις ημέρες που βρέχει; Θα βγάζουμε τα παιδιά με ομπρέλα στην αυλή;
Τι θα γίνει με τις συνεδριάσεις σε συλλόγους με πολλά άτομα; Θα γίνονται διαδικτυακά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ