Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Χαροκόπειου για το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σχετικά με το σχέδιο νόμου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Χαροκοπείου Πανεπιστημίου επισημαίνει:
Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας δεν είναι χώροι συστηματικής ανομίας και παραβατικότητας, όπως επιχειρείται να παρουσιασθούν.
Παρά τις συνθήκες έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, στα Πανεπιστήμια επιτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου.
Αποτελεί ιστορική κατάκτηση να καθορίζει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης και όχι οι μονάδες καταστολής.
Οι διατάξεις για την λεγόμενη «Πανεπιστημιακή αστυνομία» στα Πανεπιστήμια, για την εκτεταμένη εγκατάσταση συσκευών καταγραφής εικόνας και ήχου, καθώς και για τον καθολικό σε όλους τους χώρους έλεγχο εισόδου βάλλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου και μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενους χώρους. Τα παραπάνω και ιδίως η μόνιμη παρουσία της «Πανεπιστημιακής αστυνομίας» εντός των Πανεπιστημίων θα προκαλέσουν εντάσεις παρά θα λύσουν τα προβλήματα των Πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το υπάρχον καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημιακών χώρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες προστασίας ορισμένων από αυτούς, μέσω:
• της πρόσληψης προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδεύεται με κατάλληλο τρόπο και θα αναφέρεται στις αρχές διοίκησης των Πανεπιστημίων,
• της αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε υποδομές ασφάλειας όπως επαρκής φωτισμός, πόρτες και παράθυρα ασφαλείας, αντικλεπτικά συστήματα, και συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης μόνο σε χώρους που στεγάζουν ευαίσθητες υποδομές.
Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και, σε διάλογο με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, να ενισχύσει τα ΑΕΙ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα ίδια τόσο τις ανάγκες φύλαξης των χώρων τους, όσο και τον κίνδυνο υποβάθμισης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού τους έργου στις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- "Σέρνεται" το webmail του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
- ΟΛΜΕ: Να μην ανοίξουν τα σχολεία της Θεσσαλίας αν δεν εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια
- Ζ. Μακρή: Τα σχολεία θα ξεκινήσουν μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως η προσβασιμότητα
- Εγκύκλιος για την αποτελεσματική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στα σχολεία
- Σήμερα οι αποφάσεις για τους μαθητές και τα σχολικά κτήρια της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η Ειδική Αγωγή σε πρώτη προτεραιότητα και όχι σε εγκατάλειψη!
- ΔΠΘ: Εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα
- Επιστολή 324 Χημικών στον υπ. Παιδείας για τις δηλώσεις της υφυπουργού Δ.Μιχαηλίδου ότι "Έχουμε ελλείψεις σε Χημ...
- Πρυτανικές εκλογές ΕΜΠ: 5 από τα 6 εκλεγμένα μέλη των άγονων εκλογών επανεξελέγησαν
Σχόλια (6)
Ούτε βόμβες, ούτε ξύλο, ούτε φυσικά εμπόριο ναρκωτικών ή βιασμοί (!) είναι η καθημερινότητα χιλιάδων φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα ελληνικά ΑΕΙ. Λύσεις υπάρχουν και ήδη εφαρμόζονται και για τις εστίες και για την προστασία των εργαστηρίων (βλ. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βιβλιοθήκες στα Ιλίσια, νέες εστίες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κ.α.) - ας δοθούν κονδύλια στοχευμένα με σαφή προϋπολογισμό αντί για αθρόες προσλήψεις υπηρεσιών φύλαξης.
Το Υπουργείο διαχρονικά αποφεύγει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια και ασχολείται με τα επουσιώδη, τα οποία διογκώνουν τα ΜΜΕ (πχ. κρούσματα βίας και ανομίας, "αιώνιοι" φοιτητές κ.α.). Τελευταίο παράδειγμα το περίφημο "όριο φοίτησης" και οι "διαγραφές", που πλέον δεν αφορούν κανέναν αφού η πλειονότητα των ενεργών σπουδαστών είναι νεότεροι των 30 ετών.
Η αστυνόμευση των ΑΕΙ δε θα επιλύσει τα προβλήματα που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές των αστικών κέντρων στα οποία ορισμένα πανεπιστήμια έχουν έδρα (πχ. ΟΠΑ). Στην Ομόνοια και την Πατησίων υπάρχει άσυλο; Γιατί έχουν γεμίσει οι δρόμοι και τα πάρκα των συνοικιών χρήστες ουσιών και δεν επεμβαίνουν οι κρατικές υπηρεσίες μέριμνας;...
Στο μυαλό ορισμένων, από διάφορες πλευρές, συντηρείται ένα πολεμικό κλίμα που ελάχιστη σχέση έχει με τις πραγματικές προτεραιότητες όλων των ενδιαφερομένων: Χιλιάδες φοιτητές και οι καθηγητές όμως νιώθουν καθημερινά την υποβάθμιση των ΑΕΙ και αυτό σίγουρα δεν οφείλεται στο "κλίμα εκφοβισμού" αλλά σε άλλες, πιο βαθιά ριζωμένες δυσλειτουργίες.
Αλίμονο αν ασχολούμαστε εμμονικά με την παραβατικότητα και ξεχάσουμε ότι τα ΑΕΙ ως έχουν ΔΕΝ εκπληρώνουν την ερευνητική και εκπαιδευτική αποστολή τους.
@ιεράρχηση στόχων
27 Ιαν 2021 11:17
Η αστυνόμευση δεν είναι για να λύσει θέματα διαχείρισης, ή καθαριότητας, ή το αν είναι δύσκολα τα θέματα στις εξετάσεις, ή τι χρώμα θα βάψουμε τους τοίχους. Αλλά θα λύσει αυτά που ανέφερα. Το ξύλο, τις βόμβες, την ομηρία που έχω ζήσει εγώ και άλλοι, τους προπηλακισμούς, το εμπόριο ναρκωτικών, το κλίμα εκφοβισμού, το "πρόσεχε μη μπλέξεις". Φτάνει πιά.
Το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα δηλαδή. Τα του Καίσαρως τω Καίσαρι. Η αστυνόμευση δεν είναι για να λύσει θέματα διαχείρισης, ή καθαριότητας, ή το αν είναι δύσκολα τα θέματα στις εξετάσεις, ή τι χρώμα θα βάψουμε τους τοίχους. Αλλά θα λύσει αυτά που ανέφερα. Το ξύλο, τις βόμβες, την ομηρία που έχω ζήσει εγώ και άλλοι, τους προπηλακισμούς, το εμπόριο ναρκωτικών, το κλίμα εκφοβισμού, το "πρόσεχε μη μπλέξεις". Φτάνει πιά.
Μπράβο @ΔΕΠ. Επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους.
Οι πρυτάνεις να ασχοληθούν με το ακαδημαικό τους έργο. Και πολύ σωστά το Χαροκόπειο άλλα κάνει και άλλα υποστηρίζει...
Περίεργο
Ούτε οι ληστείες ούτε οι βιασμοί (!) αποτελούν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ φαινόμενο στους πανεπιστημιακούς χώρους στην Ελλάδα, ούτε φυσικά τα επεισόδια και οι αναταραχές.
Ας σταματήσει πια η αρνητική προπαγάνδα, καταντάει ανώφελη και κουραστική. Φανερό ότι χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα στην οργάνωση και δομή των ΑΕΙ και δεν πιστεύουν ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα βοηθήσει στην επίλυσή τους.
@ΔΕΠ
26 Ιαν 2021 22:09
Η αστυνόμευση δε θα αλλάξει την αναξιοκρατία, την κακοδιαχείριση, την υποχρηματοδότηση και μύρια άλλα δεινά που είναι απείρως πιο "συστημικά" από τα κρούσματα βίας.
"Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας δεν είναι χώροι συστηματικής ανομίας και παραβατικότητας, όπως επιχειρείται να παρουσιασθούν."
Αλήθεια; Πείτε τα στους συναδέλφους σας που τους έδειραν, που τους έστειλαν στο νοσοκομείο, που τους έβαλαν βόμβα στο γραφείο, που τους προπηλάκησαν, που τους κράτησαν σε ομηρία στη σύγκλητο, στους φοιτητές που τους λήστεψαν, έδειραν, βίασαν σε πανεπιστημιακούς χώρους. Εσείς σε ποιά χώρα ζείτε; Εγώ θα ντρεπόμουν να βγάλω τέτοια ανακοίνωση.
Το Χαροκόπειο και φύλακα έχει στην είσοδο μόνιμο και έλεγχος υπάρχει αυστηρός σε αντίθεση με τα αλλά ΑΕΙ . Παρόλα αυτά είναι αντίθετο σε αυτά που το ίδιο εφαρμόζει. Αν δείτε μάλιστα τους χώρους είναι προσεγμένοι γιατί υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο λόγω κληροδοτήματος νομίζω.