Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

H Ομοσπονδία Συλλόγων ΕΕΠ ΑΕΙ για το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 25/01/2021
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. αντιτίθεται στο σύνολο του Νομοσχεδίου θεωρώντας ότι, σε ό,τι αφορά το πνεύμα του αλλά και τα μέτρα που προτείνει, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν και πρέπει να διέπουν ένα ελεύθερο δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

Ταυτίζοντας επί της ουσίας την παραβατικότητα με την εγκληματικότητα μεταμορφώνει τους χώρους του Πανεπιστημίου σε χώρους πλήρως ελεγχόμενους με ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα ασφαλείας και με σώματα αστυνομίας, υπαγόμενα απευθείας και αποκλειστικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία θα διενεργούν ακόμα και προανακρίσεις μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου μετατρέποντάς το έτσι  σε χώρο Αστυνομικού Τμήματος! Θεσμοθετεί την ελεγχόμενη πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου ακόμη και για τα ίδια τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αντιμετωπίζει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως έναν a priori χώρο ανομίας και εγκληματικότητας, όπου μόνο η αστυνομία μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε αντίθεση με αυτό που ο τίτλος υποστηρίζει ότι τάχα έρχεται να προστατεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Η σκόπιμη σύγχυση του Υπουργείου ανάμεσα στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα και η αδημονία της να λύσει όλα τα «προβλήματα» με μιας, φτάνει στο σημείο να «βάζει στο ίδιο σακί» θέματα καθαρά ακαδημαϊκά, όπως η λογοκλοπή, με θέματα που κινούνται στα όρια της εγκληματικότητας, όπως η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος.

Εγείρει τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι πουθενά σε όλες τις πειθαρχικές διαδικασίες των φοιτητών και μέχρι την επιβολή πειθαρχικών ποινών δεν προβλέπεται η παρουσία εκπροσώπου του νομικού-δικαστικού χώρου ο οποίος θα ορίσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαδικασία παρόλο που οι ποινές είναι αρκετά αυστηρές και μπορούν να στερήσουν ακόμα και τη φοιτητική ιδιότητα!
Η εχθρική στάση του Υπουργείου προς τους φοιτητές διαφαίνεται και στον περιορισμό του χρόνου φοίτησης άκριτα χωρίς καμιά πρόβλεψη υποστήριξης των φοιτητών σε συνθήκες οικονομικά πολύ δύσκολες, όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Τέλος ο σύνθετος τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με τη θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, μέσα σε όρια που το Υπουργείο θα καθορίζει κάθε χρόνο, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει προβλήματα στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και σε μικρότερα Τμήματα, αλλά δεν πρόκειται να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα του χαμηλού επιπέδου των φοιτητών, που εισάγονται, τα οποία οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες του όλου εκπαιδευτικού συστήματος.

Μας προβληματίζει βαθύτατα ο χρόνος που επιλέγεται να συζητηθεί ένα τέτοιο βαθιά αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που το πνεύμα και οι διατάξεις του προσβάλλουν την ίδια την έννοια της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, εν μέσω πανδημίας και με τα Πανεπιστήμια, κατ’ εξοχήν χώρο συζητήσεων, ζυμώσεων και προτάσεων, κλειστά.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και τη διεξαγωγή συζήτησης από την αρχή με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων και των συλλόγων των Α.Ε.Ι. οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στα Πανεπιστήμια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ