Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπουργείο: Χρήση Κινητών στις σχολικές μονάδες

Από τη Δευτέρα που επαναλειτουργούν τα σχολεία οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δεν υποχρεούνται να στέλνουν sms, εάν για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, δεν συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες
Δημοσίευση: 30/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν αλλάζει κάτι  από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα,  σχετικά με τη Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες.

Από τη Δευτέρα που επαναλειτουργούν τα σχολεία οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δεν υποχρεούνται να  στέλνουν sms,  εάν για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, δεν συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες.

Οι μαθητές εφόσον μετακινούνται μόνοι τους σε περίπτωση ελέγχου θα επιδείξουν στα αστυνομικά όργανα τη Βεβαίωση Μετακίνησης.

Υποχρέωση αποστολής  sms στο  13033  με  τον αριθμό  4  έχουν μόνο οι γονείς , εφόσον συνοδεύουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ισχύουν τα εξής σχετικά με τη Χρήση Κινητών  στις σχολικές μονάδες:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών .

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα,  στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Σχόλια (7)

 
Eκπαιδευτικός
02 Φεβ 2021 17:55

Οι μαθητές ως ανήλικοι πρέπει να έχουν κινητά απλής χρήσης και όχι σμάρτφονς.

 
Γιώργος
01 Φεβ 2021 19:33

υπάρχει κανένας μαθητής που να μην κάνει χρήση του κινητού του στο σχολείο; Αν εφαρμοζόταν η παραπάνω εγκύκλιος, το υπουργείο θα μας έλεγε να μην δείχνουμε τόση αυστηρότητα!

 
Εκπαιδευτικός
31 Ιαν 2021 14:21

Ε, όχι!! Έχουν βγει τα μάτια τους στο κινητό να παρακολουθούν απίστευτες ώρες τηλεδιάσκεψη και έχουμε δεινοπαθήσει για να τους εξηγούμε εφαρμογές που πριν δεν χρειάζονταν και τώρα απαγορεύεται στο σχολείο;; Όχι!!! Να το φέρουν και να το έχουμε και στο μάθημα!!! Να εφαρμόσουμε δια ζώσης όσα τους ζητούσαμε στις τηλρδιασκέψεις και να λύσουμε απορίες, να μάθουν κ όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν...

 
Γιώργος Σ
28 Ιαν 2021 15:26

Από τη μία έχουν όλοι εθιστεί στη χρήση κινητών (βλ. τηλεκπαίδευση) και , από την άλλη, τα απαγορεύουμε... Και ποιος θα βγάλει " το φίδι από την τρύπα" ; Όχι, προφανώς, η Υπουργός ...

 
km
27 Ιαν 2021 23:51

Ποια βεβαίωση μετακίνησης; Γιατί πράγμα μιλάνε; Δεν έχει έρθει καμιά οδηγία στα σχολεία...

 
Υφυπουργός
27 Ιαν 2021 21:28

Σ' αυτό το Υπουργείο έχουμε γεμίσει νομικούς και άσχετους με την Παιδεία... Πότε θα κάνει ξαστεριά....;

 
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
27 Ιαν 2021 20:29

Δημοσιογράφος: Ρωτούν οι γονείς εάν οι μαθητές του Λυκείου θα πρέπει να στέλνουν sms για τη μετακίνηση στο σχολείο τους.

Υφ. Παιδείας: Νομίζω ότι είναι ο αριθμός 6 , αλλά δεν είμαι σίγουρη, να μην πω κάτι που παραπλανώ . Θα το ρωτήσω κι εγώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ