Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Καθόμαστε και παίζουμε όπως το 2019 που φτιάξαμε Τμήμα Μουσειολογίας με δύο μέλη ΔΕΠ

“Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν -ασχέτως αν έχουν γίνει από προηγούμενη κυβέρνηση”
Δημοσίευση: 28/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 "Στην Ελλάδα έχουμε θησαυρούς που πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να τους χειριστούμε, πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Αναφερθήκατε στο παράδειγμα του Νομού Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας και εμείς, αντί να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια απήχηση που έχει το όνομα «Ολυμπία», καθόμαστε και παίζουμε, όπως κάναμε το 2019 με τον ν. 4610, όπου φτιάξαμε Τμήμα Μουσειολογίας με δύο μέλη ΔΕΠ".

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  του Βουλευτή   Μιχάλη Κατρίνη  , με θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο».

"Καλούμαστε, λοιπόν, τώρα να χειριστούμε μία κατάσταση, στην οποία ένα Τμήμα ενός παλαιού ΤΕΙ,   προσπαθεί να επιβιώσει με δύο μέλη ΔΕΠ", πρόσθεσε ο υφ. Παιδείας και σημείωσε τα εξής:

  • Σε αυτό το πλαίσιο, όμως κ επειδή το κράτος πραγματικά έχει συνέχεια, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε και τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν -ασχέτως αν έχουν γίνει από προηγούμενη κυβέρνηση
  •  για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 εγκρίθηκαν πεντακόσιες θέσεις διδακτικού προσωπικού, δηλαδή μελών ΔΕΠ, σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τριάντα οκτώ αποδόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Στις 16 Ιουλίου δόθηκαν διακόσιες ακόμη θέσεις μελών ΔΕΠ και κατανεμήθηκαν δώδεκα θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 δόθηκαν τριακόσες πενήντα θέσεις, εκ των οποίων είκοσι τρεις στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
  • Επίσης, δόθηκε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό για το φετινό ακαδημαϊκό έτος διακόσιες ογδόντα τέσσερις θέσεις, εκ των οποίων είκοσι τρεις πάλι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.
  • Τέλος, για τα ΕΤΕΠ που έχετε ρωτήσει ειδικώς στην ερώτηση που καταθέσατε, έχουν κατανεμηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών τρεις θέσεις ΕΤΕΠ.
  • Τα λέω όλα αυτά, διότι η επιμέρους κατανομή όλων των ως άνω θέσεων ανά τμήμα γίνεται με αποφάσεις της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4485/2007. Επομένως, είναι το πανεπιστήμιο εκείνο το οποίο αποφασίζει. Το Υπουργείο διαθέτει τις θέσεις στο πανεπιστήμιο και αυτό αποφασίζει πού θα τις διαθέσει.
  • Θεωρήστε αυτονόητο ότι θα μιλήσουμε και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, για να δούμε πώς μπορεί να βοηθηθεί το τμήμα. Όμως, η τελική απόφαση εναπόκειται στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Προεδρεύων (Νικήτας Κακλαμάνης): Ενενήντα έξι άτομα μέτρησα πάντως, ακούγοντας, ότι έχει πάρει το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σας ζηλεύουν Μιχάλη οι Πατρινοί, γι’ αυτό.

Μιχάλης Κατρίνης: Ούτε εκατό, κύριε Πρόεδρε!

Σχόλια (8)

 
ΠΕ01.....ΠΕ90
29 Ιαν 2021 14:51

Γι αυτό καταργήσατε τη Νομική στο Πανεπιστήμιο Πατρών;

 
χ
28 Ιαν 2021 17:05

καθε πολη και πανεπιστημιο καθε χωριο και τμημα.ψηφαλακια ειναι αυτα.

 
Observator
28 Ιαν 2021 15:39

Το υπουργείο εχει την ευχερια να στέλνει τις θεσεις απευθειας στα τμηματα. Εχει και ευθυνη μαζι με το αντιστοιχο ΑΕΙ για τη ικανοποιητικη στελέχωση των τμηματων που δέχονται φοιτητές.

 
Ποιος πληρώνει τελικά;
28 Ιαν 2021 13:44

Τι άλλο θα ακούσουμε; Πόςα λάθη θα υποστούμε; Γιατί να το σώσουμε κι αυτό; Γιατί δεν το κλείνετε ; Γιατί το διαιωνίζετε το λάθος;

 
Και μη χειρότερα
28 Ιαν 2021 13:41

Αν είναι δυνατόν! Το ξέρει ο Έλληνας φορολογούμενος; Δώστε τα στοιχεία όλα και τις βάσεις εισαγωγής.

 
ΔΕΠ
28 Ιαν 2021 11:02

Υπάρχει τρόπος να διαχειριστείτε ένα τμήμα με 2 μέλη ΔΕΠ. Το κλείνετε. Αυτό θα έκαναν παντού αλλού στον κόσμο. Τα 2 μέλη ΔΕΠ τα πάτε σε άλλα τμήματα σχετικών αντικειμένων. Τους φοιτητές τους εντάσσετε σε άλλα τμήματα επίσης. Δηλαδή αν κάποιος τρελός υπουργός ιδρύσει τμήμα Ιατρικής με 1 μέλος ΔΕΠ στο Καστελόριζο και μπει στο μηχανογραφικό θα είναι υποχρεωμένο το κράτος να το συντηρεί στη συνέχεια και να "σπουδάζουν" εκεί φοιτητές; Αρκετά με τις ιερές αγελάδες στην Ελλλάδα.

 
είμαστε καλά;
28 Ιαν 2021 09:59

κλείνει το "Τμήμα" και για τα 2 μέλη ΔΕΠ, τους δίνεται η δυνατότητα να πάνε όπου αυτοί θέλουν, στο ίδιο ή σε άλλο Ίδρυμα.
Οι υπάρχοντες φοιτητές μετακινούνται επίσης σε παρεμφερή Τμήματα.
Το αντικείμενο του Τμήματος παραπέμπει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, που μπορεί κάλιστα να λειτουργήσει σε ένα Τμήμα Ιστορίας.

Το ίδιο να γίνει και για τα άλλα Τμήματα που είναι στην ίδια θέση. Και είναι πολλά.
Δεν νοείται Πανεπιστημιακό Τμήμα, να είναι μόνο του σε μία πόλη, απέχοντας δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα από την έδρα του Πανεπιστημίου. Θα μείνει πάντα μίζερο και θα θεωρείται 2ης διαλογής τμήμα, χωρίς προοπτική ανάπτυξης.

Πόσο θα διαιωνίζεται πλέον αυτή η αρρωστημένη κατάσταση ;
Φτιάχτηκαν σκόρπια τμήματα σε όλη την Ελλάδα χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και τώρα κλαιγόμαστε για τις ελλείψεις που έχουν!
Μόνον στην Ελλάδα, μιλάμε για τα αυτονόητα!
Συμαζέψτε τα επιτέλους! Αλλά όχι σαν τον Αρβανιτόπουλο και τον Γαβρόγλου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.