ΣΥΡΙΖΑ: Καμία χούντα δεν μπορεί να κλέψει από τη ΝΔ και τον κ. Συρίγο τη «δόξα» για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Μετά από ένα ατόπημα, πολύ σπάνια υπάρχουν τρόποι να ανασκευαστεί. Έτσι και στην περίπτωση του Άγγελου Συρίγου, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την αναφορά του στη δικτατορία με ανάρτηση-απολογία στο facebook.
Σε αυτή επιβεβαιώνει -παραθέτοντας ο ίδιος τα σχετικά αποσπάσματα- ότι κάθε συζήτηση για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια συνιστά ταυτόχρονα και μια «βουτιά» στο σκοτεινό παρελθόν της χώρας. Έτσι έγινε και στην εκδήλωση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Παιδείας. Υπήρξαν ουκ ολίγες αναφορές σε μαύρες επώδυνες μέρες και πρακτικές της Αστυνομίας στα μετεμφυλιακά χρόνια.
Σε εκείνο λοιπόν το σημείο της συζήτησης και σε συσχέτιση με την τωρινή κυβερνητική ρύθμιση, ακούγεται ο κ. Συρίγος να λέει ρητά και να «εισφέρει» την «πληροφορία» ότι το 1969 (έτσι ουδέτερα), λειτουργούσαν Αστυνομικά τμήματα στις Πανεπιστημιουπόλεις.
Ως τι το είπε αυτό (το οποίο είναι και λάθος καθώς δεν υπάρχει καμιά ιστορική μαρτυρία ή πηγή να το τεκμηριώνε);. Ως φιλίστωρ όπως ισχυρίζεται; Ως συμμετέχων σε παιχνίδι ιστορικών γνώσεων; Ή ως πολιτικός που με ανεπίγνωστη ελαφρότητα επικαλέστηκε μια ανάλογη πρακτική από το παρελθόν; Και από ποιο παρελθόν μάλιστα, από το 1969. Δηλαδή, από τη χούντα! Λυπούμαστε, αλλά ο κ. Συρίγος συνεχίζει να ασχημονεί, αντί να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει.
Σε ένα σημείο όμως έχει δίκιο. Με δεδομένο ότι επί χούντας δεν υπήρχαν εγκατεστημένα Αστυνομικά Τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια ούτε εμφανής περιπολία ενστόλων, αφού, τη «δουλειά» την έκαναν οι χαφιέδες του Σπουδαστικού της Ασφάλειας, ο κ. Συρίγος και η κυβέρνηση πράγματι δε θα μιμηθούν τη δικτατορία. Θα την ξεπεράσουν! Θα τολμήσουν εκεί που η χούντα απέτυχε. Θα εγκαταστήσουν ένστολη και «άοπλη-ένοπλη» αστυνομική δύναμη και αποθήκες οπλισμού μέσα στα Πανεπιστήμια.
Αυτή τη «δόξα» -παραφράζοντας τον συνάδελφύ του Άδωνη Γεωργιάδη- καμία χούντα δεν μπορεί να την πάρει από τη ΝΔ και τον κ. Συρίγο. Τους ανήκει ολόκληρη και εις το ακέραιον. Και σε ότι αφορά στον υφυπουργό Παιδείας, θα τον συνοδεύει σε όλη του την πολιτική και επιστημονική διαδρομή. Από το υπουργείο Παιδείας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι τη ΓΑΔΑ και την... Οξφόρδη.
Σε λίγη ώρα, στο μεγάλο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, θα δοθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών και της νεολαίας στην απόπειρα της κυβέρνησης για αντιδημοκρατική εκτροπή και επιστροφή της χώρας και των Πανεπιστημίων στο «1969».
ΕΠΕΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Σχολεία Αττικής: Παρατείνεται η τηλεκπαίδευση για μια εβδομάδα ακόμη
- Φιλεκπαιδευτική: Στην Εισαγγελία οι καταγγελίες 285 αποφοίτων του Αρσάκειου
- Τα νέα του Παν. Πατρών
- Πρόσκληση στα σχολεία να μετατραπούν Πρότυπα ή Πειραματικά
- Εγκύκλιος: Διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2021- 22
- Πρωτόκολλα Συνεργασίας ΕΑΠ – ΓΕΣ - ΓΕΑ
- Βανδαλισμοί στο 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου με συνθήματα κατά του Κ. Μητσοτάκη και Αλληλεγγύη στον Δ. Κοφοντίνα
- Ν. Φίλης: Κάποιοι έχουν μπερδέψει την έρευνα με την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση
- Αξιολόγηση: Σε ΦΕΚ η παράταση μέχρι 19 Μαρτίου για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων
- Έρευνα του ΠΑΔΑ για τον COVID19 στην Ελλάδα, τον εμβολιασμό και την αντίδραση της Ελληνικής Κοινωνίας
Σχόλια (19)
@πολλές ντροπές
Δηλαδή τώρα εσείς πιστεύετε στ' αλήθεια, ότι οι κυβερνώντες είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!!! Εξουσία και καθεστώς είναι αγαπητέ μου και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες στην Ελλάδα.
Είναι τόσο πολύ καθεστώς, που όταν εκλέχθηκε ένα άλλο κόμμα (καλώς ή κακώς, η βούληση του λαού ήταν), οι δημοκράτες σας έκαναν λόγο για "αριστερή παρένθεση".... Η δε οικογένεια Μητσοτάκη, είναι στην πολιτική σκηνή εδώ και σχεδόν έναν ΑΙΩΝΑ!!! Εάν δεν είναι αυτό καθεστώς, τότε ποιός είναι? Ο Φίλης???
Τέλος, οι δημοκράτες, μας έχουν ταράξει στους τηλε-νόμους, με συνοπτικές διαδικασίες μέσω τηλε-κοινοβουλίου και με το λαό σε lock down!!! Πόση Δημοκρατία πιά!
Για τα πανεπιστήμια τώρα. Λέτε ότι "Πουθενά στον κόσμο.... δεν βανδαλίζουν πανεπιστημιακούς χώρους.... κλπ".
Σας απαντώ ότι εάν στη Γερμανία ή στη Σουηδία ή στη Γαλλία (ή όπου αλλού θέλετε), η κυβέρνησή τους
1. είχε αφήσει εδώ και 10ετίες τα πανεπιστήμια, στα ίδια χάλια με την Ελλάδα (σε χρηματοδότηση, προσωπικό, μέσα, υποδομές, φοιτητικές παροχές κλπ),
2. προσπαθούσε να περάσει νόμους σε καιρό lock down και να βάλει την αστυνομία μέσα στις σχολές,
Ο ΜΑΗΣ του '68 σε επανάληψη, θα είχε γίνει.
Ας μη προσπαθούν να κάνουν θέμα πίσω από τις λέξεις. Η δημοκρατία είναι στάση ζωής , αρχές και πράξεις. Φαίνεται ποιοι την τιμούν και ακολουθούν και ποιοι "παίζουν" στο όνομα της δημοκρατίας και του ασύλου. Ο καθένας τη βλέπει ανάλογα με τη δική του οπτική. Αρκετά με τους υπερασπιστές. Τους είδαμε..Πέρα από τις λέξεις υπάρχει η πραγματικότητα. Πουθενά στον κόσμο, εκτός από συγκεκριμένες χώρες, δεν βανδαλίζουν πανεπιστημιακούς χώρους, δεν εκφοβίζουν καθηγητές, δεν διακόπτουν μαθήματα, δεν καταλαμβάνουν τους χώρους επ αόριστον, δεν επικρατεί φόβος γιατί κάποιοι το θέλουν και το επιβάλουν στο όνομα της δημοκρατίας. Ε όχι αγαπητοί μου. Το απόστημα έχει ανοίξει και πρέπει να τελειώνει αυτή η παρωδία.
Όπως κι αν ονομάζονται, αστυνομία, ασφάλεια, σώματα φύλαξης....τα πανεπιστήμια θέλουν έλεγχο στην είσοδο και τους χώρους. Πρώτα νιώθεις ασφαλής σε κτήριο με υποδομές που δε βανδαλίζονται από κουκουλοφόρους που εισβάλλουν κάθε τρεις και λίγο και μετά διδάσκεις και παρακολουθείς σε περιβάλλον που αρμόζει. Μερικοί θέλουν την οπισθοδρόμηση.
@Τάσος
Ιστορικά (και παγκόσμια), τη βία την έχουν ασκήσει ΠΑΝΤΑ και ΠΡΩΤΑ τα καθεστώτα και οι εξουσίες αγαπητέ μου.
Ακόμα κι εσείς πχ, τη λέξη "ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ" χρησιμοποιήσατε (και ορθώς), για να περιγράψετε τη βία με τρόπο πιο σαφή και γλαφυρό.
Και ως επίσης γνωστόν, η δράση, τί προκαλεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, που μας μάθαινε κι ο δάσκαλος στο σχολείο?....
Νέα πολιτικά ήθη εισάγουν οι «ορθόδοξοι» συντάκτες πάλι: Στον δημόσιο διάλογο για ένα νομοσχέδιο υπάρχουν ιστορικές αναδρομές που δεν επιτρέπονται, πρώτο παράδειγμα αυτές που ανασύρουν γεγονότα που συνέβησαν στα χρόνια μιας δικτατορίας. Αυτές δεν πρέπει να ακούγονται για κανέναν λόγο, αν ακούγονται και είναι «δεξιός» ο ομιλών, τότε αυτομάτως προκύπτει κατ΄αυτούς το συμπέρασμα ότι το πράττει για να υποστηρίξει μία πολιτική του επιλογή σύμφωνα με τον συλλογισμό «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»! Σ΄αυτήν την περίπτωση ο ομιλών «ξεπερνά την δικτατορία» και γίνεται υπερχουντικός! Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμπέρασμα προκύπτει όταν ο ομιλών τύχει να είναι «αριστερός» και διαπράξει το παραπάνω πολιτικό σφάλμα. Εκτός κι αν οι «αριστεροί» δεν κάνουν λάθη, οπότε το ερώτημα δεν έχει νόημα.
Επιπροσθέτως, οι συντάκτες φαίνεται πως αποδέχονται ότι ο παραπάνω συλ-λογισμός είναι σήμερα ικανός να πείσει τους πολίτες και να σταθεί σ΄έναν δημόσιο διάλογο, ειδικά όταν διατυπώνεται από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο. Δηλαδή, η περίπτωση να εξοργιστούν οι πολίτες, δεν περνάει από τον νου του δασκάλου, είναι ανίκανος να το αντιληφθεί, γι΄αυτό και τον διατυπώνει.
Παραλλαγή της παραπάνω πολιτικής ανάλυσης έχει εφαρμοστεί και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης από τη δεκαετία του 80. Τότε, αν διατύπωνες μία θέση διαφορετική από την επικρατούσα, ήσουν «δεξιός» και δεν μπορούσες να σταθείς δίπλα στους «ορθόδοξους», «πήγαινε να γραφτείς στην ΝΔ» σου έλεγαν ειρωνικά! Πριν από λίγα χρόνια, άλλοι «ορθόδοξοι» δεν σου επέτρεπαν να πεις τη γνώμη σου για ένα νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σχολικού συμβούλου ΠΕ, που πριν από επτά χρόνια του απαγγέλθηκε δημοσίως σε ηλεκ-τρονική εφημερίδα - όχι στο esos - κατηγορητήριο, επειδή είπε τη γνώμη του επί ενός εκπαιδευτικού νομοσχεδίου σε μια συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων δημοτικού σχολείου μεγάλου δήμου της Αττικής. Η γνώμη του προφανώς δεν ήταν «ορθόδοξη» και έπρεπε να καταγγελθεί δημοσίως!
Ισχυρή η παρουσία των «ορθοδόξων» στον χώρο της Παιδείας κύριε Διευθυντά. Με τόσους όμως «ορθόδοξους», πώς θα προκόψουμε; Πιστεύετε, δηλαδή, ότι όλοι μαζί μπορούμε να συλλαβίσουμε ομόφωνα τη λέξη «εμείς»; Κι αν όχι, τι είδους γιορτή ετοιμάζουμε για τα 200 χρόνια της Επανάστασης;
@Μόνο αλήθειες28 Ιαν 2021 16:11
Η επίκληση εξαιρετικά μεμονωμένων περιστατικών και η συνακόλουθη γενίκευση για να δικαιολογηθεί η επιστροφή στο 1967 είναι τουλάχιστον προκλητική. Τα καθεστώτα που βασίζονται σε τέτοιες πρακτικές έχουν άσχημο τέλος. Διαβάστε λίγη ιστορία.
Ντροπή είναι να χτίζονται καθηγητές στα γραφεία τους, να φοβούνται και να τους εξευτελίζουν κουκουλοφόροι και να βανδαλίζουν τα γραφεία τους. Ποσο ευχαριστημένοι είμαστε να έχουμε φοιτητές ΑΕΙ παρακαλώ με βαθμό εισαγωγής 2; Αξίζουμε καλύτερα .
Τα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται Αστυνομία, αλλά φύλακες εποπτευόμενους από την Πρυτανεία. Για να σας βοηθήσω υπήρχαν τέτοιοι, αλλά απολύθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Από ποιον υπουργό; Εδώ δε θα σας βοηθήσω.
Αυτο που ξέρει καλά το κόμμα του ΟΧΙ κάνει ξανά, μην διαβάζετε ψέμματα, βρείτε το βίντεο και δείτε την αλήθεια ή διαβάστε το κείμενο λ.
Άριστη και οχι μπορούμε να κατανοήσουμε κείμενα !!!
Γιατί η διαφορετική άποψη είναι χούντα; Γιατί να μην αλλάξει τίποτε και να γίνονται αυτά που βλέπουμε στα πανεπιστήμια. Γιατί αυτή η παρακμή να συνεχιστεί, με αιώνιους φοιτητές και βανδαλισμούς; Γιατί να εισέρχονται υποψήφιοι με λευκή κόλλα; Αυτά δε μας προσβάλλουν;
Δικιο έχετε, ντροπή. Ο κ. Συρίγος (και οι συνάδελφοί του που έπεσαν θύματα σωματικής βίας τόσα χρόνια) δεν "έφαγαν" αρκετό ξύλο καθώς φαίνεται. Μάλλον θα θέλατε να μπορούν να τρώνε κι άλλο. Αλλά η αστυνομία τα χαλάει όλα - δε θα πάρουν - ευχαριστούν.
είναι παντού αστυνομία. Βάλτε και στο μετρό, στον σιδηρόδρομο, στα γυμνάσια και λύκεια παντού. Έτσι κάνει κάθε χούντα εσείς γιατί να είστε εξαίρεση. Και μετά κατεβάστε και τα τανκς με τον υπουργό επικεφαλής.
Ναι, θέλω την αστυνομία να με προστατεύει στο πανεπιστήμιο, όπως την θέλουν οι κκ. του Συριζα και όλων των αποχρώσεων φαντάζομαι, όταν κάποιος τους ληστεύει, χτυπάει, απειλεί στο χώρο εργασίας τους ή οποιοδήποτε άλλο μέρος. Όση θολούρα και αν πέσει δε μας πείθετε.
Είναι φανερό πια και στον πιο καλόπιστο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο. Κραυγές, τσιρίδες και θράσος για να μην μπορέσει να καταφέρει κανένας τίποτα ποτέ. Πάμε ολοταχως στο 1967. Τραγικό.
Είναι φανερό πια και στον πιο καλόπιστο ότι ο στοχος είναι να κάνουμε φασαρία. Φασαρία και ταραχή, μπάχαλο, για να μην μπορέσει να καταφέρει κανένας τίποτα ποτέ. Τα αφήνουμε πίσω αυτά. Επιτέλους.
ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΊΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΎΝ ΝΑ ΕΠΙΒΆΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ! ΌΧΙ, ΠΑΝΤΩΣ Ο ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΌΙ!
Η στοίχιση με τις σκοτεινότερες στιγμές της χώρας από το κόμμα των αρίστων
Καλό να είναι να εστιάζουμε σε σημαντικά θέματα και να μην κάνουμε ασήμαντες και αποσπασματικές δηλώσεις Μεγα θέμα. Ο καθένας και καθεμία κρίνεται από την πορεία του έργου του τόσο τα κόμματα όσο και τα άτομα. Και όχι πως το είπε και τι εννοούσε.
Άλλη μια ντροπιαστική ανακοίνωση από το κόμμα της αλήθειας.