ΜΑΘΗΤΕΣ

Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Παιδείας για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων με τους 116 Διευθυντές και 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

Δόθηκαν οδηγίες για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ καταγράφηκαν προβλήματα
Δημοσίευση: 28/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκτακτη διαδικτυακή  σύσκεψη    με τους 116 Διευθυντές Εκπαίδευσης  και 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης συγκάλεσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, εν όψει επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στη σύσκεψη,   παρουσία της Γενικής Γραμματέως Σ. Γκίκα, δόθηκαν οδηγίες για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ καταγράφηκαν προβλήματα,όπως:

 • στελέχωση σχολικών μονάδων λόγω κενών εκπαιδευτικών,
 • παράδοση βαθμολογιών στους μαθητές
 •  βεβαιώσεις κίνησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών
 • τεστ κορωνοϊού εκπαιδευτικών
 • Τράπεζα θεμάτων
 • το  εβδομαδιαίο  ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων,

 Η πολιτική ηγεσία έδωσε οδηγίες για  την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον COVID-19 στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Η υφυπουργός Παιδείας ζήτησε  την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων και κατά τις πρώτες δύο (2) ώρες του ωρολόγιου προγράμματος να γίνει υπενθύμιση προς τους μαθητές  όλων των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του COVID-19.

Ενδεικτικά:

 • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 •     τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 •     οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 •     η χρήση αντισηπτικών,
 •     οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
 •     οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
 •     τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
 •     οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
 •     οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.
   

Σχόλια (16)

 
Σχολείο "εξ αποστάσεως" με "ανάπηρη" τηλεκπαίδευση
29 Ιαν 2021 17:31

Σχολείο "εξ αποστάσεως"είναι ανέφικτο να σταθεί για εβδομάδες και μήνες - φυσικά η ψυχική υγεία είναι σημαντική παράμετρος για όλους τους πολίτες και δεν είναι το ίδιο να κυκλοφορείς με περιορισμούς, αλλά πάνω από όλα μιλάμε με όρους ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Προφανώς τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί την τελευταία 15ετια με τις συνεχείς μειώσεις στον αριθμό των μονίμων εκπαιδευτικών και την υποχρηματοδότηση, όμως τα σχολεία δεν προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Ανεπίτρεπτο να έχει χαθεί σχεδόν ένα έτος μαθημάτων σε Σχολεία και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, επειδή απλώς δε λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Δε θα πληρώσουν τα παιδιά και οι νέοι μας -οι σημερινοί μαθητές και οι φοιτητές- το κόστος άλλης μιας κρίσης. Όλη η κοινωνία ας ενωθεί και ας προασπίσει το ΜΕΛΛΟΝ της, εδώ που φτάσαμε είναι αυτονόητη επιλογή το άνοιγμα των σχολείων και των σχολών.

 
Κωνσταντίνος
29 Ιαν 2021 16:07

Παιδιά, άλλοι αποφασίζουν για εσάς και για αυτά που λέτε....

 
προσοχή κι υπευθυνότητα
29 Ιαν 2021 12:51

Τα ίδια έλεγαν και για τα δημοτικά και πάνε πολύ καλά. Με προσοχή, σχολαστικότητα και υπευθυνότητα θα λειτουργήσουν όλα ομαλά. Τα κατάφεραν τα πιο μικρά παιδιά. Πόσο θα μείνουν στο σπίτι και οι έφηβοι!

 
Το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού
29 Ιαν 2021 11:16

Από τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας για το άνοιγμα Λυκείων-Γυμνασίων (το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα τεστ-Covid, οι μετακινήσεις) φαίνεται ότι η απαραίτητη επιβολή μέτρων προστασίας δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα λειτουργικό πρόγραμμα λειτουργίας των σχολείων, και αντιστρόφως.
Προβλήματα δυσλειτουργίας+προβλήματα εκτόνωσης των μαθητών στα σχολεία θα δώσουν λαβή στην "αγωνιστική" αντιπολίτευση να επαναλάβει το "μπάχαλο καταλήψεων+κινητοποιήσεων" που έγινε όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο (που τα μέτρα ήταν κατά πολύ λιγότερα από ότι τώρα).
Τα σχολεία δεν είναι ούτε parking ούτε χώρος εκτόνωσης των μαθητών. Τα επιχειρήματα τύπου "το παιδί πάχυνε και εμείς δεν χωράμε όλοι μαζί στο σπίτι" είναι για "κλάματα" (λες και δεν μπορούν να βγαίνουν προγραμματισμένα για περίπατο, ψώνια, άθληση).
Οι χθεσινές πορείες, δίχως καμία τήρηση μέτρων προστασίας, και η προγραμματιζόμενη για τη ερχόμενη Πέμπτη επανάληψη του ίδιου σκηνικού, προαναγγέλλουν το τι αναμένεται να γίνει. Οι μνήμες είναι νωπές από το μπάχαλο που προκάλεσε στα σχολεία η αντιπολίτευση τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μην μας πνίξει το "τρίτο κύμα". Εγκράτεια μέχρι να εμβολιαστεί το 65% του πληθυσμού. Οι δήθεν "αγανακτισμένοι", το μόνο που επιδιώκουν είναι να καλύψουν την διαφορά του 20% στις δημοσκοπήσεις.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
29 Ιαν 2021 10:59

@Τα σχολεία να ανοίξουν29 Ιαν 2021 09:01
Λυπάμαι, αλλά είναι ανελυθυνα αυτά που λέτε και μόνο στο αντίθετο αποτέλεσμα μπορούν να οδηγήσουν από αυτό που δείχνετε να επιθυμείτε. Βεβαίως συμφωνώ ότι ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ. Αλλά τι δουλειά έχει εδώ η ευθύνη εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών που επικαλείσαι, αντί να απαιτήσεις την ευθύνη των θεσμικών αρχών και ιδιαίτερα του υπουργείου; Υπό τις συνθήκες λοιπόν αυτές, χωρίς καμία σοβαρή μέριμνα για την υγειονομική προστασία όλου του εκπαιδευτικού πληθυσμού με κυριότερη απ' όλες την αποτροπή του συνωστισμού με τη διαμόρφωση ολιγομελών τμημάτων, αλλά και την άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας (που δεν έγινε ποτέ!), είναι άκρως επικίνδυνο και απολύτως ανεύθυνο να ανοίξουν τα σχολεία. Ας μην παραπλανούμε λοιπόν και αποπροσανατολίζουμε την κατάσταση από τη σωστή κατεύθυνση. Μόνο το υπουργείο ευθύνεται και κανείς άλλος! Όλοι εμείς που υπηρετούμε την εκπαίδευση θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία, αλλά πάνω απ' όλα θέλουμε την υγεία μας!

 
Χ.Λ.
29 Ιαν 2021 10:08

@ Τα σχολεία να ανοίξουν.. Βεβαίως και να ανοίξουν τα σχολεία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και τις ευθύνες τους πρέπει να αναλάβουν και οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπουργείων και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας και Υγείας. Να ανοίξουν τα σχολεία με μέτρα όχι όμως επιλεκτικά όπως κάνει το υπουργείο Παιδείας αλλά ακολουθώντας κατά γράμμα τα μέτρα που προτείνει για τους μαθητές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και αυτά τα μέτρα που δεν εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι οι αποστάσεις μέσα στη τάξη μιας και οι μαθητές κάθονται ανά δύο στο ίδιο θρανίο, τα προληπτικά τεστ Κορονοιου σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους άνω των 16 ετών και η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Τέλος κατά τη γνώμη μου για θέματα που αφορούν το άνοιγμα των σχολείων κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμοξιολογων πρέπει να παίρνουν μέρος και να κάνουν προτάσεις και παιδοψυχολογοι. Η επιστήμη της Ψυχολογίας είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη των παιδιών και ιδιαίτερα για παιδιά που λόγω Κορονοιου χάνουν τους γονείς τους ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μέσα στην οικογένεια

 
@@@ Ζήτημα υγείας και ασφάλειας
29 Ιαν 2021 09:54

Πρόσεξε διότι ανοίγεις τον Ασκό του Αιόλου: όταν θα σου πουν -σύμφωνα με την οδηγία ΟΟΣΑ- δεν είναι ανάγκη να διοριστούν συνάδελφοι διότι ΕΝΑΣ (01) συνάδελφος δύναται να διδάξει μέσω webex όλη την Ευρυτανία, όλη τα Δωδεκάνησα........θα έχεις θάψει όλη την νέα γενιά, όλους τους νέους πτυχιούχους! Όπως λέει κ ο παρακάτω, τί πτυχίο έχεις, τί ειδικότητα;;;;; Σκέψου πρώτα

 
ευθύνη
29 Ιαν 2021 09:40

@Τα σχολεία να ανοίξουν29 Ιαν 2021 09:01
Συμφωνώ απόλυτα. Τα πάντα να ανοίξουν και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν έχουν ευθύνες βέβαια μόνο οι μαθητές, καθηγητές και γονείς αλλά και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι υπουργοί. Όλοι λοιπόν να έχουν στο μυαλό τους ότι η ευθύνη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια καθώς υπάρχουν και δικαστήρια. Για οτιδήποτε προκύψει όλοι να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για τις αποφάσεις τους. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης να τελειώσει.

 
Τα σχολεία να ανοίξουν
29 Ιαν 2021 09:01

και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εκαπαιδευτικοι,μαθητές,γονείς.Τα παιδιά δεν μπορούν άλλο αυτήν την κατάσταση.Είναι πολλά τα προβλήματα από αυτήν την κατάσταση. Προχθές είδα ένα μαθητή μου που έχει βάλλει 10 κιλά και δεν τον αναγνώρισα.Οι γονείς έμειναν στο σπίτι όλη μέρα μαλώνουν με τα παιδιά,τα παιδιά αντιδρούν,όλα είναι χάλια.Καθε μέρα χειροτερεύει η κατάσταση. Αν σε μερικές περιοχές είναι επικίνδυνα να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση. Αλλά τώρα πρέπει να αποδείξουν όλοι ειδικά οι συνάδελφοι ότι το σχολείο δεν αντικαθίσταται,δεν αναπληρώνεται δεν μπορεί να μείνει κλειδωμένο για τόσο καιρό. Προσεκτικά,με μέτρα με αποστάσεις,με εξαερισμό με όσα λένε οι ειδικοί.

 
Ανοιχτά Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια
29 Ιαν 2021 04:13

Από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η Δευτεροβάθμια και από τον Μάρτιο η Τριτοβάθμια, η μόνη λογική λύση για να μη χαθεί εντελώς η χρονιά για χιλιάδες μαθητές και φοιτητές.

 
Ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία για μάθημα
29 Ιαν 2021 00:02

Τα σχολεία στην Ευρώπη έκλεισαν μετά τα Χριστούγεννα όχι από το φθινόπωρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, ενώ τα Πανεπιστήμια παραμένουν ανοιχτά (βιβλιοθήκες, εστίες, εργαστήρια για κλινικές και πρακτικές, υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και υποστήριξη). Αυτό δείχνει πρωτίστως κοινή λογική και ένστικτο αυτοσυντήρησης αφού καμία κοινωνία δε θυσιάζει "αυτοκτονικά" τη μόρφωση των νέων μελών της, δηλαδή των ανθρώπων που είναι ηλικίας 4 έως 25 ετών.

@ Ζήτημα υγείας και ασφάλειας
28 Ιαν 2021 23:02

Φυσικό περιβάλλον μάθησης σίγουρα δεν είναι η ανάπηρη τηλεκπαίδευση που κακήν κακώς υλοποιείται σε Σχολεία και Πανεπιστήμια εδώ και μήνες, με πραγματικά ποσοστά συμμετοχής πολύ πιο κάτω από το 70%.

Μόνο ως πρόσκαιρο υποκατάστατο λίγων εβδομάδων μπορεί να λειτουργήσει, και φυσικά σε συνδυασμό με δια ζώσης συναντήσης για σεμιναριακή και φροντιστηριακή υποστήριξη και επίλυση αποριών.

Τίποτα σχετικό με "βιωματική διδασκαλία" δεν έχει αυτά που από τον Οκτώβριο εκτυλίσσεται: Αρχικός σχεδιασμός ήταν να ανοίξουν τα σχολεία 1 Σεπτεμβρίου, τελικά άνοιξαν με μια εβδομάδα καθυστέρηση. Παλινωδίες στα ΑΕΙ, και οι πρωτοετείς δεν έχουν κάνει ούτε μια φυσική συνάντηση με τους διδάσκοντες το πρώτο εξάμηνο. Τέλος, το "οριζόντιο λουκέτο" στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία - που ΔΕΝ έχει επιβληθεί σε χώρες όπως Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία- και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα...

Σχεδόν 1 στους 4 μαθητές και φοιτητές ΔΕΝ έχει τακτική επαφή με το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ας σκεφτούν όλοι αν αυτή είναι αποδεκτή στατιστική για μια ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση της χώρας το 2022 και μετά.

Θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να ισορροπήσουμε, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για άστοχες αποφάσεις, έλλειψη σχεδιασμού και ακραία τρομολαγνεία.

 
Σύντομα ανέκδοτα
28 Ιαν 2021 23:58

Το 3ο ανοιγμακλείσιμο....

ΥΓ. Τώρα που έμαθαν τα sms, ας δούνε λίγο και τα memes, που κυκλοφορούν για χάρη τους στο διαδίκτυο.

 
@ Ζήτημα υγείας και ασφάλειασ
28 Ιαν 2021 23:49

Τι ειδικότητα έχεις;;;; Διότι εγώ ως μαθηματικός -και αφού αγόρασα ΓΡΑΦΙΔΑ, ιδίοις εξόδοις- αδυνατώ να κάνω σοβαρό μάθημα! Για ωριαίο διαγώνισμα ούτε λόγος (όλοι γνωρίζουν το Photomath, cybmath....). Όλοι οι μαθητές μου αδημονούν να επιστρέψουν ( ούτως ή άλλως συγνωτίζονται στις πλατείες, στα παγκάκια κ έξω από take away cafè). Πρότεινε καμία λύση κ μην κλαις επειδή ξεβολεύεσαι. Ξαναρωτάω: ποιά είναι η ειδικότητά σου;;;;; Έλεος πια.....

 
Ερωτήματα
28 Ιαν 2021 23:21

Όμως το ΥΠΑΙΘ έκρινε ότι δεν χρειάζεται ο σύλλογος να βρεθεί στο σχολείο, να διευθετήσει δια ζώσης θέματα επαναλειτουργίας, να προσαρμοστεί στις συνθήκες σχολείου. Γενικόλογες οδηγίες, χωρίς τεστ για τα παιδιά του Γυμνασίου και της Α' Λυκείου, σε συνθήκες αναμονής του γ' κύματος.

 
Ζήτημα υγείας και ασφάλειας
28 Ιαν 2021 23:02

Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σχολεία τους.
Στη Δανία θα είναι κλειστά το Φεβρουάριο, στην Αγγλία κλειστά μέχρι 8 Μαρτίου και μετά βλέπουν, αφού εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί και το ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Ακόμα και η αντιπολίτευση στην Αγγλία ζητάει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού όμως εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί.
Αυτό δείχνει σεβασμό για την υγεία και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και όχι προτεραιότητα στα επικοινωνιακά παιχνίδια και προσπάθεια χειραγώγησης.
Στην Ελλάδα κυριαρχεί το επικοινωνιακό παιχνίδι και τα προπαγανδιστικά σλόγκαν του τύπου "το φυσικό περιβάλλον εκπαιδευτικών και μαθητών", "προτεραιότητα η εκπαίδευση" και άλλα τσιτάτα.
Κύριοι, το φυσικό περιβάλλον της μάθησης δεν είναι οι τοίχοι, τα θρανία και οι καρέκλες, ούτε τα ξεπερασμένα βιβλία που μας δίνετε. Το σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον μπορεί να είναι άνετα το διαδίκτυο, η φύση, η βιωματική διδασκαλία, το αμφιθέατρο ή το εργαστήριο.
Καλά είναι να σταματήσει η προπαγάνδα και να μπει πρώτα απ'όλα η ασφάλεια και η υγεία των εκπαιδευτικών, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν θύματα από τον Covid, τα οποία δεν αναφέρονται ποτέ.
Κύριοι, το φυσικό περιβάλλον όσων έχουν την ευθύνη για το χαμό εκπαιδευτικών είναι τα δικαστήρια και η αναζήτηση ευθυνών από τους συγγενείς τους και από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

 
θα ανοίξουν μετά το συνωστισμό;
28 Ιαν 2021 22:43

Αν συμπεράνω από το συνωστισμό στη συγκέντρωση σήμερα δε νομίζω να ανοίξουν ή αν ανοίξουν θα είναι για λίγο. Μερικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της πανδημίας και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους περιορισμούς δηλώνοντας ότι δεν τους σταματά ο περιορισμός. Μέσα τα παιδιά μας και αυτοί φορώντας μία μασκούλα συγχρωτίζονται όλοι μαζί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ