Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Απόφαση: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια 1η Φεβρουαρίου- Μόνο στις “κόκκινες” περιοχές κλειστά τα Λύκεια

Εννέα συστάσεις για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων
Δημοσίευση: 29/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την  επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε   ο  υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, , όπως στην Αττική, τα Λύκεια θα λειτουργούν   εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης.

Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν   σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Πρόκειται για επικύρωση της απόφασης της προηγούμενης Παρασκευής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εννέα συστάσεις για τη λειτουργία των  Γυμνασίων και Λυκείων

Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας στα σχολεία,όπως ανακοινώθηκε στην τακτική ενημέρωση  του υπουργείου Υγείας,  θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συχνό και συστηματικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, όπως και στα Δημοτικά Σχολεία, ως ακολούθως:

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

  •     Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.
  •     Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’
  •     όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  •     Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται  η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Σχόλια (24)

 
Δημόσια Εκπαίδευση ως πυλώνας της κοινωνίας
30 Ιαν 2021 19:26

Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό και όλη η κοινωνία ενωμένη θα την προασπίσει, ώστε να έχουμε μέλλον και το 2024.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έθεσαν σε προτεραιότητα τα σχολεία και την υποστήριξη των οικογενειών, στην Ελλάδα απλώς βάζουν ή βγάζουν ένα "λουκέτο". Απαράδεκτο αυτό να συνεχιστεί και το 2021, ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία: Η υγεία, η εκπαίδευση και η ευημερία των ανθρώπων ηλικίας 1 έως 45 ετών αξίζει όσο αυτή κάθε πολίτη - χωρίς ομαλή διδασκαλία οι μαθητές και οι φοιτητές χάνουν ένα έτος από τις σπουδές τους, οι οικογένειες ζουν μέσα στο άγχος για την οικονομία και την εργασία.

Λύσεις υπάρχουν ώστε να μην καταστραφούν τα πάντα μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος να μην πληρώσει η νέα γενιά μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων την επερχόμενη οικονομική κρίση: Για το 2020 οι προβλέψεις για την Ελλάδα δείχνουν μία ύφεση της τάξεως του 10%.

 
Γονιός
30 Ιαν 2021 19:01

Είμαι με ειδική άδεια απουσίας λόγω αυξημένου κινδύνου σε περίπτωση covid. Ο σύζυγος συνταξιούχος. Με το παιδί στο γυμνάσιο πώς να προστατευτούμε? Κι εκείνο πώς να νιώσει ήρεμο?

 
Γονέας μαθητή Δευτεροβάθμιας
30 Ιαν 2021 15:21

Η ζωή και η υγεία των παιδιών μας, αλλά και η δική μας και των υπερήλικων γονέων μας, που ζουν μαζί μας είναι πάνω, ακόμη κι από την παιδεία.
Αν λοιπόν τη Δευτέρα ανοίξουν τα λύκεια κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο της ζωής τους και της υγείας τους, αλλά και της δικής μας και των γονέων μας, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

 
Ανοικτή εκπαίδευση για μαθητές και φοιτητές
30 Ιαν 2021 14:36

Οριζόντιες απαγορεύσεις και "μάντρωμα" παιδιών, εφήβων και νέων οδηγεί στην καταστροφή χιλιάδες οικογένειες, χωρίς να συνεισφέρει σε τίποτα στη σωστή διαχείριση της κατάστασης. Ήταν απλώς μια λύση έκτακτης ανάγκης την άνοιξη του 2020, δεν μπορεί να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς για τόσους μήνες.

Ας σκεφτούν όλοι οι ιθύνοντες σε ποια κατάσταση θα είναι η χώρα το 2022 αν δεν υπάρχει σαφές σχέδιο ανάκαμψης μέσα στους επόμενους μήνες και να σταματήσει ο εκφοβισμός μιας ολόκληρης κοινωνίας που μόνο πανικόβλητες αντιδράσεις προκαλεί.

 
Φιλόλογος
30 Ιαν 2021 14:17

"τα παράθυρα που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων", διάβασε ο Μιστριώτης και δάκρυσε από συγκίνηση...

 
Rip
30 Ιαν 2021 11:41

Τα δημοτικά στο κέντρο των πόλεων έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών.Εχουν αρρωστήσει εκπ/κοι αλλά στατιστικά θα μπορούσαν να αρρωστήσουν και χωρίς το άνοιγμα των σχολείων.
Συμφωνω πως οι καθηγητές /τριες είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία από τους δασκάλους ες.
Το υπουργείο παιδείας όμως βρήκε την πρωτοπόρα και μοναδική λύση, ανοίγετε τα παράθυρα και ο κορονοϊός πάει.... τόσο απλά

 
MARIA
30 Ιαν 2021 07:37

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!ΑΧΡΗΣΤΟΙ. 1 ΧΡΟΝΟ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ.ΟΥΤΕ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΥΛΗΣ ΣΤΟ 50%....ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:ΚΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ!ΕΕΕ,ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ...ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;

 
@Δημήτρης από φιλελεύθερο
30 Ιαν 2021 05:04

Δημήτρη σε καταλαβαίνω απόλυτα. Είμαι 65 ετών. Εκπαιδευτικός τάξης όπως και εσύ. Εργάζομαι σε ημερήσιο γενικό λύκειο. Ανησυχώ όπως όλοι. Ωστόσο πρέπει να επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία για το καλό των παιδιών.

τέως σχολικός σύμβουλος

 
Εκπαιδευτικος
29 Ιαν 2021 23:44

Δεν είναι αλήθεια ,ότι τα δημοτικά πάνε καλα.Υπαρχουν πολλά κρούσματα και σε μαθητές και δασκάλους.Δε συζητάμε τοκρυο που τρώμε.Ουτε ότι είμαστε ολη μέρα σε εφημερία,ούτε ότι έχουμε μια καθαρίστρια σε300 παιδιά,ούτε..Κατά τα άλλα όλα εδώ στην Ελλάδα τα κάνουν τέλεια.Οιαλλοι λαοί είναι άχρηστοι
Έλεος.
.

 
Αριστεύειν!
29 Ιαν 2021 23:28

Συνάδελφος αναπληρώτρια έχει τοποθετηθεί σε 3 Λύκεια κι 1 Γυμνάσιο στις περιοχές της Ηλιούπολης και της Δάφνης. Την προσεχή εβδομάδα λοιπόν, τις ημέρες που έχει μάθημα στο Γυμνάσιο κι αμέσως μετά στο Λύκειο, θα πρέπει να μετακινηθεί από το Νέο Ηράκλειο όπου κατοικεί στο Γυμνάσιο της Ηλιούπολης και αμέσως μετά να διακτινιστεί στο σπίτι της και να μπει στον υπολογιστή της για την τηλεκπαίδευση στο Λύκειο!
Οι παμμέγιστοι φωστήρες του Υπουργείου τα σκέφτηκαν όλα, όταν αποφάσισαν να ανοίξουν χωριστά Γυμνάσια από Λύκεια ή περίσσεψε η αριστεία;

 
όλα καλά θα πάνε
29 Ιαν 2021 22:58

Μην αγχώνεστε όλα θα πάνε καλά. Μάσκες, αντισηπτικά και εξαερισμός. Πόσο θα είμαστε μέσα στο σπίτι και το απόγευμα στους δρόμους;

 
@Rip
29 Ιαν 2021 22:12

Σε ενημερώνω ότι στην πόλη μας ένα από τα σχολεία που έκλεισε είχε ασυμπτωματικό μαθητή ο οποίος κόλλησε κάποια παιδιά ενώ στο δικό μας δημοτικό που έκλεισε με κρούσμα εκπαιδευτικού δεν έκαναν ούτε ιχνηλατήσεις ούτε τίποτε ! Γι αυτό αυτή την καραμέλα δεν κινδυνεύουν τα παιδιά μη την λέτε ...απλά είναι τυχερά και το περνάνε ήπια αλλά για τους γονείς δεν μπορείς να ξέρεις ...

 
Απάντηση
29 Ιαν 2021 21:41

Rip29 Ιαν 2021 21:09
Τα δημοτικά είναι ανοικτά κοντά στο μήνα τίποτε δεν έπαθε κανείς.

Να δημοσιευθούν στοιχεία σχετικά με το πόσοι εκπαιδευτικοί των δημοτικών έχουν νοσήσει πρώτα.
Στα δημοτικά, οι τάξεις δεν έχουν 25 μαθητές όπως στα γυμνάσια.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί της Βθμιας είμαστε πολλοί πάνω από 60.
Τέλος, τα κτίρια της Βθμιας είναι τα περισσότερα παμπάλαια με λίγες, στενές και ακατάλληλες αίθουσες, σε αντίθεση με τα δημοτικά. Οι αποστάσεις δε τηρούνται στη Β'θμια, ούτε η μείωση των μαθητών του τμήματος, λόγω έλλειψης χώρων.

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
29 Ιαν 2021 21:31

@RIP
Σήμερα (18:45 μ.μ.): 48 σχολεία σε ολική αναστολή και 170 σε μερική λόγω κρουσμάτων Κορωνοϊού- (Συνεχής Ενημέρωση από το esos)...
Μέσα σε τρεις εβδομάδες...Και με παιδιά μικρών ηλικιών, που δεν κυκλοφορούν και δε συγχρωτίζονται. Ας μαζευτούν 20 έφηβοι μέσα σε κάθε τάξη και 200-300 στους χώρους του σχολείου και τις αυλές και θα φανεί ποιος θα πάθει και ποιος δε θα πάθει τίποτα. Εγκληματική και πολιτικά κατευθυνόμενη η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων με τα ημίμετρα που προβάλλονται ως πανάκεια. Θέλω να δω την αντίδραση των ειδικών, όταν θα ξεφύγει η κατάσταση και θα αναγκαστούν να τα κλείσουν όλα πάλι. Και αν αυτή τη φορά ξεφύγει, δε θα υπάρξει σωτηρία ούτε και ανοχή.

 
Εσπερινα
29 Ιαν 2021 21:19

Για κάτι εσπερινά γυμνάσια αν σας λένε κάτι τι θα γίνει με τι ωράριο ω Ε ω;

 
Rip
29 Ιαν 2021 21:09

Τα δημοτικά είναι ανοικτά κοντά στο μήνα τίποτε δεν έπαθε κανείς.

 
Δεν ντρέπεστε ;
29 Ιαν 2021 20:37

Μας έχετε στο κόκκινο τόσες εβδομάδες και ανοίγετε τα γυμνάσια ; Μας κοροϊδεύετε ; Ή μας έχετε για αναλώσιμους στην εορδαία ή μας κλείνετε για άλλους λόγους (!) έχει τμήματα κλειστά δημοτικών που παιδιά κόλλησαν στο σχολείο, το έχετε ψάξει ; Ούτε ιχνηλατήσεις γίνανε ούτε τίποτε ευτυχώς οι γονείς που κόλλησαν το περνάνε ήπια αν όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά ποια η θέση της επιτροπής και του Υπουργείου ;;;

 
Alexandra
29 Ιαν 2021 20:28

Ευχαριστημένοι οι συνδικαλιστές που ζητούσαν από τον Δεκέμβριο ανοικτά σχολεία; Υποθέτω ότι εργάζονται μόνο σε εσπερινά με ενήλικες. Γιατί σε ένα κανονικό πρωινό σχολείο οι έφηβοι δύσκολα κρατούν αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας.

 
Δημήτρης
29 Ιαν 2021 20:18

Άνω των 60, με υποκείμενο νόσημα, χωρίς εμβόλιο σε τάξη 27 μαθητών! Πού πας ;; Που σε πάνε καλύτερα .....

 
Νίκος
29 Ιαν 2021 20:18

Τί είπαν; "οι εκπαιδευτικοί δεν κινδυνεύουν να αρρωστήσουν". Όταν γίνουν εκλογές να το θυμάστε συνάδελφοι. Τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα σε 2- 3 εβδομάδες που θα έρθει το τσουνάμι. Αυτό που προκαλούν οι ίδιοι με τις σημερινές τους αποφάσεις.

 
Εκπαιδευτικός
29 Ιαν 2021 20:15

Τη Δευτέρα θα ποστάρω φωτογραφία από το θερμόμετρο στην αίθουσα. Μετά να μας πουν πως θα γίνει μάθημα...

 
Αννα
29 Ιαν 2021 20:07

Εξαιρετική προσέγγιση!οταν η Αττική ήταν κίτρινη τα σχολεία ήταν κλειστά τώρα που μπηκε στο κόκκινο τα γυμνάσια θα είναι ανοιχτά.Αυτη είναι η απόφαση των ειδικών.Τα σχόλια περισσευουν

 
ΠΡΑΚΤΙΚΗ
29 Ιαν 2021 18:59

ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ??????? ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΤΕ???? ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΑΠΡΑΓΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΤΥΧΙΟ. ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ?????????

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
29 Ιαν 2021 18:55

Ελάτε εσείς να κάνετε μάθημα με τέτοιες συνθήκες...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ