Την επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, , όπως στην Αττική, τα Λύκεια θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης.
Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.
Πρόκειται για επικύρωση της απόφασης της προηγούμενης Παρασκευής.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εννέα συστάσεις για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων
Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας στα σχολεία,όπως ανακοινώθηκε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συχνό και συστηματικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, όπως και στα Δημοτικά Σχολεία, ως ακολούθως:
1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.
2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.
3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.
4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.
5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.
6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.
7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.
8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.
9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:
- Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.
- Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’
- όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).
Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.
Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό και όλη η κοινωνία ενωμένη θα την προασπίσει, ώστε να έχουμε μέλλον και το 2024.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έθεσαν σε προτεραιότητα τα σχολεία και την υποστήριξη των οικογενειών, στην Ελλάδα απλώς βάζουν ή βγάζουν ένα "λουκέτο". Απαράδεκτο αυτό να συνεχιστεί και το 2021, ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία: Η υγεία, η εκπαίδευση και η ευημερία των ανθρώπων ηλικίας 1 έως 45 ετών αξίζει όσο αυτή κάθε πολίτη - χωρίς ομαλή διδασκαλία οι μαθητές και οι φοιτητές χάνουν ένα έτος από τις σπουδές τους, οι οικογένειες ζουν μέσα στο άγχος για την οικονομία και την εργασία.
Λύσεις υπάρχουν ώστε να μην καταστραφούν τα πάντα μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος να μην πληρώσει η νέα γενιά μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων την επερχόμενη οικονομική κρίση: Για το 2020 οι προβλέψεις για την Ελλάδα δείχνουν μία ύφεση της τάξεως του 10%.