Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εννέα συστάσεις για τη λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας
Δημοσίευση: 30/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι εννέα συστάσεις, με έμφαση στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τους κατά τη χειμερινή περίοδο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS CoV-2, που ισχύουν για τα Δημοτικά Σχολεία θα ισχύσουν και για τα Γυμνάσια και Λύκεια, ανακοινώθηκε στη σημερινή τακτική ενημέρωση του   υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα,   με σκοπό την αποφυγή διασποράς του ιού SARS-CoV-2 θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συχνό και συστηματικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, ως ακολούθως:

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

  • Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.
  • Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’
  • όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται  η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Σχόλια (18)

 
Δικαιώματα
02 Φεβ 2021 01:04

Ναι στο δικαίωμα της εργασίας, ναι στο άνοιγμα των επιχειρήσεων, ναι στο άνοιγμα σχολείων -ουδείς δεν τα θέλει κλειστά-, ΑΛΛΑ ασφαλή, με υγειονομικά πρωτόκολλα εκτός των μέτρων προστασίας.
Και επίσης άνοιγμα των επιχειρήσεων ώστε να πάει ο γονιός να φέρει χρήματα στο σπίτι, να δουλέψει ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο καλλιτέχνης, και ο ελεύθερος επαγγελματίας (με μέτρα φυσικά). Και αυτό είναι το πιο σοβαρό.
Και στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων με γερά επιδόματα ώστε να μην παραδώσουν οι επιχειρήσεις οριστικά τα κλειδιά, ούτε να μπει τέλος στον κόσμο του θεάματος, και όχι μόνο.
Εξαιτίας της πανδημίας, αρκετοί αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Και το χειρότερο, είναι άνθρωποι που έχουν να θρέψουν οικογένειες. Δεν στηρίζονται επαρκώς από το κράτος, παίρνουν "ψίχουλα" και φυτοζωούν.
Αυτό πρέπει να πάρει ένα τέλος γιατί οι αντοχές δεν είναι μεγάλες..
Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία δεν ανοίγει και την οικονομία και τα σχολεία. Επιλέγει.. Και δυστυχώς δεν διαλέγει αυτό που θα φέρει "τον άρτον τον επιούσιον" στο τραπέζι του κάθε νοικοκυριού. Το θεωρεί προφανώς "πολυτέλεια"!!
Η κάθε χώρα βγάζει τα δικά της συμπεράσματα όσον αφορά τους χώρους που ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού. Διαφορετικά η Σουηδία, διαφορετικά το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία.. Επίσης αντικρουόμενες και οι γνώμες των γιατρών στις δημόσιες ενημερώσεις στη χώρα μας..
Αν η χώρα δεν έπαιρνε μέτρα για καιρό, μπορεί να απέβαινε πολύ επικίνδυνο, αλλά και τώρα κρούουν τον κώδωνα!
Και το δυστύχημα είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που δυστυχεί και δεν έχει ούτε καν για τ'απαραίτητα..

 
Ενσυναίσθηση
01 Φεβ 2021 13:00

Ενσυναίσθηση πάντως δεν είναι να λες σε όσους είναι κάτω των 40 ετών ότι δεν πειράζει που έχει υποβαθμιστεί η ζωή του εδώ και 12 μήνες και ότι θα έχει ακόμα χειρότερες τα δύο επόμενα χρόνια... Δικαιώματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, είτε είναι ενός είτε είναι ενενηντα-ενός ετών.

 
Σημασία στις ζωές και την ευημερία όλων
01 Φεβ 2021 12:57

Για τη διάδοση του ιού στην Ευρώπη ΔΕΝ ευθύνονται τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, στη Σουηδία οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν σε γηροκομεία λόγω μετακίνησης των συμβασιούχων εργαζομένων, σε άλλες χώρες (π.χ Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία) ήταν λόγω τουρισμού και βιομηχανίας.

Ανοιχτή να μείνει η παραγωγή, ανοιχτή να μείνει και η εκπαίδευση - κανείς πλέον δεν υποστηρίζει να κλείσουν τα πάντα. Κανείς δεν πέφτει στον γκρεμό. Δεν είμαστε σε συνθήκες πολέμου, ας πάψει η τρομολαγνεία και ο εγκλωβισμός της κοινωνίας σε ανούσια διλήμματα. Σημασία έχουν οι ζωές όλων - και των παιδιών, και των νέων, και όσων είναι κάτω των 50 ετών, που εδώ κι ένα χρόνο ταλαιπωρούνται από τις παλινωδίες αναποτελεσματικών πολιτικών. Λύση δεν είναι να θυσιαστούν οι νέοι - με ποια λογική ρίχνουμε ανθρώπους στη μιζέρια όταν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από την παράταση των μέτρων;

Όσοι θέλουν κλειστά σχολεία ας σκεφτούν την Ελλάδα του 2024 - και την εξαθλίωση που θα φέρει άλλη μια τριετία ύφεσης.

 
Ενίσχυση σχολικών υποδομών
01 Φεβ 2021 04:51

Ακόμα και η εικόνα της σχολικής αίθουσας στο άρθρο προκαλεί θλίψη για την Ελλάδα του 2021, αλλά αυτά είναι τα σχολεία μας. Με το να κρατάμε τα παιδιά μακριά δεν τα βελτιώνουμε στο ελάχιστο και επιπλέον τους στερούμε την ευκαιρία σε δέκα χρόνια από τώρα να δημιουργήσουν ένα καλύτερο Σχολείο για όλους τους μαθητές.

 
Ανοιχτά σχολεία στην Ευρώπη
01 Φεβ 2021 04:37

Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Ολλανδίας θα επαναλειτουργήσουν στις 8 Φεβρουαρίου - δηλαδή στην ουσία έκλεισαν λιγότερο από ένα μήνα γιατί παρεμβλήθηκαν οι διακοπές των Χριστουγέννων.

 
Σχολεία vs πείνα
01 Φεβ 2021 01:01

"ας πιέσουν όλοι να βρεθούν λύσεις".
Πιέζουν, και δεν έχει υπάρξει καμμία ουσιαστική λύση και αποδοτική. Αυτές κοστίζουν.. Τζάμπα δεν γίνεται τίποτα!
"Εξαιτίας της πανδημίας, αρκετοί αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης".
Φυσικά, είναι οι μαγαζάτορες, η εστίαση, ο καλλιτεχνικός και επιχειρηματικός κόσμος..
Γνωρίζει κανείς τι αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν βγάζουν "δεκάρα τσακιστή" και ζούνε με δανεικά;
Προφανώς αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, σκέφθηκαν ότι άλλοι εξαθλιώνονται και καταστρέφονται από την πανδημία και την πείνα, κι άλλοι βάζουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους;
Θα πρέπει κάποιοι να τους θυμίσουν ότι σε συνθήκες "πολέμου" μείζον θέμα δεν είναι η "τέλεια εκπαίδευση", αλλά η επιβίωση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής..
Εκτός κι αν δεν έχουν σημασία για κάποιους οι ζωές των άλλων..
Ίσως να μην κατανοούν γιατί φαίνεται ότι δεν ξέρουν πως νοιώθουν αυτοί που πεινάνε.
Και πως να το νοιώσει κανείς αν πέφτει "μήνας μπει μήνας βγεί" ο μισθός.. Οφείλουμε όμως να έχουμε ενσυναίσθηση και να μπορούμε να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων.
Και όχι να χανόμαστε στον μικρόκοσμό μας ασχολούμενοι με την "τελειότητα" κάποιων τομέων ενώ βλέπουμε τους διπλανούς μας να πέφτουν στον γκρεμό, και αν δεν μπορούμε να τους σώσουμε τουλάχιστον ας προβληματιζόμαστε.. Γιατί η σωτηρία τους είναι το ύψιστο μέλημα..

 
Ανοιχτά τα σχολεία και τα ΑΕΙ
31 Ιαν 2021 20:47

Καμία σχέση τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης με τα κανονικά μαθήματα στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, ας σταματήσει η κοροϊδία που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η θέση των μαθητών είναι στις τάξεις τους, και ας πιέσουν όλοι να βρεθούν λύσεις αντί να κρύβονται υποκριτικά πίσω από την πρόφαση της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Παρίσι: Ατελείωτες είναι οι ουρές που σχηματίζουν καθημερινά φοιτητές έξω απο τα κοινωνικά παντοπωλεία για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Εξαιτίας της πανδημίας, αρκετοί αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες φοιτητών - αυτά για όσους ακόμα παριστάνουν ότι το μέγιστο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η ίωση.

 
Κωνσταντίνος
31 Ιαν 2021 20:19

Το επιχείρημα "καλύτερα στο σχολείο με μέτρα παρά στις πλατείες χωρίς", πραγματικά με ξεπερνάει. Κι όταν το ακούω από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, μπορώ να το δικαιολογήσω ως ένα βαθμό. Όταν όμως το ακούω στα δελτία ειδήσεων από "δημοσιογράφους" και "ειδικούς", προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη για τις επικίνδυνες αποφάσεις τους, πραγματικά εκνευρίζομαι. Τα παιδιά ΚΑΙ μαθήματα είχαν, ΚΑΙ πλήρες ωράριο, ΚΑΙ πολύ πιο απαιτητική μελέτη για το σπίτι (αλλουνού παππά ευαγγέλιο αυτό!), ΚΑΙ γλώσσες, και... και... Κάποια παιδιά ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, έβγαιναν στις πλατείες και δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού. Έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτά τα παιδιά δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν? ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ πως με το άνοιγμα των σχολείων θα ανακατεύονται με την συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που προσέχουν και που δεν άραζαν στις πλατείες όλο αυτό το διάστημα. Και φυσικά θα πάρουν αμπάριζα κι όλους εμάς που μας έλαχε να ΠΡΕΠΕΙ να προσέχουμε, καθώς και τους πιο ευάλωτους εκπαιδευτικούς τους. Αυτά που πάρθηκαν ΔΕΝ είναι μέτρα. ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ!! Θυσιάζουν εμάς για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους. Βαρεθήκαμε τα ψέματα και τα παράλογα. Επιτέλους να πάψουν να μας υποτιμούν.

 
ΑΡΗΣ
31 Ιαν 2021 17:11

ΝΑ ΑΝΟΊΓΟΥΜΕ ΤΆ ΠΑΡΆΘΥΡΑ....
ΔΈΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΔΙΌΤΙ ΚΑΊ ΚΛΕΙΣΤΆ ΠΟΎ ΕΊΝΑΙ
ΜΠΆΖΟΥΝ ΑΠΌ ΠΑΝΤΟΎ.
ΑΥΤΌ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ : ΦΥΣΙΚΌΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΌΣ ΚΑΊ ΕΙΔΙΚΆ ΣΤΆ ΕΣΠΕΡΙΝΆ : ΑΥΤΌΜΑΤΗ ΔΙΑΤΗΡΉΣΗ ΥΓΡΑΣΊΑΣ ΣΤΆ ΕΠΙΘΥΜΗΤΆ ΕΠΊΠΕΔΑ.
ΕΎΧΟΜΑΙ ΝΆ ΤΉΝ ΒΓΆΛΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΉ, ΜΑΘΗΤΈΣ ΚΑΊ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ.
ΆΝΤΕ ΜΕ ΥΓΕΊΑ.

 
Γεώργιος
31 Ιαν 2021 14:16

Ελάτε στη δική μου τάξη σε Εσπερινό σχολείο, να ανοίξετε τα παράθυρα της τάξης στις 10 το βράδυ να αεριστούν, με τους μαθητές από κάτω όπου ο μικρότερος σε ηλικία είναι 42 χρονών και ο μεγαλύτερος 58. Το ότι οι μαθητές αυτοί είναι από οδηγοί αστικών λεωφορείων μέχρι ότι επάγγελμα φαντάζεστε, προφανώς σύμφωνα με τους σοφούς του Υπουργείου, δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος. Το ότι ήδη έχω 3 μαθητές σε άλλες τάξεις με covid-19 είναι προφανώς αδιάφορο, όπως παντελώς αδιάφορο είναι ότι υπάρχουν οικογενειάρχες εργαζόμενοι που το βράδυ πάνε σε Εσπερινό. Αυτοί και οι δάσκαλοί του είναι αναλώσιμοι. Λυπάμαι για λογαριασμό όλων όσων βγάζουν αποφάσεις και παίζουν με την υγεία μας.

 
Περί ανέμων
31 Ιαν 2021 13:01

Εξαερισμός ή αλλιώς... αέρας κοπανιστός! Οι άριστοι/ες, αερίζονται αλήθεια?

 
Καθηγητής
31 Ιαν 2021 11:15

Δηλαδή μας θέλουν επιπλέον και τροχονόμους! Ανοίξτε παράθυρα, κλείστε παράθυρα! Πω, πω, κάτι γέλια...

 
diakoff2
31 Ιαν 2021 09:57

Σοβαρά τώρα? Εξαερισμός? Να έρχονται τα παιδιά με κρυολογήματα από σχολείο.... απολύμανση καθόλου?

 
pakis
30 Ιαν 2021 14:13

Αυτές είναι δηλαδή οι συστάσεις - εντολές για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ; Από μία κυβέρνηση, που θεωρούν τους εαυτούς τους άριστους, θα περίμενε κανείς καλύτερη οργάνωση.
Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ούτε επιμόρφωση μας έκαναν ούτε εξοπλισμό μας έδωσαν και τώρα διατάζουν να ανοίξουμε παράθυρα και πόρτες (ένας απλός άνθρωπος που να το σκεφτεί το άνοιγμα των παραθύρων), τουλάχιστον να στείλουν κανένα μπουφάν για να μην πάθουμε κάτι

 
9 Προτάσεις.
30 Ιαν 2021 00:14

Όλες αφορούν στο άνοιγμα των παρθύρων, ούτε ένα σοβαρό μέτρο πρόληψης. Αλίμονο.

 
Νίκος
29 Ιαν 2021 21:45

... και τί γίνεται με τις αίθουσες οι οποίες έχουν μόνον ανακλινόμενα παράθυρα; Είναι κατάλληλες για διδασκαλία ή θα πρέπει να τις αποκλείσουμε;
Εχει έως τώρα γίνει μια καταγραφή της κτιριακής κατάστασης ώστε να γνωρίζουν αυτοί που αποφασίζουν αν είναι εφαρμόσιμα όλα αυτά που λένε και γράφουν;

 
Εκπαιδευτικός
29 Ιαν 2021 21:44

Τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του αυτό έχω μονάχα να πω.

 
Γιατί άραγε;;;
29 Ιαν 2021 21:29

δεν μιλάει κανείς για τα 28άρια τμήματα;; Αν αραιώσουν τα παιδιά είναι το σημαντικότερο μέτρο. Δεν μιλάει όμως κανείς γι'αυτό. Σε κανένα κανάλι, σε κανένα site. Γιατί;;;;;; Αυτό είναι μέτρο και σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ