Σύγκλητος ΓΠΑ:Δεν είναι η ιδανική λύση η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης τους τα περιφερειακά απομακρυσμένα Τμήματα που προστέθηκαν μετά τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ

30/01/2021

Ενημερώθηκε: 31/01/2021, 09:53

Άκουσε το άρθρο

Α. Η θεσμοθέτηση ενός συντελεστή επί μίας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον οποία θα αποφασίζουν οι επιμέρους Σχολές, παρότι αυξάνει τον βαθμό συμμετοχής των Πανεπιστημίων στη διαδικασία εισαγωγής, απέχει σημαντικά από το να θεωρηθεί η ιδανική λύση. Αντίθετα, προτείνεται ως ορθότερη επιλογή η αποδοχή, εκ μέρους του Υπουργείου, των προτάσεων των Πανεπιστημίων ως προς τον αριθμό των εισακτέων.

Β. Τα περιφερειακά απομακρυσμένα Τμήματα που προστέθηκαν μετά τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ και ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πανεπιστημιακά Τμήματα με τρομακτικές ελλείψεις βασικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης τους.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΓΠΑ

Η Σύγκλητος του ΓΠΑ (συνεδρία 580/29.01.2021)  τοποθετούμενη επί του Νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικότερα όσον αφορά το προτεινόμενο νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1.    Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ισχύον σύστημα πάσχει από σοβαρές αδυναμίες: πρώτον, ο αριθμός των εισακτέων στη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές δυνατότητες των τμημάτων υποδοχής σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές. Δεύτερον, η δυνατότητα πρόσβασης στα διάφορα τμήματα είναι ανισοβαρής, με ορισμένα τμήματα να διατηρούν επιλεκτικά το «δικαίωμα» μικρού αριθμού εισακτέων, ενώ την ίδια στιγμή άλλα τμήματα καλούνται να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ζήτηση  χωρίς περιορισμούς. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα τρίτο πρόβλημα, της τυχαίας εισαγωγής υποψηφίων σε τμήματα τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη σειρά προτίμησης τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται η εισαγωγή φέτος σχεδόν 5,000 υποψηφίων στα διάφορα γεωπονικά τμήματα, την ίδια στιγμή που για τα κτηνιατρικά τμήματα ο αντίστοιχος αριθμός δεν υπερέβη τους 180. Επισημαίνεται επίσης ότι ο αριθμός εισακτέων στο ΓΠΑ είναι τριπλάσιος των όσων εισηγήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων του.

2.    Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Δημόσιου Πανεπιστημίου, επιβάλλεται η δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εισακτέων από κάθε Τμήμα με βάση τόσο τις πραγματικές του δυνατότητες όσο και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του, διαδικασία στην οποία μπορούν να μετέχουν συμβουλευτικά τα επιμελητήρια και οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς. Η θεσμοθέτηση ενός συντελεστή επί μίας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον οποία θα αποφασίζουν οι επιμέρους Σχολές, παρότι αυξάνει τον βαθμό συμμετοχής των Πανεπιστημίων στη διαδικασία εισαγωγής, απέχει σημαντικά από το να θεωρηθεί η ιδανική λύση. Αντίθετα, προτείνεται ως ορθότερη επιλογή η αποδοχή, εκ μέρους του Υπουργείου, των προτάσεων των Πανεπιστημίων ως προς τον αριθμό των εισακτέων.

3.    Τα περιφερειακά απομακρυσμένα Τμήματα που προστέθηκαν μετά τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ και ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πανεπιστημιακά Τμήματα με τρομακτικές ελλείψεις βασικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης τους για ένα χρονικό διάστημα ώστε αυτά να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά των άλλων υπαρχόντων ομοειδών τμημάτων της Χώρας.

4.    Για τα Πανεπιστήμια που είναι εγκατεστημένα σε απομακρυσμένες / ακριτικές περιοχές της Χώρας, με το μειονέκτημα της μειωμένης γεωγραφικής πρόσβασης τους, προτείνεται μια σαφής διαφοροποίηση ως προς την βάση εισαγωγής σε αυτά καθώς και η πλήρης αποδέσμευση της χρηματοδότησης τους.

Σχόλια (7)

ΤΕΙ από το 1983
|

Κοροϊδευαν τους φοιτητές και αποφοίτους των ΤΕΙ από το 1990 μέχρι το 2018 όταν μιλούσαν για ακαδημαϊκή "ανωτατοποίηση" και επαγγελματικά δικαιώματα.

Τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν το 1983, ανωτατοποιήθηκαν το 2001 και αξιολογήθηκαν το 2013 από την ΑΔΙΠ άρα η ευθύνη είναι διαχρονική για αυτές τις αποφάσεις. Εάν το κράτος είχε σαφές σχέδιο θα είχαν ενσωματωθεί στις πανεπιστημιακές σχολές τις προηγούμενες δεκαετίες, που υπήρχε περιθώριο να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις.

Οι φοιτητές των ΤΕΙ που πήραν πτυχίο πχ. το 2015 δεν ευθύνονται για την υποβάθμιση.

Βιώσιμη λύση το 2021-2030 δεν μπορεί να είναι ο αποκλεισμός μαθητών που έτυχε να γράψουν πχ. ένα 9 σε ένα από τα τέσσερα μαθήματα - δείτε πώς σε όλες τις υπόλοιπες χώρες έχει αυξηθεί η συμμετοχή σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ενώ η Ελλάδα υστερεί: Μεταπτυχιακοί φοιτητές με ποσοστό συμμετοχής 3,1% (25η θέση στην ΕΕ).

Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη και να μη ρίχνει το βάρος των αποφάσεων στους φοιτητές και τις επιλογές τους.

@ xyz
31 Ιαν 2021 22:46

Είναι αδιανόητο πανεπιστημιακοί να παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπουδές μιας επιστήμης κάθε μαθητής, όσο αδύναμος και αν είναι. Να ζητάνε πανεπιστήμια και πολιτεία να κοροϊδεύουν τους μαθητές.

Τα Τμήματα των ΤΕΙ που έκανε ο Γαβρόγλου πανεπιστημιακά Τμήματα στα χαρτιά πρέπει να κλείσουν. Είναι παρανοϊκό, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και ανέφικτο, η πολιτεία να επενδύσει να κάνει τους τίτλους ποιοτικά πανεπιστήμια, με μαγιά/πυρήνα την ακαδημαϊκή ποιότητα και τις αντιλήψεις των ΤΕΙ. Την ώρα που δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε τις καταξιωμένες σχολές

Γιώτα
|

Όχι η λύση δεν είναι γιατί τα αιτίαηιατι το τεράστιο ποσοστό αποτυχίας πρέπει να εξεταστεί ΑΛΛΑ μέχρι να βρεθεί η λύση και το κυριότερο να εφαρμοσθεί δε μπορεί να μπαίνουν με βαθμό 3-4-5. Τόσο απλά. Επομένως βάση εισαγωγής τώρα. Γιατί οποία κακά και αν έχει η παιδεία άμα θες διαβάζεις και περνάς. Επίσης τόσο απλά.

@Μάλλον δεν τα μέτρησαν καλά
|

Το Τμήμα Γεωπόνων του ΠΑΠΕΛ είναι 5ετές, είναι σε διαδικασία αξιολόγησης ως integrated master ένα τμήμα με παράδοση και υποδομές. Θεωρείτε ότι μπαίνει θέμα μη ένταξής των αποφοίτων στο επιμελητήριο ή μη αναγνώρισή του ωςintegrated master;

xyz
|

Είναι αδιανόητο πανεπιστημιακοί να παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπουδές μιας επιστήμης κάθε μαθητής, όσο αδύναμος και αν είναι. Να ζητάνε πανεπιστήμια και πολιτεία να κοροϊδεύουν τους μαθητές.

Τα Τμήματα των ΤΕΙ που έκανε ο Γαβρόγλου πανεπιστημιακά Τμήματα στα χαρτιά πρέπει να κλείσουν. Είναι παρανοϊκό, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και ανέφικτο, η πολιτεία να επενδύσει να κάνει τους τίτλους ποιοτικά πανεπιστήμια, με μαγιά/πυρήνα την ακαδημαϊκή ποιότητα και τις αντιλήψεις των ΤΕΙ. Την ώρα που δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε τις καταξιωμένες σχολές.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν σημασία για του Έλληνες που δεν μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά θέλουν διεθνώς ανταγωνιστικά δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Πανεπιστήμιο Wageningen
|

Απλό είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να ενωθεί διοικητικά με το Πολυτεχνείο Αθηνών και να απορροφήσει τα προγράμματα Επιστήμης Τροφίμων και Οινολογίας του πρώην ΤΕΙ Αθηνών στις δικές του σχολές.

Στην Ολλανδία το Wageningen (WUR), με ιστορία εκατό ετών, από το 2016 είναι μέλος της 4TU (μαζί με TU Delft, Eindhoven TU/e, Twente UT). Στην Αττική πρέπει να λειτουργούν ενιαία ιδρύματα όχι πολλαπλές σχολές.

Μάλλον δεν τα μέτρησαν καλά!
|

Με την ακαδημαϊκή σκοπιά (μιας και στο δημοσίευμα είναι ο Πρύτανης του ΓΠΑ), οι "νέοι-γεωπόνοι" (εισακτέοι 2020) είναι 6.170 (!) από 33 (!) Τμήματα.

Γεωπ. ΑΠΘ 292, ΑΟ&Α. ΓΠΑ 146, ΑΦΠ&ΓΜ ΓΠΑ 146, Βιοτεχν. ΓΠΑ 134, ΕΖΠ ΓΠΑ 134, ΕΤ&ΔΑ ΓΠΑ 134, ΕΦΠ ΓΠΑ 207, Αγρ. Αναπτ. ΔΠΘ 272, Αγρ. Βιοτεχν. & Οινολ. ΔΙΠΑΕ 230, Γεωπ. ΔΙΠΑΕ 300, Ε&ΤΤ ΔΙΠΑΕ 135, ΑΑΑ&ΔΦΠ ΕΚΠΑ 100, Γεωπ. ΕΛΜΕΠΑ 205, Ε&ΤΤ ΙΠ 250, Επ. Τροφ. & Διατρ. ΙΠ 150, Ω&ΘΒ ΠΑ 128, Ε&ΤΤ ΠαΔΑ 120, Επ. Οιν. Αμπ. & Ποτ. ΠαΔΑ 134, Γεωπ. ΠΔΜ 305, ΓΙ&ΥΠ ΠΘ 195, ΓΦΠ&ΑΠ ΠΘ 171, Γεωπ.-Αγροτ. ΠΘ 170, ΕΖΠ ΠΘ 150, Επ. Τροφ. & Διατρ. ΠΘ 150, Γεωπ. ΠΙ 215, Γεωπ. ΠΠ 230, ΔΕΑΠΤ ΠΠ 207, ΕΒ&ΓΜ ΠΠ 210, Ε&ΤΤ ΠΠ 180, ΕΦΠ ΠΠ 210, ΖΠΑ&Υ ΠΠ 190, Γεωπ. ΠαΠελ 230, Ε&ΤΤ ΠαΠελ 160

Περαιτέρω, στα "37 τμήματα" που έχουν ιδρυθεί (αλλά είναι προς το παρόν σε αναστολή... νομίζω μόνο η Νομική Παν. Πατρών καταργήθηκε με επόμενο ΦΕΚ) είναι ακόμα τα (με 100-150 εισακτέους τουλάχιστον το καθένα): α) Υδροβ. & Υδατ. ΓΠΑ, β) Ε&ΤΤ ΕΛΜΕΠΑ, γ) Επ. Τροφ. & Διατρ. ΠΔΜ, δ) Επ. Τροφ. & Διατρ., ε) Γεωργ. Βιοτεχν. ΠΠ, Αγροτ. Οικον. ΠαΠελ.

Στα ανωτέρω δεν λήφθηκαν υπόψη ακόμα τρία τμήματα του ΓΠΑ (λίγο ή πολύ σχετικά με γεωπονία και είναι σε γεωπονικό πανεπιστήμιο): Διοίκ. Γεωργ. Επιχειρ. & Συστ. Εφοδ. 270, Περιφ. & Οικον. Ανάπτ. 220, Πληροφορ. Γεωργ. & Περιβάλλ. (σε αναστολή), ήτοι +500 ακόμα...

Από τα παραπάνω, επαγγελματικά δύναται να μη θεωρηθούν ως "γεωπονία"=5ετία (όχι εγγραφή στο ΓεωτΕΕ είτε λόγω 4ετίας, είτε ως άλλος κλάδος στο ΓεωτΕΕ, είτε με εγγραφή σε άλλο επιμελητήριο), παρόλο που ο τίτλος τους άπτεται σε γεωπονικά αντικείμενα, τα: ΑΑΑ&ΔΦΠ ΕΚΠΑ (4ετές), Ε&ΤΤ ΙΠ 250 (4ετές), Επ. Τροφ. & Διατρ. ΙΠ (4ετές), Ω&ΘΒ ΠΑ (ιχθυολόγοι), Ε&ΤΤ ΠαΔΑ (4ετές), Επ. Οιν. Αμπ. & Ποτ. ΠαΔΑ (4ετές), ΓΙ&ΥΠ ΠΘ (ιχθυολόγοι), ΖΠΑ&Υ ΠΠ (πιθανά ιχθυολόγοι), ΔΕΑΠΤ ΠΠ (ΟΕΕ)... ήτοι -1267.

Περαιτέρω (στη "μη γεωπονία, παρόλο που είναι σε Γεωπονικές Σχολές), από τα τμήματα σε αναστολή και "λοιπά" του ΓΠΑ), πιθανά: Διοίκ. Γεωργ. Επιχειρ. & Συστ. Εφοδ. (4ετές, ΟΕΕ), Περιφ. & Οικον. Ανάπτ. (4ετές, ΟΕΕ), Πληροφορ. Γεωργ. & Περιβάλλ. (ίσως 4ετές, Ένωση Πληροφορικών), Υδροβ. & Υδατ. ΓΠΑ (ιχθυολόγοι, Αγροτ. Οικον. ΠαΠελ (ίσως 4ετές, ΟΕΕ).

Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι, είναι τόσα πολλά...

αφαίρεση διπλών τμημάτωνΤΕΙ ανά περιφέρεια στο μηχανογραφικό
|

Να εκδόσει η ΕΘΑΑΕ άμεσα το σχεδιασμό για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Να μην μπουν στο φετινό μηχανογραφικό διπλά τμήματα στην ίδια περιφέρεια. Δε γίνεται να έχουμε περισσότερους Γεωπόνους απ' ότι αγρότες! Δε γίνεται να έχουμε διψήφιο αριθμό τμημάτων ΗΜΜΥ, με διπλά τμήματα σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη από τα πρώην ΤΕΙ.
Ένα τμήμα για κάθε επάγγελμα ανά περιφέρεια και πολλά είναι. Τα υπόλοιπα να αφαιρεθούν από φέτος απ' το μηχανογραφικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ