Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ποιοι φορείς κλήθηκαν για να μιλήσουν για το Σχέδιο Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων

Ν. Φίλης: Να προσκληθούν και τα Συντονιστικά των φοιτητών και μαθητών καθώς και η ΑΣΓΜΕ
Δημοσίευση: 02/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δέκα φορείς κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του Σχεδίου Νόμου  "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”, στην Επιτροπή  Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί.

Πρόκειται για τους εξής φορείς:

  1.  η ΟΛΜΕ
  2.  το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων,
  3. η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,
  4.  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ(ΠΟΣΔΕΠ),
  5.  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ),
  6. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας(ΠΟΑΞΙΑ),
  7. το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής,
  8.  η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος,
  9. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ και
  10. η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης , ζήτησε να προσκληθούν και τα Συντονιστικά των  μαθητών και φοιτητών , καθώς και η ΑΣΓΜΕ.

Ν. Φίλης(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Έχετε προτείνει 3 εκπροσώπους φορέων αστυνομικών. Για ποιο λόγο;  Απ’ ότι βλέπω, δεν έχετε στον κατάλογο κανένα μαθητή και φοιτητή, συλλόγους φοιτητικούς και μαθητικούς. Υπάρχει το συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας και υπάρχει και το συντονιστικό των μαθητών Αθήνας. Δεν έχετε, επίσης, αναφέρει, την ΑΣΓΜΕ, την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος. Προς τι αυτή η μονομέρεια; Βάλατε 3 αστυνομικές εκπροσωπήσεις, κανένας γονέας, κανένας μαθητής.

Β. Διγαλάκης(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Παπακώστα.

Αικ. Παπακώστα(Εισηγήτρια της ΝΔ): Όσον αφορά τους εκπροσώπους της αστυνομίας, πρόκειται για διακριτές διαφορετικές δυνάμεις, απ’ ότι ξέρετε, κύριε Φίλη. Κάποιοι, ενδεχομένως, έχουν διαφορετικές απόψεις και επειδή άμεσα συνδέεται το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, με την φύλαξη και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Από εκεί και πέρα, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και επιλογές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε, ότι είναι πλήρης ο κατάλογος και μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ν. Φίλης: Χωρίς τους γονείς που πληρώνουν αγόγγυστα και θα πληρώνουν περισσότερα φροντιστήρια τώρα; Χωρίς τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις; Αυτό είναι δημοκρατία; Δίνουμε εικόνα θετική του κοινοβουλίου στα νέα παιδιά;

Β. Διγαλάκης: Κύριε Φίλη, όσον αφορά τους φοιτητές και εγώ θα ήθελα να έχουμε εκπροσώπους των φοιτητών εδώ, αλλά γνωρίζετε τα θέματα που υπάρχουν με την ΕΦΕΕ, δεν υπάρχει θεσμικός ρόλος. Δεν είναι θεσμικοί οι φορείς τους οποίους έχετε προτείνει, γι’ αυτό τον λόγο δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των προτεινόμενων φορέων. Αν δεν έχει κάποιος άλλος εισηγητής από κάποιο άλλο κόμμα να προσθέσει κάτι, νομίζω ότι μπορούμε να αποφασίσουμε, ότι οι φορείς είναι αυτοί, τους οποίους διάβασα προηγουμένως. Σας υπενθυμίζω, ότι η ακρόαση είναι αύριο στις 10 το πρωί με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα Γερουσίας.

Μετά την ακρόαση των φορέων η συνεδρίαση την Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεχιστεί στις 4 το απόγευμα, όπου θα γίνει  συζήτηση επί των άρθρων.

Σχόλια (6)

 
"Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα"*
04 Φεβ 2021 11:14

Νομοσχέδιο για μαθητές και φοιτητές.... ΧΩΡΙΣ αυτούς! Μόνο οι άριστοι θα μπορούσαν.
*Βασίλης Παπακωνσταντίνου, "Φοβάμαι".

 
Πόλυ
03 Φεβ 2021 20:39

Ανοικτές θέσεις στις σχολές για όσους φοιτητές αντέχουν! Στη συνέχεια ΟΛΟΙ οι πτυχιούχοι, από οποιαδήποτε σχολή Δημόσια, Ιδιωτική, Ελληνική, Εξωτερικού κλπ δίνουν γραπτές εξετάσεις τύπου πανελληνίων σε Δημόσιο φορέα πιστοποίησης για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος σχετικού με το πτυχίο μία φορά το χρόνο. Όποιος πληρεί τις προϋποθέσεις έχει άδεια!

 
Διαίρει και βασίλευε!
03 Φεβ 2021 19:48

@δεν έχεις ιδέα από εκπαίδευση@. Εσύ όταν κάνεις στο παιδάκι σου ιδιαίτερα, ζητάς από τον εκπαιδευτικό το πτυχίο του ή την βάση εισαγωγής?? Ή μήπως στα υψηλόβαθμα τμήματα δεν υπάρχουν πτυχία με μόλις πέντε στα δέκα?? Ομοίως, και στα χαμηλόβαθμα υπάρχουν πτυχία με πολύ καλούς βαθμούς. Ποια ακριβώς είναι η διαφορά?? Η... βάση εισαγωγής?? Όταν μένεις από επιχειρήματα...

 
δεν έχεις ιδέα απο εκπαίδευση
03 Φεβ 2021 15:32

Το θέμα είναι θα ήθελες εναν δάσκαλο του 3, έναν μαθηματικό του 5;;
Δε νομίζω

 
Ειρήνη
03 Φεβ 2021 11:33

Σαφώς είναι σκόπιμο να ακούσουμε τις απόψεις όλων των θεσμικών φορέων. Αλλά είναι απαραίτητο να ακουστεί στη Βουλή και η άποψη των φοιτητών, και ειδικά τώρα που μέσα στις παρούσες αντίξοες συνθήκες στην εκπαίδευση οι μαθητές και οι γονείς αντιμετωπίζουν μία βίαιη αλλαγή στους όρους εισαγωγής στα δημόσια ΑΕΙ, και η δική τους άποψη! Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να τεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. Ο δε χρόνος εφαρμογής είναι το λιγότερο αντιδεοντολογικός καθώς δεν λαμβάνονται καν υπόψιν οι αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας και δεν προβλέπεται το προφανές μεταβατικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει για την εφαρμογή τόσο μεγάλης αλλαγής στην πρόσβαση αλλά και στη διάρκεια φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ. Όσον αφορά την φύλαξη, νομίζω ότι θα αρκούσε η σεβαστή άποψη του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ για να προσέξει η κυβέρνηση πολύ καλά τα βήματά της σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα: παρουσία της αστυνομίας μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα!

 
Διαίρει και βασίλευε!
03 Φεβ 2021 02:48

Τι κυβέρνηση είναι αυτή που χλευάζει τα παιδιά της? Πού ακούστηκε υπουργός Παιδείας να λέει ότι " όλοι κοροιδεύουν τα παιδιά που συγκέντρωσαν χαμηλές βαθμολογίες" και να προεξοφλεί με βεβαιότητα την αποτυχία τους? Πόσο ακόμη θα ανέχονται τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους τον διασυρμό τους από την υπουργό Παιδείας? Δεν χρωστάνε σε κανέναν ΤΙΠΟΤΑ. Δεν θα πληρώσουν αυτά τις υστερόβουλες επιλογές της ηγεσίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ