Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Πανεπιστημιακοί αυτολογοκρίνονται για να μην προκαλέσουν τις ομάδες «ροπαλοφόρων»

“Το «σιγά μη φοβηθώ» είναι μία πραγματικότητα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γιατί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχει ο φόβος”
Δημοσίευση: 02/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αρκετοί συνάδελφοι μου αυτολογοκρίνονται, σε κεντρικά πανεπιστήμια ακριβώς για να μην προκαλέσουν   τις ομάδες που ασκούν βία μέσα στα ΑΕΙ.

Τη δήλωση αυτέ έκανε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ Άγγελος Συρίγος, σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , όπου συζητείται το  Σχέδιο  Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων.

Έχουν κηρύξει ορισμένες επιστήμες υπό διωγμό

Ο Α. Συρίγος ανέφερε ότι   «αυτές οι ομάδες έχουν κηρύξει ορισμένες επιστήμες υπό διωγμό» και σημείωσε: «Κλασικό παράδειγμα η εγκληματολογία. Έχουν επιτεθεί σε καθηγητές, οι οποίοι διδάσκουν εγκληματολογία, για ποιο λόγο; Με το επιχείρημα, ότι για να διδάσκεις εγκληματολογία πρέπει να συνεργάζεσαι υποχρεωτικώς με τις αρχές, με την αστυνομία, με όλους αυτούς τους κακούς ανθρώπους, με τους οποίους δεν πρέπει να συνεργάζεσαι, οπότε  όποιος διδάσκει εγκληματολογία αυτομάτως τίθεται υπό διωγμό».

Το ίδιο ισχύει για την έρευνα

«Προγράμματα ερευνητικά τα οποία θα μπορούσαν να τρέξουν ειδικά τώρα που έχουμε σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία βλέπουμε τα προβλήματα με τα ντρόουνς  που έχουν δημιουργηθεί», είπε ο υφ. Παιδείας και πρόσθεσε: « Ξέρω ότι υπάρχουν πολυτεχνικά τμήματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα και το σκέφτονται δύο και τρεις φορές. Να μπούμε σε τέτοια προγράμματα τα οποία θα αναπτύξουν την ελληνική πολεμική βιομηχανία ή θα μας κατηγορήσουν όπως κυκλοφορούν οι αφίσες και οι προκηρύξεις «αυτοί συνεργάζονται με το νέο μηχανισμό»;  

«Σιγά μη φοβηθώ»

Ο Α. Συρίγος απευθυνόμενος στον Νίκο  Φίλη, είπε «ένα από τα συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής, ήταν από ένα γνωστό τραγούδι «Σιγά μη φοβηθώ». Αυτό το «σιγά μη φοβηθώ» είναι μία πραγματικότητα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γιατί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχει ο φόβος».

Τι συνέβη με τον Πρέσβη του Ισραήλ

Ο υφ. Παιδείας περιέγραψε ένα   πραγματικό γεγονός στο Πάντειο το οποίο συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2011-12:

«Έχουμε καλέσει τον Πρέσβη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να μιλήσουν. Κάποιοι τύποι δεν θέλουν τον Πρέσβη του Ισραήλ να μιλήσει. Προσέξτε. Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει για το παλαιστινιακό με τον Πρέσβη του Ισραήλ. Κάποιοι όμως παλαιστινιακότεροι του Πρέσβη, έρχονται και λένε: «Θέλω να μην μιλήσει ο Ισραηλινός Πρέσβης». Πώς απαντάτε σε όλα αυτά; Ακούω συνθήματα, ότι ξαναγυρίσουμε στην εποχή της χούντας. Είναι ένα βολικό σύνθημα. Ξυπνάει μνήμες, αλλά συγνώμη, βλέπω μία ένδεια. Γυρίζουμε 47 χρόνια πίσω, μισό αιώνα πίσω για να δικαιολογήσουμε τι σημαίνει το σήμερα. Φανταστείτε στα τέλη της δεκαετίας του 70, οι φοιτητές που διαδήλωναν στους δρόμους, να διαδηλώνουν με αίτημα μην ξαναγυρίσουμε στην εποχή του Μεταξά. Είναι αυτό το πράγμα. Έχετε μείνει σε άλλη εποχή».

Σχόλια (13)

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
03 Φεβ 2021 21:53

Αυτονόητα πράγματα που όλοι θα έπρεπε να συμφωνούν.

 
Χρήστος
03 Φεβ 2021 19:24

@Πλαταρος...Όταν κάποιος έχει εκπαιδευτεί σωστά δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Και ιδίως όταν αυτός έχει εργαστεί φυλάγοντας Δημόσια Κτήρια σε περιοχές της Αθήνας και σε εποχές άκρως επικίνδυνες με γεγονότα όπου καταστράφηκαν πολλά καταστήματα και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές.

 
HΡΑ*
03 Φεβ 2021 19:21

Μα τι κατάντια είναι αυτή; Ελλείψει επιχειρημάτων καταφεύγουν σε γενικόλογες και αόριστες διατυπώσεις του τύπου "... αρκετοί συνάδελφοί μου αυτολογοκρίνονται..." Εχετε στοιχεία κ. Υφυπουργέ ή απλώς πετάτε κουβέντες στον αέρα;

 
Πλατάρος Γιάννης
03 Φεβ 2021 16:32

@ Χρήστος
Να προσέξετε το οξύμωρο σχήμα όπου οι διαδηλωτές λένε το σύνθημα «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ακριβώς την στιγμή που αρχίζει η διάλυση μια πορείας με χημικά. Ομοίως το «σιγά να μην φοβηθώ» έχει την ίδια έννοια...
Και που αναφέρεσαι στον φόβο, φοβάσαι...

 
Στο ΕΣΡ γρήγορα
03 Φεβ 2021 15:50

Αχ κυρ υπουργέ μου, εμείς οι πολίτες να δείτε πόσο αυτολογοκρινόμαστε κάθε μέρα, για να μην τα πούμε στα Γαλλικά(της Σορβόννης) σε κάποιους πολιτικούς και πολιτικάντηδες.... Άσε που μερικοί προκαλούν κιόλας, με καραβάκια και άλλους γαλαξίες....

 
ΔΕΠ
03 Φεβ 2021 14:12

ΠΕΣΤΑ! Δυστυχώς έτσι είναι, υπάρχει αυτολογοκρισία γιατί "ξέρουν που μένεις" και γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δε θα σε συνδράμει όταν βρεις 5-10 "δυναμικά" άτομα απέναντί σου μέσα στο πανεπιστήμιο.

 
Δεν είναι ακριβώς έτσι
03 Φεβ 2021 10:32

Το ότι αυτά συμβαίνουν σε ορισμένα πανεπιστήμια του κέντρου (όπως και οι λιμνάζοντες φοιτητές) δε σημαίνει ότι συμβαίνουν σε όλα τα πανεπιστήμια. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα έχει κι άλλους νομούς.

 
Είναι αλήθεια
03 Φεβ 2021 08:12

και όμως (δυστυχώς) είναι αλήθεια... κυριαρχεί ο τρόμος στα μεγάλα ιδρύματα

 
μελος δεπ
03 Φεβ 2021 02:15

Πες τα Χρυσόστομε!

 
Λευτέρης
03 Φεβ 2021 01:55

Επιτέλους!!! Λέγονται τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση!
Στα πανεπιστήμια και επικρατεί ένας ιδιότυπος φασισμός.

 
Εργαζόμενος σε ΑΕΙ
02 Φεβ 2021 23:45

Εάν γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία από το προσωπικό των Ιδρυμάτων για την ύπαρξη ή όχι πανεπιστημιακής αστυνομίας, το υπέρ θα πλειοψηφισει συντριπτικά.
Γιατί φοβούνται οι περισσότεροι να εκτεθούν και να το παραδεχθούν.

 
μόνο αλήθειες
02 Φεβ 2021 22:42

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκφοβισμός και φόβος. Όποιος δε συμμορφώνεται με τους κανόνες των γνωστών αγνώστων θα έχει δύσκολες μέρες (χτίσιμο στο γραφείο του, διαπόμπευση, προπηλακισμοί , εκφοβισμοί....Για ποια δημοκρατία μιλούν; Όποιος διαφωνεί κακοπερνούσε. Αυτή την κατάσταση θέλουν να διαιωνίσουν;

 
Χρήστος
02 Φεβ 2021 21:53

Η έκφραση σιγά μη φοβηθω δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σχέση με το γεγονός ότι στα Πανεπιστήμια επικρατεί ο φόβος. Αντιθέτως αν και γνώστης της Ελληνικής Γλώσσας ο κύριος Συρίγος συγκρίνει δύο έννοιες τελείως αντίθετες γιατί λέγοντας την έκφραση σιγά μη φοβηθω είναι σαν να λέει ότι οι Πανεπιστημιακοί δεν φοβούνται στα Πανεπιστήμια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.