Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Διδακτική αναγκαιότητα η αναλογική μείωση της ύλης στα Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εκδοθούν έκτακτες οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της ύλης σε κάθε μάθημα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τις πιο σημαντικές ενότητες που θα πρέπει να (ξανά) διδαχθούν
Δημοσίευση: 07/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γιάννης Καραγιάννης  , Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών, 2ο ΠΕΚΕΣ Ν.Αιγαίου

Ένα ζήτημα που τίθεται, λόγω της αναστολής της διδασκαλίας με φυσική παρουσία, έγκειται στην αναλογική μείωση της διδακτέας στα Μαθηματικά (και πιθανόν και στα άλλα μαθήματα)  όλων των τάξεων του Γυμνασίου, ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. (όπως έγινε και με την ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων).

Η διδακτέα ύλη που έχει αρχικά καθοριστεί, σε συνάρτηση με τις συνολικά και ανά παράγραφο προτεινόμενες ώρες στις οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της ύλης του Ι.Ε.Π. δεν επαρκούν, ώστε να ολοκληρωθεί  συστηματικά και οργανωμένα η ύλη (αυτό οφείλεται, συν τις άλλοις, και στην τηλεκπαίδευση).

Η ιδιαίτερα δεσμευτική Υ.Α. που καθορίζει την διδακτέα-εξεταστέα ύλη της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑ.Λ., λόγω της εφαρμογής της Τράπεζας θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτσι ώστε να οριστεί νέα εξεταστέα ύλη συμβατή με τον πραγματικό ρυθμό διδασκαλίας και συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και όσων άλλων αρνητικών παραμέτρων επηρεάζουν την διδασκαλία.

Είναι διδακτικά και παιδαγωγικά αναγκαίο για την ομαλή συνέχιση της μαθησιακής πορείας των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου, του ΓΕΛ, και του ΕΠΑΛ, τώρα που επιστρέψαμε (;) στη διδασκαλία με φυσική παρουσία, να αφιερωθεί επαρκής αριθμός διδακτικών ωρών στην επανάληψη ενοτήτων της διδακτέας ύλης που θεωρήθηκε ότι διδάχθηκαν με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Για το σκοπό αυτό, και εφόσον η επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας συνεχιστεί, θεωρώ πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εκδοθούν έκτακτες οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της ύλης σε κάθε μάθημα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τις πιο σημαντικές ενότητες που θα πρέπει να (ξανά) διδαχθούν όταν επιστρέψουν οι μαθητές στον φυσικό χώρο του σχολείου.

Σχόλια (11)

 
Αρίστος!
08 Φεβ 2021 19:47

Η ´αποψή σας πάντα ξεχώριζε ως προς τη λογική.Όσοι είμαστε σε τάξεις συμφωνούμε με τα γραφόμενά σας.¨ομως κάτι πρέπει να πείτε και για την αξιολόγηση που ετοιμάζεται!

 
@Γιαννης
08 Φεβ 2021 19:20

Μα το θέμα δεν είναο πόση ύλη διδάσκεις και όλο το βιβλίο μπορείς να βγάλεις το θέμα είναι αν γίνονται όσα πρέπεο για να τα κατανοήσουν οι μαθητές αν έχουμε ορθή ανατροφοδότηση και αν όλα ίσα παραδίδουμε τα ακούν οι μαθητές ή απλά "συνδέονται".Εγω βλέπω και απο μένα και από πολλούς συναδέλφους ότι η ύλη της Α λυκείου δεν βγαίνει σωστά όπως καθορίστηκε και ο σύμβουλος έχει απόλυτο δίκαιο όπως τα περιγράφει!

 
Μείωση και αναπλήρωση ύλης , αναβολή της Τράπεζας.....
08 Φεβ 2021 18:24

..... είναι τα μόνα λογικά φέτος μαζί με παράταση του έτους , αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα παιδιά μας

 
Γιανης
08 Φεβ 2021 15:20

Πάντως άλλοι Συντονιστές ζητάνε να βάλουμε φρένο στην ταχύτητα παράδοσης των μαθημάτων. Με τόσες παντός τύπου εκδρομές πιυ δεν έγιναν, με ελαχιστο πλήθος αδειών εκπαιδευτικών η ύλη προχώρησε όσο ποτέ άλλοτε. Αυτά βλέπουμε από τα βιβλία διδακτέας υλης, παντως... Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμςνίζουμε...

 
ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ
08 Φεβ 2021 13:53

Όπως πάντα ο Σύμβουλος μας είναι η φωνή του ορθολογισμού.

 
MARIA
08 Φεβ 2021 13:27

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ.ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ...

 
Δήμητρα
08 Φεβ 2021 09:49

Αποτυχία η τράπεζα θεμάτων.Να καταργηθεί άμεσα.Ποιο το όφελος;
για να πολλαπλασιαστούν οι μετεξεταστέοι;

 
Μ
08 Φεβ 2021 08:31

Κενά θα έχουν όσοι δεν παρακολουθούσαν ή δεν διάβαζαν. Το συμμάζεμα της ύλης είναι αναγκαίο γενικότερα. Απλώνεται και δεν βαθαίνει.

 
Ειρήνη
08 Φεβ 2021 06:26

Επιτέλους, μια φωνή λογικής.

 
ΗΡΩ
07 Φεβ 2021 21:04

Τα παιδιά πέρσι και φέτος θα έχουν πολλά μαθησιακά κενά σε ίλα τα μαθήματα.

 
ΑΚΗΣ
07 Φεβ 2021 19:35

Σωστά τα λέτε αλλά πρέπει να μην ισχύσει η τράπεζα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ