Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Περισσότεροι από 160.000 φοιτητές σε δια ζώσης διδασκαλία

Δημοσίευση: 08/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Από τις αρχές του έτους ζητήσαμε από όλα τα Πανεπιστήμια να μας πουν ποιο είναι το σύνολο των φοιτητών οι οποίοι είναι σε κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις, εξετάσεις, οτιδήποτε χρειάζεστε δια ζώσης παρουσία μέσα σε όλο το εξάμηνο και διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός τους υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες».

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος, σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή   του ΣΥΡΙΖΑ  Σταύρου Αραχωβίτη, με θέμα: «Μετακινήσεις φοιτητών - Επανένωση Οικογενειών»

«Αντιλαμβάνεστε ότι υπό συνθήκες πανδημίας το να ξεκινήσουν εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα να μεταφέρονται από τη μια πόλη στην άλλη θα σήμαινε ότι ο ιός θα έβρισκε πεδίο επωάσεως και θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα» , τόνισε ο υφυπουργός Pαιδείας .

Ο Α. Συρίγος σχετικά με τα συγγράμματα είπε πως  «ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 4% ή 5% δεν έχει φτάσει στα χέρια τους, πολύ μικρότερο από το ποσοστό το οποίο έμενε συνήθως στις βιβλιοθήκες στα βιβλιοπωλεία που εκυμαίνετο γύρω στα 15% με 20%».

Σχόλια (12)

 
Ανοιχτή Δημόσια Εκπαίδευση
10 Φεβ 2021 19:58

Η καθολική απαγόρευση μετακινήσεων δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση, δεν μπορεί μια κοινωνία να αυτοκαταστραφεί εξαιτίας του πανικού και της έλλειψης αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης μιας μοναδικής ασθένειας.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ομαλά το εαρινό εξάμηνο, προσφέροντας σεμιναριακά μαθήματα. Χιλιάδες φοιτητές στερούνται το βασικό δικαιώμα στη ζωή και την εκπαίδευση εδώ και 12 μήνες ενώ ορισμένοι βολεύονται με την εύκολη λύση της διαδικτυακής διάλεξης...

@ Observator
10 Φεβ 2021 18:22

Με καθολικο lockdown στην Αττική?

 
Observator
10 Φεβ 2021 18:22

@Επιστροφή φοιτητών στα Πανεπιστήμια

Με καθολικο lockdown στην Αττική?

 
No mister No!
10 Φεβ 2021 15:51

Ο κος Συρίγος νομίζει ότι απευθύνεται σε τίποτα τριτοκοσμικούς ιθαγενείς όταν μας λέει ότι 150,000 φοιτητές θα αρχίσουν να τρέχουν από πόλη σε πόλη όταν ανοίξουν οι σχολές, ή όταν επιτραπεί η μετακίνησή τους στον τόπο σπουδών? Μήπως η τωρινή κυβέρνηση ακούγοντας αυτό τον αριθμό θα έπρεπε να ζητήσει από την κα Κεραμέως να παραιτηθεί εξαιτίας της άστοχης τοποθέτησής της λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις για τις πανελλήνιες 2020? Τέλη Αυγούστου δηλαδή που προανείγγειλε ότι οι σχολές θα ανοίξουν (με προϋποθέσεις) για δια ζώσης διδασκαλία και για εργαστήρια. Να παραιτηθεί λόγω ευθιξίας αν μη τι άλλο, γιατί παρέσυρε μεγάλο αριθμό πολιτών να νοικιάσει φοιτητικά σπίτια στα οποία απαγορεύεται να μετακινηθούν τα παιδιά τους. 'Η να ανανεώσει ενοικιαστήρια, ή να κάνει συμβόλαια με παρόχους για υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούνται. Νομίζω ότι σε άλλες χώρες όπου οι υπουργοί αναλαμβάνουν πραγματικά τις ευθύνες τους , αν μη τι άλλο σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα είχε γίνει ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση.

 
Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες
10 Φεβ 2021 15:36

Ζήτησα ένα βιβλίο με διαδανεισμό από βιβλιοθήκη άλλου πανεπιστημίου. Αλλά δεν γίνεται. Δεν προβλέπεται ο κούριερ να μου το φέρει σπίτι, πρέπει να το πάει στη βιβλιοθήκη. Δεν μπορώ όμως να το πάρω από τη βιβλιοθήκη, γιατί πρέπει να πληρώσω και δεν δέχονται μετρητά (λόγω της πανδημίας) αλλά δεν μπορώ να πληρώσω και με πιστωτική. Και κοντεύει ένας χρόνος και κανένας δεν μπορεί να υλοποιήσει μια απλούστατη λύση.

 
ΗΡΑ*
09 Φεβ 2021 21:18

Έτσι είναι, αφού έτσι νομίζετε κ. Συρίγο...

Έλα, όμως, που δεν είναι έτσι...Και το ξέρετε ότι δεν είναι έτσι...

 
Άνοιγμα ελληνικών Πανεπιστημίων από τον Μάρτιο
09 Φεβ 2021 14:37

Οι πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, οι εστίες, τα εργαστήρια για τις ασκήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη παραμένουν σε λειτουργία και οι φοιτητές έχουν υποστήριξη μέσω σεμιναρίων και φροντιστηρίων.

Στην Ελλάδα απλώς έχουν βάλει λουκέτο στα πάντα και κάνουν διαδικτυακές τηλε-παραδόσεις και τηλε-εξετάσεις από τον περασμένο Μάρτιο... Αδιανόητο να μιλάμε για "αριστεία" και "διεθνή ΑΕΙ" υπό αυτές τις πρωτόγονες συνθήκες.

Πολύ σωστή η τοποθέτηση των φοιτητών Ιατρικής για το θέμα, που φυσικά επεκτείνεται και σε άλλες Σχολές:

«Το 5ο έτος αποτελεί ένα κλινικό έτος με εξαιρετική σημασία ως προς την επαφή με όλο το φάσμα των κλινικών ειδικοτήτων και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων. Δεν δύναται ένα τέτοιο έτος να θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του εξ αποστάσεως, δίχως κλινική άσκηση.

Απαιτούμε ένα πλάνο για την κλινική μας εκπαίδευση».

https://www.esos.gr/arthra/71229/epistoli-foititon-ton-epta-iatrikon-sholon

https://www.esos.gr/arthra/71427/diamartyria-5oeton-foititon-iatrikis-pa...

@ Επιστροφή φοιτητών στα Πανεπιστήμια
09 Φεβ 2021 08:47

Οι διαλέξεις μπορεί να γίνονται εξ αποστάσεως αντί για αμφιθέατρα αλλά οι πανεπιστημιακοί χώροι παραμένουν ανοικτοί για μελέτη και εργασία σε μικρές ομάδες. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια διαφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης καθώς τα ΑΕΙ στο εξωτερικό είναι καλύτερα προετοιμασμένα και εξοπλισμένα.

Στην Ελλάδα οι φοιτητές είναι εδώ και 12 μήνες πλήρως αποκλεισμένοι από τα πανεπιστήμια και έτσι διακινδυνεύουμε να χαθεί τουλάχιστον το 1/4 των σπουδών για 200.000 φοιτητές. Σταδιακά οι πανεπιστημιακές σχολές πρέπει να επαναλειτουργήσουν το εαρινό εξάμηνο, έστω και μόνο για φροντιστηριακή επίβλεψη των φοιτητών.

 
Δέσποινα
09 Φεβ 2021 11:07

Η πρακτική άσκηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις για το προσωπικό των φορέων απασχόλησής τους και όχι με αναστολή με φυσική παρουσία όπως τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά θέματα.
Η πρακτική είναι μια μορφή εργασίας και για αυτό θα έπρεπε να είναι συντονισμένη σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες για εργαζόμενους. Δηλαδή όπου η εργασία για το προσωπικό μιας επιχείρησης είναι εκ περιτροπής, με αυτόν τον τρόπο να μετέχει και ο πρακτικά ασκούμενος. Όταν γίνεται με τηλεργασία, το ίδιο να ισχύει και για τον πρακτικά ασκούμενο. Όταν γίνεται με φυσική παρουσία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά), το ίδιο να ισχύει και για τους φοιτητές.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης σπουδών των φοιτητών λόγω της μη δυνατότητας εύρεσης πρακτικής με τηλεργασία, δημιουργεί πολλά διαφορετικά προβλήματα. Ενα πολύ σημαντικό είναι ότι κάποιοι φοιτητές χάνουν το δικαίωμα σε υποτροφίες και κληροδοτήματα, ένα άλλο είναι ότι δε δίνεται η δυνατότητα για τη συνέχιση σπουδών και την κτήση Πανεπιστημιακού Τίτλου για φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι., η καθυστέρηση στρατιωτικής θητείας για τα αγόρια, η καθυστέρηση εύρεσης εργασίας για βιοποριστικούς λόγους και άλλα πολλά. Καλά θα κάνουν οι κυβερνώντες να αφουγκράζονται τα προβλήματα και να βρίσκουν λύσεις και όχι να πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα από τις αποφάσεις που "παίρνονται στο πόδι", χωρίς σκέψη και ολιστική προσέγγιση των αλυσιδωτών τύπου ντόμινο προβλημάτων που δημιουργούν.

 
Δρ. Ιωάννης Δελημάρης, FRSPH
09 Φεβ 2021 09:41

Έχει δίκιο ο κος Συρίγος. Η συμπολίτευση έχει δώσει αγώνα για αυτό το ζήτημα. Η αντιπολίτευση αναλώνεται σε θρηνολογίες και μεμψιμοιρίες.

 
@ Επιστροφή φοιτητών στα Πανεπιστήμια
09 Φεβ 2021 08:47

Δεν είναι αληθές αυτό που γράφετε. Σε πολλές πολιτείες της Γερμανίας, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι 100% εξ αποστάσεως αυτή τη στιγμή.

 
SOTOS
09 Φεβ 2021 07:40

Το σύνολο των φοιτητών είναι 150.000 και δεν θέλουν όλοι να μετακινηθούν !
Πρέπει να επιτραπεί στους φοιτητές που μετακινήθηκαν την περίοδο των
εορτών στην πόλη μόνιμης κατοικία τους να επιστρέψουν στην πόλη
φοίτησης ( με τη φοιτητική ταυτότητα και το μισθωτήριο οικίας ) ειδικά τώρα
που ξεκινάει το εαρινό εξάμηνο !
Ο βασικός εξοπλισμός για τηλεκπαίδευση βρίσκεται στο φοιτητικό σπίτι γιατί στο πατρικό σπίτι έχουν, συνήθως , μόνο laptop .

 
ΔΑΠίτης
08 Φεβ 2021 23:22

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα τελειώσει η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια;

 
Επιστροφή φοιτητών στα Πανεπιστήμια
08 Φεβ 2021 22:20

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ λειτουργούν οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, οι εστίες, τα εργαστήρια, οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν και να μελετήσουν στο Πανεπιστήμιο τους, με δια ζώσης σεμινάρια και δυνατότητα συνάντησης με τους καθηγητές τους.

Οι σπουδές είναι κύρια απασχόληση όχι διαδικτυακό χόμπι. Παράλογο ένας εικοσάχρονος να μπορεί να μετακινηθεί για να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο αλλά όχι για να σπουδάσει και να μορφωθεί σωστά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ