Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων στην Αττική από την Πέμπτη μέχρι και 28 Φεβρουαρίου

Στα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση
Δημοσίευση: 09/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης , στην Αττική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία , Γυμνάσια και Λύκεια  της Αττικής   θα συνεχιστεί η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στα σχολεία  ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης   θα συνεχιστεί  η  δια ζώσης εκπαίδευση.

“Γνωρίζω καλά, όμως, και την αγωνία της κοινωνίας. Νιώθω την πολύμηνη κούραση. Τον εκνευρισμό. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας που αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Έχω και εγώ παιδί στο σχολείο και ξέρω. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση των πολιτών: «Θα μας ξανακλείσετε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας «κλείνουν», αλλά μόνον ένας», απαντώ. Και αυτός είναι ο Κορωνοϊός, που πρέπει να νικήσουμε. Αντλώντας δύναμη από αυτά που πετύχαμε και πίστη από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο ενημερώθηκα για την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών μας. Θέλησα προσωπικά να σας ανακοινώσω την απόφαση για τα νέα μέτρα και να εξηγήσω τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτά.

Συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας. Και η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του Κορωνοϊού. Το δηλώνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώλειες μεταξύ των 27. Αλλά το βεβαιώνουν και οι σύνθετοι δείκτες που παρακολουθεί η δική μας Επιστημονική Επιτροπή.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του Κορωνοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη.

Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο «απαγορευτικό» του Ιανουαρίου.

Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!

Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους.

Συμπολίτες μου,

Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Γνωρίζω καλά, όμως, και την αγωνία της κοινωνίας. Νιώθω την πολύμηνη κούραση. Τον εκνευρισμό. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας που αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Έχω και εγώ παιδί στο σχολείο και ξέρω. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση των πολιτών: «Θα μας ξανακλείσετε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας «κλείνουν», αλλά μόνον ένας», απαντώ. Και αυτός είναι ο Κορωνοϊός, που πρέπει να νικήσουμε. Αντλώντας δύναμη από αυτά που πετύχαμε και πίστη από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες.

Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας.

Συμπολίτες μου,

Σας καλώ και πάλι να μείνουμε ενωμένοι και να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Πολύ περισσότερο, που ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα. Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα.

Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!

Σχόλια (23)

 
Αναποτελεσματικότητα και έριδες
11 Φεβ 2021 17:21

Με ποια ακριβώς απόφαση στηρίχθηκε οργανωμένα και βάσει σχεδίου η Δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα; Ούτε προσλήψεις έγιναν, ούτε εξοπλισμός δόθηκε - αντιθέτως, περάσαμε σε ένα σύστημα τηλεκπαίδευσης πλήρως ακατάλληλο για εφαρμογή επί σειρά εβδομάδων, με μόλις το 60% των μαθητών να συμμετέχει ενεργά.

Τα ίδια και στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στα μέσα μεταφοράς. Πλήρης αποτυχία - η "τύχη" μπορεί να έπαιξε ρόλο το πρώτο τρίμηνο με τον τότε άγνωστο ιό, μετά από τόσους μήνες δεν υπάρχει δικαιολογία για ένα οργανωμένο κράτος της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι διαβάζαμε ανακοινώσεις υπουργών ότι οι Έλληνες νίκησαν τον ιό και δεν έγινε καμία προεργασία. Όμως από το φθινόπωρο φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και άρχισαν οι εσωτερικές έριδες, και τώρα πάλι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στους πολίτες.

 
Αξιολόγηση της κατάστασης το 2021
11 Φεβ 2021 16:44

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται αρνητικά για τις παλινωδίες σε όσα μπορεί να ελέγξει όχι σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Υπάρχει το θέμα του αιφνιδιασμού, κάτι που που συνυπολογίζεται στην υγειονομική εξέλιξη μέχρι τον Ιούνιο του 2020: Κάποια κράτη εκείνη την περίοδο στάθηκαν τυχερά και δεν είχαν μεγάλους αρχικούς πυρήνες διάδοσης όταν οι έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό ήταν ελάχιστοι, ανάμεσα σε αυτά και οι χώρες των Βαλκανίων.

Στην εξάπλωση του ιού όμως στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες πολλά εξαρτήθηκαν από κυβερνητικές αποφάσεις. Προφανώς, στη ΣΥΝΟΛΙΚΗ αξιολόγηση των αντιδράσεων δε θα συγκρίνουμε μόνο τις απώλειες αλλά και την ενίσχυση του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και την ουσιαστική στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που πλήττονται.

Η Αλβανία και η Σερβία είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή καταγράφουν λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο; Ομοίως, ούτε η Αυστρία ή η Πορτογαλία ή ακόμα και η Σουηδία είναι "χειρότερες" απλώς επειδή καταγράφουν περισσότερους.

Στο τέλος του 2022 θα φανεί ποια κράτη πραγματικά κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά.

@ Νίκος
10 Φεβ 2021 22:14

Η Γερμανία, πάντως, αντιμετωπίζει την εξάπλωσή της ίωσης στην επικράτειά της από τον Φεβρουάριο και έχει λιγότερες απώλειες σε σχέση με τη Γαλλία ή την Ισπανία, παρόλο που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Τα σχολεία έκλεισαν μόνο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων όχι δύο μήνες πριν!

Το ίδιο και στη Δανία, που επίσης αντέδρασε αποτελεσματικά μετά το πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020. Προφύλαξε τους πολίτες χωρίς να θυσιάσει την εκπαίδευση των μαθητών και των σπουδαστών.

Αυτό είναι επιτυχία καθώς, πέρα από τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών, προσφέρεται επιπλέον στήριξη στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Οι πολίτες δεν έχουν αφεθεί οι πολίτες στην μοίρα τους ενώ οι πολιτικοί απολαμβάνουν ειδική ασυλία για τις μετακινήσεις ή τον εμβολιασμό τους.

Η Ελλάδα αντιθέτως έχει κλείσει τα σχολεία από τον Νοέμβριο (!), τα Πανεπιστήμια από τον Μάρτιο, έχει καταστρέψει την παραγωγή και την οικονομία της και εξακολουθεί να μην μπορεί να εντοπίσει και να καταγράψει τους φορείς. Δεν υπάρχει συντονισμένη πολιτική για γηροκομεία, λατρευτικούς χώρους, ΜΜΜ, σχολεία και μονάδες υγείας.

Είναι σαν να συγκρίνουμε τα χιλιόμετρα σε δύο αυτοκίνητα όταν το ένα έμεινε τον μισό χρόνο σταθμευμένο: Η Ελλάδα, αναλογικά, τους τελευταίους έξι μήνες έφτασε στο ΙΔΙΟ επίπεδο με χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εδώ και ένα έτος, χωρίς καμία προετοιμασία για τη θωράκιση της υγείας και την εξασφάλιση της εκπαίδευσης.

 
Προφυλάξεις χωρίς να θυσιάσουμε την εκπαίδευση
11 Φεβ 2021 16:37

Δείτε ξανά τις ημερομηνίες, στη Γαλλία στις 12 Μαρτίου έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια, και στις 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε το lockdown και το κλείσιμο των συνόρων. Στην Ιταλία και την Ισπανία δεν πρόλαβαν να ελέγξουν τον ιό που είχε ήδη εξαπλωθεί από τον Ιανουάριο λόγω χειμερινού τουρισμού και βιομηχανίας.

Στην Ευρώπη την άνοιξη όλα τα κράτη ήταν απροετοίμαστα, το φθινόπωρο όμως είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα και έτσι δε χρειάστηκε να κλείσουν πάλι τα σχολεία για μήνες. Δείτε τη Δανία, αλλά και τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Τα λάθη του φθινοπώρου στην Ελλάδα χρεώνονται στον κρατικό μηχανισμό επειδή δεν υπήρχε επιδημιολογική επιτήρηση (πχ. στα γηροκομεία) και αφέθηκαν, με πολιτική απόφαση, να λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Δεν μπορεί έξι μήνες μετά τον Αύγουστο να μην έχουν οργανωθεί οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΜΜΜ, το ΕΣΥ και τα σχολεία και να βασιζόμαστε στο ήπιο κλίμα και τον καλό καιρό για να αποφύγουμε τον συνωστιμό σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους.

 
Νίκος
10 Φεβ 2021 22:14

Πολύ βολικό να αποδίδει κάποιος την κατά γενική ομολογία καλή διαχείριση του πρώτου κύματος στην τύχη. Μήπως να αποδώσουμε τότε και τα λάθη που έγιναν στο δεύτερο κύμα στην ατυχία; Αναρωτιέμαι επίσης γιατί δεν ήταν εξίσου τυχεροί και στις άλλες χώρες. Μήπως γιατί όταν η Ελλάδα ακύρωνε τα καρναβάλια από τα τέλη Φλεβάρη και όλοι απορούσαμε και το θεωρούσαμε υπερβολικό η Ισπανία με τους αριστερούς Podemos στην κυβέρνηση άφηνε να διεξάγονται πορείες για την ημέρα της γυναίκας και αγώνες πρωταθλήματος με γεμάτα γήπεδα; Μήπως αυτές οι 2 εβδομάδες που κινηθήκαμε πιο έγκαιρα κλείνοντας τα πάντα ήταν καθοριστικές; Όταν άλλες χώρες που δίσταζαν για να μην ζημιώσουν την οικονομία αναγκάστηκαν τελικά εκ των υστέρων να πάρουν σκληρότερα μέτρα αφού είχαν χάσει πρώτα χιλιάδες ανθρώπους;
Ο ιός ήταν στην Ελλάδα ήδη από τον Φλεβάρη και χωρίς άμεση και δραστική αντίδραση θα είχε εξαπλωθεί δραματικά. Οι διάφορες μικρόψυχες και αστείες εξηγήσεις ότι δήθεν όλες οι βαλκανικές χώρες δεν είχαν πρόβλημα κατέρρευσαν από την ίδια την πορεία των γεγονότων όταν από τις αρχές του καλοκαιριού ο ιός είχε ήδη σαρώσει όλα τα Βαλκάνια εκτός από την Ελλάδα. Το ίδιο και άλλες αστείες εξηγήσεις ότι δήθεν όσες χώρες είχαν υποχρεωτικό το εμβόλιο της φυματίωσης προστατεύτηκαν όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία ενώ οι άλλες που δεν το είχαν σαρώθηκαν. Αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία έχει τεράστιο πρόβλημα και το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν τη προστάτεψε σε τίποτα όπως άλλωστε δεν προστάτεψε κι εμάς.
Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο. Ότι η Γερμανία θεωρείται ακόμη και τώρα χώρα πρότυπο για την διαχείριση της πανδημίας. Η Ελλάδα λοιπόν τα έχει πάει καλύτερα κι από την Γερμανία έχοντας λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο σήμερα.

@Τεράστια αποτυχία και ζημιά στην Εκπαίδευση.

 
Καιτη
10 Φεβ 2021 16:48

Καλά έκαναν αλλά Ελλάδα είναι και η υπόλοιπη επαρχία ... κάνουν το ίδιο με την Αθήνα τα αφήνουν ανοιχτά και μετά θα γεμίσουν τα νοσοκομεία της επαρχίας .. Δηλαδή θα αφήσουν ανοιχτά τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας μέσα στο κρύο ;;;

 
Ψυχική υγεία, Παιδεία και Οικονομία
10 Φεβ 2021 13:59

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους οδηγούνται σταδιακά στην εξαθλίωση, ενώ η Δημόσια Εκπαίδευση έχει αφεθεί στη μοίρα της. Ντροπή να μιλάμε για δήθεν υγιείς πολίτες υπό αυτές τις συνθήκες!

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, δεν απέκλεισαν τους μαθητές 4 μήνες από τις τάξεις, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Ούτε ευθύνονται τα ανήλικα παιδιά που τα ΜΜΜ δεν έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και οχήματα, ούτε ευθύνονται οι φοιτητές που οι βιομηχανίες λειτουργούν χωρίς μέτρα ασφαλείας και τα κρούσματα στους εργαζομένους δεν αναφέρονται!

Είναι δυνατόν να φτάσαμε το 2021 και το όριο νοσηλείας να είναι 600 ΜΕΘ; Για ποια ενίσχυση του ΕΣΥ μιλάμε; Τι ακριβώς μέτρα πάρθηκαν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα *6 ολόκληρους μήνες*;

Όσοι έχουν τα μέσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά και με ιδιωτική πρωτοβουλία θα συμπληρώσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι πιο αδύναμοι θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα, και τα παιδιά τους θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

Αναρωτήθηκε κανείς πόσους νεκρούς από άλλες αιτίες θα έχουμε μετά το 2022; Ποια η συνέπεια των λουκέτων σε οικονομία και παραγωγή; Τι σημαίνει για τους μαθητές και τους φοιτητές ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών;

Το κόστος για την κοινωνία αυτής της ανάλγητης πολιτικής αδύνατο πλέον να υπολογιστεί. Αν δε ληφθούν στοχευμένα μέτρα, περιορισμού συναντήσεων και μετακινήσεων των ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων οι θάνατοι δε θα περιοριστούν και επιπλέον θα έχουμε καταστρέψει τις ελπίδες ανάκαμψης της χώρας την επόμενη πενταετία.

@ Ευτυχώς ...
10 Φεβ 2021 09:05

Η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης, θανάτους και μιζέρια φέρνει, όχι ευημερία και υγεία. Ας θυμηθούν όλοι αυτές τις αποφάσεις και το 2022 - τα κράτη σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια όχι για τους επόμενους μήνες.

 
Τεράστια αποτυχία και ζημιά στην Εκπαίδευση.
10 Φεβ 2021 13:47

Η τύχη δεν πιστώνεται ως επιτυχία της κυβέρνησης ή της όποιας διοικητικής δομής.

Κανένα "κύμα" δεν έφτασε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας τη στιγμή που άλλες χώρες λόγω χειμερινού τουρισμού και βιομηχανίας, όπως η Πορτογαλία ή η Ιταλία, δοκιμάζονται σκληρά από τον περασμένο Απρίλιο. Αν είχε φτάσει ο ιος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2020 τώρα θα είχαμε ξεπεράσει τους 10.000 νεκρούς, φάνηκε αυτό από την έλλειψη αντίδρασης στους εορτασμούς του Οκτωβρίου και στις θρησκευτικές τελετές.

Η διαχείριση της κρίσης είναι υποδειγματική σε χώρες όπως Δανία και Γερμανία εδώ και ένα έτος, με σοβαρή ενημέρωση, συνεχείς ελέγχους και στοχευμένες δράσεις.

Στην Ελλάδα το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν τις ευθύνες στους πολίτες για την πλήρη έλλειψη συντονισμού στον κρατικό μηχανισμό - έφτασε φθινόπωρο και επιδημιολογική επιτήρηση δεν υπήρχε, ενώ τα σχολεία ήταν παντελώς απροετοίμαστα.

@ Νίκος
09 Φεβ 2021 22:56

 
Συμφωνώ
10 Φεβ 2021 09:12

Συμφωνώ εκεί που οι άλλοι διαφωνούν. Συμφωνώ ότι το αν κλείνουν η ανοίγουν τα σχολεία η οτιδήποτε άλλο, είναι θέμα καθημερινής επιστημονικής - πολιτικής απόφασης, όπου σταθμίζονται όλες οι μεταβλητές. Το να κατηγορεί κάποιος αυτήν την διαδικασία και να μένει σε προηγούμενες αποφάσεις χάρη της σταθερότητας, είναι απλά παράλογο. Το να κάνει κάποιος μαντεψιές για το αν και πότε "θα μας ξανακλείσουν" πιστεύοντας ότι έχει όλα τα στοιχεία, αλλά και την επάρκεια να κρίνει, είναι επίσης παράλογο.

 
Ka
10 Φεβ 2021 09:06

Δεν είναι καθόλου παράλογο που διαβάζω σε σχόλια που κλείνουν τα σχολεία. Το σχολείο που υπηρετώ έχει κλείσει τώρα και δέκα λόγω κρουσμάτων. Και δεν κλείσαμε στα τρία , γιατί ο νόμος άλλαξε τον Νοέμβρη. Είναι απόφαση υπουργείου. Κλείσαμε με 6 κρούσματα. Όποιος/α υπηρετεί σε σχολεία ή είναι γονιός και το σχολείο δεν είχε κρούσματα δεν πάει να πει ότι κάνουν καλή δουλειά και εμείς όχι. Ξεκίνησε από μαθητή και απλώθηκε. Μεγάλη μπουκιά φάε, μικρή κουβέντα πες!!! Δεν παίζουμε με την πανδημία. Και επειδή αναφέρθηκε για το ανοιγόκλειμα των σχολείων, μια ματιά στην Ευρώπη. Κοιτάξτε Γερμανία με το καλύτερο υγιεονομικό σύστημα με υποδομές με εντατικές και τα σχολεία είναι κλειστα αρκετό καιρό και πήγαν για παράταση μέχρι μέσα Μαρτίου. Και εδώ που τα λέμε μέχρι τώρα δεν έχουμε τόσες μεγάλες απώλειες όσο άλλες χώρες. Σεβόμαστε τις 6.000 ψυχές που χάθηκαν , πόνος μεγάλος για όλες αυτές τις οικογένεις.Μήπως με τα μέτρα αυτά θέλουν να περιορίσουν αυτές τις απώλειες; Ας μην κοιτάμε το δέντρο , γιατί χάνεται το δάσος!!!!

 
Ευτυχώς ...
10 Φεβ 2021 09:05

Είμαστε τυχεροί που είμαστε από τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά κρουσμάτων στην πανδημία ανακογικα πληθυσμού. Αν προσέχανε και περισσότερο δε θα είχανε το κλείσιμο των σχολείων αλλά έβλεπα καθημερινά στους δρόμους χωρίς μάσκα και στο πιγούνι η μάσκα. Αφήστε τα ανεκδιήγητα με τις πορείες .,..πάλι καλά . Ας κλείσουμε όσες φορές χρειαστεί Κίνας ανοίξουμε επισης αρκεί να σταθούμε υγιείς.

 
Πόσο κουραστικοί πια
09 Φεβ 2021 23:46

Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι ανοιχτά ή κλειστά τα σχολεία, το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και κάνει ό,τι της καπνίσει. 1 χρόνος πανδημίας και δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο το "βλέποντας και κάνοντας". Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει πλέον.

 
Νίκος
09 Φεβ 2021 22:56

Είμαστε από τις τελευταίες χώρες σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη, έχουμε περάσει ένα βαρύ κύμα τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες έχουν περάσει 2 ή 3, έχουμε ξεπεράσει τον ευρωπαικό μέσο όρο στο ρυθμό εμβολιασμού εδώ και μερικές μέρες ξεπερνώντας όλο και περισσότερες χώρες αλλά παρόλα αυτά κάποιοι βλέπουν μόνο συνεχείς αποτυχίες. Αναρωτιέμαι άραγε τι θα πρέπει να λένε οι πολίτες άλλων χωρών πολύ πιο ισχυρών και πιο οργανωμένων με καλύτερα συστήματα υγείας οι οποίες έχουν πολύ χειρότερη διαχείριση της πανδημίας και πολλαπλάσιους νεκρούς.

 
Γιατί αναρωτιέστε ;
09 Φεβ 2021 22:54

Δεν υπάρχει λάθος δεν υπάρχουν σταθερές στην πανδημία. Αν εφαρμόζαμε σοβαρά τα μέτρα θα είχανε κανονικότητα με ανοιχτά σχολεία .Αλλά όμως ...απορώ γιατί αναρωτιούνται μερικοί!

 
Το τελευταίο μίλι
09 Φεβ 2021 22:15

Επιτέλους ας εξηγήσουν στην αρμόδια Επιτροπή ότι οι καμπάνες θα ακουστούν πολύ πριν την Ανάσταση αν συνεχίσουν να καταστρέφουν την κοινωνία, κάνοντας τα στραβά μάτια σε προφανέστατα λάθη και παραλείψεις μέχρι που η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο - πάλι με άνεση έριξαν την ευθύνη στους πολίτες που δήθεν δε συμμορφώνονται!

Υγεία δεν υπάρχει με διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία και κλειστά σχολεία, δε ζούμε στον Μεσαίωνα.

Η σημερινή απόφαση είναι της κυβέρνησης όχι του υπουργείου Παιδείας και άρα εκεί πρέπει να κατευθυνθεί η όποια κριτική για το χάος.

 
Λάθος πάνω στο λάθος, πλήρης αποτυχία
09 Φεβ 2021 22:06

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο και η κρίση μόλις αρχίζει για την Ελλάδα. Η ανικανότητα παροιμιώδης και φτάσαμε στο χειμώνα με δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες παντελώς απροετοίμαστες - ούτε παρακολούθηση των φορέων γίνεται, ούτε οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτητα ούτε τα σχολεία εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν. Αποτυχία σε όλα τα μέτωπα.

https://www.esos.gr/arthra/71550/live-ta-metra-apo-ton-prothypoyrgo-kyri...

Λόγω τύχης και γεωγραφικής θέσης είχαμε 6 μήνες παραπάνω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να διασφαλίσουμε όσο γινόταν καλύτερη λειτουργία σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Γι'αυτό άλλωστε οι απώλειες στην Ελλάδα είναι οι μισές σε σχέση με χώρες όπως Πορτογαλία και Αυστρία, που αντιμετωπίζουν από τις αρχές του 2020 την ίωση.

Τα σχολεία, αλλά και συνολικά η παραγωγή, πρέπει να παραμείνουν σε κανονική λειτουργία. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα λάθη. Τελευταία ευκαιρία.

 
Πω πω... αλήθεια τώρα?
09 Φεβ 2021 21:58

Στην Πάρο και στη Νάξο (και στην Ικαρία) τον αέρα σου ν'αλλάξω...

 
Έτσι
09 Φεβ 2021 21:57

Σχολεία ανοιχτά στην υπόλοιπη Ελλάδα για να νικήσουμε τον κορονοϊο ...ε! Εμείς ξέρουμε πως να το κάνουμε στην Αττική είναι άσχετοι ...!!!!

 
Κωνσταντίνος
09 Φεβ 2021 21:29

Σχολεία, οικογένειες, ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε.

 
Ευα
09 Φεβ 2021 20:42

Απαράδεκτο να κλείνουν παλι τα σχολεία! Έχουν διαλυσει την ψυχολογία των παιδιων και των εκπαιδευτικών.Οσα κρουσματα είναι σε παιδια προερχονται απ την οικογένεια τους. Ενδοσχολική διασπορά στα δημοτικά είναι ελάχιστη. Γι αυτό θα έπρεπε να κλεινουν μόνο αυτά που έχουν κρουσματα για 14 ημέρες. Μας έχετε σπάσει τα νευρα πια!!!

 
Λεωνίδας
09 Φεβ 2021 20:25

Η πλάκα είναι ότι η υφυπουργός Παιδείας μόλις χτές έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία! Καλό είναι να συνεννοούνται τι θα κάνουν πριν μιλήσουν

 
Αποστόλης
09 Φεβ 2021 20:16

Σιγά σιγά και βασανιστικά,έτσι θα κλείσει όλη η χώρα.Πρέπει να ξυπνήσουμε γιατι 1 χρόνο τώρα γίναμε πρόβατα και όχι μόνο...

 
Δείξτε μας στοιχεία
09 Φεβ 2021 20:12

Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς.
Στην κοροϊδία ναι. Στους εμβολιασμούς όχι.

 
Μα αφού ..
09 Φεβ 2021 20:06

Μα αφού η υπουργός είπε ότι δεν θα ξαναεκλειναν...
Μα αφού τα παιδιά δεν κολλάνε και δεν το μεταδίδουν....
Μα αφού το κλείσιμο των σχολείων δεν ήταν στην ατζέντα της επιτροπής...
Μα αφού πάλι διαψεύδεται η υπουργός μέσα σε λίγες ημέρες .....
και τα τάμπλετ ακόμη δεν έχουν δωθεί στους μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα εκπαιδευτούν στην εξ αποστάσεως , αφού τελειώσει..

Σε μια πολιτισμένη χώρα θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.......η άριστη

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ