Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για την επαναφορά της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια

Δημοσίευση: 11/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για την υποχρεωτική επαναφορά του επιτυχημένου θεσμού της «Θεματικής Εβδομάδας» στα Γυμνάσια της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη επαναφέρεται υποχρεωτικά ο επιτυχημένος θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, ο οποίος ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 με εισήγηση του τότε ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Με το θεσμό της Θεματικής Εβδομάδας, οι μαθήτριες και οι μαθητές των ανωτέρω σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, να προβληματιστούν πάνω σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τις δημοκρατικές κοινωνίες, συνεργαζόμενοι και με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς εκτός σχολείου, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο.

Η αναγκαιότητα του θεσμού επιβεβαιώθηκε και από έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έλαβαν χώρα από το ΙΕΠ και κατέδειξαν τη χρήσιμη και αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού μέτρου, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους εφήβους και τις έφηβες του Γυμνασίου να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, όπως το σώμα και η διατροφή, οι εξαρτήσεις, οι διαφυλικές σχέσεις, η κυκλοφοριακή αγωγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικά, το σχολικό έτος 2018-2019 έλαβαν μέρος 1.656 Γυμνάσια από τα 1.700 της χώρας.

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας που κατήργησε τον επιτυχημένο θεσμό της Θεματικής Εβδομάδας, δεν συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, ενώ η αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης επιβάλλεται από το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και αποτελεί  απόδειξη μιας ειλικρινούς στάσης και θέσης στο κίνημα #ΜeΤoo, σε κάθε θύμα έμφυλης βίας, άλλως θα πρόκειται περί πολιτικής υποκρισίας.

Β. Τροπολογία - Προσθήκη
Άρθρο…

Σε κάθε Γυμνάσιο, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΔΥΕΠ Γυμνασίων υλοποιείται κατ’ έτος, στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας (Θ.Ε.) για την ενημέρωση, συζήτηση και εξοικείωση των μαθητών/-τριών με κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατική συνύπαρξη, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και οι έμφυλες ταυτότητες.

Στο πλαίσιο υλοποίηση της Θ.Ε. οι μαθητές/τριες και οι Σύλλογοι  Διδασκόντων/ουσών μπορούν να συνεργάζονται με φορείς της εκπαιδευτικής ή/και της τοπικής κοινότητας, όπως Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και με επιστημονικούς φορείς. Με απόφαση του/της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του ΙΕΠ, καθορίζονται το αντικείμενο της Θ.Ε., οι επιμέρους άξονες της, ο σκοπός, η μεθοδολογία υλοποίησης, ο προγραμματισμός, το εκπαιδευτικό υλικό, ο χρόνος υλοποίησης, η αποτίμηση της εφαρμογής της Θ.Ε..

Αθήνα, 11-2-2021

Οι προτείνοντες βουλευτές

 •  Φίλης Νίκος
 • Τζούφη Μερόπη
 • Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
 • Βαγενά  Άννα
 • Βερναρδάκης Χριστόφορος
 • Βέττα Καλλιόπη
 • Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
 • Μάρκου Κωνσταντίνος
 • Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
 • Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
 • Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
 • Χρηστίδου Ραλλία

Σχόλια (10)

 
μαθητρια λυκειου
15 Φεβ 2021 11:11

@Ευτυχώς
στο σχολειο μου αργησε να ερθει 2,5 μηνες μαθηματικος,2 μηνες αργησε βιολογος,1 μηνα αργησε γυμναστης και 1,5 μηνα φιλολογος.Βγηκε σε αδεια χημικος στα μεσα της χρονιας ως ευπαθης ομαδα και τρεχουμε και δεν φτανουμε.Η γ λυκειου υποτιθεται εξεταζεται στην χημεια και δεν εχει χημικο.Καπου ελεος!Εμεις ειχαμε θεμα να καλψουμε κενα καθηγητων και κοντινο σχολειο εχει ψυχολογο για ψυχολογικη υποστηριξη λογω της καταστασης.Με ποια λογικη ενα σχολειο δεν εχει καθηγητες και το αλλο εχει και ψυχολογο που δεν θεωρηται απαραιτητο?

 
ΕΚΠ
12 Φεβ 2021 12:08

ΑΝΑΘΕΜΑ-ΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
Εβδομάδα αποδιοργάνωσης των σχολείων.
Κρίμα που χάθηκε έτσι άδοξα...
Ευτυχώς που την ξαναθυμήθηκε ο συριζας!

 
Απαράδεκτα λάθος πολιτική
12 Φεβ 2021 11:57

Να σταματήσουν οι προσλήψεις ψυχολόγων και να κατευθύνονται τα κονδύλια στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν είναι δυνατόν το σχολείο αντί για τόπος απόκτησης γνώσης να μετατρέπεται σε ιδρυματοποιημένο χώρο. Υπάρχουν δομές ψυχικής υγείας στην χώρα μας, το σχολείο δεν είναι μια απ' αυτές αλλά τόπος μάθησης και παιδείας.

 
Μάκης
12 Φεβ 2021 10:31

@Ευτυχώς12 Φεβ 2021 08:49
Επειδή όλα λειτουργούν άψογα μειώθηκε η ύλη, ζητείται επιτακτικά επιπλέον μείωση, συζητείται η παράταση του σχολικού έτους και η κατάργηση των διακοπών του Πάσχα. Όχι άλλο σανό.

 
Ευτυχώς
12 Φεβ 2021 08:49

Ευτυχώς φέτος διορίστηκαν ψυχολόγοι αρκετοί στα σχολεία και ο μεγαλύτερος αριθμος εκπαιδευτικών . Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και οι γονείς είναι πολύ ευχαριστημένοι.

 
Κλάμα!
11 Φεβ 2021 21:24

Βαλλόμεθα πανταχόθεν...πού θέλετε να τη χώσουμε τη θεματική εβδομάδα και πότε εννοείτε να την προετοιμάσουμε; Εδώ δεν φτάνουν οι μέρες για τον ατελείωτο των διαγωνισματοεξετάσεων και τις ομάδες δράσεις και τις συνεδριάσεις και τη γραφειοκρατεία της αυτοαξιολόγησης που διατάσσουν οι μεν, έχουμε και τους δε, να θυμούνται και να χαίρονται. Πού να τη χώσουμε ρε παιδιά από τα αριστερά; Και στην ερώτηση αυτή συνήθως είναι μία η απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό...

 
Θεματική Εβδομάδα
11 Φεβ 2021 21:16

Χρήσιμος ο θεσμός , ίσως υπερβολικός ο χρόνος που του αφιερώθηκε. Υπάρχει κάποια πρόταση για Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό πουθενά? Ακούει κανείς?

 
@μη φάτε
11 Φεβ 2021 20:37

πιπέρι... υπάρχουν βασικά μαθήματα; είναι η γλώσσα και τα μαθητικά; φτου κακά... μετά την κολύμβηση προτείνω και σκι (βουνό) και κατά τον ιούνιο και θαλάσσης

 
Μη φάτε
11 Φεβ 2021 19:58

Εδώ δεν έχουμε να φάμε, ρεπανάκια για την όρεξη, λεει ο λαός...Φτιάξτε ένα κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων για τα παιδιά και αφήστε τις θεματικές εβδομάδες. Πολλά από αυτά τα πράγματα μπορούν και πρέπει να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα μαθήματα. Κατα τ'άλλα, πρέπει να κοιτάξουμε τα βασικά πριν φτάσουμε σε αυτά τα...παντεσπάνια. Στα μαθηματικά και τη γλώσσα οι μαθητές έχουν το κακό τους χάλι, στις μετρήσεις Pisa πάμε πίσω, αν φτιάξουμε αυτά, μιλάμε και για το παρακάτω..

 
Τι άλλο;
11 Φεβ 2021 19:47

Θεματική εβδομάδα, χειμερινές διακοπές για σκι, εκδρομές σε κπε, τουριστική ενδυνάμωση και βιωματικές δράσεις ....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.