“Πυρετωδώς” ετοιμάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να “”βγάλει” στη δημόσια διαβούλευση , εντός του Φλεβάρη, πολυνομοσχέδιο.
Το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο το επόμενο δεκαήμερο . Στη συνέχεια η υπουργός Νίκη Κεραμέως θα παρουσιάσει το πολυνομαναμένει το “πράσινο φως” από το υπουργικό Συμβούλιο για νατο θέσει σε δημόσια διαβούλευση,
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos το πολυνομοσχέδιο θα αφορά:
1. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
2. Δομές Εκπαίδευσης και κριτήρια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης
3. Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας αλλά και τη δημιουργία μιας κουλτούρας αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
4. Διορισμοί εκπαιδευτικών: Νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών
5. Ρυθμίσεις για τις απουσίες των μαθητών κλπ
6. Νέος ακαδημαϊκός χάρτης, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι με τα τμήματα προτίμησης.
Επίσης οι ρυθμίσεις που ακολουθούν μάλλον θα συμπεριληφθούν στο "μεγάλο" νομοσχέδιο, όπως έχει χαρακτηριστεί από την ίδια την υπουργό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα (σ.σ. δεν έχει αποφασιστεί ακόμη) να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο :
- Τμήματα τριετούς διάρκειας: Δημιουργούνται προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας μέσα στα Πανεπιστήμια, με προσανατολισμό στις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας και στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης. Δρομολογείται η σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας και με ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα στην ανώτατη εκπαίδευση, μεταρρυθμιστική παρέμβαση η οποία αποσκοπεί στην αντιστροφή του φαινομένου φυγής νέων στο εξωτερικό και στην βελτίωση των προοπτικών επαγγελματικής τους
- αποκατάστασης στην εγχώρια αγορά εργασίας.
- Βελτίωση υποδομών για φοιτητικές εστίες
- Εξορθολογισμό σίτισης φοιτητών
- Αναμόρφωση του καθεστώτος συγγραμμάτων
- Νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ
Ένα ΑΕΙ στη Κρήτη. Είναι λογικό και ανάγκη. Πρέπει να γίνει άμεσα να μη χαθεί άλλος χρόνος. Στα Χανιά θα είναι η Πολιτεχνική Σχολή με αλλαγές σε 1-2 Τμήματα για να είναι ανταγωνιστική, στο Ρέθυμνο οι Ανθρωπιστικές και Οικονομικές Σπουδές μαζί με μια Σχολή Ψηφιακών Τεχνολογιών που θα τις ενισχύει. Στο Ηράκλειο οι Θετικές Σχολές, Γεωπονική/Τρόφιμα και οι Ιατρικές/Παραιατρικές και ΤΕΦΑΑ. Δεν είναι δυνατόν να μη το βλέπουν... Είναι απίστευτο όλο αυτό που συμβαίνει. Στη Κρήτη έχει 16 Τμήματα το Πανεπιστήμιο, 5 το Πολυτεχνείο και 12 το ΕΛΜΕΠΑ (σύνολο 33) πρέπει να μείνουν 23-26 το πολύ (Χανιά 5, Ρέθυμνο 9-10, Ηράκλειο 9-11).