Placeholder

ΙΕΚ

Ξεκινά η στελέχωση των ΓΕΑΣ των ΙΕΚ με προϋπολογισμό 20.348.000,00 ευρώ

Τα Γ.Ε.Α.Σ. θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με Συμβούλους σταδιοδρομίας και ειδικούς επαγγελματικής συμβουλευτικής
Δημοσίευση: 16/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις διαδικασίες στελέχωσης των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) των ΙΕΚ “δρομολογεί¨το υπουργείο Παιδείας, με ένα προϋπολογισμό της τάξεως των 20.348.000,00 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό , σε κάθε δημόσιο Ι.Ε.Κ. θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο   Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) με στόχο τη σύνδεση των καταρτιζομένων και των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, τα Γ.Ε.Α.Σ. θα παρέχουν:

Α. Ενημέρωση-συμβουλευτική-ανακοινώσεις (ενημέρωση υποψηφίων καταρτιζομένων και αποφοίτων σε ποικίλα θέματα κλπ)

Β. Επικοινωνία-αναζήτηση (ενημέρωση επιχειρήσεων, αναζήτηση εργοδοτών κλπ)

Γ. Οργάνωση-εποπτεία (οργάνωση Γραφείων, οργάνωση, εποπτεία και παρακολούθηση μαθητείας και της πρακτικής άσκησης, ημέρες σταδιοδρομίας κλπ)

Δ. Παρακολούθηση απασχόλησης αποφοίτων (ένταξη στην αγορά εργασίας και σύνταξη εκθέσεων)

Ε. Συλλογή στοιχείων (καταρτιζόμενων, εργοδοτών κλπ)

Ζ. Δημιουργία βάσεων δεδομένων, Έρευνα (στατιστικά στοιχεία, εκπόνηση μελετών, κλπ)

Η. Προβολή, δημοσιότητα, Εκθέσεις αποτελεσμάτων (με αποδέκτες την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική κοινωνία και οικονομία για το έργο της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και των Ι.Ε.Κ. ειδικότερα) Συνεργασία με υπηρεσίες, Υπουργεία, επαγγελματικούς φορείς, κλπ.

Θα προσληφθεί εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

Τα Γ.Ε.Α.Σ. θα στελεχωθούν  με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με Συμβούλους σταδιοδρομίας και ειδικούς επαγγελματικής συμβουλευτικής.

Σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. θα απασχοληθεί  ένας (1) Συντονιστής Σύμβουλος, για κάθε ΙΕΚ που λειτουργεί  μέχρι πέντε (5) τμήματα ή φοιτούν μέχρι εκατόν πενήντα (150) καταρτιζόμενοι, ενώ όταν λειτουργούν πάνω από πέντε (5) τμήματα ή φοιτούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) καταρτιζόμενοι θα απσχοληθούν  δύο (2) Συντονιστές Σύμβουλοι.

 Ο Συντονιστής Σύμβουλος, μεταξύ άλλων, έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζομένου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του ασκουμένου, τον επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση και την ορθή τήρηση του ατομικού φακέλου πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου, συνεπικουρούμενος από τους οριζόμενους επόπτες Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.

Σύντομα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα υπογράψει  απόφαση  με την οποία θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, τα απαιτούμενα προσόντα των Συντονιστών Συμβούλων, οι οποίοι στελεχώνουν τα Γ.Ε.Α.Σ., η διαδικασία και τα ειδικότερα θέματα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν, η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους και κάθε άλλο συναφές θέμα.

Σχόλια (14)

 
Eleni
25 Φεβ 2021 19:19

Θα είναι νέες προσλήψεις; θα υπάρχει επιμίσθιο για τους αποσπασμένους;

 
Βιβή
24 Φεβ 2021 17:32

Οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας είναι απαραίτητοι, μεταξύ άλλων, για την ατομική και ομαδική Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας, την κατανόηση της αγοράς εργασίας και την καθοδήγηση για τη δημιουργία Ατομικού Σχεδίου Δράσης -Σταδιοδρομίας για κάθε έναν ξεχωριστό σπουδαστή. Τα παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν από διοικητικούς υπαλλήλους. Πολύ θετική θα ήταν και η συμβολή του Συμβούλου Σταδιοδρομίας στη υποβολή προτάσεων και την συνδιαμόρφωση ειδικοτήτων για τα ΙΕΚ, την πληροφόρηση για θέματα πτυχίων, εξετάσεων, πρακτικής άσκησης, την έρευνα που αφορά αποκατάσταση παλιότερων σπουδαστών, την εργασία στο εξωτερικό και την ισοδυναμία των πτυχίων κ.ά. Τα παραπάνω αποτελούν σοβαρό όγκο εργασίας που χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Μακάρι, όμως, να παγιωθεί ως θεσμός και να μην αποτελεί πρόσκαιρη λύση προς απορρόφηση κάποιων κονδυλίων... Tα γραφεία αυτά είναι απαραίτητα καθώς αποτελούν κομβικό βήμα για κάθε σπουδαστή, ο οποίος δεν πρέπει να αφήνεται έρμαιο της μοίρας του μετά την αποφοίτηση αλλά πρέπει να πάρει συνειδητή και πληροφορημένη απόφαση στη ζωή του για το επόμενο βήμα της ζωής του, με την υποστήριξη ενός Συμβούλου..

 
Goldfinger
17 Φεβ 2021 23:59

Eίκοσι εκατομμύρια σε συμβούλους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι ;
20.348.000,00 / 125 ΔΙΕΚ = 162784/12 ΜΗΝΕΣ = 13565 / 2 συμβούλους = 6782 σε ποιο μισθολογικό κλιμάκιο αντιστοιχεί το ποσό αυτό ;

 
Στέλιος
17 Φεβ 2021 23:35

Σαν τα ΚΕΣΥΠ πριν 10 χρόνια αφού εκπαίδευσαν τα στελέχη σε Πανεπιστήμια για 1,5 χρόνο και μάλιστα με πληρωμή!μετά τα κατάργησαν έτσι θα γίνει και εδώ όσο υπάρχουν λεφτά από ΤΟ ΕΣΠΑ όλα καλά!μετά μαύρο σκοτάδι!!

 
@pe19
17 Φεβ 2021 18:52

Τα ΙΕΚ κάνουν κατάρτιση, κάτι που τα Πανεπιστήμια δεν το κάνουν και δεν το θέλουν.
Το να πάρεις τους πόρους των ΙΕΚ για να τα δώσεις στα ΑΕΙ χωρίς αυτά να έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, μόνο και μόνο να πάρουν χρήματα, κάποιο πρόβλημα υπάρχει ...
Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν 125 Δημόσια ΙΕΚ σε όλη τη χώρα και δεν ξοδεύουν τίποτε όσον αφορά εγκαταστάσεις αφού βρίσκονται σε σχολεία.
Η πρόταση του Υπουργείου είναι πολύ καλή και θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αλλά πολλοί ονειρευόντουσαν διετή ... αντιγράφοντας τους οδηγούς σπουδών των ΙΕΚ...

 
BLONDIE
17 Φεβ 2021 17:51

Ανα ΙΕΚ εξυπηρετούνται απο τα στελέχη αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, ούτε και θα υπάρξει, κάτι παραπάνω απ' ότι υπάρχει.
Διότι οι ειδικότητες είναι συγκεκριμένες, και οι απόφοιτοι ΔΕΝ έχουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ μάθημα με τα δικαιώματα του εργαζόμενου, και τις υποχρεώσεις του εργοδότη κλπ, όπως πχ κάνουν στα σεμινάρια που χρηματοδοτεί η Ευρ.Ένωση.
Σωστό ορισμένοι εκπαιδευτές να γίνουν μόνιμοι, αλλά δε θα φωνάξουν αν πηγαίνουν σε 20 ΙΕΚ όλη τη βδομάδα, εξάλλου οι ειδικότητες αναπροσαρμόζονται ανα εξάμηνο. άρα χωρίς οργανικές
Όπου η αγορά εργασίας δίνει δυνατότητα, τι εξασφαλίζει τη διαφάνεια του κάθε συστήματος επικοινωνίας με τους εργοδότες? ΤΙΠΟΤΑ
Άρα απομένει η συλλογή στατιστικών στοιχείων (φακέλωμα επιχειρήσεων αν το κάνει με συνέπεια) που θα αντικρούσει στα προσωπικά δεδομένα κάποιου κάποια στιγμή.
΄΄Οσο για το μητρώο αν το δούμε σε συνάρτηση με το χρόνο που διατέθηκε είναι καλό σαν πρώτο βήμα, μα οι καθυστερήσεις προσθέτουν μόνο στρες.

 
Εκλογές
17 Φεβ 2021 11:37

Το 2009 πριν τις εκλογές δημιουργήθηκαν τα κέντρα ΓΑΙΑ αν θυμάμαι με 2500 - 3000 ευρώ μισθό. Με την αλλαγή ηγεσίας έζησαν για ένα χρόνο. Πήραν μισθούς για ένα έτος.
Δεν νομίζω να έχουμε τα ίδια...

 
Δημήτρης
17 Φεβ 2021 09:19

Το μέτρο είναι θετικό, κανείς δε μπορεί να πει όχι... μήπως όμως να προσέχαμε λιγάκι και θέματα εκπαιδευτών; το μητρώο με την προχειρότητα που έχει στηθεί, τη μη τήρηση ακόμα και των προβλέψεων του νόμου, τα μύρια όσα πρακτικά και τεχνικά προβλήματα, τείνει να να εξελιχθεί σε φιάσκο.

 
Ιεκ
16 Φεβ 2021 23:43

Μακάρι να διορθωθουν τα θέματα αυτά και να γίνουν σωστές και ελεγχόμενες οι διαδικασίες και όχι.... ότι να ναι. Και φυσικά με πληρωμή!!

 
ΠΕ19
16 Φεβ 2021 22:21

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι για 1 χρόνο ? αν ναι με τα ίδια χρήματα μπορούσε να προσλάβει περίπου 800 με 900 επίκουρους ή ΕΔΙΠ Α βαθμίδας (αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα) αντ' αυτού προσλαμβάνονται αμφιβόλου προελεύσεως ….σύμβουλοι !!!!

 
PE19
16 Φεβ 2021 22:11

Λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο!!!
Κατ' αρχήν πριν τους συμβούλους σταδιοδρομίας μήπως να βγάλουν μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών? Μήπως να προκηρυχθούν θέσεις ευθύνης με πραγματικά ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι με μόρια σεμιναρίων που περισσότερα από το διδακτορικό ? Μήπως να φτιαχτούν εργαστήρια και να όπου θα γίνεται εκπαίδευση και να προσληφθεί προσωπικό να τα συντηρήσει ? Όλοι εμείς που έχουμε κάνει μάθημα σε Δ.ΙΕΚ ξέρουμε τι επικρατεί.
Μήπως αν έμεναν ελάχιστα ΙΕΚ το οποία θα υπάγονται στα (Σ)ΕΚ και οι περισσότερες ειδικότητες να περνούσαν στα ΑΕΙ ως Διετή ή τριετή προγράμματα επιπέδου 5 να ήταν πολύ καλύτερα και το σημαντικότερο φτηνότερα για το κράτος ???
Θα μπορούσε το κράτος να γλυτώσει τις προκυρησόμενες αυτές τις θέσεις ή να τις μειώσει κατά πολύ αν εντάσσονταν τα προγράμματα αυτά στα ΑΕΙ και τη δουλειά αυτή την έκαναν (ενδεχομένως πολύ καλύτερα) τα γραφεία σταδιοδρομίας των ΑΕΙ.
Αν ο στόχος του κράτους είναι ποιοτικότερη Δημόσια εκπαίδευση με πολύ μικρότερο κόστος η επιλογή ΙΕΚ είναι αποτυχημένη.

 
Δημήτρης
16 Φεβ 2021 21:48

Υπάρχει ανάγκη στα ΙΕΚ για εξειδικευμένα στελεχη που θα ασχολουνται με την πρακτική και την επαγγελματική συμβουλευτική. Μπράβο στο υπουργείο.

 
Βικτωρία
16 Φεβ 2021 21:33

Κάπου πρέπει να βολευτεί τόσος κόσμος, ο όρος Συντονιστής Σύμβουλος ακούγεται ωραίος, πως να το κάνουμε. 20 εκατομμύρια για μια εργασία που είναι αρμοδιότητα του διοικητικού προσωπικού των ΙΕΚ και για την τήρηση στατιστικών στοιχείων, που επίσης μπορούσε να γίνει από τις γραμματείες των ΙΕΚ. Λες και όλες τις άλλες ανάγκες τις καλύψαμε!!

 
εκλογές , λεφτά υπάρχουν
16 Φεβ 2021 21:25

μπράβο ! κρίμα που κριτήρια και λεπτομέρειες δεν υπήρχαν στο νομοσχέδιο ή δεν τέθηκαν σε διαβούλευση τελοσπάντων. η πετυχεσιά του μητρώου θα συνεχιστεί άραγες;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.