ΜΑΘΗΤΕΣ

Το δίμηνο “Μάρτιος- Απρίλιος” θα δοθούν τα 200 ευρώ σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές για να αγοράσουν tablet, laptop, desktop

Με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- Θα επωφεληθούν 560.000 νέοι ηλικίας από 4 έως 24 ετών.
Δημοσίευση: 16/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις “αγκυλώσεις” της γραφειοκρατίας αποδίδει η Κυβέρνηση την καθυστέρηση  της προαναγγελθείσας από τις 15 Δεκεμβρίου χορήγησης επιταγής   (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Προκειμένου να αρθούν τα “γραφειοκρατικά εμπόδια”, που προέκυψαν εκ των υστέρων, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας πρόκειται να καταθέσουν σχετική τροπολογία, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σχέση με την έγκριση-απορρόφηση  του  προβλεπόμενου ποσού  των 112 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως θα εκδοθεί η εγκύκλιος, με όλες τις διαδικασίες (προθεσμίες αιτήσεων, δικαιολογητικά κλπ)  που θα απευθύνεται προς τους δικαιούχους , προκειμένου  να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εκτιμάται ότι η χορήγηση των επιταγών στους δικαιούχους θα ξεκινήσει στα μέσα του Μάρτη και θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι .

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.

Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα  των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ,

Σχόλια (23)

 
Φουλ αισιόδοξος
19 Φεβ 2021 23:55

Όταν έκαναν 6 μήνες για μια υφασμάτινη μάσκα, πόσο λέτε να θέλουν για ολόκληρο laptop? Κι αν τα φτιάχνει τώρα η NASA, ε λογικό να αργήσουν λίγο παραπάνω...

 
ΔΕΠ
19 Φεβ 2021 21:46

Είναι ντροπή αυτό....τον Αύγουστο ήξεραν. Είναι ντροπή, θα τελειώσει η χρονιά και ακούμε 6 μήνες συνέχεια κάθε λίγο και λιγάκι για το voucher. Τόση ανικανότητα....

 
HΡΑ*
18 Φεβ 2021 18:28

κ. Κεραμέως, δεν τ' αφήνετε για το επόμενο δίμηνο καλύτερα - Μάϊο με Ιούνιο - τότε που μεγαλώνουν και τα τριφύλλια; Ε, άμα πάλι δε σας βολεύει με ...ακρίβεια η ημέρα και ώρα πάμε στα σίγουρα για Σεπτέμβρη με Οκτώβρη... Τι είχαμε τι χάσαμε... Και σ' αυτές τις περιπτώσεις ο θυμόσοφος λαός όλο και κάτι επινόησε κ. Κεραμέως : Ζήσε Μαύρε μ' να φας τριφύλλ'..., λέν' στο χωριό μ'...

 
Περί γραφειοκρατικών εμποδίων
18 Φεβ 2021 13:15

Γραφειοκρατικά εμπόδια δεν υπάρχουν δεδομένου ότι τα τάμπλετ θα δοθούν βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων τα οποία ήδη υφίστανται σε πλατφόρμα για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού. Πολύ απλά το πάνε πίσω και με την αιτιολογία ότι θα ανοίξουν τα σχολεία στο τέλος δεν θα τα δώσουν.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
18 Φεβ 2021 11:41

@Μαρία17 Φεβ 2021 22:21
Καθόλου λογικό δεν είναι, αγαπητή Μαρία! Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο βάσει συνταγματικής πρόβλεψης να παρέχει τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες στην εκπαίδευση για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές. Όπως γίνεται με τα σχολικά εγχειρίδια που μοιράζονται σε όλους χωρίς καμία διάκριση. Κανείς δεν υποχρεούται, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, να αγοράσει εξ ιδίων τον εξοπλισμό που απαιτεί η εναλλακτική μορφή μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν μάλιστα είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Κι αυτό ισχύει επίσης και για τους εκπαιδευτικούς. Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε τόσο μίζερα για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, ενώ αλλού (π.χ. ΜΜΕ) μοιράζονται αφειδώς τα εκατομμύρια; Έλεος πια! Καιρός να επαναξιολογήσουμε τις πραγματικές προτεραιότητες και ν' αφήσουμε στην άκρη τις φτηνές επικοινωνιακές ρητορικές!

 
Κωστας
18 Φεβ 2021 08:19

@MΑΡΙΝΑ, Στην Ελλάδα η κάλυψη 5G θα πάρει τουλάχιστον 4-5 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να είναι αξιόπιστη. Μέχρι τότε το 4g θα είναι το πιο αξιόπιστο.
Εσύ αλλάζεις κινητό κάθε 5 χρόνια;

 
Θοδωρης Ραπτης
18 Φεβ 2021 05:59

Εεεε,εσεις εκει στο υπουργειο παιδειας...μη βιαζεστε τοσο πολυ για τα voucher των παιδιων.αλλωστε μαθηματα θα γινονται μεχρι τον ιουνιο.θα πσρουμε τα λαπτοπ για τη θαλασσα το καλοκαιρι!!!Σα δε ντρεπεστε που μας κοροιδευετε ετσι.ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.και αργα ειναι παλι ξυπνηστε .οταν λες υποχρεωτικη τηλεκπαιδευση πρωτα δινεις τα λαπτοπ.οχι στο τελος.τι δε καταλαβαινετε πια???

 
MΑΡΙΝΑ
18 Φεβ 2021 01:49

Να ένας πολύ έξυπνος τρόπος να απαλλαγούν τα καταστήματα από συσκευές 4G γιατί θα σπεύσουν όλοι να τις αγοράσουν.Να φύγει όλο το στοκ δηλαδη για να έρθουν οι καινούργιες 5G συσκευές.Ολα μάλλον γίνονται μέσα στα πλαίσια του περιβόητου "τεχνολογικού μετασχηματισμου"

 
Χάθηκε μια χρονιά
18 Φεβ 2021 00:01

Τεράστια καθυστέρηση, έπρεπε τα κονδύλια να είχαν δεσμευτεί στις σχετικές πιστώσεις ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Καμία προετοιμασία: Φτάσαμε μέσα Φεβρουαρίου και ακόμα μαθητές και εκπαιδευτική δεν έχουν την στοιχειώδη τεχνολογική υποδομή.

Φυσικά αν επιπλέον εξετάσουμε το πλαίσιο των μαθημάτων και το ψηφιακό υλικό που είναι διαθέσιμα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη - απαράδεκτη η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού εδώ και έναν χρόνο, από τότε που έκλεισαν για πρώτη φορά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλα έχουν ξεχαρβαλωθεί και κοιτάζουμε τα συντρίμμια.

 
Λεωνίδας Τσοραπτσίδης
17 Φεβ 2021 22:22

Μέχρι να βρείτε το 200αρι λέω να σας θυμίσω κάτι.. Μ' όλα σου θα ζει τα χαμηλά, με καμιά σου δε θα ζει μεγαλοσύνη, κι οι προφήτες που θα προσκυνά νάνοι και αρλεκίνοι. Και οι σοφοί του και κριτάδες του άδειου λόγου οι τροπαιουχοι, και διαφεντάδες του κυβερνήτες του οι ευνούχοι..Για να μην ξεχνιόμαστε,είμαστε ακόμα δάσκαλοι... Αυτά οφείλουμε να διδάσκουμε έστω και στα πλαίσια της πληροφορικής... Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί.. Εσείς δεν ξέρω που το πάτε και τι είστε... Η τελευταία λέξη για τους κυβερνήτες το μαρτυρά...

 
Μαρία
17 Φεβ 2021 22:21

Λογικό δεν είναι να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια; Δεν είναι απαραίτητο σε όλους εφόσον και διαθέτουν και δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα να αγοράσουν.

 
απλά πράγματα
17 Φεβ 2021 22:19

Προτείνω να μη τα δώσει ή καλύτερα δεν είναι και απαραίτητα όπως γράφεται από κάποιους. Πολύ απλό. Μη τρέξετε να τα πάρετε. Πείτε δεν τα χρειάζομαι.

 
Ράνια Γκότση
17 Φεβ 2021 18:24

Η κοροϊδία του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του δεν έχουν όρια!!!Τα χρήματα δεν θά δοθούν ποτέ!!! Είναι και αυτό ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετωπισει της πανδημίας.... Άχρηστοι!!!!Έχω παιδιά που παρακολουθούν τηλεκπαίδευση και ξέρω!!! Αμόρφωτα παιδιά χωρίς γνώσεις ουσιαστικές .Αυτό θέλουν πρόβατα να τους κάνουν ότι θέλουν... Κρίμα!!! Ελπίζω ο λαός να ξυπνήσει γιατί οι εκλογές πλησιάζουν.

 
John T
17 Φεβ 2021 17:09

Θα ανέβουν βέβαια οι τιμές laptop - tablet 200 ευρώ

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
17 Φεβ 2021 14:46

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚοΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ.
Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ

 
Μην βιάζεστε ......
17 Φεβ 2021 14:33

...... θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη πανδημία !!!!

Σταθερα..... ΑΡΙΣΤΟΙ όμως !!!

 
ΠΕ19
17 Φεβ 2021 14:24

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
Μάρτιο - Απρίλιο λόγικά δεν θα υπάρχει εξ' αποστάσεως Διδασκαλία.
Ή μηπως ΟΧΙ?

 
ήταν δίκαιο έγινε πράξη
17 Φεβ 2021 12:43

Είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσει η γκρίνια ότι τα 200 είναι λίγα και ο οικιακός εξοπλισμός ακριβός και η σύνδεση στο ίντερνετ τόσο και .....

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
17 Φεβ 2021 11:25

Υπέροχα νέα! Φαίνεται πως η "γενναιόδωρη" εξαγγελία θα υλοποιηθεί τελικά εντός το 2021! Πιθανόν να προλάβουμε και πριν τελειώσει η πανδημία! Το ίδιο όπως και άλλες γενναίες πρωτοβουλίες, όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τηλεκαπίδευση ή η ενισχυτική διδασκαλία στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών! Κι αν δε γίνουν ως το Πάσχα - που ασφαλώς δε θα γίνουν!!! - τι πειράζει; Έχουμε το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου ή και το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος άλλωστε!

 
Αντώνης
17 Φεβ 2021 11:16

είναι ιδέα μου ή ήταν να τα πάρουν το Νοέμβριο-Δεκέμβριο με το που έκλεισαν τα σχολεία, μετά πήγε Ιανουριο για άγνωστο λόγο, πριν 10 μέρες ήταν που θα έμπαιναν όλοι πάρουν το voucher Και τώρα έρχεται το Μάρτη Απρίλη; (εκτός αν είναι 1η Απρίλη), νόμιζω θα πάει όσο πηγαίνει πιο πέρα μέχρι που να ανοίξουν τα σχολεία και να μη δοθούν ποτέ,
αν και δεν είμαι δικαιούχος δεν μπορώ πλέον τόση κοροϊδία!!!!!!
Το ίδιο και η εκπαίδευση των καθηγητών-δασκάλων που έπρεπε να δρομολογηθεί από 11 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ακόμα οργανώνεται.....

 
Χρήστος Σ.
17 Φεβ 2021 10:35

Δεν είναι απλά ανίκανη(-οί), είναι και προκλητική(-οί)

 
Μαρκ
17 Φεβ 2021 09:50

ΕΑΝ τους απασχολουσε σοβαρα, θα ειχαν δοθει ηδη, εστω σαυτον τον περιορισμενο αριθμο δικαιούχων. ΕΑΝ τοχαν παρει σοβαρά, μεσα σε 1-1,5 μήνα θα ειχαν στησει την ηλ. πλατφορμα και θα αρχιζαν. Αλλά ειναι οπως με την επιμόρφωση περι τηλεκπαιδευσης: αφου τελειωσουν τα λοκνταουνς...

Και μη πει κανείς δεν γινεται. Τα περι γραφειοκρατιας ειναι αστεια. Ναι υπαρχει αλλά αν ενας υπουργός θελει αμεσα να γινει κατι, γινεται. Αφηνουν άλλα στην ακρη και το κανουν. Βλεπε παλια ο Σαμαρας που εδωσε κατι σαν μερισμα τα 500 ευρω αν θυμαστε, πότε το ανακοινωσε και πότε γιναν αιτησεις κ δοθηκαν (κανας μηνας να ηταν). Αργοτερα επι Τσιπρα το 2016 παλι αιφνιδιαστικά και τον αλλο μηνα ετοιμη η πλατφόρμα κτλπ. Ή τώρα τα sites για τα εμβόλια.

Αριστη η υπουργός. Στο Χαρβαρντ τετοια χρονοδιαγραμματα εχουν?
Να λες Μες στο Γεναρη θα δοθουν.
Μεσα Γεναρη να λες Τέλη του μηνα/αρχες Φλεβαρη θα δοθουν.
Μετα ανακοινωση περι τελη Φλεβαρη.
Και τωρα παραδεχονται ωμά οτι δεν ξερουν και βαλαν ολοκληρο διμηνο μπας και πέσουν μέσα.

 
Επιτελική ακρίβεια
17 Φεβ 2021 09:43

Τι να πει κανείς....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.