Φυλάκιση σε όποιους εμποδίζουν τη λειτουργία Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκπαιδευτικών, Συγκλήτων ΑΕΙ, Πρυτανικών Συμβουλίων και κάνουν καταλήψεις χώρων του δημοσίου

Μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή στους "καταληψίες"

18/02/2021

Άκουσε το άρθρο

Φυλάκιση και χρηματική ποινή προβλέπει το τροποποιητική διάταξη  (άρθρο 33) του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε όσους εμποδίζουν αυθαίρετα ή διαταράσσουν σοβαρά τη λειτουργία (συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου):

  •     Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκπαιδευτικών κλπ
  •     Συγκλήτων ΑΕΙ
  •     Πρυτανικών Συμβουλίων κλπ
  •     Με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλούν διακοπή ή σοβαρή   διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης  ή ΝΠΔΔ .

Μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση στους "καταληψίες"

Επίσης τιμωρούνται έως τρία χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή σε όποιους έρχονται παράνομα σε δημόσιες υπηρεσίες παρά τη  ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Άρθρο 33
Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας - Τροποποίηση του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα

Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α ́ 95) αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.

2. Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλ- λογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων του προηγούμενου εδαφίου».

Σχόλια (16)

ΔΕΠ Νομικής
|

Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία στη φιλοσοφική σχολή; Αγνοούν οι αστυνομικές και οι εισαγγελικές αρχές αυτό που όλοι οι πολίτες είδαν στην τηλεόραση και στα media για την κατάληψη αίθουσας στη φιλοσοφική σχολή από τον Ρουβίκωνα; Ο κοσμήτορας της φιλοσοφικής και ο πρύτανης του πανεπιστημίου μας υποχρεούνται να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές σήμερα κιόλας. Η κατάληψη χώρου του πανεπιστημίου είναι ποινικό αδίκημα. Η συγκάλυψη ενός ποινικού αδικήματος εκτός των άλλων είναι και παράβαση καθήκοντος με ότι σημαίνει αυτό για όσους κατέχουν θέση ευθύνης.

Δημήτρης @Qwerty
|

Άνθρωπέ μου, τι είναι αυτά που λες; Έχεις σχέση με το ζήτημα; Όταν ένας μαθητής καταφέρει να γράψει μακροπερίοδο λόγο με υποτάξεις και μετοχές μη χάνοντας τον έλεγχο της σύνταξης, τον θαυμάζεις και το εκτιμάς ως θετικό στοιχείο. Άλλο που ως εκπαιδευτικοί συστήνουμε μικρές περιόδους για να προστατεύσουμε τους μαθητές από κακοτοπιές που θα τους στοιχίσουν. Υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα για ένα μαθητή να γράφει έτσι; Γι΄αυτό και ελάχιστοι το καταφέρνουν.

Qwerty
|

@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
Για το κείμενό σας "Η υποκρισία...λυπάμαι!"
Αν βαθμολογούσατε ως διορθωτής αυτό το κείμενο, τι βαθμό θα βάζατε στον μακροπερίοδο λόγο σας με τις αλλεπάλληλες μετοχικές φράσεις και τη διαδοχική υπόταξη;

@Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
|

Από έναν συνάδελφο: Τι θα λέγατε για τον Πρύτανη; Να καλέσει την αστυνομία ή να καταθέσει μια ωραία μηνυτήρια αναφορά; Ή δεν είναι στα καθήκοντά του; Οι νόμοι δε χρησιμεύουν όταν δεν τους επικαλεστεί κανείς στο τέλος. Αν πάλι ο πρύτανης φοβάται, ας παραιτηθεί να αναλάβει άλλος που δε φοβάται. Τα αξιώματα έχουν και υποχρεώσεις, δεν είναι μόνο για να "διαχειριζόμαστε" καταστάσεις και να κάνουμε δηλώσεις.

@Ανησυχος εκπαιδευτικός
|

Συγνώμη αλλά αυτά που λέτε δεν πείθουν. Θυμίζουν τη γνωστή "καραμέλα" συγκεκριμένων "χώρων". Μακάρι όταν μπαχαλάκηδες "σπάνε" ή εισβάλουν σε συνεδριάσεις να μπαίνουν στη φυλακή. Λέω μακάρι γιατί στην Ελλάδα είναι άλλο οι ποινές που προβλέπει ο νομος και άλλο το τι γίνεται τελικά. Συνήθως αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή, άρα μηδενικό κόστος.

@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Ξύλινος λόγος... Αυτά μας κατάντησαν εδώ.

@Τάσος
|

Είναι αλήθεια. Με χαρά να γίνω πιο συγκεκριμένη, αλλά είναι γνωστά αυτά στους Πρυτάνεις.

GEORGE
|

Επιτέλους να σταματήσει αυτό το αίσχος της ασυδοσίας.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Η υποκρισία της τάξης και νομιμότητας από μια υπουργό που έχει καταλύσει και τις πλέον στοιχειώδεις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία με καταιγισμό καθημερινών αποφάσεων αλληλοσυγκρουόμενων αξιοποιώντας με δόλιο τρόπο τη δυσμενέστατη συγκυρία της πανδημίας και αρνούμενη να επιτρέψει τη δημοκρατική διαδικασία εκλογής αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία αυτή τη στιγμή "λειτουργούν" ερήμην του σώματος των εκπαιδευτικών και με πλήρη ηθική και πρακτική απαξίωσή τους. Ο απόλυτος ξεπεσμός! Λυπάμαι...

Μελίτακας ο Α΄
|

Δηλαδή, στα Πανεπιστήμια των άλλων χωρών έχει δικαίωμα μία οποιαδήποτε ομάδα φοιτητών να παρίσταται στη συνεδρίαση της Συγκλήτου;

Ερωτήματα
|

Ισχύει και για τις καταλήψεις;

Τάσος
|

Παρακαλώ πολύ την Καθηγήτρια πανεπιστημίου Αθηνών, αν έχει την καλοσύνη να δώσει περισσότερα στοιχεία για την απίστευτη καταγγελία
Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι πιάσαμε πάτο...

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
|

Άρθρο 33 Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας - Τροποποίηση του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα
Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) αντικαθίστανται ως εξής:
...2. Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων του προηγούμενου εδαφίου».
Σοβαρή Διαταραχή και Φυλακή
Σε απλά ελληνικά και για απλές διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής, η τελευταία παράγραφος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ειρηνική (!) παράσταση φοιτητών στην Σύγκλητο, την Κοσμητεία, την ΣΤ (και τον Πρόεδρο Τμήματος), όπως επίσης και την...έντονη παρέμβαση/τοποθέτηση ακόμα και μέλους των παραπάνω Συλλογικών Οργάνων κατά τη λειτουργία τους αν θεωρηθεί (απο τον προεδρεύοντα (;)) ως "σοβαρή διαταραχή" (οπότε και μπορεί να φωνάξει την ΟΠΠΙ να τον συλλάβει).

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
|

Ας φροντίσουν η ίδια η υπουργός παιδείας και ο ίδιος ο υπουργός προστασίας του πολίτη να μην ακυρωθεί ο νόμος τους εν τη γενέσει. Στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών εξακολουθεί επί δύο χρόνια να τελεί υπό κατάληψη αίθουσα σεμιναρίων από το Ρουβίκωνα! Ποιος αρμόδιος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τερματίσει αυτό το όνειδος εφαρμόζοντας το νόμο;

Επιτέλους
|

Επιτέλους να ισχύσουν οι νόμοι !

Πέτρος
|

Για την ώρα ο μοναδικός που εμποδίζει την λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων είναι η Υπουργός... Πότε θα λειτουργήσουν τα συμβούλια επιτέλους; Για πόσο δεν θα δέχεστε τις παραιτήσεις ( αιρετών και διορισμένων) κρατώντας τους υπό ομηρία για να φαίνεται ότι τα συμβούλια δουλεύουν;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ