ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έρχονται 2.000 προσλήψεις ωρομισθίων στα ΑΕΙ για την ενισχυτική διδασκαλία των φοιτητών

Δείτε τον πίνακα κατανομής των 2.000 θέσεων Επικουρικού Διδακτικού Προσωπικού στα 22 Πανεπιστήμια της χώρας
Δημοσίευση: 18/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την πρόσληψη ωρομισθίων, μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών     στα ΑΕΙ  για την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου στην ενισχυτική διδασκαλία των φοιτητών, κατά το εαρινό εξάμηνο ενέκρινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θέτοντας σε εφαρμογή την τροπολογία “Διγαλάκη” που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πρόκειται συνολικά για 2.000 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, οι οποίες θα καλυφθούν χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Το esos δημοσιεύει τον πίνακα κατανομής στα 22 Πανεπιστήμια της χώρας 2.000 θέσεων Επικουρικού Διδακτικού Προσωπικού, με τη μορφή υποτρόφων, από τον οποίο προκύπτει ότι τη “μερίδα του λέοντος”  των θέσεων παίρνουν  το ΑΠΘ με 229 θέσεις , το ΕΚΠΑ με 217, το Παν. Πατρών με 178  και το ΠΑΔΑ νε 177 θέσεις.

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας και για τους φοιτητές, όλων των Πανεπιστημίων της χώρας

Λόγω της έκτακτης συγκυρίας (πανδημία COVID-19) και επειδή η εκπαιδευτική διαδικασία   γίνεται κυρίως με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (εκτός από τα εργαστήρια και τις κλινικές στο τελευταίο έτος σπουδών που γίνονται διά ζώσης), το υπουργείο Παιδείας έκρινε  αναγκαία την  υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επιδίωξη του υπ. Παιδείας  είναι να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό έργο των μελών ΔΕΠ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 με την ενσωμάτωση τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας επιπλέον των κύριων διαλέξεων και τον χωρισμό των εργαστηριακών τμημάτων σε μικρότερα τμήματα (ομάδες) προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας αν το εργαστηριακό μάθημα διεξάγεται δια ζώσης.

Ενδεικτικά, η εκπαιδευτική διαδικασία θα διεξαχθεί ως εξής:

Α) Eξ αποστάσεως διαλέξεις σε μαθήματα καθώς όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υιοθετήσει τη διαδικτυακή διδασκαλία προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες.

Οι διαλέξεις θα διεξαχθούν από το υπεύθυνο για το μάθημα μέλος ΔΕΠ όπως και το εαρινό εξάμηνο 2019-2020.

Β) Διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων με φυσική παρουσία όπως προβλέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, τηρώντας τα προτεινόμενα μέτρα και κανόνες ασφαλείας.

Γ) Δια ζώσης ή εξ αποστάσεως ενισχυτική διδασκαλία επιπρόσθετα της κύριας εξ αποστάσεως διδασκαλίας του προπτυχιακού μαθήματος σε μικρές ομάδες φοιτητών (έως 30 ατόμων) τηρώντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (αν πρόκειται για διδασκαλία με φυσική παρουσία).

Κάθε ΑΕΙ θα διαμορφώσει την ενισχυτική διδασκαλία βάσει των αναγκών υποστήριξης/ενίσχυσης θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων.

Το ύψος της αποζημίωσης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών που θα απασχοληθούν σε δραστηριότητες ενισχυτικής διδασκαλίας ορίζεται σε ΚΥΑ βάσει της παρ.2 του αρ. 33 του ν.4737/2020.

Σχόλια (6)

 
Βιομηχανία συμβάσεων στα ΑΕΙ
21 Φεβ 2021 04:09

Να γίνουν 500 προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια ώστε να στελεχωθούν τα τμήματα και να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των ΑΕΙ. Όπου χρειάζεται να συνενωθούν Σχολές και Τμήματα.

Εδώ και μία εικοσαετία έχει στηθεί εσωτερική βιομηχανία με πάση φύσεως συμβασιούχους διδάσκοντες που φυσικά δε σχετίζεται με την υγιή κινητικότητα ερευνητών και προσωπικού.

 
Λιβανης Θρασύβουλος
19 Φεβ 2021 10:09

Σχετικά με την επιλογή ποια θα είναι η διαδικασία;

 
Μόνιμο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό
18 Φεβ 2021 23:34

Τα ΑΕΙ χρειάζονται νέο μόνιμο προσωπικό, δεν μπορούν να στηρίζονται σε συμβασιούχους, πανεπιστημιακούς υποτρόφους, ΥΔ και μεταπτυχιακούς - μέσω ΕΣΠΑ θα καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες;

Να γίνει κατανοητό ότι απαιτούνται τουλάχιστον 40 ή 50 μόνιμα μέλη ΔΕΠ προκειμένου ένα τμήμα ΑΕΙ να υποστηρίξει τη διδασκαλία σε ΠΠΣ και ΠΜΣ, καθώς και άρτια ερευνητική δραστηριότητα, αν συνυπολογιστούν επίσης διοικητικά καθήκοντα, τυχόν άδειες και άλλες έκτακτες ανάγκες.

Αν δοθούν πιστώσεις για πχ. μόνο 230 συμβάσεις σε όλο το ΑΠΘ πολλές Σχολές ουσιαστικά δεν καλύπτονται και τον επόμενο Σεπτέμβριο πάλι βρισκόμαστε στο σημειο μηδέν χωρίς ακαδημαϊκή συνέχεια.

 
ΕΚΠΑ former phd student
18 Φεβ 2021 22:51

Τόσα χρόνια οι μεταπτυχιακοί και οι υπ. διδάκτορες παρέχουν επικουρικό έργο χωρίς αμοιβή. Μάλιστα δε τους δίνουν ούτε χαρτί προυπηρεσίας.. γιατί δε πληρώνονται. Και ξαφνικά τώρα κάποιοι θα πάρουν και χρήματα και προυπηρεσία; θα πρέπει να δωθεί λύση και για τους παλιούς (να πάρουν τουλάχιστον προυπηρεσία) καθώς έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ.

 
ΕΔΙΠ ΕΜΠ
18 Φεβ 2021 20:20

Μου αρέσει που αναφέρετε διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων με φυσική παρουσία φοιτητών χωρείς να γίνεται καμία αναφορά στα υπηρετούντα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που εξ ορισμού εκτελούν τις παραπάνω ασκήσεις. Αλλά ξέχασα.......Εμείς απλά δεν υπάρχουμε !!!

 
Observator
18 Φεβ 2021 19:25

Ειναι ήδη αργά. Το εξάμηνο εχει αρχίσει ειναι ηδη στην 3η εβδομαδα. Πρέπει να γινει προκηρυξη, διαδικασια επιλογής κτλ. Καλές οι εξαγγελίες αλλά πρέπει να είναι στην ώρα τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ