Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε “αναμμένα” κάρβουνα η ακαδημαϊκή κοινότητα περιφερειακών ΑΕΙ, λόγω των τριετών Σχολών που ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Τα τριετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια
Δημοσίευση: 18/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, κυρίως  των περιφερειακών Πανεπιστημίων  Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνές, ΕΛΜΕΠΑ  και κεντρικά της ΑΣΠΑΙΤΕ, το τρισέλιδο κυβερνητικό σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία τριετών σχολών μέσα στα ΑΕΙ (σ.σ. Δεν θα έχουν σχέση με τα πρώην ΤΕΙ τα οποία ήταν ενταγμένα στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Ακολουθεί απόσπασμα για τα τριετή τμήματα από το τρισέλιδο Σχέδιο της Κυβέρνησης:

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο τα  προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας μέσα στα Πανεπιστήμια, με προσανατολισμό στις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας και στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.  

Ουσιαστικά “δρομολογείται”  η σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας και με ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα στην ανώτατη εκπαίδευση,  η οποία αποσκοπεί στην αντιστροφή του φαινομένου φυγής νέων στο εξωτερικό και στην βελτίωση των προοπτικών επαγγελματικής τους αποκατάστασης στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξη σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα τριετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή  των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η ίδρυση των τριετών τμημάτων

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύπτει από δύο πηγές:

Α. Τη  μετατροπή  ήδη λειτουργούντων τμημάτων που δεν θα έχουν φοιτητές, λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δίνει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητά τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

3. Θα   υλοποιεί  την   κάθε πρόταση  μετά από Γνωμοδότηση τς ΕΘΑΑΕ.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ( πρώην ΑΔΙΠ) την εισήγηση για το νέο  ακαδημαϊκό  χάρτη , ο οποίος θα αποτελέσει το νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι με τα τμήματα προτίμησης.

Από το  νέο ακαδημαϊκό χάρτη για φέτος θα “αφανιστεί” ένας αριθμός τμημάτων , τα οποία , ενδεχομένως, θα ενταχθούν σε “συγγενή” τμήματα, του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης θα προκύψει από την αξιολόγηση των τμημάτων που κάνουν οι εμπειρογνώμονες της  Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης  θεωρεί  ως κανόνα  “για να μπορούν τα προγράμματα σπουδών, να λειτουργήσουν κανονικά με φοιτητές, που να πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την παρακολούθησή τους”.

Διαφορετικά, , σύμφωνα με τη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,  υποχωρεί το επίπεδο σπουδών κι επιμηκύνεται η διάρκειά τους, καθώς οι φοιτητές δε μπορούν, να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός πανεπιστημιακού προγράμματος.

Σχόλια (77)

 
Γιάννης Αποστολίδης
22 Φεβ 2021 19:15

@Μέλος ΔΕΠ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Με το Ν. 4485/2017, προκύπτει ξεκάθαρη υποχρέωση της Πολιτείας να αντιστοιχίσει τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΙ που συγχωνεύθηκαν με Πανεπιστήμια ή μεταξύ τους, με τα νέα Πανεπιστημιακά Πτυχία. Αυτό το γνωρίζουν στο Υπουργείο και είναι αναπόφευκτο, όσο και να πιέζουν το ΤΕΕ και το Πολυτεχνείο. Με τη συνθήκη της Bologna και το Ν. 4763/20, αυτά τα πράγματα τακτοποιούνται αυτόματα, όσο και αν κάποιοι προσπαθήσουν να τρενάρουν ακόμη λίγο τα πράγματα.

 
Μέλος ΔΕΠ Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
22 Φεβ 2021 12:00

Ακριβώς επειδή ισχύει ο νόμος που πολύ σωστά αναφέρατε γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της Τεχνολογικής εκπαίδευσης και των τεχνολόγων Τ.Ε και της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των επιστημώνων Π.Ε.

Για αυτό είναι αδιανόητη και φυσικά παράνομη οποιαδήποτε σκέψη ισοτιμίας ή αντιστοίχισης πτυχίων ΤΕΙ με Πανεπιστημιακά, ακόμη και εάν μιλάμε για τμήματα πρώην ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστημιακά.

 
Σπουδές χωρίς ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώρι
21 Φεβ 2021 21:15

Περισσότερες θέσεις θα μείνουν κενές, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν οι φοιτητές να σπουδάσουν στην επαρχία.

Άρα πρέπει πρώτα να αλλάξει η δομή των σχολών με συνενώσεις αντί να ιδρύονται επιπλέον τμήματα. Τριετείς σπουδές χωρίς ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση δε θέλει κανείς, είναι η αναβίωση των παλιών ΤΕΙ δεκαετίας '80 και '90.

kostas
21 Φεβ 2021 00:44

καλα ειναι τα τριετη προγραμματα και καλοδεχουμενα στην περιφερεια.πρεπει ομως να μειωθουν θεσεις σε κεντρικα πανεπιστημια ωστε να μην παιρνουν μεταγγραφες φοιτητες και να μενουν στην επαρχια σε περιφερειακα τμηματα τα οποια ειναι ιδια.η επαρχια πρεπει να ενισχυθει απο τα πανεπιστημια και να αποκεντρωθουν τα πανεπιστημια.αυτο πρεπει να γινει.ολοι ισοι πλεον

 
Οσον αφορά το ΠΕ-ΤΕ στο δημόσιο
21 Φεβ 2021 20:26

Προφανώς υπάρχει ήδη πρόβλημα με τη μη μισθολογική ενοποίηση ΠΕ-ΤΕ που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, ακριβώς επειδή ασκούν ιδίου επιπέδου καθήκοντα. Άρα... πάνε να ισοτιμήσουν αναδρομικά τα πτυχία των ΤΕΙ με τις 3ετεις σχολές ανωτέρας επαγγελματικής κατάρτισης που σκοπεύουν να ιδρύσουν, για να το αποφύγουν. Ξυπνήστε και δείτε τι συμβαίνει....

 
Απαρεμφατος
21 Φεβ 2021 15:56

Κυριοι στο μισθολογιο του δημοσιου καλα κρατει το ΠΕ και ΤΕ γι ολους εσας που λετε οτι τα ΤΕΙ ηταν ανωτατα απο το 2001.Κι ομως οι αποφοιτοι ΤΕΙ μετα το 2001 αμοιβονται σε μισθολογιο ΤΕ.Ολα αυτα με τις πλατες του κρατους πιθανον παρανομως αλλα δεν εχω ακουσει καποιον να προσφυγει δικαστικως

 
Δημήτρης
21 Φεβ 2021 13:51

@@@πΕ19, Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει πτυχία Πανεπιστημιακού (Ανώτατου για την ακρίβεια) επιπέδου με 3 έτη σπουδών παρά ΜΟΝΟ Ανώτερα! Αρα τα τριετή δεν θα είναι Ανώτατου επιπέδου , δεν θα είναι στο επίπεδο 6 αλλά 5, και φυσικά καμμιά αντιστοίχιση δεν μπορεί να γίνει με πτυχιούχους ΤΕΙ Ανώτατης Εκπαίδευσης, 4 ετών σπουδών.
Μελετήσετε λίγο πριν γράψετε ανακρίβειες!

 
@ MIK
21 Φεβ 2021 10:00

Σε πληθώρα τμημάτων, ο ρυθμός αποφοίτητσης είναι στο 10% του αριθμού των εισακτέων, ή και ακόμα χαμηλότερος.

 
Περί ΠΕ- ΤΕ στο Δημόσιο
21 Φεβ 2021 08:30

Τώρα πια με το Ν. 4763 /2020 και την εναρμόνιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό, έχουμε και με το Νόμο επίπεδο 6, Ανώτατη Εκπαίδευση. και όχι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το αναχρονιστικό ΠΕ-ΤΕ στο Δημόσιο, δεν μπορεί και δε δύναται να συνεχίσει να υπάρχει αφού το statuz των πτυχίων είναι ίδιο. Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι είναι πια ισοδύναμοι και πλήρως εναρμονισμένοι. Άρα όλοι οι ΠΕ, ΤΕ κατέχουν και με Νόμο που συνδέεται και με τη συνθήκη της Bologna τίτλους Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα ΠΕ και ΤΕ, δεν μπορούν παρά να ονομάζονται από 21-12-2020 (ΦΕΚ 254/Α΄/Ν. 4763/20) με την ονομασία ΑΕ.

 
Ευτυχώς
21 Φεβ 2021 08:13

Ευτυχώς που όλοι διαβάζοντας τους νόμους συμφωνούμε. Οπωσδήποτε άλλο ΤΕΙ, άλλο πολυτεχνείο και άλλο πανεπιστήμιο.
ΟΛΑ όμως είναι ΑΕΙ.
Και δεν φτάνει που το λέει ο νόμος τον οποίο πλέον τον διαβάσατε και τον εμπεδώσατε παρότι υπάρχει για 20 έτη, αλλά και στα επαγγελματικά δικαιώματα πλέον θα ισχύει ότι και στην υπόλοιπη Ε.Ε. οσονούπω.
Προς το παρόν έχω για να περιορίσετε την άγνοιά σας και δύο (απο τα πολλά)παραδείγματα στην χώρα μας. Ο απόφοιτος του Οκονομικού παν/μίου και ο απόφοιτος του ΤΕΙ Λογιστικής (και χρηματοοικονομικής) εργάζεται επι ίσοις όροις στην αγορά εργασίας.
Ο Γεωπόνος ΠΕ και ΤΕ έχει τα ίδια δικαιώματα να ανοίξει κατάστημα Γεωπονικό αλλά και οι εταιρείες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δεξιότητες του ατόμου και μαζικά επιλέγουν αυτούς με την μεγαλύτερη εξειδίκευση. Δηλαδή πτυχίο ΤΕΙ και ένα καλό μεταπτυχιακό και όρεξη για δουλειά . Στην αγορά ισχύει το πες μου τι είσαι ικανός να κάνεις και κάνε το.

 
Αποφοιτος ΤΕΙ
21 Φεβ 2021 07:23

@Απόφοιτος πανεπιστημίου

Κάνετε λάθος. Ακριβώς ανώτατες πανεπιστημιακές ήταν οι σπουδές στα ΤΕΙ .
Εάν δεν με πιστεύετε μπορείτε να ανατρέξετε στις εξωτερικές αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ.

 
kostas
21 Φεβ 2021 00:44

καλα ειναι τα τριετη προγραμματα και καλοδεχουμενα στην περιφερεια.πρεπει ομως να μειωθουν θεσεις σε κεντρικα πανεπιστημια ωστε να μην παιρνουν μεταγγραφες φοιτητες και να μενουν στην επαρχια σε περιφερειακα τμηματα τα οποια ειναι ιδια.η επαρχια πρεπει να ενισχυθει απο τα πανεπιστημια και να αποκεντρωθουν τα πανεπιστημια.αυτο πρεπει να γινει.ολοι ισοι πλεον

 
Nikos
20 Φεβ 2021 23:40

Κλείσανε τα ΤΕΙ, για να ιδρύσουν νέα ΤΕΙ...

 
Pan
20 Φεβ 2021 20:57

Αγαπητό Esos,
Είστε με διαφορά το καλύτερο σάιτ για την εκπαίδευση και δη για την τριτοβάθμια που με ενδιαφέρει. Μην ξεχάσετε να κάνετε εκτενές ρεπορτάζ για αυτά τα τριετή προγράμματα σπουδών μέσα στα ΑΕΙ και να μας ενημερώσετε, σε ποιο επίπεδο σπουδών του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαίσιου προσόντων θα ανήκει ο απονεμόμενος τίτλος. Υπάρχει πολύς κόσμος που καίγεται να μάθει.

 
@Yπάρχουν και χειρότερα
20 Φεβ 2021 20:03

Απο το μυαλό σας τα βγάζετε? Που ζείτε?

 
Υπάρχουν και χειρότερα
20 Φεβ 2021 15:00

Ας δοθούν στοιχεία με τα τμήματα που είναι κάτω του βαθμού 10 πόσο μάλλον κάτω του 5 που τρέμουν ορισμένοι μήπως λοξοδρομησουν οι υποψήφιοι για τα κολέγια και υποστηρίζουν την παραμονή τμημάτων με 0,6 αρκεί να μη γραφτούν στα κολέγια. Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτόν τον τόπο !!!!

 
@ο νόμος ισχύει
20 Φεβ 2021 12:07

Ακριβώς επειδή ισχύει ο νόμος που πολύ σωστά αναφέρατε γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της Τεχνολογικής εκπαίδευσης και των τεχνολόγων Τ.Ε και της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των επιστημώνων Π.Ε.

Για αυτό είναι αδιανόητη και φυσικά παράνομη οποιαδήποτε σκέψη ισοτιμίας ή αντιστοίχισης πτυχίων ΤΕΙ με Πανεπιστημιακά, ακόμη και εάν μιλάμε για τμήματα πρώην ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστημιακά.

 
ΜΙΚ
20 Φεβ 2021 09:51

Κάποιος πίνακας που να δείχνει πόσοι ετησίως εγγράφονται και πόσοι τελικά αποφοιτούν από τα διάφορα τμήματα ΑΕΙ υπάρχει; Αν ναι, γιατί δεν δημοσιεύεται; Μήπως θα πρέπει να κλείσουν κάποια τμήματα που χρησιμεύουν μόνο για να δίνουν φοιτητικές ταυτότητες και να προσφέρουν θέσεις ΔΕΠ;

 
ο νόμος ισχύει
20 Φεβ 2021 08:44

ΑΕΙ της χώρας είναι α) τα πανεπιστήμια, β) τα ΤΕΙ και γ) τα πολυτεχνεία.
ΕΔΏ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ.
Ενημερωθείτε επιτέλους και μην γράφετε αερολογίες νομίζοντας ότι θα επιβάλετε την καταφανώς άτοπη άποψή σας.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2916/2001
ΦΕΚ 114/Α/11-6-2001
Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του τεχνολογικού τομέα αυτής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2916/2001
ΦΕΚ 114/Α/11-6-2001

Άρθρο 1
Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης
1.α) Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
β) Τα Ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν συμπληρωματικά, με διακριτές φυσιογνωμίες και με ρόλους, σκοπό και αποστολή που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τον πανεπιστημιακό τομέα και για τον τεχνολογικό τομέα.

 
Observator
20 Φεβ 2021 01:50

@Διάκριση Πανεπιστημίων και ΙΕΚ

Τις πιστοποιησεις μπορει καποιος να δινει μεσω των ΚΕΔΙΒΙΜ. Δε χρειάζεσαι ΠΠΣ γιαυτό.

 
Ορθολογικός σχεδιασμός
20 Φεβ 2021 00:17

Κάποιες ειδικότητες σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι 4ετείς. Αποτελεί πλεονασμό και σπατάλη δημόσιων πόρων. Από την άλλη και κάποιες άλλες δεν χρειάζεται να είναι 5ετείς. Αν είναι να γίνει εξορθολογισμός να γίνει οριζόντια, αλλιώς θα αποτύχει.

 
Προσεκτικός
19 Φεβ 2021 23:05

@Να γίνει σωστά

> ΜΗΧΑΝΙΚΌΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΤΕ ΛΑΜΊΑΣ - > ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΏΝ ΛΑΜΊΑΣ

Εδώ κάνεις λάθος. Το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών υπάρχει από το 2013 (ως Πληροφορικής) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι σπουδαστές των Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορούν να "αναβαθμίσουν" το πτυχίο τους στο τμήμα αυτό.

 
Μέλλον και παρελθόν
19 Φεβ 2021 22:49

Δύο Πολυτεχνεία και δέκα Πολυτεχνικές Σχολές λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, με χιλιάδες αποφοίτους πολλοί εκ των οποίων διακρίνονται και στον ακαδημαϊκό τομέα.

Έπρεπε να είχε προχωρήσει η ένωση/απορρόφηση από το ΕΜΠ όλων των σχολών Μηχανικών των ΤΕΙ Αττικής από το 2001 - θα είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα που τώρα συζητάμε.

Ένα πενταετές ΤΕΙ χωρίς ειδικό βάρος, με παρωχημένο πρόγραμμα σπουδών δεν είναι δα και το Caltech να ασχολούμαστε σε κάθε θέμα...

Αστρίτης
19 Φεβ 2021 22:13

Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται και η ΑΣΠΑΙΤΕ ως πιθανότητα μετατροπής σε τριετή; Την ιστορία της κανείς δεν τη σέβεται; Τα πέντε χρόνια σπουδών κανείς δεν τα σέβεται;

 
Παραδείγματα αποτυχίας
19 Φεβ 2021 22:34

Το Αιγαίο και το Ιόνιο, με σχολές σε 6 και 5 νησιά, αλλά και η εξάπλωση των υπολοίπων ΑΕΙ (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Θράκης, τρία ιδρύματα στην Κρήτη κ.α.) είναι μνημείο κακού σχεδιασμού της Τριτοβάθμιας.

Σπαταλήθηκαν χωρίς λόγο πόροι και πολύτιμες θέσεις προσωπικού σε ιδρύματα χωρίς μέλλον και προοπτική επί 40 και πλέον χρόνια.

λάθος λάθος λάθος
19 Φεβ 2021 19:47

πρέπει να πάψει το πολυεστιακό πανεπιστήμιο. Δεν είναι λειτουργικό, δεν είναι βιώσιμο. Ακόμα και στο Αιγαίο και το Ιόνιο να σταματήσει η λογική κάθε νησί και σχολή, δεν εξυπηρετεί παρά τον τοπικισμό και την εκλογολογία.

Μαζέψτε σε λίγες πόλεις τα Πανεπιστήμια, ιδρύστε τεχνολογικά πάρκα και ερευνητικά κέντρα δίπλα τους, βιομηχανικές μονάδες...και αφήστε τα να λειτουργήσουν.

Μόνο έτσι θα επανέλθουμε στον 21ο αιώνα και ίσως ανακάμψουμε, αλλιώς θεωρώ ότι η χώρα θα απογυμνωθεί από τους καλύτερους αργά ή γρήγορα.
Σίγουρα έχετε δει τα νούμερα, κάντε κάτι γιαυτό....

 
Αστρίτης
19 Φεβ 2021 22:13

Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται και η ΑΣΠΑΙΤΕ ως πιθανότητα μετατροπής σε τριετή; Την ιστορία της κανείς δεν τη σέβεται; Τα πέντε χρόνια σπουδών κανείς δεν τα σέβεται;

 
λάθος λάθος λάθος
19 Φεβ 2021 19:47

πρέπει να πάψει το πολυεστιακό πανεπιστήμιο. Δεν είναι λειτουργικό, δεν είναι βιώσιμο. Ακόμα και στο Αιγαίο και το Ιόνιο να σταματήσει η λογική κάθε νησί και σχολή, δεν εξυπηρετεί παρά τον τοπικισμό και την εκλογολογία.
Μαζέψτε σε λίγες πόλεις τα Πανεπιστήμια, ιδρύστε τεχνολογικά πάρκα και ερευνητικά κέντρα δίπλα τους, βιομηχανικές μονάδες...και αφήστε τα να λειτουργήσουν.
Μόνο έτσι θα επανέλθουμε στον 21ο αιώνα και ίσως ανακάμψουμε, αλλιώς θεωρώ ότι η χώρα θα απογυμνωθεί από τους καλύτερους αργά ή γρήγορα.
Σίγουρα έχετε δει τα νούμερα, κάντε κάτι γιαυτό....

 
Διάκριση Πανεπιστημίων και ΙΕΚ
19 Φεβ 2021 19:16

Όπως δεν μπορούμε να έχουμε Επαγγελματικό Λύκειο έτσι δεν μπορούμε να έχουμε "Επαγγελματικό" Πανεπιστήμιο.

Δεν έχει νόημα ένα ανώτατο ίδρυμα να προσφέρει ταυτόχρονα ακαδημαϊκή και τεχνική κατάρτιση - για ποιο λόγο; Υπάρχουν Σχολές ΙΕΚ με ακριβώς αυτή την αποστολή.

Ενότητα πρέπει να υπάρχει στην υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο σαφής διαχωρισμός στόχων στην Τριτοβάθμια δεν είναι διάσπαση, άλλωστε ποτέ δεν ήταν αποστολή των πανεπιστημίων η τεχνική εκπαίδευση.

Είναι σαν να έχουμε ένα εστιατόριο που ειδικεύεται σε δύο διαφορετικές κουζίνες χωρίς επιτυχία σε καμία.

@ Observator
19 Φεβ 2021 10:22

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτό το "πακέτο" είναι όσα μέλη ΔΕΠ διακαώς οργανώνουν προωθούν σεμινάρια και πιστοποιήσεις που μοιάζουν με τα προγράμματα ΙΕΚ.

Σίγουρα δε βοηθά σε τίποτα την οργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη ή την μελλοντική εξέλιξη οποιασδήποτε κατηγορίας σπουδαστών.

Όσα τμήματα πρέπει να συνενωθούν δεν έχει νόημα να μεταλλαχθούν σε κάτι απροσδιόριστο, που πάλι δε θα είναι βιώσιμο.

 
Πανεπιστήμια και ΙΕΚ στην Τριτοβάθμια
19 Φεβ 2021 19:03

Πανεπιστήμια και ΙΕΚ, ας είναι τριετείς οι προπτυχιακές σπουδές.

Λύσεις για εξοικονόμηση κόστους υπάρχουν (πχ. ενίσχυση βιβλιοθηκών για αυτόνομη μελέτη και δωρεάν μόνο 15-20 επιστημονικά συγγράμματα για κάθε τελειόφοιτο)

@ Apostolos
19 Φεβ 2021 10:02

Τα Πανεπιστήμια παρέχουν και εφαρμοσμένες γνώσεις, καθώς τα περισσότερα ΠΠΣ έχουν ανανεωθεί την τελευταία δεκαετία (εργαστήρια, υποχρεωτική διπλωματική, πρακτική άσκηση, μαθήματα επιχειρηματικότητας κοκ.)

Δεν είναι λιγότερο "εφαρμοσμένα" σε σχέση με τα ΤΕΙ, αντιθέτως συνδυάζουν θεωρία και πράξη.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να προδεδικάσουμε για παιδιά 18 ετών ότι θα γίνουν "μεσαία στελέχη" - εφόσον ολοκληρώσουν ένα άρτιο και σύγχρονο ακαδημαϊκό πρόγραμμα θα έχουν όλους τους δρόμους ανοιχτούς στο μέλλον, είτε στην έρευνα (βασική και εφαρμοσμένη) είτε στη βιομηχανία.

Ούτε στα Πανεπιστήμια ούτε στα ΙΕΚ χρειάζονται δίδακτρα.

Μπορεί να θεσπιστούν Σπουδαστικά Δάνεια: οι φοιτητές της Τριτοβάθμιας θα δέχονται ένα κρατικό σπουδαστικό δάνειο (πχ. ύψους 2.000 ευρώ) με το οποίο θα χρηματοδοτούνται όλες οι παροχές φοιτητικής μέριμνας για το σύνολο των της φοίτησης, ανεξάρτητα από διάρκεια ή τύπο. Αυτό θα αποπληρώνεται σταδιακά βάσει εισοδήματος, έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ελάχιστο κόστος που όμως θα βοηθήσει να βρεθούν άμεσα πόροι δεσμευμένοι για αυτές τις αναγκαίες υπηρεσίες.

 
@Δημήτρης
19 Φεβ 2021 16:44

Στη Γερμανία υπάρχει και διαφοροποίηση "καθηγητικών σχολών" από "επιστήμες". Αν κάποιος/α θέλει να γίνει καθηγητής μαθηματικών, ιστορίας κτλ σε σχολείο, ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα από τους Μαθηματικούς, Ιστορικούς κτλ. Για την ακρίβεια, κάθε καθηγητής εκπαιδεύεται σε ΔΥΟ τέτοιες ειδικότητες στα 4/5 χρόνια σπουδών, με πολύ μεγάλο βάρος στη διδακτική. Με αυτό τον τρόπο λύνονται και τα προβλήματα έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού σε μαθήματα που δεν έχουν πολλούς μαθητές στα σχολεία.

 
Manos
19 Φεβ 2021 15:44

Δηλαδή επανιδρύονται τμήματα τύπου ΚΑΤΕΕ εντός των πανεπιστημίων, σχολές προορισμένες να αποτύχουν μόνο για να ξεφορτώσουν σε αυτές τους ΔΕΠ που δεν επιθυμούν να απορροφήσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα και για να ισοτιμήσουν αναδρομικά με αυτά τα πτυχία των ΤΕΙ; Δεν τους έφτασε δηλαδή που έκλεισαν τα ΤΕΙ, πρέπει να εξοντωθούν και οι απόφοιτοί τους;

Και κάτι άλλο, αφιερωμένο σε αυτούς που μιλάνε για "αποπροσανατολισμό". Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα απαιτεί 4 χρόνια σπουδών (και 240 ects), εκτός κι αν έχει γίνει καμμιά αλλαγη στο σύνταγμα και δεν την έχουμε μάθει. Με τρία χρόνια (και προφανώς 180 ects) μιλάμε για eqf 5 και ανώτερη εκπαίδευση, αντίστοιχη των ωδείων, δραματικών σχολών και σχολών υπαξιωματικών.

 
Δημήτρης
19 Φεβ 2021 15:07

@ Μια λογική διέξοδος, και στη Γερμανία μπορείς να γίνεις Νηπιαγωγός μέσα από επαγγελματική σχολή (σαν τα ΙΕΚ) παρακολουθώντας από 2 έως 4 χρόνια
σπουδών με τα οποία γίνεσαι απο βοηθός Νηπιαγωγού (2 χρόνια) έως Νηπιαγωγός (4 χρόνια. Από επαγγελματικές σχολές χωρίς εξετάσεις!! Μήπως πρέπει να καταργήσουμε τα Πανεπιστημιακά τμήματα Νηπιαγωγών και να τα μεταφέρουμε στα ΙΕΚ;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ