Νέο ακαδημαϊκό χάρτη στο Παν. Πατρών με επτά χαρακτηριστικά θα εισηγηθεί η Σύγκλητος στο υπ. Παιδείας

Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου, παρουσία τοπικών αρχόντων (Δημάρχων κλπ), προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγηση

19/02/2021

Ενημερώθηκε: 19/02/2021, 14:55

Άκουσε το άρθρο

Νέο ακαδημαϊκό χάρτη  στο Παν. Πατρών θα εισηγηθεί η Σύγκλητος του Ιδρύματος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  , ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εξής επτά χαρακτηριστικά:

  1. Βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές.
  2. Δυνατότητα προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την ύπαρξη διδασκόντων και προσωπικού όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση.
  3. Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές.
  4. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ.
  5. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια.
  6. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια.
  7. Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών.

Στις αρχές Μαρτίου η εισήγηση

Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου, παρουσία τοπικών αρχόντων (Δημάρχων κλπ), προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγηση, η οποία θα είναι βασισμένη στον   “Στρατηγικό Σχεδιασμό” για το Πανεπιστήμιο που έχει συντάξει  η  Επιτροπή  Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.  

Η Επιτροπή για τον “Στρατηγικό Σχεδιασμό”έλαβε επίσης υπόψη της

α) το πρόσφατο νομοσχέδιο με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής,

β) τον τετραετή προγραμματισμό που πρέπει να καταθέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην ΕΘΑΕΕ και

γ) την πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να νομοθετήσει για τον Ακαδημαϊκό  Χάρτη της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου δόθηκαν 21 θέσεις έκτακτου προσωπικού και 2 θέσεις μελών ΔΕΠ, για το Τμήμα Μουσειολογίας.

Τέλος δόθηκαν θέσεις έκτακτου προσωπικού και μελών ΔΕΠ σε Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Σε ανακοινωθέν το Πανεπιστήμιο Πατρών τονίζει: "Η προσπάθεια μας   είναι να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα για τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ και να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές αυτοί να πάρουν το πτυχίο τους. Η υποστήριξη στους φοιτητές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου αποδεικνύεται με έργα, αποτελέσματα και διεκδικήσεις. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Σύγκλητο και όλους όσους βοήθησαν αθόρυβα και δημιουργικά για όλα αυτά. Προτεραιότητα μας, η θεμελίωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστήμιου Πατρών και η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών μας. Αξίωμα της Πρυτανικής Αρχής η αποχή από άγονες αντιπαραθέσεις με μοναδικό στόχο μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

Jack senior
|

Καλά είναι γενικώς αυτά που λέει η Σύγκλητος, αλλά θα εισηγηθεί το κλείσιμο κάποιων μη βιώσιμων Τμημάτων? Το να δίνεις 2 θέσεις ΔΕΠ στο τμήμα μουσειολογίας, ενώ υπάρχουν πολλές ανάγκες σε παραγωγικές σχολές του ΠΠ, δείχνει πως η Σύγκλητος μάλλον δεν έχει καταλάβει τι θα πει βιωσιμότητα. Επίσης τα 15 μέλη ΔΕΠ είναι πολύ λίγα για να λειτουργήσει ένα παραγωγικό τμήμα.

ΔΕΠ
|

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στο ίδιο Πανεπιστήμιο φοιτητές με διαφορετικά προνόμια, μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται σε διαφορετική πόλη του ίδιου Ιδρύματος, μακρυά όμως από την έδρα του.
Δεν είναι δυνατόν για άλλους να είναι αυτονόητη η παροχή στέγασης σε εστίες, δυνατότητα άθλησης σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικός σταθμός για εργαζόμενους και φοιτητές-γονείς, συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα του πανεπιστημίου και συλλόγους, και τόσα άλλα, ενώ σε άλλους φοιτητές του ίδιου Πανεπιστημίου να είναι ανύπαρκτα λόγω φοίτησης σε άλλη πόλη που εδρεύει ένα ορφανό τμήμα.
Πρέπει κάποτε αυτό να λήξει.

Συγχαρητήρια
|

Συγχαρητήρια στον κύριο Πρύτανη!

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας
|

Ο αριθμός των μόνιμων μελών ΔΕΠ σε κάθε τμήμα θα πρέπει ιδανικά να είναι 40 έως 50 και σίγουρα όχι μικρότερος των 30, ώστε να μπορούν να οργανωθούν ΠΠΣ, ΠΜΣ και ερευνητικές δραστηριότητες.

Το σωστό θα ήταν να αναπτυχθεί ένα νέο ενιαίο ΑΕΙ με έδρα σε Πάτρα, Τρίπολη και Καλαμάτα. Το μεγαλύτερο campus θα είναι προφανώς στην Πάτρα, όπου λειτουργεί από το 1967 το πανεπιστήμιο, αλλά το Κέντρο Ερευνών και το Τεχνολογικό Πάρκο μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες σε όλη την περιοχή ώστε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη.

Ανάπτυξη δεν έρχεται με το να στέλνουμε για πέντες χρόνια φοιτητές σε κάθε νομό της χώρας, ας γίνει επιτέλους πράξη η συγχώνευση σχολών. Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών - πολύ σωστή παρατήρηση.

Ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση - αυτονόητες παροχές το 2021.

@ΔΕΠ
|

Πολυ σωστα. Επιπροσθετα, δεν σημαινει πως αν τα σκορπια τμηματα τα ονομασουμε με ενα ονομα πχ Παν. Πατρων λυσαμε το προβλημα. Δεν αλλαζει κατι αλλαζοντας ταμπελες, αλλαζει μεταφεροντας/συγχωνευοντας τα τμηματα στην ιδια πολη, στο ιδιο campus. Στα σκορπια τμηματα δεν πανε οι φοιτητες, δεν πανε οι καθηγητες να διδαξουν γιατι δε θελουν να ζουν σε ενα χωριο, οι σχολες εχουν πολυ χαμηλες βαθμολογιες κ στο τελος ολοι ειναι χαμενοι.

ΔΕΠ
|

Πανεπιστήμιο Πατρών με Τμήματα στην Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, το Αίγιο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα, ΔΕΝ είναι Π. Πατρών αλλά μία απ΄όλα.
Καλά κάνουν και προσπαθούν να τα συμαζέψουν.
Ας ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους, π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έγινε κι αυτό "Πανηπειρωτικό".
Οτιδήποτε μακρυά από την έδρα και το campus, δεν έχει καμία προοπτική ανάπτυξης, αυτό είναι προφανές και λογικό. Τόσα χρόνια με τα αυτονόητα ασχολούμαστε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ