Placeholder

ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜ/ΔΕΣ

Διαδικτυακή παρουσίαση Εκπαίδευση για μια νέα γενιά πολιτών ενημερωμένων σχετικά με το επισιτιστικό σύστημα

25 Φεβρουαρίου 2021 (13:00 - 14:30 μ.μ.) (https://foodshift2030.eu/event/webinar-education-for-a-new-generation-of-food-citizens//)
Δημοσίευση: 22/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά σχετικά με το φαγητό; Από πού προέρχεται, τι αντίκτυπο έχει για εμάς, την πόλη μας και το περιβάλλον; Και πόσα γνωρίζουν τα παιδιά/μαθητές μας;

Η εκπαίδευση σχετικά με τα τρόφιμα είναι απαραίτητη για την πυροδότηση του σχετικού ενδιαφέροντος και για την καλλιέργεια μιας νέας γενιάς πολιτών ενημερωμένων σχετικά με το σύστημα τροφίμων που αντιμετωπίζουν το τρόφιμο ως μέρος της μεγαλύτερης εικόνας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τη βελτίωση της βιωσιμότητας και υγείας μας. Η μορφή της εκπαίδευσης αυτής ποικίλλει και στο συγκεκριμένο διαδικτυακό σεμινάριο, θα γίνει παρουσίαση του σχολείου (Ελληνογερμανική Αγωγή) που συντονίζει το FoodSHIFT Εργαστήριο της Αθήνας με έμφαση στη δράση την οποία συμμετέχει για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της αξιοποίησης μαζικών δεδομένων, τα καινοτόμα Food Schools της Κοπεγχάγης καθώς και το φιλανθρωπικό σχολείο School Food Matters με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το πρόγραμμά του Fresh Enterprise 2020, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει την επόμενη γενιά επιχειρηματιών  στο χώρο των τροφίμων.

Πρόγραμμα του Σεμιναρίου:

•    FoodSHIFT Εργαστήριο της Αθήνας: Κατερίνα Ρίβιου (Συντονίστρια του Εργαστηρίου της Αθήνας, Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, Ελληνογερμανική Αγωγή), και Ιωάννης Ιωακειμίδης (Karolinska Institute)
•    FoodSHIFT Εργαστήριο της Κοπεγχάγης: Emil Kiær Lund (Συντονιστής Food School, Δήμος Κοπεγχάγης) και Christian Bugge Henriksen (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης)
•    Rachel Copus, Υπεύθυνη Συνεργασιών και Προγραμμάτων, School Food Matters και μαθητές από το Λύκειο Northolt, Λονδίνο
•    Emily Norford, EAT (συντονισμός)

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Για την εγγραφή σας, πατήστε εδώ http://bit.ly/3cRa37D

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά ολόκληρης της συνεδρίας και η δυνατότητα να θέσετε τυχόν ερωτήματά σας.

Η συγκεκριμένη αποτελεί δράση του Εργαστηρίου της Αθήνας στο πλαίσιο του έργου FoodSHIFT2030 “Ανοικτό σχολείο: Τo σχολείo ως χώρος γευστικών εμπειριών και διαμόρφωσης υγιεινών διατροφικών συνηθειών” το οποίο συγκροτείται με τη σύμπραξη της Ελληνογερμανικής Αγωγής (συντονιστής), του Δήμου Παλλήνης και της DRAXIS ENVIRONMENTAL SA.

Δράσεις του εργαστηρίου:

•    Μέσω του σχολείου δίνεται έμφαση στην επανασύνδεση των νέων με τη γη και τη φύση μέσω δραστηριοτήτων όπως οι σχολικοί κήποι, διαθεματικές δραστηριότητες σχετικά με τη διατροφή και την παραγωγή, πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητας για τα μεγαλύτερα παιδιά του Λυκείου, και καλοκαιρινά εργαστήρια κατάρτισης εκπαιδευτικών για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και μίας διατροφής βασισμένης περισσότερο σε φυτικές πηγές.

•    Αλληλεπίδραση με την τοπική κοινότητα και ενδυνάμωσή της με παροχή πρακτικών ευκαιριών μάθησης γύρω από ζητήματα διατροφής για τους πολίτες του αύριο.

•    Σύνδεση μεταξύ αστικών και γεωργικών κοινοτήτων αναπτύσσοντας τον διάλογο μεταξύ σχολείων και δικτύων παραγωγών τροφίμων.

•    Ορθή διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων από την καντίνα/εστιατόριο του σχολείου.

Επιθυμητός αντίκτυπος:

•    Τροποποιημένες διατροφικές επιλογές των μαθητών (λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής).

•    Καλοκαιρινά σχολεία κατάρτισης εκπαιδευτικών.

•    Καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών δίνοντάς τους τη δυνατότητα για απασχόληση στον «πράσινο» τομέα.

•    Μείωση της σπατάλης τροφίμων στη σχολική μονάδα (καντίνα και εστιατόριο) χρησιμοποιώντας καινοτόμες λύσεις.

Το σχολείο αξιοποιεί τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μελών της κοινότητας παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης και ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει να κινητοποιήσει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης πλατφόρμας για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο επισιτιστικό σύστημα (σπουδαστές, ερευνητές, επαγγελματίες και πολίτες). Το σχολείο διοργανώνει εργαστήρια και λοιπές δράσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς, τα οποία αποβλέπουν στη διάδοση γόνιμου προβληματισμού, την ενημέρωση και τη συνεργασία. Ο μετασχηματισμός της ίδιας της σχολικής λειτουργίας, για παράδειγμα μέσω λύσεων για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων από τη σχολική καντίνα και εστιατόριο, αποτελεί ένα φιλόδοξο επόμενο βήμα.

Το εργαστήριο μας έκανε την πρώτη παρουσίασή του διαδικτυακά, στο πλαίσιο της συνεδρίας FoodSHIFT2030: «Τα σχολεία ως κόμβοι καινοτομίας για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό στο επισιτιστικό σύστημα» στο Open Classroom Conference 2020, που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απόστασης και Ηλεκτρονικής Μάθησης. Περισσότερες πληροφορίες: http://openclassroom2020.ea.gr/parallel-event/ και η καταγραφή της συνεδρίας εδώ https://www.youtube.com/watch?v=bLNv-qZzm9E

Για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δράσεις του έργου FoodSHIFT2030, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ https://foodshift2030.eu/contact/

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.