Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (Βίντεο)

Δημοσίευση: 22/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο νόμος «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», ο πρώτος στα ευρωπαϊκά χρονικά παρόμοιας συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, άρχισε να «εφαρμόζεται» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων και αφού ο πρύτανης κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση της διδασκαλίας (με τα ιδρύματα κλειστά εδώ και ένα χρόνο λόγω κορονοϊού).

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: ΜΑΤ, κλούβες, χημικά, προσαγωγές, άγριοι ξυλοδαρμοί φοιτητών και πανεπιστημιακών. Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: αστυνομικοί επιτίθενται με υπέρμετρη βία, ενώ δε διστάζουν να ψεκάσουν και να σύρουν στο έδαφος ημίγυμνο και ήδη ακινητοποιημένο διαδηλωτή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν  το αυτονόητο - να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια. Η απόφαση της κυβέρνησης να τα κρατά κλειστά εδώ και ένα χρόνο είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα για τα τμήματα και τις σχολές με εργαστήρια και κλινικές. Λύσεις υπάρχουν, όμως απαιτούν κόπο και σχέδιο που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στερούνται.

•    Να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τους χώρους του πανεπιστημίου και να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που κρατούνται, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

•    Να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί - βασανιστές.

•    Να εξαγγείλει -επιτέλους- η κυβέρνηση το σχέδιό της για την υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων.

 ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ετικέτες: 
ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχόλια (20)

 
@Το ακούσαμε κι αυτό!!!
28 Φεβ 2021 13:30

αποφασίστε: είστε με την πλειοψηφία ή με τη μειοψηφία; Το ένα λέγεται δημοκρατία, το άλλο φασισμός.

 
Το ακούσαμε κι αυτό!!!
25 Φεβ 2021 16:38

@@@ΔΕΠ

Πάντοτε στην ιστορία οι αγώνες ξεκινούσαν με την μειοψηφία. Αυτό όμως δεν σήμαινε όπως και τώρα, ότι η πλειοψηφία έχει αντίθετη άποψη επειδή δεν συμμετέχει.
Άλλωστε και στις μαζικές κινητοποιήσεις, άτομα σαν κι εσάς πάντα κάτι έχετε να πείτε... Όπως πριν λίγες μέρες με τη λαοθάλασσα των φοιτητών που βγήκαν στους δρόμους , για να φωνάξουν κατά του νομοσχεδίου, έκτρωμα της Κεραμέως. Τότε φωνάζατε για τα μέτρα και την πανδημία. Τώρα που ήταν λίγοι φοιτητές, φωνάζετε ότι είναι μειοψηφία, οπότε και δεν ασχολείστε μαζί τους...

 
@@@Προς μέλος ΔΕΠ
24 Φεβ 2021 12:32

Αυτό είναι δική σας θεώρηση. Εγώ είμαι πλάι στην πλειοψηφία των φοιτητών που δεν πήγαν να κάνουν κατάληψη. Ποιοί είναι οι περισσότεροι;

 
@Προς μέλος ΔΕΠ
23 Φεβ 2021 18:16

"1000 μπράβο στον Πρύτανη και την Αστυνομία! "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία του κάθε ενός που θέλει να το κλείνει και να το ανοίγει, όποτε γουστάρει, και να μας απαγορεύει την πρόσβαση και την εργασία εκεί."
Αν και αμφιβάλλω ότι είστε μέλος ΔΕΠ, έχω να σας απαντήσω ότι φυσικά δεν είναι το καθενός...
Το Πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και πρέπει να είναι ΑΝΟΙΧΤΟ πρώτα απ΄όλα γι αυτούς!!!
Τα Πανεπιστήμια δεν είναι κτήρια για να απασχολούν τις Γραμματείες και οι φοιτητές να βρίσκονται στα σπίτια τους...
Αναφέρεστε πολύ σωστά, στα Πανεπιστήμια ότι είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ, όμως ξεχνάτε ποιοι πρέπει να χαίρουν τις υπηρεσίες αυτών των δημοσίων αγαθών;
Αντί να βρίσκεστε στο πλάι αυτών των παιδιών, εσείς βρίσκεστε απέναντί τους...

'ΔΕΠ

 
όχι στις καταλήψεις
23 Φεβ 2021 12:24

Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πανεπιστήμια και το χειμερινό εξάμηνο με εξ αποστάσεως. Αν επιχειρηθεί να λειτουργήσουν διά ζώσης οι εξωπανεπιστημιακοί καταληψίες είναι έτοιμοι να αρχίσουν καταλήψεις διαρκείας και να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Αυτό περιμένουν. Γι' αυτό φωνάζουν για διά ζώσης, για να τα κλείσουν, δεν τους νοιάζει η εκπαιδευτική διαδικασία.

 
Μέλος ΔΕΠ
23 Φεβ 2021 12:22

Επιτέλους έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο. Που το είδατε αυτό? Τα πανεπιστήμια είναι ανοικτά και λειτουργούν κανονικά. Τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης π.χ. πλατφόρμες MS TEAMS κλπ) αλλά τα ιδρύματα είναι ανοικτά. Τα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν κανονικά, οι καθηγητές πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο σε καθημερινή βάση, οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, γίνονται συνελεύσεις, εκλογές μελών ΔΕΠ και γενικά τα ιδρύματα λειτουργούν! Μην παραπληροφορείτε τον κόσμο επιτέλους. Όσον αφορά την κατάληψη και τις συλλήψεις, ναι είναι παράνομο να μπαίνουν 3ο άτομα στην πρυτανεία και να καταλαμβάνουν το κτίριο εμποδίζοντας διοικητικούς υπαλλήλους και καθηγητές να εισέλθουν και να κάνουν τη δουλειά τους. Καλά έκανε ο πρύτανης κι ενημέωσε τον εισαγγελέα και η επέμβαση της αστυνομίας έγινε με παρουσία εισαγγελέα. Επιτέλους σταματήστε την προπαγάνδα.... όλα έγιναν νομότυπα

 
@Καθηγήτρια Φιλοσοφικής
23 Φεβ 2021 12:14

Υπάρχει σύλλογος ΔΕΠ, ΓΣ τμημάτων, Σχολές, όργανα διοίκησης ένα σωρό. Γιατί κανένας σας δεν ενημερώνει *εγγράφως* οποιονδήποτε στην "αλυσίδα" (Πρυτανεία, αστυνομία, εισαγγελεία) για να γίνει κάτι; Αλλά *εγγράφως*, για να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας.

 
ΓΣ
23 Φεβ 2021 12:06

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι πεδίο δράσης για εφηβικές "επαναστάσεις", κομματικά υποκινούμενες παρεμποδίσεις της λειτουργίας του, επαναστατική γυμναστική, κ.α. ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ στη Γη δεν υπαρχει αυτή η παράνοια με τις καταλήψεις, ομηρίες, ξύλο, κλπ. Κ. Πρύτανη ενα μεγάλο μπράβο, μην κάνετε πίσω σε αυτό, σας παρακαλούμε, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας του ΑΠΘ. Δε γίνεται το 1-2-5% να κλείνει την πρόσβαση στο 90+% ούτε να καταλαμβάνει χώρους που δεν του ανήκουν! Φανταστείτε 1000 καταναλωτές της ΕΥΑΘ ή της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη να έκλειναν το νερό ή το ρεύμα σε όλη την πόλη γιατι θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Αυτή είναι η κατάντια μας.

 
Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας
23 Φεβ 2021 11:55

Με την κατάληψη αίθουσας μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας από τον Ρουβίκωνα δύο χρόνια τώρα δεν ασχολείται καμία αρμόδια αρχή του κράτους. Ο πρύτανης δεν ξέρει, ο κοσμήτορας δεν βλέπει, η αστυνομία δεν ακούει. Παραμένει το γραφείο του Ρουβίκωνα κανονικότατα και κανείς δεν ξέρει τίποτα για το τεράστιο ηθικό και νομικό πρόβλημα αυτό.

 
ΔΕΠ
23 Φεβ 2021 10:36

1000 μπράβο στον Πρύτανη και την Αστυνομία! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Το πανεπιστήμιο ΔΕΝ είναι ιδιοκτησία του κάθε ενός που θέλει να το κλείνει και να το ανοίγει όποτε γουστάρει, και να μας απαγορεύει την πρόσβαση και την εργασία εκεί. Να πάει να τα κάνει αυτά στο μαγαζί του πατέρα του, αλλά ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ. Χαίρομαι που έγιναν 31 συλλήψεις, και μακάρι και καταδίκες, για να τελειώσει η ανοχή σε αυτό τον ιδιότυπο φασισμό των "καταλήψεων" όπου και όποτε μας γουστάρει.

 
έλεος με την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ
23 Φεβ 2021 08:42

"Μάλιστα σε ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων και αφού ο πρύτανης κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση της διδασκαλίας (με τα ιδρύματα κλειστά εδώ και ένα χρόνο λόγω κορονοϊού)."

Η κατάληψη δημόσιου χώρου δεν αποτελεί ειρηνική διαμαρτυρία σε καμία περίπτωση αλλά ποινικό αδίκημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, είτε συντελείται μέσα είτε έξω από τα πανεπιστήμια.
Η παρεμπόδιση αφορά τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που ο ρόλος του δεν είναι ΜΟΝΟΝ αυτός της διδασκαλίας αλλά και η διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων και επιστημονικής έρευνας.
Τα Ιδρύματα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι κλειστά, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν.
Ο πρύτανης έπραξε ορθά ως όφειλε, σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υπόλογος για οτιδήποτε μπορούσε να συμβεί.
Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία άργησε να πράξει τα αυτονόητα για πάνω από 30 χρόνια και τώρα θεωρούμε αυτονόητες τις καταλήψεις και καταδικαστέα οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της τάξης.

 
Περί αξιολόγησης
23 Φεβ 2021 08:25

Αλήθεια πως θα πείσουν τον εκπαιδευτικό κόσμο ,οι νυν Διευθυντές Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση ,όταν διορίστηκαν από εσάς χωρίς κριτήρια αξιολόγησης ?? Μεγάλο το ατόπημα σας κυρία Υπουργέ !!!

 
ερωτώ
23 Φεβ 2021 07:10

Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στο κλειστό κτήριο ή θυμήθηκαν τα παλιά; Γιατί επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη του κλειστού κτηρίου;

 
άσυλο για ανταλλαγή ιδεών
23 Φεβ 2021 06:31

Είναι ειρηνική διαμαρτυρία αυτό; Ήθελαν να μπουν μέσα για την ανταλλαγή ιδεών φαντάζομαι!! χα χα χα......

 
@Ε.Μ.
22 Φεβ 2021 23:29

Ξεχάσατε να αναφέρετε ότι μετά από όλα αυτά, και 31 συλλήψεις, η Πρυτανεία εξακολουθεί να παραμένει κατειλημμένη. Μία τρύπα στο νερό δηλαδή.

 
ΔΕΠ
22 Φεβ 2021 23:04

Ντροπή και πάλι ντροπή! Είναι τρόπος αυτός για επιβολή της τάξης;;;;; Με βασανισμό και εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Ντροπή και πάλι ντροπή σε αυτόν που έδωσε την εντολή για τέτοια συμπεριφορά των αστυνομικών.

 
νικοσ
22 Φεβ 2021 21:16

Αυτοί είναι φοιτητές ;
ΘΑ τρελαθούμε τελείως.
Μπρα΄βο στην κυβέρνηση.

 
Ερωτήματα και σκέψεις
22 Φεβ 2021 20:04

Τώρα θυμήθηκαν πάλι την κατάληψη; Ψηφίστηκε ο νόμος η κάνω λάθος; Προς το η προσπάθεια μα μπουν μέσα; Αφου όπως λένε ήταν κλειστά γιατί προσπάθησαν να μπουν μεσα στο κτήριο; Να κάνουν τι;

 
E.M.
22 Φεβ 2021 18:32

Στη Θεσσαλονίκη φοιτούν 120.000 φοιτητές.
30 εξ αυτών κατέλαβαν το κτίριο της Πρυτανείας.
Άλλοι 150 ήταν έξω από την Πρυτανεία εμποδίζοντας τους εργαζόμενους να μπουν στο κτίριο.
Ο πρύτανης καλεί την αστυνομία.
Έρχονται τα ΜΑΤ, εκκενώνεται το κτίριο από τους καταληψίες.
Επεισόδια μικρής έκτασης, 30 προσαγωγές.
Οι υπόλοιποι 119.820 φοιτητές είτε δεν μαθαίνουν καν τι συνέβη είτε παρακολουθούν χαλαρά τα τεκταινόμενα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Ο Συριζα απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι οι καταληψίες και να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί.
Η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

 
Υπαρχουν νομοι
22 Φεβ 2021 18:25

Κ επιτέλους εχουμε κ κυβερνηση που θεσπίζει αλλα κυρίως τους τηρεί!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ