Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας: «Όποιος συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο»

Δημοσίευση: 22/02/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση winwin. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά ανέλαβαν από τον Ιανουάριο του 2020, φθάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, «κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές.

«Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της πορείας και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας. Επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα. Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας στρατηγικής» σημείωσε.

«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση. «Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το… «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα, ας αναλάβουμε εμείς τον ρόλο που μας αναλογεί απέναντι στους πολίτες του τόπου μας και απέναντι στους χιλιάδες νέους του που θέλουν και αξίζουν ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στον τόπο τους. Και αυτός ο τόπος ξεκινάει από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας και φτάνει μέχρι τη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας ως εξής:

«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο».

 

Σχόλια (10)

 
Καταργηση αχρείαστων τμημάτων
26 Φεβ 2021 00:12

Οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν ανάγκη να στείλουν τα παιδιά τους σε βιώσιμα και ισχυρά ΑΕΙ και κατόπιν να τους δοθούν ευκαιρίες να εργαστούν για τα υπόλοιπα χρόνια στην περιφέρεια.

Κανείς πολίτης δε θα στηρίξει ένα αχρείαστο τμήμα "δίπλα στο σπίτι του" όταν γνωρίζει ότι τα παιδιά του στερούνται πόρους στα πανεπιστήμια που σπουδάζουν χωρίς να έχουν καμία εργασιακή προοπιτκή.

Υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν επιχειρήματα, υπάρχει εμπειρία δεκαετιών - η διάσπαση και διασπορά ενός ΑΕΙ είναι καταστροφική πρακτική.

Κύριε Αρθούρε, κακώς αναφέρετε αιτήματα άλλων εποχών (δεκαετίες 1975-2010) που ήδη πληρώνουμε ακριβά. Φτάνει πια, ας ρωτήσουν τους νέους ανθρώπους αν συμφωνούν να υποστηρίξουν για τα επόμενα σαράντα χρόνια τα δήθεν οράματα για την εξακτίνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 
Καλά τώρα...
25 Φεβ 2021 05:28

Το ΑΠΘ έχει ή δεν έχει 2 τμήματα ΤΕΦΑΑ? Είναι δυνατόν η παρούσα πολιτική ηγεσία να κλείσει το ένα?

 
ΓΕΩΡΓΙΑ
24 Φεβ 2021 23:41

Δύο τμήματα ηλεκτρολόγων στο πανεπιστήμιο Πατρών ??? Γστάκια ..... 5 έχει το ΔΙΠΑΕ......

 
Observator
24 Φεβ 2021 15:54

@Aρθουρος
Τι σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία? Ο σκοπός των ΑΕΙ ειναι η εκπαίδευση των φοιτητών και η έρευνα. Η τοπική κοινωνία έχει τους δικούς της στόχους και τη δική της πορεία.

 
Observator
24 Φεβ 2021 01:25

Η τοποθέτηση της περιφέρειας ειναι αόριστη.
Τα ΑΕΙ ειναι εκπαιδευτικά ιδρύματα και η συνυπαρξη
των τμηματων μιας σχολής σε μια πολη ειναι λογικη.

 
Αρθούρος
24 Φεβ 2021 00:08

Η αρρωστημένη σκέψη των μελών της επιτροπής φαίνεται κι από το ό,τι εκτός των άλλων προτείνουν τη μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, το οποίο απέχει μισή ώρα από την πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Δηλαδή όσο περίπου απέχει η πανεπιστημιούπολη του Ρίου από την πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι(πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας).Αυτό βέβαια φανερώνει κι άλλα πράγματα γιά τα μέλη της επιτροπής. Ότι ξεχνούν ότι η Πάτρα έχει μεγαλώσει και σε πληθυσμό και σε έκταση και ότι η πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι ανήκει στην Πάτρα κι όχι σε κάποιαν άλλη πόλη.
Ο περιφερειάρχης τους δείχνει επίσης ένα δρόμο να ανοιχτούν στην κοινωνία όχι μόνο την πατραϊκή, που κι αυτή δεν την ξέρουν, αφού είναι αποκομμένοι στο Ρίο, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας. Αυτή την υπόσχεση, την ακούμε σε όλες τις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά φαίνεται ότι είναι μόνο λόγια.

 
Ενιαίο Πανεπιστήμιο στην Πελοπόννησο
23 Φεβ 2021 15:39

Η Πάτρα είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας και φιλοξενεί πανεπιστημιακές σχολές από το 1964. Τα βιώσιμα τμήματα στην Πάτρα ενισχύουν και ισχυροποιούν την ανάπτυξη όλης της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας - δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι.

Όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να διατηρούν Σχολές σε 2 ή το πολύ 3 περιοχές, αυτό ευνοεί την ακαδημαϊκή αποστολή τους (ερευνητική και εκπαιδευτική) σε βάθος δεκαετίας.

Η διατήρηση υποβαθμισμένων σχολών που είναι αδύνατον να στελεχωθούν με ερευνητές και καθηγητές δεν έχει κανένα νόημα, ήδη οι φοιτητές τις αποφεύγουν.

 
Την καυτή πατάτα ποιος θα την πιάσει;
23 Φεβ 2021 15:22

Τα περιφερειακά είναι ο εύκολος στόχος αλλά για τα διπλά Τμημάτων Ηλεκτρολόγων στην ίδια πόλη κουβέντα!

 
Σοβαρά τώρα;
23 Φεβ 2021 12:23

Δεν μπορεί να πιστεύετε αυτά που λέτε... Δεν είναι δυνατόν το πανεπιστήμιο Πατρών να είναι σε 6 πόλεις απλώς για να έχουν όλες τμήματα. Που είναι οι βιβλιοθήκες, οι εστίες σε όλα αυτά τα μέρη;
Συμφωνείτε δηλαδή με το νόμο Γαβρογλου που τα ισοπέδωσε όλα;

 
αλλού πάει όμως το πράγμα
23 Φεβ 2021 09:50

από ότι φαίνεται μετά την συγχώνευση του ΤΕΙ, ο νέος Πρύτανης έχει άλλα σχέδια.
Να οχυρωθεί στην μικρή Πάτρα, και να αποδυναμώσει ότι άλλο υπάρχει εκτός της επιρροής του.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια στην συνέχεια πως θα ζητήσει χρηματοδότηση από την περιφέρεια, όταν θα έχει απογυμνώσει τα τμήματα.
Και για να μην ξεχνιώμαστε, είναι υποχρέωση της Συγκλήτου να δίνει νέες θέσεις και πιστώσεις σε τμήματα με λιγότερα ΔΕΠ και όχι να τα κλείνει και όχι να έχει τμήματα με 30-40 ΔΕΠ.
Κάθε μέλος της Συγκλήτου φέρει ακέραια την ευθύνη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ