Ν. Κεραμέως : Οι πέντε προκλήσεις για την Παιδεία και οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «δρομολογούνται»

Τις πέντε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Παιδεία σήμερα, καθώς και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται από το υπουργείο, παρά την πανδημία, ανέλυσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ειδικότερα:
Πρόκληση πρώτη: αναβάθμιση των δεξιοτήτων
Η υπουργός ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης σε υπηρεσίες, εξοπλισμό και καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, 453 νέα προγράμματα σπουδών, η ένταξη των εργαστηρίων δεξιοτήτων από πέρυσι το Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, με θεματικές όπως σεξουαλική αγωγή, ρομποτική, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, οδική ασφάλεια, πρόληψη από εξαρτήσεις κ.ά.
Πρόκληση δεύτερη: διασύνδεση με την αγορά εργασίας
Σχετικά με τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως η θέσπιση παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, η εισαγωγή και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και ο ψηφισθείς νόμος για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ο οποίος προβλέπει κομβικό ρόλο για τους κοινωνικούς εταίρους.
Ειδικότερα, είπε η Ν. Κεραμέως, οι κοινωνικοί εταίροι θα ανιχνεύουν τις πραγματικές, συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις οποίες θα προσαρμόζονται τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Πρόκληση τρίτη: συμπεριληπτικότητα και πρόσβαση για όλους
Η υπουργός Παιδείας έδωσε επίσης έμφαση στη συμπεριληπτικότητα και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους.
Ως ενδεικτικές πρωτοβουλίες, η Ν. Κεραμέως τόνισε την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, τη δωρεάν πρόσβαση για όλους στις πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου των Πρότυπων Σχολείων και των Πειραματικών Σχολείων, καθώς και το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότιμη Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Εκπαίδευση με έμφαση στη συμπεριληπτική εκπαιδευτική μεθοδολογία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και του προσαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού.
Πρόκληση τέταρτη: αυτονομία και αξιολόγηση
Ως τέταρτη και μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση, η υπουργός ανέφερε την αυτονομία και την αξιολόγηση, τονίζοντας τα εξής:
- Στα σχολεία, θεσμοθετήθηκε η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, όπως επίσης, σε συνέχεια επιμορφωτικών προγραμμάτων, δρομολογείται η θεσμοθέτηση και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
- Στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, συστήθηκαν αποκεντρωμένα τοπικά συμβούλια και μηχανισμοί εποπτείας, για την παρακολούθηση της απορρόφησης αποφοίτων από την αγορά εργασίας, ενώ στα Πανεπιστήμια, η καθιέρωση της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενισχυμένες αρμοδιότητες εξασφαλίζει, ανάμεσα σε άλλα, την αντικειμενική αξιολόγηση των ΑΕΙ της χώρας μας, τη σύνδεση της αξιολόγησης αυτής με μέρος της τακτικής χρηματοδότησής τους, την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη βάσει μελετών βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.
- Ο επερχόμενος, δε, νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα ενισχύει έτι περαιτέρω την αυτονομία των Πανεπιστημίων μας.
Πρόκληση πέμπτη: εξωστρέφεια
Τέλος, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε μια κεντρική στρατηγική προτεραιότητα, την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, μεταξύ άλλων, είναι η θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για δυνατότητα κοινών, διπλών πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών με ξένα ή ημεδαπά Πανεπιστήμια, η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και η σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το ΔΟΑΤΑΠ κατά την ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων.
Κλείνοντας, η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Θα ήθελα να κλείσω τη σημερινή μου παρέμβαση με μία διαπίστωση. Η πανδημία, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες δραματικές παγκόσμιες συνέπειες, τολμώ να πω ότι μας έδωσε και μία ευκαιρία. Να αναστοχαστούμε για τις προτεραιότητές μας, να τις επανακαθορίσουμε, να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία και μεθόδους, να προσαρμοστούμε εν μία νυκτί -κυριολεκτικά, στον τομέα της εκπαίδευσης- σε ένα νέο μοντέλο, να μετατοπίσουμε το παράδειγμά μας, να κάνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό πράξη.
Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν αν δεν είχαμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης, όλοι συνέπραξαν, με θαυμαστή ευελιξία, επιμονή και φιλομάθεια, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να εξελιχθεί. Ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στοχεύει σε αυτή τη νέα και τόσο αξιόλογη γενιά, που προσπαθεί, που μάχεται, που βγαίνει νικήτρια. Στοχεύει να εξασφαλίσει στα παιδιά μας τα εφόδια εκείνα που θα τους δώσουν την ικανότητα να γίνουν χρήσιμοι, ολοκληρωμένοι, δημιουργικοί άνθρωποι και πολίτες του κόσμου.»
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Ανοικτή Επιστολή προς την Κυβέρνηση - Απόφαση της Ολομέλειας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Προτάσεις βελτίωσης του συστήματος κινητικότητας
- ΕΑΠ: Παράταση Υποβολής Αιτήσεων Σύντομων Προγραμμάτων Σπουδών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
- Μνημόνιο Συνεργασίας του ΟΠΑ με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ολοστρόγγυλο μηδενικό η πολιτική της κυβέρνησης σε Παιδεία και πανδημία
- Ερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους τελευταίους Δήμους με νήπια εκτός τάξεων
- Πολυτροπολογία στη Βουλή για επείγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα
- Εγκύκλιος με οδηγίες για την διδακτέα ύλη στα Δημοτικά Σχολεία
- Η Ν. Κεραμέως συνεχίζει τις επισκέψεις σε Λύκεια
- Πανελλαδικές: Αιτήσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και εκπαιδευτικών για την Κεντρική Επιτροπής Πανελλαδι...
Σχόλια (16)
Δύο χρόνια ακούμε και περιμένουμε τις αλλαγές του ΔΟΑΤΑΠ. Δυο χρόνια περιμένω την αναγνώριση του πτυχίου μου!
με την μείωση του αριθμού των ΑΕΙ έρχεται και το νέο νομοσχέδιο που θα 'επιβάλλει' συμβούλια διοίκησης με 'εξωτερικούς'.
Θα οδηγήσει στον διορισμό στην συνέχεια των επιμέρους οργάνων διοίκησης ώστε τα Πανεπιστήμια να ελέγχονται ανεξάρτητα της βούλησης των διδασκόντων και υπολοίπων.
Τώρα αντιλαμβάνονται πολύ την ρύθμιση για απουσία διοικητικών, ΕΤΕΠ κτλ στην εκλογική διαδικασία...έρχεται και η απουσία των ΔΕΠ.
άραγε τι έχουν να πουν οι σημερινοί Πρυτάνεις...μάλλον τίποτα καθώς περιμένουν να διορισθούν στα Συμβούλια της επόμενης μέρας και να συνεχίσουν να ελέγχουν τα ΑΕΙ...
Τα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια δεν αποτελούν καλή βάση για μεταρρυθμίσεις.
https://www.esos.gr/arthra/71702/oristiko-ta-panepistimia-den-tha-xanale...
https://www.esos.gr/arthra/71735/yf-paideias-i-tilekpaideysi-einai-san-n...
Πρέπει το υπουργείο να ασχοληθεί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ τα ΑΕΙ πρέπει να συμφωνήσουν σε νέο ακαδημαϊκό και χωροταξικό σχέδιο.
https://www.esos.gr/arthra/71706/shedio-24-selidon-gia-neo-akadimaiko-ha...
Είστε σίγουρα εκπαιδευτικός? Εγώ τότε γιατί θυμάμαι, ότι ο Γαβρόγλου έκανε ΚΑΙ νόμο ΚΑΙ προκήρυξη ΚΑΙ ίδρυση νέων ΚΠΕ.... και ότι η Κεραμέως ήταν αυτή που "πάγωσε" τα πάντα μόλις το 2019?....
Οι εκπαιδευτικοί στα ΚΠΕ και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη, αλλά παραμένουν χωρίς ανανέωση στις θέσεις τους. Μήπως έχουν ισοβιότητα στις θέσεις και δεν το ξέρουμε;
Σκοπεύει το Υπουργείο να κάνει κρίσεις και στα ΚΠΕ και στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων;
Οι διαρκείς παρατάσεις από τρεις κυβερνήσεις, κατάντησαν ανέκδοτο.
Χειρότερα και από τους πρώην Σχολικούς Συμβούλους.
Θα κάνετε κάτι κα Κεραμέως;
@Εκπαιδευτικός
- Οι συνάδελφοι που "κάνουν μεταπτυχιακά και δρ στα θέματα αυτά", τα κάνουν δηλαδή για να γίνουν στελέχη στην περιβαλλοντική? Και εάν πχ κάνουν 500, τότε ποιός θα πρωτοπάει?
- Ποιός σας είπε επίσης, ότι οι συνάδελφοι στα ΚΠΕ είναι στελέχη?
- Οι δε Υπ.Σχ.Δρ., δεν το ξέρετε ότι θα καταργηθούν? Από το 2018 και τον 4547, προβλέπονταν αυτό.
- Τέλος, όταν στο ΥΠΑΙΘ μιλάνε για νομοσχέδιο με κρίσεις στελεχών και αξιολόγηση, για προκλήσεις στην Παιδεία, για μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται κλπ.... εσείς, την περιβαλλοντική "βλέπετε" να έχουν ως προτεραιότητα και μέλημα?
Οι συνάδελφοι στα ΚΠΕ και στις θέσεις των Υπεύθυνων Σχολικών δραστηριοτήτων έχουν βγάλει ρίζες.
Σκοπεύει το Υπουργείο να κάνει κάτι για το θέμα αυτό;
Μήπως είναι ισόβιοι; Κανένα πρόβλημα, αλλά ας το μάθουν όσοι κάνουν μεταπτυχιακά και δρ στα θέματα αυτά, ώστε να πάνε (όλοι) στην Ειδική Αγωγή
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν διευθυντές σχολείων που τοποθετήθηκαν από την λίστα του 2017 (η οποία ήταν κλειστή και άνοιξε τον Ιούνιο του 2020) και οι οποίοι ήταν τελευταίοι στην λίστα.
Με αυτούς τους διευθυντές θα προχωρήσετε στην αξιολόγηση;
Ντροπή!
Δυο χρόνια κυβέρνηση και ακόμα δεν καταφέρατε να φτιάξετε έναν νόμο επιλογής στελεχών.
Εσείς, οι "Άριστοι"....
Επιτέλους να αναβαθμιστούν τα Δημόσια ΙΕΚ που ήταν στην αφάνεια τόσα χρόνια...
Ζητούμε αναβάθμιση των ΙΕΚ και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.
Είναι η λύση για τη σύνδεση της αγοράς με την εκπαίδευση.
Πολύ σωστό το μέτρο να μπούν τα Δημόσια ΙΕΚ στο μηχανογραφικό.
Κανείς δεν ήξερε οτι υπήρχαν... έτσι θα τα γνωρίσει η κοινωνία...
Βελτιώσατε τουλάχιστον το ΔΟΑΤΑΠ. Καταλάβατε ότι οι αναγνωρίσεις πτυχίων τα προσεχή χρόνια θα πολλαπλασιαστούν, ως αποτέλεσμα της ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗΣ Εθνικής σας πολιτικής στην Τριτοβαθμια εκπαίδευση.
Τι να λέμε τώρα. Πόσα ακόμη να πούμε; Στου κουφού την πόρτα....
Κατεβείτε επιτέλους από το άλογο της αλλαζονείας και ανυποληψίας.
Δοκιμάστε να βγείτε στο δρόμο και να συζητήσετε με μαθητές, καθηγητές, φοιτητές, γονείς. Θα καταλάβετε πόσο αλλαζονικά ανεφάρμοστα είναι όσα χαρακτηρίζετε ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ.
Ειδικά τα περί διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και του σταματήματος του brain drain. Ευσεβείς πόθοι..... Μόνο λόγια.
Ν. Κεραμέως : Οι πέντε προκλήσεις για την Παιδεία και οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «δρομολογούνται»:
1) Γκρέμισμα όλων των σχολικών κτιρίων άνω της 50ετίας και χτίσιμο στη θέση τους σύγχρονων και αντισεισμικών σχολικών μονάδων.
2) Δημιουργία τεχνολογικών υποδομών σε όλα τα σχολεία: Δομημένη καλωδίωση, ίντερνετ, εξοπλισμός όλων των σχολικών εργαστηρίων ΤΠΕ και αιθουσών με Η.Υ., laptop, εκτυπωτές και προβολικά μηχανήματα. Tablet για όλους τους μαθητές.
3) Δημιουργία πλήρους εξοπλισμένων Εργαστηρίων Χημείας και Φυσικής, Βιβλιοθηκών σε όλα τα σχολεία.
4) Ανανέωση του σχολικού εξοπλισμού (θρανίων, τραπεζοκαθισμάτων, γραφείων, βιβλιοθηκών, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.)
5) Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθαριστών/στριών, σχολικών φυλάκων, επιστατών, τροχονόμων, γραμματέων υποστήριξης κ.ά.
Αυτά εάν κάνεις κυρία νίκη, θα μπορείς να λέγεσαι υπουργός Παιδείας ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ. Ειδάλλως θα είσαι κι εσύ μία μικρούλα νίκη, από τις/τους πολλές/πολλούς υπουργίσκους που ήρθαν περαστικές/οί για βόλτα από το ταπεινό μας υπουργείο...
Έχουμε βαρεθεί 50 χρόνια τις αερολογίες... Μεταρρυθμίσεις, μεγάλα λόγια και στο τέλος το απόλυτο τίποτα. Υποδομές χάλια, κτήρια του 1910-1940, εξοπλισμός μηδεμινός ή απαρχαιωμένος, χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών κάθε χρόνο, εργαστήρια ΤΠΕ, Φυσικής, Βιβλιοθήκες... ανύπαρκτα! Και η Υπουργός ζει στο παράλληλο σύμπαν της, ονειροβατεί, διατυμπανίζει σε όλα τα κανάλια το ανύπαρκτο έργο της, αλλά από ουσία μηδέν! Τάχα νέα προγράμματα, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αερολογίες...! Ποιος θα τα διδάξει κα Υπουργέ αυτά; Με ποια επιμόρφωση; Θα διδάξει ο κάθε δάσκαλος θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης χωρίς επιμόρφωση; Μήπως θα είναι σαν την επιμόρφωση στην Εξ αποστάσεως που ακόμα γίνεται...; Ή μήπως κι εκεί θα επιμορφωθούμε μόνοι μας, θα διδάξουμε και μετά θα έρθετε να μας επιμορφώσετε; Σαν δεν ντρέπεστε; Που έχετε και ύφος χιλίων καρδιναλίων και θέλετε να μας παριστάνετε και την Υπουργό Παιδείας!
Εκείνο που χρειάζεται η Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι νέα ωρολόγια προγράμματα, νέα βιβλία και νέους ανθρώπους.
Να επεκταθεί το Γυμνάσιο σε έξι έτη και να γίνει υποχρεωτικό ένα διετές Γενικό Λύκειο - έτσι θα δοθεί χρόνος στα παιδιά να διδάσκονται μαθήματα από καθηγητές ειδικότητας και να καλύψουν τα μαθησιακά κενά.
Προχωρώντας προς το 2025 εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε αποφοίτους του '80 και του '90. Αυτό πρέπει να αλλάξει με άμεσες συνταξιοδοτήσεις όλων των εκπαιδευτικών άνω των εξήντα ετών και προσλήψεις νέων μόνιμων μέσω ΑΣΕΠ.
Επείγει επίσης η συνένωση Σχολικών Μονάδων (Γυμνασίων και Λυκείων) και Διευθύνσεων.
Μετά το 2025 μπορεί να γίνει αξιολόγηση όλων των δομών, αφού αναβαθμιστεί συνολικά το Δημόσιο Σχολείο και τα νέα προγράμματα υλοποιηθούν από τους καινούριους εκπαιδευτικούς.
Αξιολόγηση ναι αλλά απο εκπαιδευτικούς της ..τάξης. Να έχουν υπηρετήσει την τάξη για τουλάχιστον 25 χρόνια.Οχι αξιολόγηση από ανθρώπους και επιτροπές που δεν ξέρουν ούτε πως είναι οι...μαθητές .Εδώ οι μάσκες που αγόρασαν για τους μαθητές, ήταν για πολύ μεγαλύτερα...κεφάλια....αυτοί θα μας αξιολογήσουν?...οι άσχετοι?...
Πρόσκληση 3η: Συμπεριλιητπικότητα και πρόσβαση σε όλους: Δεν αναφέρεται σε ευαλωτες κοινωνικά και οικονομικά κατηγορίες μαθητών. Κατηγορίες που αποτελούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Είναι ελλειπής η πρόταση της.
Πρόσκληση 4η: Αξιολόγηση: Ολα τα δυτικά κράτη που εφάρμοσαν αυτή την μέθοδο έχουν αποτύχει οικτρά. Η Σουηδία κατέβηκε θεσεις στην αξιολόγηση της PISA, Αμερική, Γαλλια, Αγγλία έχουν φτωχοποιηθει τα σχολεία τους, οι γονείς δίνουν ένα σωρό λεφτά στα πρωην δημόσια χωρίς να βλέπουν βελτίωση . Αυτή τη στιγμή στην Αμερική όπως και αλλού μιλάνε για αναθεώρηση. Αλλη μια φορά ουραγοι των εξελίξεων και μαλιστα από μια Υπουργό που διαφημίζει τα σύννομα με τις συγχρονες εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης εργα της.